به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۳۰ - ۰۰:۳۱
 
۴
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۷/۱۷ ساعت ۰۹:۲۳
کد مطلب : ۹۲۳۴۱
معصومه ابتکارعنوان کرد:

ایران رتبه اول «تنش آبی» در جهان را دارد

گروه جامعه: معاون رییس جمهور گفت: طرح همیاران آب می تواند الگویی مناسب باشد و اکنون این طرح یک ضرورت برای کشور محسوب می‌شود.
ایران رتبه اول «تنش آبی» در جهان را دارد
"معصومه ابتکار"درجلسه مدیریت بحران آب استان کرمان با تشکر از گزارش و اجرای طرح همیاران آب در استان کرمان با بیان اینکه اراده خوبی در استان برای اجرای این طرح شکل گرفته است افزود: هر جایی که در مسیر درستی قرار بگیریم، باید خدا را شاکر بوده و نسبت به تحقق این اهداف و اجرای برنامه ها با جدیت و دقت کار را دنبال کنیم. ابتکار تصریح کرد: این طرح باید با دقت و جدیت ادامه یابد زیرا اگر طرح همیاران آب کارآیی خود را حفظ کند می تواند موجب ایجاد امیدواری در مردم و کشاورزان شود و از این طریق است که می توان امید به ادامه حیات در روستاها و مناطق کشاورزی را به وجود آورد.

رییس سازمان حفاظت از محیط زیست کشور با بیان اینکه میزان آب مورد استفاده بیش از ظرفیت بارندگی و منابع موجود است اظهار کرد: اگر بخواهیم زیست بومی ما ادامه پیدا کند، نمی توانیم قوانین طبیعی و الهی را تغییر بدهیم و باید به نگاه اکوسیستمی برگردیم و پیوند بین آب سطحی ، آب زیرزمینی، مرتع و حفاظت از خاک و .. را رعایت کنیم که یک چرخه به هم پیوسته است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در مناطق حفاظت شده سعی می کنیم یک الگویی از مدیریت پایدار داشته باشیم تصریح کرد: همواره بر الگوی حفاظت در دنیا در کنار برداشت مدیریت شده تاکید شده است و طرح همیاران آب استان کرمان هم راستا با این نگاه است و اگر بتوانیم این طرح را با کیفیت لازم و مدیریت دقیق پروژه و جلب مشارکت و انگیزه های قوی مردم پیش ببریم و کاری کنیم که تمام تشکل های ذینفع در کنار هم قرار گرفته تا طرح با سرعت، دقت و کارآیی کافی اتفاق بیفتد؛ می توانیم به نقطه مطلوب و هدف مورد نظرمان دست یابیم.

ابتکار با بیان اینکه هدفگذاری اصلی طرح همیاران آب؛ توسعه پایدار به ویژه در بخش کشاورزی است اظهار کرد: در رده بندی دنیا در بحث آب و خاک در جایگاه خوبی قرار نداریم و متاسفانه در تنش آبی نیز در دنیا در رتبه اول قرار داریم و مصر بعد از با 25 درصد فاصله در برداشت از سفره های زیرزمینی از ایران در رتبه دوم قرار دارد که آماری نگران کننده است. وی با بیان اینکه کشاورز برای اینکه بتواند کشاورزی کند ابتدا باید نسبت به حفظ منابع آب و خاک مسوولیت پذیر باشد افزود: باید رویکرد کشاورزان تغییر پیدا کند و کاری کنیم که همه در این مسئله سهیم شده و به یک باور و درک مشترک برسیم تا بتوانیم کشاورزی پایدار و توسعه همگام با ملاحظات زیست محیطی در استان و کشور داشته باشیم.

معاون رییس جمهور با بیان اینکه حفظ کیفی منابع آب هم در بخش صنعت و هم کشاورزی امری بسیار مهم است تصریح کرد: متاسفانه نمونه های خوبی در آلایندگی آب های صنعتی نداریم. این آلودگی ها و مصرف سموم می تواند مشکلات آبی ما را حادتر کند و جا دارد که همگام با طرح همیاران آب، مدیریت پساب و فاضلاب نیز مورد توجه قرار گیرد و معتقدم با همت استاندار کرمان خیلی از این طرح ها با حمایت بخش خصوصی و فاینانس قابل تحقق خواهد بود.

