به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۳۱ - ۱۰:۰۶
 
۴۹
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ساعت ۰۹:۳۷
کد مطلب : ۷۷۷۹۲
ما هم حوادث ٨٨ را فتنه می‌دانیم؛ فتنه احمدی‌نژاد

مرعشی: احمدي‌نژاد هنوز منتظر است آمريكا فرو بپاشد و خودش دنيا را اداره كند!

مرعشی: احمدي‌نژاد هنوز منتظر است آمريكا فرو بپاشد و خودش دنيا را اداره كند!

گروه سیاسی- رسانه‌ها: حسین مرعشی، عضو حزب کارگزاران سازندگی که این روزها با عضویت در دو نهاد مهم شورای مشورتی و شورای راهبردی اصلاح‌طلبان در بطن فعالیت‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان قرار دارد می‌گوید: هر قدر هم که زمین بازی را محدود کنند باز ما در میدان خواهیم بود. گفتگوی روزنامه اعتماد با او را بخوانید:

در فاصله ١٠ ماه مانده به انتخابات مجلس شورای اسلامی فضای سیاسی کشور را چقدر انتخاباتی می‌دانید؟

به نظر من فضای کشور امروز فضای انتخاباتی نیست و در مجموع نسبت به نقطه‌ای که باید در آن قرار بگیریم عقب هستیم. آرایش‌های سیاسی هنوز شکل نگرفته و در مورد نقش سیاسی دولت و نه نقش انتخاباتی‌اش باید کارهایی انجام شود. دولت در انتخابات قطعا باید بی‌طرف باشد چون مجری انتخابات است وی هر دولتی در انتخابات نقش سیاسی ایفا می‌کند تا بتواند پروژه‌ای که در انتخابات ریاست‌جمهوری شروع کرده به سرانجام برساند. هنوز جز در یکی دو صحبت کلی رییس‌جمهور و معاون اول که در مورد انتخابات و اهمیت آن داشته‌اند در واقع از دولت خبر قابل توجهی بیرون نیامده که ببینیم نگاه دولت به انتخابات آتی چگونه است. از سوی دیگر مسائلی بر فضای سیاسی ایران غلبه داشته که این غلبه هنوز استمرار دارد و ناشی از اختلافات مربوط به انتخابات سال ٨٨ است. پیش‌بینی ما این بود که بعد از انتخابات سال ٩٢ و مشارکت همه کسانی که حتی منتقد نتایج انتخابات سال ٨٨ بودند این نوع نگاه رفع شود و در واقع کشور از ٨٨ عبور کرده باشد اما ظاهرا یک عده‌ای علاقه‌مندند که کشور از ٨٨ عبور نکند و مدام آن سال را سال فتنه می‌گویند. البته ما هم آن سال را سال فتنه می‌دانیم اما از زاویه دیگری به آن نگاه می‌کنیم. ما سال ٨٨ را سال فتنه آقای احمدی‌نژاد می‌دانیم. فتنه‌ای درست شد که در میان خانواده انقلاب شکاف ایجاد کرد و خودش هم کنار کشید. نهادهای مهمی مثل سپاه و قوه قضاییه را هم درگیر کرد و خودش را از صحنه کنار کشید. حرف ما این است که تا کی می‌خواهند کشور در آن فضا بماند؟ به هر حال ماندن در یک مساله حکیمانه نیست. کشور باید از مسائل پیچیده‌تر از این هم عبور کند. این یک اختلاف نظر بود که تمام شد. ما انتظار داشتیم عبور کرده باشیم اما از نوع رفتار نیروهای افراطی مثل برخوردی که با آقای مطهری در شیراز شد هنوز به نظر می‌آید عده‌ای نمی‌خواهند کشور عبور کند. خود این موضوع بر انتخابات آینده سنگینی می‌کند. موضوع مهم دیگری هم هست و آن اینکه مردم تصمیم گرفته‌اند از الگوی سال ٩٢ دوباره استفاده و تبعیت کنند.

برای این ادعا چه نشانه‌هایی وجود دارد؟

من در تماس‌هایی که با نیروهای سیاسی و اجتماعی در استان‌ها و شهرستان‌ها داشته‌ام برایم محسوس است که حتی اگر عده‌ای نخواهند از ٨٨ عبور کنند مردم به ٩٢ نگاه‌شان پررنگ‌تر است و الگوی ٩٢ را مناسب‌تر از ٨٨ می‌دانند و می‌خواهند که به هر حال مشارکت کنند و نظارت‌شان را هر مقدار که ممکن باشد اعمال کنند. با توجه به این اراده عمومی که در ملت ایران برای مشارکت در انتخابات شکل گرفته من مطمئن هستم که نتایج انتخابات خوب خواهد شد یعنی در مجلس آینده چه اصولگرایان میانه‌رو و چه اصلاح‌طلبان میانه‌رو دست بالا را داشته باشند حتما مجلسی با حضور پررنگ از دو جناح خواهیم داشت که خالی از افراطیونی خواهد بود که در مجلس فعلی نقش ویژه‌ای برای خود تعریف کرده‌اند.

با این تفاسیر عرصه انتخابات را رقابت میان دو جریان اصلی و ریشه‌دار کشور می‌دانید؟

بله. به اعتقاد من میانه‌روهای اصلاح‌طلب و میانه‌روهای اصولگرا با هم رقابت خواهند کرد.

یعنی تندروها فضایی برای عرض اندام سیاسی ندارند؟

جامعه ما از نیروهای تندرو فاصله گرفته است.

جریان اصلاحات امروز نسبت به انتخابات کجا ایستاده است؟ آیا بر اساس زمان‌بندی استاندارد مطابق با برنامه پیش می‌روند؟

اصلاح‌طلبان خیلی جلو هستند به دلیل اینکه سازمان‌های قدیمی گسترده و نهادهای موثر و احزاب نیرومند دارند. شورای هماهنگی ساز و کار خوبی دارد. حضور رییس دولت اصلاحات به عنوان کسی که مقبولیت عمومی در این جریان دارد و توجه اصلاح‌طلبان به افکار عمومی مجموعه دلایلی است که باعث می‌شود بگوییم ما مسیر ورود به انتخابات را به درستی طی می‌کنیم.

شما می‌فرمایید احزاب موثری در جریان اصلاحات حضور دارند در حالی که دو حزب اصلی این جریان به محاق رفته‌اند، اعتماد ملی فعالیت آنچنانی ندارد و تنها یکی دو حزب هستند که خیلی جدی و تشکیلاتی کار می‌کنند. بر اساس چه نشانه‌هایی می‌گویید احزاب در جریان اصلاحات موثر هستند؟

انجمن اسلامی مدرسان، انجمن اسلامی معلمان و تشکل‌های قدرتمند دیگری هستند که امروز فعالیت جدی دارند.

اثرگذاری سیاسی هم دارند؟

بله دارند. احزاب دیگری هم داریم که ممکن است کمتر فعال باشند. یک واقعیتی ما در ایران داریم به عنوان جبهه اصلاحات که انکار شدنی نیست. مهم نیست که احزاب نقش کمرنگی دارند یا پررنگ. مجموعه اصلاح‌طلبان در ایران تعریف دارد. ما یک کل واحد داریم. شخصیت‌ها در آن موثر هستند، احزاب نقش دارند و پایگاه اجتماعی مشخصی که تا عمق روستاها این تقسیم‌بندی و تعریف گسترش پیدا کرده است. به لحاظ مفاهیم و خواست‌ها هم معلوم است که چه می‌خواهند. بدنه غیر سیاسی جامعه ایران هم به این کل واحد اعتماد دارند. در این جبهه حسن خمینی حضور اندیشه‌ای دارد و جامعه آن را پذیرفته است. این کل، آقای هاشمی، رییس دولت اصلاحات، کاندیداهای انتخابات ٨٨، محمد رضا عارف، موسوی خوئینی‌ها، عبدالله نوری و… را پوشش می‌دهد.

درون این جبهه هم پویایی داریم؟

بله. ممکن است در درونش یکی کمتر فعال باشد یکی بیشتر. اینها مربوط به درون این جبهه است اما این کل یک واقعیت است و حداقل نیمی از سیاست ایران را در اختیار دارد. این کل به افکار عمومی احترام می‌گذارد و خودش را با خواسته‌های عمومی هماهنگ کرده است. یکی از تفاوت‌های جبهه اصلاحات و اصولگرایی همین است. اصولگرایان سراغ این می‌روند که ارزش‌های‌شان را به جامعه دیکته کنند. اصولگرایان فکر می‌کنند این جامعه است که باید از آنها تبعیت کند اما اصلاح‌طلبان آنچه در جامعه به خواست عمومی تبدیل می‌شود پیگیری می‌کنند و با معیارهای خودشان به آن خواسته‌ها جهت می‌دهند اما مقابله نمی‌کنند. حالا این جبهه‌ای که با خواسته‌های مردم همراهی می‌کند تحت تاثیر خواسته عمومی مردم که می‌خواهند در ادامه تغییرات سال ٩٢ تغییر جدیدی در مجلس آینده اعمال کنند دوباره فعال خواهد شد.

متناسب با این خواست عمومی جبهه اصلاحات چقدر فعال شده است؟

نهادهای مرتبط را ساخته‌ایم. رابطانی برای استان‌ها تعیین شده، آنها پیام‌ها را به استان‌ها رسانده‌اند و کارها در حال انجام است. چند سیاست راهبردی انتخاب شده که محل هیچ اختلافی در درون جبهه اصلاحات نیست. مهم‌ترین سیاست راهبردی این است که نه در تهران و نه در مرکز استان برای حوزه‌های انتخابیه تصمیم‌گیری نشود.

این اتفاق برای نخستین بار می‌افتد؟

همیشه سعی می‌کردیم همین‌طور باشد اما این‌بار صراحت بیشتری داریم. در هر حوزه‌ای مجموعه فعالان حوزه در رفت و آمد با قشرهای مختلف و در هماهنگی با خواست عمومی مردم کاندیدای‌شان را تعیین می‌کنند. در این استراتژی احزاب باید رقابت‌های‌شان را در حوزه انتخابیه پیگیری کنند. هر حزبی که هر کاندیدایی دارد باید فعالان سیاسی حوزه انتخابیه را قانع کند که کاندیدای او در نهایت انتخاب شود. همه احزاب اصلاح‌طلب هم پذیرفته‌اند که این مدل فعالیت را انجام دهند.

پس دیگر کسی در تهران لابی نمی‌کند که در لیست قرار گیرد؟

نه. تهران فقط سیاستگذاری می‌کند. استان‌ها داوری و هدایت می‌کنند و در حوزه‌های انتخابیه تصمیم‌گیری می‌شود.

تضمینی هست که این مکانیزم ختم به موفقیت شود؟

این شیوه خیلی راه خوبی است برای رسیدن به موفقیت.

در شهرستان‌ها به این بلوغ سیاسی رسیده‌ایم؟

همیشه بچه‌های شهرستان‌ها گلایه داشتند که احزاب در تهران تصمیماتی خلاف خواست عمومی در حوزه انتخابیه می‌گیرند. این‌بار تصمیم گرفتیم کار را به خودشان واگذار کنیم و احزاب هم پذیرفته‌اند.

مساله بعدی آسیب‌هایی است که در طول این فرآیند با آن مواجه می‌شویم. یک بخشی از این آسیب‌ها در اختیار اصلاح‌طلبان نیست. تایید صلاحیت‌ها، تریبون‌های عمومی و… از این دست چالش‌ها هستند. چالش‌ها و اختلافاتی هم ممکن است در حوزه‌های انتخابیه برای اجماع روی افراد وجود داشته باشد. برای این دو تیپ چالش چه راهکارهایی اندیشیده شده است؟

