به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۳۱ - ۲۲:۴۳
 
۱
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ساعت ۱۳:۰۹
کد مطلب : ۱۸۶۰۷
نماینده بروجن و عضو کمیسیون انرژی مجلس:

مي‌خواهند با لابی و زور کارون را خشک کنند

گروه جامعه: سايت قانون نوشت: احداث ۷۵ کیلومتر تونل بهشت‌آباد در عمق ۳۰۰ متری زمین به منظور انتقال آب کوهرنگ به استان اصفهان امری است که به گفته کار‌شناسان باعث خشک شدن تمامی چشمه‌ها، قنات‌ها، چاه‌ها و منابع آبی در استان چهارمحال و بختیاری و از بین رفتن زندگی ۶۰ درصد جمعیت استان چهارمحال و بختیاری می‌شود موضوعی که تبعات آن فقط منحصر به استان چهارمحال و بختیاری نیست و تبعات آن دامن مردم خوزستان را نیز گرفته است. همین امر باعث بروز اعتراضاتی در این دو استان شده است که درباره آخرین مورد آن می‌توان به ایجاد زنجیره انسانی در اطراف کارون در اهواز اشاره کرد. بر این اساس با امیرعباس سلطانی، نماینده مردم بروجن و عضو کمیسیون انرژی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.
مي‌خواهند با لابی و زور کارون را خشک کنند
  همانطور که اطلاع دارید اعتراضاتی علیه سیاست انتقال آب کارون به فلات مرکزی در استان خوزستان و استان چهارمحال و بختیاری در حال شکل‌گیری است، ریشه‌های شکل‌گیری این اعتراضات چیست؟
پیگیری سیاست‌های انتقال آب استان چهارمحال و بختیاری علاوه بر اینکه به از بین بردن زندگی ۶۰ درصد جمعیت استان چهارمحال و بختیاری منجر می‌شود استان خوزستان را به عنوان یک قطب کشاورزی با بحران جدی روبه‌رو می‌کند. به‌طوری که سیاست‌های غلط وزارت نیرو در استان خوزستان، موقعیت کنونی این استان را به کویر تبدیل کرده است.

 در موقعیت کنونی وضعیت آب شرب استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری چگونه است؟
متأسفانه وزارت نیرو بدون اینکه به مشکلات جاری مردم این دو استان در حوزه آب توجه کند با لابی‌گری و کار غیرکار‌شناسی اجرای این پروژه را در دستور کار قرار داده است. در حال حاضر مردم دو استان در زمینه تأمین آب شرب بهداشتی دچار مشکلات جدی هستند به‌گونه‌ای که آب شرب مردم این دو استان غیر‌استاندارد و دارای نیترات بسیار بالایی است.

 شما از غیر کار‌شناسی بودن انتقال آب سرچشمه‌های کارون به فلات مرکزی سخن می‌گویید چه فعالیت‌های کار‌شناسی در این زمینه انجام شده است؟
مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، سازمان بازرسی کل کشور، سازمان محیط زیست با انجام فعالیت‌های کار‌شناسی انتقال آب استان چهارمحال و بختیاری به فلات مرکزي را غیرکار‌شناسی و مخالف معیارهای یونسکو اعلام کرده اند.

 این معیار‌ها چیست؟
یونسکو معیارهای ۶ گانه‌ای را در زمینه انتقال آب از یک حوزه آبی به حوزه دیگر تدوین کرده است که از آن جمله می‌توان به این نکته اشاره کرد که در انتقال آب باید نیاز آب استان مبدأ تأمین و مازاد آن به سایر مناطق انتقال داده شود. مضافاً منافع و مصلحت‌های استان‌های مبدأ درنظر گرفته شود و حق آبه نیز پرداخت شود اما متأسفانه هیچ‌کدام از این شرایط نیز محقق نشده است.

 چرا قانون‌گذار در هنگام تدوین قانون در این زمینه حساسیت‌های لازم را به خرج نداده ‌است؟
مشکل این است که انتقال آب براساس قانون انجام نشد. آنچه هست لابی‌گری و زور است.

