به روز شده در ۱۴۰۲/۱۲/۲۸ - ۲۰:۵۵
 
۱۳۳
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۹/۳۰ ساعت ۱۲:۲۶
کد مطلب : ۶۳۹۹۳
جامعه هنر ايران اين بار در سوگ مرتضي احمدي؛

«صدای طهرون قدیم» درگذشت

گروه فرهنگ و هنر: مرتضی احمدی هنرمند پیشکسوت سینما، تئاتر، تلویزیون و رادیو از دنیا رفت.
«صدای طهرون قدیم» درگذشت
ناشر آلبوم‌های مرتضی احمدی گفت: این هنرمند پیشکسوت یکشنبه 30 آذر ماه به دلیل مشکل ریوی در منزلش درگذشت. زنده‌یاد احمدی در ۱۳۰۳ در جنوب تهران به دنیا آمد. برای تحصیل ابتدا به مکتب و سپس به دبستان منوچهری در میدان گمرک رفت و بعد از آن به دبیرستان شرف و دبیرستان روشن رفت. در شانزده‌ سالگی ورزش باستانی و فوتبال را شروع کرد و به همراه تیم فوتبال دبیرستانش در مسابقات آموزشگاه‌های تهران رتبه‌هایی به دست‌ آورد. بعدها در تیم فوتبال راه‌آهن تهران و پس از آن در باشگاه راه‌آهن بازیکن و مربی (تا سال ۱۳۲۵) شد.

پس از چند تلاش آماتوری در تئاتر در ۱۳۲۱ با کمک عده‌ای از دوستانش «تماشاخانه ماه» را روبه‌روی باغ فردوس دایر کرد اما پس از چند هفته مجبور به ترک آنجا شد. در اوایل پاییز ۱۳۲۲ در تئاتر فرهنگ برای اولین بار پیش پرده‌خوانی کرد و در نتیجه آن بازیگر تئاتر هم شد. مدتی بعد پدرش از فعالیت او در تئاتر مطلع شد و او را از خانه بیرون کرد. مرتضی احمدی پس از مدتی هم‌زمان با هنرپیشگی در راه‌آهن تهران به‌عنوان تعمیرکار استخدام شد.

مرتضی احمدی برای اولین بار به سبک بیات تهران در پیش پرده‌ها آواز خواند. احمدی در سال ۱۳۲۳ به رادیو تهران (چندی بعد در رادیو ایران و بعد از آن در رادیو و تلویزیون ایران) به کار کردن پرداخت تا برنامه‌های کمدی اجرا کند. در دوره‌های مختلفی در رادیو کار کرد و از جمله تیپی به نام بابا جاهل گریان اجرا کرد و به سبک‌های مختلف ترانه و آواز خواند. در فروردین ۱۳۵۳ نقش اول سریال پربیننده هردمبیل، نوشته پرویز خطیبی را بازی کرد. در نظرخواهی‌ از مردم در سال ۱۳۵۶ به‌عنوان محبوب‌ترین هنرپیشه رادیو انتخاب شد. وی در ۱۳۲۶ گوینده فیلم‌های خارجی شد و از اعضای اولیه انجمن گویندگان و سرپرستان گفتار فیلم (تأسیس در ۱۳۴۲) بود.

پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ احمدی بازیگری را کنار گذاشت و به مدت هفت سال به اهواز رفت اما پس از بازگشت به تهران از نو کار بازیگری را در سریالی تلویزیونی به نام تک‌مضراب از سر گرفت. از سریال‌های تلویزیونی دیگری که بازی کرده است می‌توان از سلطان صاحبقران، هفت شهر عشق (۱۳۵۶)، آئینه و زیر بازارچه (۱۳۷۷، رضا ژیان) نام برد.

در فروردین ۱۳۴۹ نیز احمدی به دعوت علی حاتمی ترانه عنوان‌بندی فیلم حسن کچل را، ضربی‌خوانی کرد (که به نام روحوضی نیز شناخته می‌شود). در همین سبک در ۱۳۲۸ پنج صفحه موسیقی برای یک شرکت انگلیسی ضبط کرد. مرتضی احمدی بیش از چهارصد ترانه ضربی و صد و پنجاه ترانه فکاهی خوانده است، این ترانه هااز نوشته‌های نصیری‌فر، نویسنده کتابی است به نام مردان موسیقی سنتی و نوین ایرانکه بیشتر کارهای موزیکال مرتضی احمدی از آن کتاب گرفته شده است.

از ماندگارترین آثار احمدی می‌توان به کار صدایی (نوعی دوبله) وی در مجموعه پینوکیو اشاره کرد که در آن در نقش روباه مکار صداپیشگی کرده است. آرایشگاه زیبا، کت‌و‌شلوار خواستگاری، دانی‌و‌من و... از کارهای تلویزیونی مرتضی احمدی است. وی در انیمیشن شکرستان هم صداپیشگی کرده است.

"پاک زندگی ‌کرده‌ام"
مرتضی احمدی از معدود تهرانی‌های اصیل به جای مانده بود. او که به عنوان استاد مسلم فرهنگ کوچه بازار تهران قدیم شناخته می‌شد، دو آلبوم را با نام "صدای طهرون قدیم" منتشر کرده بود که در آنها ترانه‌های روحوضی قدیمی را اجرا کرده بود.

در سال ۱۳۹۱ همزمان با رونمایی آلبوم "صدای طهرون قدیم ۲"، به ابتکار مسئولان خانه هنرمندان، مراسم تولدی نیز برای مرتضی احمدی گرفته شد. وی در جمع هنرمندان و علاقمندانش، کیک تولد ۸۸ سالگی‌اش را برید.

مرتضی احمدی خردادماه امسال در مصاحبه‌ای با روزنامه شرق خود را "مردی بسیار آرام" توصیف کرده بود که "هرگز زیاده‌خواه نبوده است".

او ادامه داده بود: «برای اينکه يک نقطه سياه در زندگی‌ام نداشته‌ام که آرامش مرا برهم بزند. بسيار مرد آرامی بوده و هستم. از فضای خانواده‌ام لذت می‌برم. بچه‌های خيلی خوبی دارم. من دغدغه‌ای در زندگی‌ام ندارم که بخواهد حال و احوالم را بر هم بزند. من راحتم و همه اينها به خاطر اين است که در روزهای زندگی‌ام، پاک زندگی کرده‌ام.»

مرتضی احمدی در پایان این گفتگو به جوان‌ها برای اینکه دوران پیری آرامی داشته ‌باشند و احساس خوشبختی کنند، توصیه کرده بود: «می‌گويم باباجان! بد وجود ندارد. افکار و حال بد را دور بريزيد. سلايق متفاوت است، اما شما بدبين نباشيد. بدی‌ها را نبينيد. کمبودها و کسری‌ها را نبينيد. اينها عذاب‌آور هستند. هر چيز عذابتان می‌دهد را نبينيد. سعی کنيد با تکيه بر خوبی‌ها روزگار را بگذرانيد. زندگی را سخت نگيريد، خوب و بدش می‌گذرد.»
مرجع : ایسنا