کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

عامل اصلي باران هاي اسيدي، چاه‌هاي نفت حفر شده در وسط شهر اهواز است

چاه نفت را رها كردند و به پوشش سبز گير دادند!

17 آبان 1394 ساعت 10:29

گروه جامعه: در حاليكه ديروز بارش اسيدي بار دیگر،‌ هزار نفر از خوزستانی‌ها و عمدتا شهروندان اهوازي را به بیمارستان کشاند، منابع مسئول هنوز از اعلام نتيجه تحقيقات سال گذشته درباره چرايي اين باران هاي اسيدي، خودداري مي كنند.


در همين رابطه يك مقام مسئول مطلع در استان خوزستان به خبرنگار ما گفت: باران اسيدي و آلودگي چند ساله اخير شهر اهواز عمدتا به دودهاي متصاعد شده از شعله‌هاي نفت و گاز كه ضايعات چاه هاي حفاري شده در وسط شهر را در آسمان پخش و معلق مي كند و همچنين دود صنايع بزرگي ديگري چون صنايع فولاد، كربن بلاك و ... مربوط مي شود. وي كه نخواست نامش ذكر شود افزود: همين كه عمده مسموميت‌ها در شهر اهواز و اطراف آن و آن هم در پي بارندگي‌ها رخ مي‌دهد به هر كارشناسي اين پيام را مي‌دهد كه علت اصلي آلودگي، دودهاي معلق در بالاي اين منطقه است كه با باران به سطح زمين آورده مي شوند و مسبب بيماري مردم مي گردند.

وي ادامه داد: حفاري چاه‌هاي نفت آن هم در وسط شهر پرجمعيت و متراكمي چون اهواز توسط شركت نفت اقدامي كاملا مغاير با حفظ محيط زيست و عامل اصلي آلايندگي هواست و تا زمانيكه اين چاه ها فعال باشند، نه تنها اين آلودگي سمي، كاهش نخواهد يافت بلكه روز به روز بر شدت و خطرات آن افزوده خواهد شد و تلفات شديدتري نيز در برخواهد گذاشت.

وي شعله هاي دود خطوط توليد شركت هايي چون فولاد و كربن را نيز در آلودگي و باران هاي اسيدي اهواز تاثيرگذار دانست و اظهار داشت: اين صنايع نيز كه حدود 50 سال قبل در حاشيه شهر ساخته شده بودند با توسعه شهر در حال حاضر در وسط شهر اهواز قرار دارند و دودهاي تيره و غيرپالايش شده آنها نيز همچون چتري اسيدي با دودهاي مشتعل از چاه هاي نفت و گاز تركيب و وضعيت خطرناك كنوني را باعث شده اند.

اين مقام مسئول با ذكر اينكه راهي جز توقف توليد چاه‌هاي نفتي در مركز شهر (مناطقي چون زيتون، فرودكاه و حتي كريت كمپ و...)  براي كاهش آلودگي‌هاي سمي شهر اهواز وجود ندارد گفت: اگر مسئولان عالي رتبه كشور، سلامت مردم را بر منافع مالي و اقتصادي (توليد نفت، فولاد و ...) ارجح ندانند، وضعيت خوزستان و خصوصا شهر اهواز از اين كه هست نيز بحراني‌تر خواهد شد.

وي در خاتمه گفت: آقايان براي فرافكني، آلودگي اظهر من الشمس چاه‌هاي نفتي را رها كردند و ناشيانه به درختان با ارزشي «کنوکارپوس» كه طي ساليان اخير براي استان پوشش سبز ايجاد كرده گير داده و از خود هم نمي پرسند اين درختان كه در اعلب شهرهاي استان كاشت شده اما چرا عمده بيماري‌ها و مسموميت‌هاي پس از بارندگي، در اهواز رخ مي دهد؟ لذا به نظر مي رسد سيستم ناكارآمد مديريتي در كشور با اين فرافكني هاي ناشيانه، ظاهرا قرارست روزي دست به اقدام بزند كه نتيجه اين بي توجهي‌ها به محيط زيست و سلامتي مردم، تلفات سنگين انساني در پي داشته باشد و براي مثال در اخبار بخوانيد به جاي مسموميت چند هزار اهوازي به خاطر يك بارندگي، دهها نفر جان خود را از دست داده‌اند!

در همين رابطه روزنامه شهروند در گزارشي نوشت: باران بار دیگر خوزستانی‌ها را راهی بیمارستان کرد. یک هفته پس از بارشی که نفس ١٠‌هزار خوزستانی را تنگ کرده بود، بارش پاییزی بار دیگر،‌ هزار نفر از خوزستانی‌ها را به بیمارستان کشاند. عامل ناشناخته، ٣ سالی می‌شود که با هر بارش راه بیمارستان را نشان خوزستانی‌ها می‌دهد و آنها را برای چند ساعت یا چند روز میهمان مراکز درمانی می‌کند.

جمعه هم همین اتفاق افتاد، باران جای آنکه هوا را برای اهوازی‌ها تلطیف کند و آسمانی که دیگر عادت کرده خاک گرفته باشد را رنگ آبی بزند، راه بیمارستان را نشان مردم داد. هر چند نه شدت باران همچون دفعه قبل بود و نه تعداد مراجعه‌کنندگان به بیمارستان، اما به هر روی، حال نفس خوزستانی‌ها خوب نیست و حالا هم باران سلامتی‌شان را تهدید می‌کند و هم گرد و غبارهای محلی و خارجی.