وی با بیان اینکه در خیلی از موضوعات زمان را از دست داده ایم افزود: در حال حاضر فرصت محدودی برای انجام کار داریم و دیگر نمی توانیم زمان را از دست بدهیم زیرا تغییر اقلیم، کاهش نزولات آسمانی و .. به شکلی است که شرایط ما را دشوارتر می کند و لازمه آن نشان دادن واکنش مناسب است و طرح همیاران آب در این زمینه بسیار مفید است و تلاش خود را برای حمایت های لازم در این زمینه خواهیم کرد.

ابتکار بار دیگر با تاکید بر الگو شدن طرح همیاران آب در کشور، افزود: شاید این طرح بتواند با مستندسازی به یک الگوی بین المللی برای کشورهایی که درگیر مشکل در این زمینه هستند، تبدیل شود. رییس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین در جریان سفر خود به کرمان در جلسه کارگروه گرد و غبار و احیاء تالاب جازموریان با بیان اینکه مشکلات امروز جازموریان به علت سال ها بی توجهی و حتی انکار مشکلات این منطقه بوده است اظهار کرد: متاسفانه در سال های گذشته نه تنها موضوع مشکلات این منطقه مطرح نبوده بلکه در مواردی نیز انکار صورت می گرفت که همین عوامل سب شد که اکنون با شرایطی مواجه هستیم که این منطقه به کانون گرد و غبار تبدیل شده و مشکلات زیادی برای مردم منطقه و استان به وجود آورده و امروز جازموریان سهم قابل توجهی در تولید گرد و غبار کشور دارد.

ابتکار اظهار کرد: امیدواریم مباحث مطرح شده در بحث نجات تالاب جازموریان را با هدف چاره یابی و اقدام اجرایی مبتنی بر اطلاعات علمی و برنامه بتوانیم دنبال کنیم. وی افزود: جازموریان موضوعی است که در سطح ملی برای دولت اهمیت بسیاری دارد و مقام معظم رهبری به طور خاص و ویژه به بحث گرد و غبار و استان کرمان توجه دارند و این امر خط مشی کار ما را به خوبی روشن می کند.

ابتکار تصریح کرد: با سیاست های مورد تاکید رییس جمهور در احیاء تالاب ها و مواجه علمی و برنامه های مربوط به گرد و غبار، اراده جمعی برای تغییر روند گذشته و اجرای برنامه ها مبتنی بر نگاه زیست محیطی شکل گرفته و خوشبختانه امروز حضور بخش های مختلف اجرایی کشور را در کنار هم داریم. معاون رییس جمهور با بیان اینکه شاید مشکل ترین بخش اینگونه برنامه ها، هماهنگی بین بخشی و شکل گیری اراده ملی برای مسائل منطقه ای و ملی است که خوشبختانه این اراده شکل گرفته و دولت مصمم است تصریح کرد: اختیارات و عملکرد دستگاه های اجرایی در بحث احیاء تالاب ها، تعیین حقابه زیست محیطی، بازنگری سیاست مدیریت مراتع و ... موضوعاتی است که امروز در دستور کار دولت قرار گرفته است و به صورت راهبردی از سطح دولت تا شورای عالی آب و حفاظت محیط زیست و شوراهای بین بخشی این موضوعات دنبال می شوند.

وی با بیان اینکه باید واقعیت های کشور و شرایط خاص اقلیمی را براساس همه شواهد دنبال کنیم، تصریح کرد: بسیاری از اتفاقات کنونی به دلیل تغییرات اقلیم در منطقه است و معتقدیم که برنامه های ما در بخش های کشاورزی، صنعت و ... نیز باید در انطباق با این تغییرات اصلاح و بازنگری شود. رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور بیان کرد: باید کار مبتنی بر مطالعات بین بخشی و بین استانی شبیه مدل کاری که برای پارک ملی دریاچه ارومیه داشتیم، انجام شود و پیشنهاد این است که از طریق دولت این کار پیگیری شود و پیشنهادات اولیه را در آن سطح دنبال خواهیم کرد.

معاون رییس جمهور با بیان اینکه باید ساز و کار بین بخشی و بین استانی و با مشارکت همه ذینفعان و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی استانی، ملی و بین المللی برای احیای تالاب جازموریان صورت گیرد، گفت: احیاء یک تالاب به ویژه در شرایط کنونی که می خواهیم الگوی کشاورزی و دامداری بهبود یافته و معیشت مردم تامین شود، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وی با بیان اینکه می‌دانیم که چاه های غیرمجاز یکی از دلایل وقوع مشکلات منطقه جازموریان است تصریح کرد: درصورت ادامه این روند، لطمه جدی به معیشت مردم منطقه وارد می شود و باید برای بسته شدن این چاه‌ها اقدامی جدی و سریع صورت گیرد.

