به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۴ - ۱۴:۵۷
 
۹
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ساعت ۱۰:۲۸
کد مطلب : ۱۲۱۶۶۱
قلب‌ها را تسخیر و عقل‌ها را زایل می‌کند

پوپولیسم همچنان ميدان‌داري می‌کند

پوپولیسم همچنان ميدان‌داري می‌کند
مهدی رحیمی‌راد

از اوایل آبان ماه بحث رئیس‌جمهور بعدی آمریکا همه جا نقل محافل شده بود. هر کس نظر خودش را بیان می‌کرد. بعضی‌ها با شاهد آوردن چرخشی شدن انتخابات مابین دموکرات‌ها و جمهوری خواهان در طول این چند دهه اخیر می‌گفتند خب نوبت‌ ترامپ جمهوری خواه است دیگر! برخی دیگر بدون توجه به بافت اجتماعی و تاریخی دولت و علی الخصوص جامعه آمریکا بیرون از گود نشسته و دستور لِنگش کن می‌دادند و همچنان تحلیل هایی می‌کردند که تن بزرگان علوم اجتماعی و سیاسی در گور می‌لرزید!

دسته‌ای دیگر با توجه به اتفاقات داخل کشورمان، انتخابات آمریکا را پیش بینی می‌کردند تو گویی به درجات عالی شهود رسیده بود! می‌گفتند چون در حال حاضر دولت ایران تندرو نیست پس دولت آینده آمریکا هم تندرو نخواهد بود و پس خانم هیلاری کلینتون حتما رای خواهد آورد. چون او دموکرات است و در قاموس دموکرات‌های آمریکا جنگ، فساد و بی اخلاقی نیست! گروهی دیگر پا از این فراتر نهاده نتیجه را به سود دموکرات‌ها پایان یافته تلقی کرده نتایج آن را تحلیل می‌کردند و گلستان و بوستانی در روابط آینده ایران و آمریکا می‌دیدند!

اما در حالی که این تحلیل‌ها انجام می‌شد و تا شب قبل از آن همه از پیروزی هیلاری کلینتون نامزد جهموری خواهان خبر می‌دادند چه شد که‌ترامپ نامزد جمهوری خواهان پیروز شد؟ به اعتقاد نگارنده این‌ترامپ نبود که نتیجه انتخابات را به نفع خودش رقم زد، درحالی که‌ترامپ سابقه فعالیت جدی و مهم در امور سیاسی نداشته و بررسی شخصیت آن یک گاو چران یا هوچی گر را بیشتر به ذهن متبادر می‌سازد تا یک سیاستمدار و رئیس جمهور یک کشور. آنچه که موجب پیروزی‌ترامپ شد دغدغه خاک و زمین و القای حس بازگشت به دوران شکوه بود که سیل رأی دهندگان را به سوی‌ترامپ کشاند. این حسی است که در بین رأی دهندگان آمریکایی بود که امروزه از دوران طلایی عزت و افتخار گذر کرده‌اند و به ضعف و انحطاط کشیده شده‌اند و حتی سیستم سیاسی آنها در آستانه فروپاشی است.

در حالی که هیلاری کلینتون ارتباط قوی‌تری با بخش روشنفکر و چهره‌های شاخص آمریکایی داشت و سعی می‌کرد از قِبَل آن‌ها برای خود سرمایه اجتماعی ایجاد کند و بتواند طرفداران آن‌ها را با خود همسو کند،‌ترامپ بهترین راه پیروزی را ارتباط مستقیم با بدنه اجتماعی از طریق شعارهای پوپولیستی می‌دانست. دولت آمریکا که به واسطه چند دهه جنگ و کشمکش در سطح بین المللی که همیشه یک سوی آن آن بوده است و در مسائل خارجی بیشترین فعالیت را داشته است نتوانسته بود با مردم و لایه‌های اجتماعی مختلف ارتباط تنگاتنگی برقرار سازد. شعار بازگشت به آمریکا قدرتمند وآمریکا برای مردم آمریکا یعنی این که آمریکا در طول این چندسال و دهه ضعیف گشته و این ضعف جایگاه آن را متزلزل ساخته است.

نگارنده هم می‌تواند بگوید بازگشت به کشوری قدرتمند، رفع بیکاری، حقوق مکفی، مسکن و...با کمی تفکر و آشنایی با دانش توسعه می‌توان گفت همه این هاکذب محض است. مگر بنده منجی هستم و یا توسعه در چهار سال رخ می‌دهد آن هم بدون برنامه و صرفا با گفتن و شعار دادن... این یعنی پوپولیسم. شعار great again make America پوپولیسم است و شعاری سطحی اما ایده الیستی در راستای دلخوشی‌های عامه مردم که هیچ جای نقادی و‌تردید باز نمی‌گذارد.

نه تنها در دولت آمریکا بلکه در هر دولتی اگر نامزدی ادعای توسعه و یا بهبود وضع معیشتی مردم را در طول چهار، شش یا هشت سال نماید، خواه ناخواه در دام پوپولیسم افتاده است. پوپولیسم برنامه محور نیست بلکه پیام محور است. شعار محور است و در نازل‌ترین سطح از درک سیاسی قرار دارد. بعد از انگلستان و حالا آمریکا باید منتظر پیروزی پوپولیسم در سایر کشورها مانند فرانسه، ایتالیا و... بود. پوپولیسم قلب‌ها را تسخیر و عقل‌ها را زایل می‌کند. راحت‌ترین راه رسیدن به قدرت از دروازه پوپولیسم است. پوپولیسم همچنان کار می‌کند...

علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۱۱:۲۶
اگروعده4ساله پوپولیسمه پس وعده100روزه چیه؟ (346221)
کامران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۱۹:۲۰
هیچگاه چنین وعده ای ندادند ایشان.
کسانی که به ایشان رای دادند می دانستند ساختن ویرانه دولت دهم 20 سال حداقل زمان می خواهد آن هم با آن شرایط آن زمان و وضع تحریم های فلج کننده 5+1 .
ایشان وعده گزارش 100 روزه از وضعیت موجود را دادند و عمل کردند .
احمدی نزادش که وعده خفن بزرگ میداد هم وعده 100 روزه نداد حالا تدبیر بیاید چنین وعده ای دهد ؟ (346230)
هادي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۱۱:۴۰
جناب آقاي رحيمي ؛ خيلي خوب و جامع و مختصر به موضوع پرداختي واقعيت اين روزهاي سياست در غرب به اين سمت ميرود البته ممكن است بعضي از طرفداران روسيه از اين نمد به فكر كلاهي براي خود باشند اما اين يك حباب زود گذر بيش نيست و نميتوان بر روي افكار سطحي حاميان خود زياد حساب. باز كند (346222)
1
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۱۶:۵۷
نگاه ما به روسیه برادرانه و جسورانه است نه نوکرانه و بزدلانه (346228)
خردورز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۲۲:۱۰
فهم تاریخی میگه زهی خیال باطل (346235)
رضا .ف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۹ ۰۳:۲۹
نگاه قاجار هم به روسیه برادرانه و دوستانه بود ولی نیمی از خاک ایران جدا شد روسیه و برادری آنها به اوکراین که زمانی با هم یک کشور بودند رحم نکردند تاریخ را خوب بخوان برادر از روسیه برای ما دوست در نخواهد آمد . (346238)
نخود همه آش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۱۲:۴۲
ساده لوحانه ترین تلقی از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پوپولیست خواندن ترامپ است. ترامپ روی کار آمده است تا با نقض قوانین تجارت جهانی که ظرف دهه های گذشته حاکم بود به اقتصاد آمریکا سر و سامان دهد. برداشت اشتباه فعلی از اوضاع می تواند به فاجعه منجر شود. (346224)
استاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۱۲:۴۴
ترامپ بهترین رئیس جمهور دنیاست
حداقل درصد هوشش از ما ایرانیها بیشتر هست (346225)
فردوس توسی
Germany
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۱۶:۱۱
عوام فریبی و پوپولیسم با شعارهای رنگین در جوامع فقیر و پرمشکل اول خوب جواب میده و بعد اقتصاد ویران ورشکسته اختلاس و رانت و...میمونه!!! (346227)
رضا .ف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۱۷:۲۰
ترامپ حرف خیلی عجیبی نزده که بگوییم پوپولیست است اخراج مهاجران غیرقانونی ،محدود کردن مسلمانان و.. حرف خیلی از امریکاییهاست ولی محمود شعار حمایت از مستضعف داد و با پوشیدن کاپشن رای پوپولیستی آورد بعد شروع کرد از هاله نور ،هولوکاست و.. صحبت کردن تجربه نشان داده کسانی که ادعای حمایت از مستضعف داشته اند و شعارشان این بوده بیشترین ضربه رو به مستضعفین و بیشترین سود رو به ثروتمندان رسانده اند و این محصول نا آگاهی جامعه است . (346229)
رضا درودگر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۲۲:۰۷
پوپولیسمی که ظاهرا به کشور های توسعه نیافته ای نظیر غرب آسیا و آمریکای جنوبی رانده شده بود سر از انگلستان و آمریکا در آورد!
انگار بعد از صدها سال آزمون و خطا تازه آسیب و آفات دموکراسی نمایان شدن
پوپولیستها نمیگن مردم شما این رو میخواید و ما انجام میدیم بلکه خودشون خط مشی فکریشون رو به اسم خواسته های جمعی به خورد مردم میدن.
بنظر میرسه جامعه ناراضی مستعد توده سالاری سیاستمداران موج سواره. (346233)
ث
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۲۲:۱۰
پوپولیست هایی مثل آقای احمدی نژاد و آقای محمود صادقی دو برابر روحانی رای دارند (346234)
صادق حقیقت طلب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۹/۲۸ ۲۳:۲۶
گرچه این مطالبی که ارسال میشودچندان ارتباطی بایادداشت فوق نداردلیکن به سبب اهمیت موضوع اتحادجهان اسلام عارضم که علماومتفکران اسلامی کشوربایدبدانندتازمانیکه اتحادوهمبستگی ماشکلی باشدودرمحتوااختلافات تداوم یابدوتظاهربه یکدلی نماییم یعنی همان پوپولیستی درایجاداتحادحقیقی درجهان اسلام توفیق چندانی نخواهیم داشت.مثل محصورکردن متفکران محبوب اسلامی وبرخی علما!ماکه قدرت حل اختلافات داخلی خودرانداریم وباسلاح تهدیدوحصارپیش میرویم چطورمدعی اتحادجهان اسلامیم؟!تودردرون چه کردی تابرون خانه روی!!! (346236)