 این لابی‌گری چطور انجام می‌شود؟
چینش‌های مدیریتی در وزارت نیرو به گونه‌ای انجام شده است که توازن به نفع انتقال آب استان چهارمحال و بختیاری به اصفهان باشد. به عنوان نمونه نگاه بخشی نگر و منطقه‌گرا که در دولت جا باز کرده است باعث ضربات سنگینی به منافع ملی می‌شود وقتی توزیع قدرت براساس مناطق مختلف کشور تعریف نشود این رفتار‌ها دور از انتظار نیست.

 آیا نگاه شما در مخالفت با انتقال آب استان به اصفهان بخشی‌نگری و منطقه‌گرایی نیست؟
به هیچ‌وجه! خشک‌سالی پنج سال اخیر در استان چهارمحال‌و‌بختیاری طی ۴۴ سال گذشته بی‌سابقه بوده است به گونه‌ای که میزان بارندگی باران در کوهرنگ از یک هزار و ۸۰۰ میلیمتر در سال به ۴۰۰ میلیمتر و بارش برف از ۱۷ متر در ارتفاعات به ۴۰ سانتی‌متر کاهش پیدا کرده است. اتفاقاً می‌خواهم بگویم موضوع انتقال آب استان چهارمحال و بختیاری یک موضوع ملی است و نمایندگان استان به هیچ وجه با تأمین آب شرب استان اصفهان و حتی قم مخالف نیستند، بلکه مشکل اینست که هدف آقایان استفاده از آب استان براي مصارف صنعتی و کشاورزی است. چرا باید در استان اصفهان بدون وجود مزیت‌های اقتصادی برنج‌کاری شود اما کشاورزان خوزستانی و چهارمحالی با داشتن زمین‌های مستعد، از کشاورزی محروم باشند.

  اخیراً استاندار اصفهان در اولین بازدید کاری پس از انتصاب به عنوان استاندار از پروژه بهشت بازدید کردند نظر شما در این مورد چیست؟
این عمل استاندار استان اصفهان مصداق بارز بی‌اخلاقی است، اساساً هنگامی که استاندار یک استان می‌خواهد از یک شهرستان بازدید کند با فرماندار آن شهر هماهنگی می‌کند. اما متأسفانه می‌بینيم که استاندار استان اصفهان بدون توجه به حساسیت‌های استانی بدون اطلاع مسئولان استان چهارمحال و بختیاری از پروژه بهشت در استان چهارمحال بازدید می‌کند که برخلاف عرف‌های سیاسی است.

  واکنش شما چه بود؟
نمایندگان استان به صورت شفاهی و کتبی این اقدام فرماندار اصفهان را محکوم و مراتب را با وزیر کشور و رئیس‌جمهور مطرح کردند.

  در آخر اگر مطلبی دارید بیان کنید؟
من دو پیام دارم یکی خطاب به مسئولان قوه قضايیه و دیگری خطاب به مردم معترض؛ اول اینکه اعتراض به انتقال آب از سرشاخه‌های کارون به اصفهان، حق مردم استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری است، لذا مردم باید با حفظ آرامش و در چهارچوب قانون اعتراضات خود را اعلام کنند. اما صحبت من با مسئولان قوه‌قضايیه این‌ است که با توجه به حساسیت‌های بحق مردم ممکن است اجرای این طرح غیرکار‌شناسی تبعات جدی برای امنیت ملی ایجاد کند. لذا شایسته است قوه قضايیه براساس وظیفه خود و شکایتی که نمایندگان مجلس به سازمان بازرسی کل کشور در این مورد ارائه كرده‌اند به این پرونده ورود پیدا کند و با برخورد قانونی با کسانی که بدون انجام کار کار‌شناسی، میلیارد‌ها دلار از بودجه مملکت را حیف و میل کرده‌اند برخورد کند.
منبع: قانون

۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۳:۳۹
والله ما که قراره پنجشنبه بریم کنار کارون و اعتراض کنیم. اما از تبعات و انگ های سیاسی بعدیش که بهمون زده خواهد شد واقعاً واهمه داریم. (151915)
فرد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۳:۴۴
در چند سال گذشته در اغلب روستاهای استان چهارمحال بختیاری به دلیل خشکسالی علت اصلی مرگ و میر بجز موارد تصادفات رانندگی بقیه سرطان است مثال واضح آن روستای ابواسحاق از توابع شهرستان لردگان است. این در حالی است که مثلا دولت می توانسته از سد حنای سمیرم از توابع استان اصفهان آب آشامیدنی و کشاورزی این روستا را تامین کند دولت نه تنها این کار را نکرد بلکه در گرمای تابستان استاندار اصفهان برق این روستا را که تامین کنند آب آشامیدنی روستا از مناطق بسیار دورتر خود استان چهار محال بختیاری را قطع کرد.. . . . ما چهارمحالی ها با این طرح مخالفیم و چراغی را که به همسایه رواست بر مسجد حرام می دانیم!!!!! (151917)
خون به جگر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۲۰:۵۹
به خدا برين تحقيق كنين لعنت به من اگه دروغ بگم ! امريكا صد ساله هيچ سدى نساخته! خاطره فجايع زيست محيطيش (152253)
مهرام
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۳:۵۴
یه سئوال داشتم لطفا اگه کسی میدونه جوابمو بده .. آیا راهی هست که از انتهای آب رود کارون که میخواد به سمت آب شور خلیج فارس رهسپار بشه کانال بکشن ؟؟؟؟؟؟ (151925)
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۴:۳۷
اون که دیگه همش فاضلابه! (151961)
ت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۴:۵۲
از لحاظ قوانین بین المللی این کار ممنوع (151986)
مهران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۵:۰۷
انتهای کارون پسابهای کشاورزی وصنعتی است فقط ژاپنیها میتوانند این نوع پساب را تصفیه وبه چرخه بازگردانند. (152000)
وحید
United Kingdom
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۵:۳۷
چرا نیست؟ البته که هست. در علم مهندسی هیچ کاری نشد نداره. یعنی مهندسی معنیش یافتن راه حل هاست. ولی به صرفه نیست و بی معنی خواهد بود.
علتش چیه؟
کاملا مشخصه این آبی که در دلتای کارون به خلیج میریزه سرشار از آلودگیها و رسوبات سرزمینی و زهکش مزارع و فاضلابهای شهریه. که در این صورت اقدام به انتقال این آب برای مصارف شرب بسیار بی معنی و با تحمیل هزینه های گزاف جهت تصفیه و پالایش این آلودگیها خواهد بود.
تنها راه این معضل فقط مدیریت آب و منابع آبی، دست برداشتن از صنایعی که نیاز شدید به مصرف آب دارند، احیای محیط زیست و منابع آبخیز داری، مکانیزاسیون و آموزش کشاورزان و طرحهای توسعه آبیاری قطره ای و اصلاح نوع مصرف آّب در مصارف کشاورزی، دست برداشتن از ساخت بی مورد سدهای غیر کارشناسی به خصوص در حوزه کویری ایران که به شدت تبخیر آب دریاچه سدها رو در پی داره و غیره است.
یادمون نره ما ایرانیان استعداد و تجربه خوبی در صنعت آب و مدیریت آب در طول تاریخ داشتیم و با تجربه ترین تمدن دنیا در این حوزه بوده ایم. کاریزها، سدهای قدیمی و چند هزار ساله ، معابد آبی ، کانالهای آبی و پلها، همه و همه گواه این مطلبند.
در آخر روشهای دفن کوزه آب به همراه نهال درختان در مناطقی چون یزد از دیر باز برای آبدهی اندک اندک در طول دوره های چند ماهه و به روش اسمزی که ایده اولیه طرح نوین خاک ژله ای در غرب شده و نمونه موفق این کار را در شهری سر سبز کویر یزد به خوبی شاهدیم خود بهترین شاهد مدعاست (152021)
ابراهیم
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۴:۳۴
با تقدیم احترام به حساسیت شما در حفظ منافع مردم و محیط زیست
خوبست در این رابطه با کارشناسان مصاحبه کنید و سپس اظهار نظر کارشناسی را منتقل بفرمایید
از نظر زمین شناسی به علت شیب زیادتر زرد کوه به سمت جنوب و خوزستان و فرسایش قسمت جنوبی ، در شمال این منطقه یعنی سمت اصفهان چشمه هایی که یک زمان سرچشمه های تامین کننده آب زاینده رود بودند خشکیدند و یا کم آب شدند لذا زاینده رود روز به روز کم آب تر شد و محیط زیست شکننده مرکز ایران به سمت خشکی و نابودی رفت. در زمان شیخ بهایی رویای انتقال آب زردکوه از قسمت جنوبی به شمت شمال وجود داشت و لی اهتمام آنان ناکام ماند . در زمان قبل از انقلاب مطالعات نشان داد که آب از دست رفته مرکز ایران را می توان با تونلهای سه گانه کوهرنگ به زاینده رود منتقل کرد و طبیعت زیبای اصفهان و مرکز ایران را حفظ نمود لذا این طرحها دنباله آن برنامه ریزی هاست . البته خوبست که طرحهای جامعی مورد مطالعه قرار گیرد تا با مبنای علمی ضمن حفظ محیط زیست بیشترین نفع به همه مردم ایران برسد. (151957)
خرمشهری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۵:۱۷
یعنی امثال شما حاضرید استانهای جنوبی خشک ولم یزرع بشن تا استان اصفهان وغیر وذالک آباد وخوشگل زیبا بشن
مرگ بر اسرائیل ! (152011)
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۵:۱۷
حفظ محیط زیست اصفهان یا آب برای مجتمع فولاد سپاهان؟؟
دوست عزیزی که احتمالا حتی به اهواز هم سفر نکردی. میدونی مردم دارن به دلیل کم آبی فاضلاب می خورن؟ میدونی هم دارن هزینه آب لوله کشی میدن هم هزینه آب تصفیه کن؟ (152012)
فرشید ب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۸/۰۱ ۰۲:۲۸
اتفاقا به صورت جامع و کارشناسانه مطالعه شده، حفر تونل بهشت آباد از اعماق زمین باعث خشک شدن تعداد بسیار زیادی از چشمه ها، قنوات و چاهای آب مسیر در استان چهارمحال خواهد شد. همچنین باعث تبدیل 4 دشت مهم این استان به بیابان خواهد شد و این یعنی ایجاد کویری در سمت غرب استان اصفهان که اثراتش دامان خود اصفهانی ها را خواهد گرفت. بر اساس مطالعات صورت گرفته بیشترین مصرف آب زاینده رود توسط 2 کارخانه ذوب آهن و فولاد مبارکه و اراضی کم بازده، بی کیفیت و آلوده به فلزات سنگین و سموم برنج منطقه لنجانات صورت می گیرد. طی سال های اخیر با جوسازی تلاش شد کاهش آب زاینده رود را به گردن توسعه باغات در اراضی شیب دار حاشیه زاینده رود در استان چهارمحال بیاندازند ولی به صورت مستند و مستدل ثابت شد که دبی آب خروجی از این منطقه بیشتر از دبی آّب ورودی است که آن هم به دلیل زایش آب از این تپه هاست. سخن آخر اینکه اثرات ناگوار حفر این تونل نابودگر دامان گیر نه تنها استان های چهارمحال و خوزستان بلکه استان های شرقی اصفهان، یزد، قم، کرمان و تهران هم خواهد شد. (152340)
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۸:۱۲
من از کارشناسان سازمان بهداشت جهانی دعوت می کنم به روستای ابواسحاق فلارد از توابع شهرستان لردگان مراجعه کنند و دلیل شدت وقوع سرطان را بررسی کنند.
خوب اینجا یه عده تنها درد طبیعت زیبای مرکز ایران را دارند که الان اثبات شده که اساساً عاریتی بوده!!!!! (152149)
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۹:۵۴
"احداث ۷۵ کیلومتر تونل بهشت‌آباد در عمق ۳۰۰ متری زمین به منظور انتقال آب کوهرنگ"
من خودم بچه چهارمحالم بچه اردل شهری که قراره تونل توش زده بشه
تونل بهشت اباد اب روخانه بهشت اباد رو میبره نه کوهرنگ
من موندم کی این مقالات رو مینویسه
یکم بیشتر مطالعه کنید (152199)
ورزنه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۱۹:۵۴
سلام یکی نیست به فکر شرق اصفهان باشه (152200)
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۲۱:۰۲
من هستم كجاست ؟ ورزنه (152257)
ورزنه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۷/۳۰ ۲۳:۲۹
ورزنه در کنار باتلاق گاوخونی قرار داره که13ساله خشک شده دوست عزیز برو به سایت نگین شرق (152314)
خشم
United States
۱۳۹۲/۰۸/۰۱ ۰۶:۴۱
اميدبه تدبيرت داريم دکتر (152348)