٣‌سال پیش که داستان تازه شروع شده بود،‌ سال پایانی دولت دهم بود. روزهایی که باران اسیدی، متهم تنگ آمدن نفس خوزستانی‌ها بود و می‌گفتند باران آلودگی‌ها را روی سر مردم شسته است. از آن ‌سال به بعد، باران چندین بار آرامش را از زندگی مردم جنوب غربی کشور گرفت. این بار می‌گویند، بررسی‌ها نشان داده باران اسیدی نیست و عامل آلودگی آن ناشناخته است، شاید هم گیاه وارداتی «کنوکارپوس» باشد که ١٠ سالی می‌شود در حاشیه اهواز کاشته شده است. این را احمد لاهیجان‌زاده، مدیرکل محیط‌ زیست خوزستان می‌گوید. او هفته پیش در روزی که ١٠‌هزار خوزستانی راهی بیمارستان شدند، گفته بود که «زمان گل‌دهی این گونه گیاهی، آبان و آذرماه است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که گرده این گیاه، حساسیت‌زاست و در کنار سایر آلایندگی‌ها، تنفس مردم را با مشکل مواجه کرده است.» حالا یک هفته گذشته است و هنوز مشخص نیست عامل تنگی نفس چه بوده، آلودگی کارخانه‌ها، گرد و غبار، سوزاندن مزارع نیشکر یا گیاه وارداتی ١٠ ساله.

هر چند عامل ناشناخته است اما همچنان کار خود را می‌کند و مردم را به بیمارستان می‌کشاند، همان کاری که جمعه‌شب هم تکرار کرد و خوزستانی‌ها را به مراکز درمانی کشاند. در این میان، هر چند که‌ هاشم بالدی، مدیرکل مدیریت بحران خوزستان به ایسنا گفت که «تا ساعت ٢١ شب جمعه در کل استان کمتر از ١٠٠ نفر با علایم تنگی نفس به بیمارستان‌ها مراجعه کرده‌اند» اما معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز از مراجعه حدود‌ هزار نفر با علایم مشکلات تنفسی در شبانه‌روز گذشته (یعنی در شبانه‌روز منتهی به جمعه ١٥ آبان‌ماه) به مراکز درمانی در استان خوزستان خبر داده است.

ایرج نظری هم گفت: «میزان مراجعه بیماران تنفسی در روز جمعه به بیمارستان‌های خوزستان، بیش از ٢ تا ٣ برابر حد معمول بوده ولی این رقم در مقایسه با بیماران با مشکلات تنفسی در پی بارندگی‌های هفته گذشته کاهش بسیاری داشته است. مجموع مراجعه‌کنندگان با علایم تنگی نفس و مشکلات تنفسی به مراکز تحت پوشش دانشگاه جندی‌شاپور در سراسر استان خوزستان در روز گذشته حدود ‌هزار نفر بوده است.» معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز با اشاره به اینکه از این تعداد بیش از ٨٠٠ نفر در اهواز بوده‌اند، خبر داد که «مجموع مراجعات بیماران با مشکلات تنفسی در پی بارندگی‌ها در استان خوزستان، تا صبح دیروز (١٦ آبان ماه)، ٢١‌هزار و ٩٣٠ نفر بوده است.»

کنوکارپوس دلیل تنگی نفس خوزستانی‌ها نیست
در یک هفته گذشته، پس از مطرح شدن احتمال نقش داشتن گیاه کنوکارپوس در تنگی نفس خوزستانی‌ها، این عامل برای فعالان حوزه کشاورزی قابل قبول نیست. در همین خصوص، عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به اینکه برای مشخص شدن علت تنگی نفس پس از بارندگی در اهواز، باید به دنبال عامل دیگری بگردند، به ایسنا می‌گوید: «اکنون اصلا زمان تولید دانه گرده این گیاه نیست.» نوراله معلمی ادامه می‌دهد: «گل‌دهی این گیاه بیشتر در بهار و در بازه زمانی اسفند و فروردین آغاز می‌شود که البته در آن زمان، مشکل تنگی نفس وجود ندارد.» او یادآوری می‌کند که «در حال حاضر تحقیقاتی در استان خوزستان درخصوص این موضوع درحال انجام است. »

معلمی با تاکید بر اینکه هر چند کنوکارپوس در آینده مشکلاتی را برای شهر اهواز ایجاد خواهد کرد، می‌گوید: «این مشکلات به این صورت که موجب تنگی نفس شود، نخواهد بود. برای مشخص شدن علت تنگی نفس پس از بارندگی در اهواز، باید به دنبال عامل دیگری بگردند. اینکه در ٣‌سال گذشته، مشکلات تنفسی برای این شهر به وجود آمده، باید علت دیگری داشته باشد.» عامل تنگی نفس پاییزی خوزستانی‌ها ناشناخته باقی مانده، اما به نظر می‌رسد این عامل امسال قرار است رکوردشکنی کند تا جایی که در یک هفته نزدیک به ٢٢‌هزار نفر را راهی بیمارستان کرده است و هنوز هم سایه‌اش روی نفس خوزستانی‌ها سنگینی می‌کند.


کد مطلب: 94186

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/94186/عامل-اصلي-باران-هاي-اسيدي-چاه-هاي-نفت-حفر-شده-وسط-شهر-اهواز

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir