به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۶ - ۱۵:۳۵
 
۲۱
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ساعت ۱۰:۱۷
کد مطلب : ۱۰۷۳۳۹
نگاهی به دستاوردهای توافق هسته‌ای در 4ماه

روحانی؛ ناجی یا نابودگر؛ برجام، پیروزی یا شکست؟

گروه سیاسی: مهرماه سال گذشته بالاخره بعد از فراز و نشیب‌های بسیار و تهدیدات مرگبار برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی بالاخره برجام به تصویب قوه مقننه رسید اما مخالفان دولت که آن را بهانه مناسبی برای تخریب دولت می‌دانستند و می‌دانند همچنان با نشر اکاذیب و آمارهای غلط در تلاش هستند دستاورد بزرگ و مهم دولت را زیر سوال برده و از آن به عنوان یک اهرم فشار یا به نوعی برگ برنده استفاده کنند.
روحانی؛ ناجی یا نابودگر؛ برجام، پیروزی یا شکست؟

فرهاد کیانفرید


احتمالا طی ماه‌های اخیر بارها و بارها جملاتی نظیر: "تسهیل پروژه نفوذ از سوی غربی‌ها در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با برجام"، "قبل از برجام، هرگز تا این اندازه تحقیر نمی شدیم"، "قبل از برجام، هرگز تا این اندازه آمریکایی‌ها جرأت نمی‌کردند در پیشرفت‌های دفاعی و موشکی ما دخالت کنند"، " خیری از برجام ندیدیم"، "برجام کور می‌کند ولی شفا نمی‌دهد" و کلی جملات دیگر که در مجموع تمامی آنها به دنبال القای این هستند که برجام نه تنها یک موفقیت نبود بلکه شکستی تمام عیار برای دولت و کشور بود و هیچگونه دستاوردی نداشته است. بنابراین تصمیم گرفتیم نگاهی اجمالی به بخشی از دستاوردهای برجام داشته باشیم تا اذهان عمومی خود قضاوت کنند که برجام پیروزی بود یا شکست اما پیش از آنکه به تاثیرات برجام بپردازیم لازم است یادآور شویم که بیانیه اجرایی شدن برجام در روز ۲۷ دی ماه 94 خوانده شده است و کمتر از چهار ماه از آن تاریخ می‌گذرد. 

و اما تاثیرات برجام...
*آمادگی کشورهای صنعتی و پیشرفته برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های گوناگون در زمینه‌های هوانوردی، راه آهن سریع‌السیر و برقی و کریدورهای استاندارد فراهم شده و بخش‌های عمده آن در مذاکرات به مرحله انعقاد قرارداد رسیده است و منجر به جذب سرمایه خواهد شد. تنوع حضور شرکت‌های سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مواصلاتی هوائی، ریلی و جاده‌ای از قاره‌های اروپا و آسیا نشانگر قابلیت‌های مدیریت رقابتی و افزایش کار آمدی کیفی است و شرایط بهتری را برای تامین منافع ملی کشور فراهم ساخته است. 

*۷۹۱ مقام دولتی صنعتی و تجاری خارجی به همراه ۲۰۴۵ شرکت خصوصی به کشور سفر کرده‌اند. فقط در بخش صنعت معادن و تجارت حدود ۱۹۰ تفاهم نامه با شرکت‌های دولتی و غیر دولتی خارجی به امضاء رسیده است. پس از اجرایی شدن برجام مذاکرات فشرده برای پیوستن ایران به سازمان جهانی تجارت شتاب بیشتری گرفته است و به منظور رصد تحولات اقتصادی و بازرگانی کشورهای هدف، وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ۲۴ کشور رایزن بازرگانی تعیین و اعزام کرده است. 

*پس از برجام تاکنون خطوط اعتباری برای ورود 73 میلیارد دلار سرمایه خارجی در کشور ایجاد شده و مجوز سرمایه گذاری مستقیم خارجی به میزان سه میلیارد و 418 میلیون دلار صادر شده است. 

*در زمان تحریم تولید نفت کشور به یک میلیون بشکه کاهش یافته بود، اما اکنون تولید ما به روزی 3.5 میلیون بشکه افزایش یافته است. 

*بانك‌های اتریشی پس از توافق برجام در حال آغاز مراودات بانكی در ایران هستند. 

*سال ۹۲ تورم بالای ۴۰% و رشد اقتصادی 6/8- بود. اما پس از برجام رشد به 1+ رسید و تورم تا ۷% کاهش پیدا کرد. 