ابتکار با بیان اینکه سیاست دولت در راستای منافع مردم است تصریح کرد: معتقدیم تغییرات باید با همکاری بین بخشی و جلب مشارکت مردم و سازمان های مردم نهاد انجام شود. رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه باید یک برنامه زمان بندی، اعتبارات، اعتبارات ملی، شکل مدیریت کار و ... برای احیای تالاب جازموریان صورت گیرد ادامه داد: معتقدم باید یک مدیر ملی برای این بحث تعیین و کارها طبق برنامه ریزی انجام شود و باید الگوی دریاچه ارومیه و هامون،درباره جازموریان نیز اجرایی و دنبال شود تا بتوان اعتبارات کافی برای این امر در نظر گرفت و از تجربیات خوب در این حوزه استفاده شود.

معاون رییس جمهوری با تاکید بر اینکه باید در معرفی تالاب جازموریان بیشتر تلاش شود تصریح کرد: مطمئن باشید که این آگاهی یک گام رو به جلو خواهد بود. وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به گرد و غبارهای ایجاد شده در منطقه نیز گفت: یک زاویه بحث گرد و غبار علاوه بر سلامت، بحث لطمه هایی است که به حوزه های اقتصاد، صنعت، کشاورزی و منابع طبیعی وارد می شود که این موضوع نشان می دهد باید در برخورد با این پدیده یک نگاه جامع داشته باشیم.

ابتکار تصریح کرد: یکی از اقدامات جدی دولت یازدهم که مورد حمایت مجلس نیز واقع شده است، بحث گرد و غبار و مبارزه با این پدیده است. خوشبختانه در حال حاضر در سطح برخی استان ها از جمله خوزستان و به صورت مقدماتی در استان کرمان؛ سند عملیاتی مقابله با گرد و غبار در حال تدوین است که این گام اولیه برای مبارزه با پدیده خواهد بود.

وی ادامه داد: زمانی که طرحی داشته باشیم می توانیم با برنامه منسجم و همکاری ملی کار را جلو ببریم و تهیه سند مقابله با گرد و غبار استان کرمان گام مهمی در راستای مبارزه با این پدیده است و از استاندار کرمان می خواهیم در شورای برنامه ریزی استان این طرح را تصویب کنند تا بتوانیم با همکاری همه بخش های اجرایی برنامه را در سطح استان دنبال کنیم. معاون رییس جمهور با تاکید بر اینکه در سطح ملی پیگیر اعتبارات و حمایت های لازم برای مبارزه با پدیده گردو غبار هستیم تصریح کرد: این یک گام رو به جلو است که استان کرمان سند مقابله با گرد و غبار را آماده کند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: برای بحث گرد و غبار به دلیل اهمیت بین المللی موضوع و اثرات منطقه ای، از آنجایی که منطقه غرب آسیا و خاورمیانه با ناامنی و ناپایداری های زیادی مواجه است و دولت ها نمی توانند خیلی در مناسبات منطقه ای مشارکت کنند؛ درخواست داده ایم که در اجلاس آتی وزاری جهانی محیط زیست، موضوع سند جهانی برای مقابله با گرد و غبار با محوریت ایران تدوین شود که این موضوع نیز مورد موافقت قرار گرفته است.

ابتکار افزود: قطعنامه ای پیشنهاد داده ایم که خاص منطقه غرب آسیاست با تاکید بر اینکه به دلیل تغییرات آب و هوایی و ناامنی در کشورهای عراق، سوریه و ... آسیب بسیار زیادی از این مسئله دیده‌ایم؛ ضرورت دارد جامعه جهانی نسبت به این بحث با مسوولیت و رویکرد کمک به حل این مشکلات ورود کند و هر دو موضوع در دستور کار اجلاس بین المللی قرار گرفته است.

وی در پایان خاطر نشان کرد: امیدواریم با احیاء تالاب جازموریان و مدیریت صحیح منابع زیرمینی در استان، شرایط گرد و غبار بهبود پیدا کرده و مردم از جاذبه های طبیعی فوق العاده استان کرمان که از سرمایه های گردشگری کشور است، به خوبی استفاده کنند.

مرجع : ايسنا