اصلا قرار نیست این‌بار بحث رد صلاحیت‌ها دغدغه ما باشد. اینقدر در بدنه اصلاح‌طلبی و نیروهای اجتماعی حوزه‌های انتخابیه داوطلبان صاحب صلاحیت داریم که اصلا از رد صلاحیت دغدغه‌ای نداریم. موضوع دوم که اهمیت دارد این است که در استراتژی‌های ملی‌مان ما اصلاح‌طلبان پذیرفته‌ایم در همان زمینی دست به بازی بزنیم که شورای نگهبان به صورت محدود برای مانور سیاسی تشخیص می‌دهند، کافی است. این تجربه را از سال ٩٢ به دست آورده‌ایم. در آن سال اولویت ما رییس دولت اصلاحات بود. ایشان به دلایلی که معلوم بود نیامد، آقای هاشمی هم که آمد به دلایلی که معلوم بود، رد صلاحیت شد و مردم هم به دلایلی که معلوم بود، دست به بازی در همان زمین محدود زدند. به نظر من امروز آقای جنتی از آن رفتار پشیمان است. البته من ایشان را ندیده‌ام که از خودشان بپرسم اما به نظرم کسانی که تصمیم گرفتند رییس دولت اصلاحات نیاید و آقای هاشمی هم اگر آمد رد صلاحیت شود آنها امروز خیلی دستاوردی نصیب‌شان نشده است. آقای روحانی سیاست‌های همان دو نفر را پیگیری می‌کند، تازه‌نفس هم هست در خیلی از موارد نرمش آن دو بزرگوار را هم نشان نمی‌دهد. این یک تجربه ملی بود که به ما نشان می‌دهد به عنوان اصلاح‌طلبان اولا با چهره‌هایی به میدان خواهیم رفت که دلیلی ندارد رد صلاحیت شود. دوما اگر شورای نگهبان نه بر اساس ضوابط قانونی بلکه بر اساس سلیقه‌های سیاسی دست به اقداماتی برای شکل دادن مجلسی از نوع مجلس هشتم و نهم زد ما در آن سبد باقیمانده دست به انتخاب خواهیم زد. ما در هر حال در انتخابات شرکت می‌کنیم، با مردم همراه هستیم، تلاش می‌کنیم دولت را تقویت کنیم و به حداقل‌ها هم قناعت خواهیم کرد.

با این استراتژی آیا این پیام منتقل نمی‌شود که هر قدر خواستند جلو بیایند و ما هم در سنگرهای عقب‌تر نیروهای‌مان را آرایش می‌کنیم؟

نه. این شبهه پدید نمی‌آید. رفتار ما نشان می‌دهد ما در هر شرایطی امیدمان را از دست نمی‌دهیم و در هر شرایطی رقیب قدرتمند را از دستیابی به اهدافش منصرف می‌کنیم.

در کنار این موضوع تریبون‌های عمومی هم هست که عملا در اختیار جریان رقیب قرار گرفته است. فعالیت سیاسی و سلیقه‌ای از طریق آن تریبون‌ها نمی‌تواند مساله ساز باشد؟

آن تریبون‌ها تا اینجا به نفع ما کار کرده‌اند. به هر حال دلیلی هست که به ما فحش می‌دهند.

چالش‌هایی هم به عنوان چالش‌های درون جریانی مطرح می‌شود. برای آنها چه برنامه‌ای دارید؟

آن چالش‌ها کاملا واقعی است و وجود دارد. طبیعت کار سیاسی هم همین است. تمام سعی شورای هماهنگی، شورای راهبردی و شورای مشورتی و شخصیت‌های اصلاح‌طلب موثر این است که چالش‌های درون جبهه‌ای را مدیریت کنند. ما برای این چالش‌ها وقت می‌گذاریم.

مهم‌ترین چالش درون جریانی شما امروز چیست؟

ما دارای شخصیت‌های فراوانی هستیم و همه هم علاقه‌مند به خدمت به مردم هستند اما قطعا هماهنگ می‌شوند.

استانی‌شدن انتخابات در مجموع به نفع اصلاح‌طلبان است؟

حتما همین‌طور است. استانی شدن انتخابات خیلی به ما کمک می‌کند. انتخابات استانی ما را در اتحاد درونی کمک می‌کند، چون دیگر این‌گونه نیست که هر کس پتانسیل رای آوری در شهرستان داشته باشد بگوید من می‌خواهم بیایم. این‌بار یک لیست کلی به نام اصلاح‌طلبان باید شکل بگیرد. البته این می‌تواند به نفع جبهه اصولگرایی هم باشد اما با جدی‌تر شدن نقش لیست‌ها در استان‌ها به ما بیشتر کمک می‌شود.