*فروش نفت کشور هر چند ماه یکبار 20 درصد کاهش می‌یافت و بر اساس مصوباتی که اعلام نشده بود، فروش نفت می‌توانست به صفر برسد؛ امکان سرمایه‌گذاری در ایران نبود و زمانی که ماهانه 700 میلیون دلار از طریق توافق ژنو وارد کشور می‌شد، این تنها پولی بود که وارد کشور می‌شد. 

*برجام هزینه ارتباطات بانکی و نقل و انتقال پول را کاهش داده‌است. 

*دراین چندماه گذشته از فرجام برجام، 16 هيات خارجي تجاري، هشت رئيس جمهوري، سه رئيس مجلس و پنج نخست وزير به ايران آمده اند. 

*سال 92، بودجه كشور 210هزار ميليارد تومان و اعتبارات آموزش و پرورش در آن سال 14هزار و 600ميليارد تومان بود حال اينكه از آن زمان تا امروز، بودجه آموزش و پرورش به رقم 27هزار و 400ميليارد تومان افزايش يافته است. 

*با اجرای برجام، در شبکه‌های زیرساختی ارتباطی هزینه ها کاهش می‌یابد، زیرا تحریم، هزینه‌های بالایی را در تجهیزات های‌تک (با تکنولوژی بالا)، تحمیل می‌کرد.

* در آن سال‌های تحریم تمام کانال‌های رسمی معاملات کشورهای خارجی با ایران تقریبا قطع شده بود و انتقال پول توسط صرافی ها صورت می‌گرفت که کار را بسیار پیچیده کرده بود. روابط اقتصادی نه تنها با غرب بلکه با اکثر کشورها به غیر از ترکیه بسیار سخت شده بود. مشکل کمبود دارو کشور را فرا گرفته بود و بیماران خاص نمی توانستند داروهای خود را پیدا کنند. حدس زده می‌شود وارد کنندگان ایرانی به دلیل نبودن کانال‌های رسمی معامله، حدود 30 درصد کالاهایشان را گرانتر از قیمت جهانی می‌خریدند. به‌جای پول نفت که روزانه می‌فروختیم نمی توانستیم تمام و کمال بگیریم و باید به جای آن از خریدارانی چون هند، چین و کره جنوبی جنس وارد می‌کردیم. اگر آن روند در این 3 سال ادامه پیدا می‌کرد اکنون در یک فاجعه انسانی به سر می‌بردیم. 

*تاکنون صادرات پتروشیمی ایران ۲۶ درصد نسبت به پیش از اجرایی شدن برجام افزایش یافته است. در سال 94 بیش از 14 میلیارد دلار محصول پتروشیمی در ایران تولید شده از از این مقدار چهار میلیارد دلار آن صادر شده است. 

*در استان البرز بعد از تصویب برجام، ۱۲ تفاهم‌نامه با ‌شرکت‌های خارجی با اعتباری بیش از یک‌میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری شده که حجم عملیاتی شده آن ۶۵۰ میلیارد تومان با اشتغالزایی ۷۰۰ نفر بوده است. 

*پس از اجرای برجام واردات اتحادیه اروپا از ایران رشد 35 درصدی داشته است. به عنوان مثال واردات ایتالیا از با 59 درصد رشد 33.4 میلیون یورو گزارش شده است. 

*پس از اجرای برجام «پاتریک پویان»، مدیر عامل شرکت نفتی توتال اعلام کرد که توتال، آماده بازگشت به همکاری‌ها و مشارکت سریع در توسعه میادین انرژی ایران است. همچنین «فابریس برژیه»، مدیرعامل ایرباس نیز از گشایش دفتر ایرباس در تهران در آینده ای نزدیک خبر داد و گفت: ۱۷ فروند از هواپیماهای مسافربری تولید این شرکت در سال جاری تحویل ایران می‌شود و همچنین تاکید کرد که همکاری‌های آموزشی در عموم زمینه‌های صنعت هوایی، آموزش خلبانی، تعمیرات و تولید قطعات نیز مورد توجه ایرباس خواهد بود. 

این موارد تنها بخشی از تاثیرات برجام در کمتر از چهار ماه است. لذا نباید فراموش کرد که میان مدت و بلند مدت این موارد چندین برابر خواهند بود. لذا نه تنها برجام تاثیرات مثبتی داشته است بلکه بنا بر گزارش اخیر صندوق بین‌المللی پول(IMF) اجرای برجام و لغو تحریم‌ها در چهار حوزه تاثیر گذار خواهد بود: ‌صادرات و حمل و نقل هیدروکربن و محصولات مرتبط با هیدروکربن، بانکداری و دیگر خدمات مالی و معاملات، شامل دسترسی مجدد به سیستم پرداخت بین‌المللی(سوئیفت)، دسترسی به دارایی‌های مالی خارجی، فروش، تامین قطعات و انتقال کالاها و خدمات در بخش‌های خودرو و حمل و نقل هوایی و سرمایه‌گذاری‌های خارجی مربوط به این بخش‌ها. ضمن اینکه در این گزارش آمده است که رشد اقتصادی ایران در دوره 2017-2016 (سال 96 شمسی) و 2018-2017 (سال 97 شمسی) تا 5.5 درصد افزایش خواهد یافت و در سال‌های بعد از آن سالانه حدود 3.5 تا 4درصد رشد خواهد کرد. بنابراین نباید انتظار داشت در چند ماه تمامی مشکلاتی که طی سال‌های اخیر به واسطه سومدیریت و همچنین تحریم‌ها بر کشور حاکم شده است، برطرف شوند.


امیرازقم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۰:۳۳
البته لیست گشایش های برجام بین 23 تا 24 مورد است!(( الان یه عده تحریم وفسادی و دلال گرا میاند میگند تغییری ایجاد نشده راست میگن راه دلالی و دزدی و اختلاس بسته شده برای همینم هست که حامیان تحریم وفساد هیچی حس نمیکنند )) براوردها نشان میدهد رشد اقتصادی ایران دربهار 95 مثبت 4% است . وقتی تولید نفت ما از 1600 هزار بشکه به 4میلیون بشکه رسیده این بزرگترین گشایش دئربرجام است .البته فروشمون هم از 600 هزارتا به 2میلیون 100 هزارتا رسیده (336381)
عدالت
United States
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۸:۲۷
دلیل اینکه مردم اثر برجام را نمی بینند و حتی حس نمی کنند بخاطر جلوگیری اقای روحانی از کاهش قیمت دلار و ارزانی است....دلار گران باعث شده به شدت کالاها و خدمات و هزینه تولید بالا برود و قدرت خرید مردم به شدت کاهش یابد و کشور در رکود برود ولی اقای روحانی با وجود رفع تحریمها افزایش درامد نفتی و ازادی پولها بلوکه شده حاضر به کاهش دلار نیست تا درامد راحت خود را از دلار گران مثل احمدی نژاد از دست ندهد بدون توجه به رکود و گرانی و وعده های خود و فشار بر مردم و سه برابر قیمت کالاها و خودرو و..... (336432)
امیرازقم
United States
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۲۱:۱۳
دلار در خرداد 92 حدود 4100 تومن بوده و 3 ساله قیمت دلار به صورت مصنوعی پایین تر از 3500 تومن نگهداشته شده ! دوست من دلار و کلا نرخ ارز تابع فرمول ها وشرایط خاصی است .ازجمله1-تفاوت با تورم آمریکا 2- تعرفه کالاهای وارداتی 3- سلیغه ی مصرف کننده گان به کالای داخلی 4- نرخ بالای رشد اقتصادی !!!!!! دوست من خواهشا اول مطالعه داشته باش بعد بیا در مورد نرخ ارز صحبت کن !!!! نرخ طبیعی ارز با توجه به شرایط بالا باید چیزی حدود 6000 تومن میبود نه ثابت 3480تومان !!!!!!! (336446)
تازه مسلمان نروژی مقیم ایران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۱:۲۴
به فاطمه زهرا قسم و انه لقسم عظیم برجام برای شما ایرانی های ساده لوح و بی بصیرت خسارت محض است (336384)
ن
Romania
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۸:۲۸
به شما ربطی ندارد (336434)
کاظم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۲۰:۰۸
تو خیلی منحرفی که برای قبولاندن اعتقادات سیاسیت از معصومین خرج میکنی و به اونها قسم میخوری. میفهمی چی میگی؟! (336439)
داتیس
Russian Federation
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۲۱:۵۵
تو هروقت اومدی ایران و با این شرایط تونستی زندگی کنی بعد بیا زر بزن (336449)
ایوانف نجیب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۷ ۰۰:۱۵
بالاخره باید به یک صورت از دیواری که اصولگراها دور کشور کشیده بودند و به اون افتخار میکردند و اسم خودشون رو هم مبارز گذاشته بودند خارج میشد حالا دری باز شده باید به مردم خیر برسه نه شر (336457)
سهراب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۲:۴۳
متأسّفانه دلواپسان خودرا به خواب زده اند یکی از این حضرات بپرسد فرض کنیم که توافق برجام صورت نمیگرفت آنها چه راه حلّی داشتند؟ (336392)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۴:۱۳
برجام یعنی شروعی دوباره و رهایی از بند تحریم ها.
البته باید درایت زیادی صورت گیرد تا طرفهای اروپایی برای قراردادهای نفتی و پتروشیمی در ایران صف بکشند.
بانکهای اروپایی خواهند آمد و هیچ عقل سلیمی بازار جذاب نفتی ایران را رها نخواهد کرد (336401)
محمد علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۴:۱۹
به نظر من برجام یک کار بزرگ ویک شاهکار سیاسی وحقوقی ودیپلماتیک بود.ودرتاریخ این سرزمین خواهد درخشید. (336403)
milano
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۵:۰۰
بهار جان خود گویی و خود خندی عجب مرد هنرمندی....!!!؟ (336410)
شاهین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۵:۲۲
و سوال این است اگر تحریم ها برجای می ماند چه سودی می بردیم و چه هزینه هایی پرداخت می کردیم؟!! تمام اصولگرایان از جواب دادن به این سوال ناتوان هستند (336412)
امیرعلی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۱۶:۰۶
در تاثیر برجام هر چند اندک شکی نیست با این دید که اگر برجام نبود الان اوضاع چه بسیار بد و ناگوار بود هم شکی نیست بحث اینه دولت اگر حمایت مردم را میخواهد باید با تندروی ها و بداخلاقی ها محکم و قوی بایستد و باج ندهد و از هر طرح و عملی خلاف قوانین بین المللی و داخلی بایستد و در اقتصاد مثل ارزانی اقلام معیشتی مسکن خودرو و... قدم محکم و فوری به هر نحو مقتضی بردارد (336419)
امیر م
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۲۰:۱۹
متاسفانه یک عده از محسنات برجام میگن و یک عده از معایبش.روحانی با وعده برجام اومد و برجام به فرجام رسید اما اثرات برجام برای هیچ کس فعلا ملموس نیست.نه گشایش اعتباری، نه کاهش بیکاری،نه بهبود وضعیت معیشت مردم.هیچی.اما باید قبول کرد فضای بین المللی نسبت به ما تلطیف شده اگر آمریکایی ها پدرسوخته بازی در نیارن شاید وضعمون تغییر کنه (336441)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۶ ۲۰:۳۴
قبلا تحریم بودیم اورانیوم غنی شده داشتیم که بریم باش معامله کنیم.الان اورانیوم نداریم وتحریمیم.باید بریم التماس کنیم.سیف وظریف رفتن آمریکا مگر نرفتن التماس کنن?قبل ازبرجام عربستان اینجوری بامابرخورد میکرد?خسارت محض.... (336442)
sss
Russian Federation
۱۳۹۵/۰۲/۲۷ ۰۰:۴۰
لزومی ندارد سکان اداره دولت را برای ۴ سال دوم دکتر روحانی برعهده بگیرند.

این روزها تیرآهن ۱۸ هم جلوی اصولگرایان رای می آورد (336458)
یکی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۷ ۰۲:۳۵
من کاری به این امارها ندارم مگر از طریق نهادهای مستقل و بی طرف تایید شود. آنچه در جامعه هنوز احساس می شود رکود و گرانی است و دولت هم گویا بهدلایل تنگاها مالی، گران کردن راضی شده!
ولی برجام تصممی کلیت نظام بود برای برون رفت از یک مرجله حاد و جلوگیری بهر فتن به رحله حادتر. تا همین جا این برجام نجات دهنده نظام از مهلکه بوده است. (336461)
قلیدون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۷ ۰۷:۱۱
آمار مربوط به کاهش تورم و یک رقمی شدن آن بزرگترین دروغ اقتصادی است . (336465)
شعبانزاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۷ ۰۸:۳۹
هرانسان منصفی برتاثیرمثبت برجام اذعان داردوقطعاًبه چرخ توسعه کشورسرعت می بخشدالبته همه منوط است به کارآمدشدن مدیریت این مرزوبوم مملوازثروت وپتانسیل.بعنوان مثال بنده دریک مدرسه ای آنهم دریک منطقه محروم راجع به چالشهای اقتصادی واجتماعی سخن می گفتم ودراین بین ازکره جنوبی وهلندوجمعیت ووسعت ودرآمدسرانه ومیزان صادرات این کشورهاسخن به میان آمدوقیاس شدباوسعت وپتانسیل کشورماکه بلافاصله دانش آموزی ازجابرخاست وگفت اگرکره جنوبی با40سال تلاش به 600میلیارددلارصادرات رسیدکشورمادرده سال به بیش از600میلیاردلار! (336466)
آنتی ویروس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۲/۲۷ ۰۹:۵۲
صنعت هسته ای و فضایی رو نابود کردید ولی تحریم ها به اذعان خود مقامات دولتی هیچکدوم رفع نشد و تقریبا هیچ بود.البته سرزمین ایران در طول تاریخ خود از سیاسیون وابسته و خائن و مردم عیاش راحت طب ضربه های زیادی دیده است.اما این نیز بگذرد چون این پرچم بدست صاحبش خواهد رسید. (336469)