در عین حال که شورای راهبردی مجامع استانی را تشکیل می‌دهد به نظر می‌رسد شورای هماهنگی هم با تشکیل کمیته انتخابات مشغول فعالیت است. این دو فعالیت چگونه با هم هماهنگ می‌شوند؟

ما آنها را حل کرده‌ایم و مسائل جدی نداریم. هرکسی هم که پیدا شود آنقدر جبهه متشکل و متحد است که او هم نمی‌تواند نقش اختلاف برانگیزی داشته باشد و بلافاصله در جبهه حل می‌شود.

شما به عنوان یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب باید ارزیابی دقیق و منصفانه‌ای هم از رقیب‌تان داشته باشید. وضعیت رقیب را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

جریان مقابل ما دارای پایگاه اجتماعی با انگیزه‌ای است. جبهه اصولگرایی جبهه ریشه‌دار و تاریخی است اما مشکلش این است که نقش آفرینی بزرگان این جبهه کم شده و یک مقدار جبهه پایداری و نیروهای افراطی گرداننده شده‌اند. من همیشه تصورم این بوده که دولت آقای روحانی نه فقط برای اصلاح‌طلبان که برای اصولگرایان هم فرصتی را ایجاد کرده تا خود را بازسازی کنند. بالاخره آقای روحانی عضو موثر جامعه روحانیت مبارز بوده است. خاستگاهش اصولگرایی معتدل است. اصولگرایان هنوز هم فرصت دارند که از این شعارهای روحانی و فضایی که او در سطح اجتماع ساخته جبهه خودشان را متحد کنند و با شعارهای نو به جامعه بازگردند. در جبهه اصولگرایی یک نکته وجود دارد و آن این است که آنها به دلیل اینکه معمولا دسترسی به نهادهای حاکمیتی و حمایت‌های آنان دارند احساس نیاز به مردم نمی‌کنند. این خطای بزرگی است. در تکامل سیاسی کشور شورای نگهبان در مقام یک داور بیطرف قرار می‌گیرد و اصولگرایان و اصلاح‌طلبان با هم رقابت می‌کنند. حالا اینکه یک دوره اصلاح‌طلبان رای بیاورند و دوره بعد اصولگرایان اصلا مساله‌ای نیست. ما باید با این نگاه کشور را اداره کنیم. سیاست کشور چارچوب می‌خواهد اینکه به بهانه فتنه و ساکت فتنه و سران فتنه رد صلاحیت کنند مساله کشور را حل نمی‌کند.

فکر می‌کنید در نهایت با یک رقیب منسجم روبه‌رو شوید؟

متاسفانه نه. ما خیلی دوست داریم که این اتفاق بیفتد. قدرت ما به قدرت رقیب بستگی دارد به این معنا که هر چه آنها قدرتمند‌تر وارد صحنه شوند ما هم قدرت بیشتری می‌گیریم اما امروز آثار روشنی از اتحاد اصولگرایان نمی‌بینیم.

دلیلش چیست؟

به نظر من باید در مورد اصولگرایان منتظر تصمیمات ماه‌های آینده آنان باشیم. نباید عجله کنیم.

برای احمدی‌نژاد و جریان حامی او چه نقشی قایلید؟

احمدی‌نژاد شانسی نخواهد داشت. او نه مخاطب دارد و نه پایگاه. سخنرانی اخیرش را ببینید. او مبتلا به همان حرف‌هایی است که کشور را ١٠ سال پیش به آن مبتلا کرد. هنوز منتظر است امریکا فروبپاشد و خودش دنیا را اداره کند.

هیچ زمینه‌ای برای بروز او نمی‌بینید؟

او جریان ریشه داری نداشت. در مقطعی از اختلافات سیاسی ایران استفاده کرد و دوره‌اش هم تمام شد و رفت. او تبی بود که کشور به دلیل اختلاف جناح‌ها دچارش شد. کشور تب کرد و بعد هم دوره‌اش تمام شد. من امیدوارم همان‌طور که اصلاح‌طلبان با انسجام وارد می‌شوند اصولگرایان هم متحد و یکپارچه و با شعارهای اعتدالی وارد شوند.

دلیل عدم اتحاد امروزشان چیست؟

باید از خودشان پرسید و من نمی‌خواهم وارد آن شوم.

به هر حال باید تحلیل داشته باشید.

دارم اما قابل گفتن نیست.

جریان پایداری را چطور ارزیابی می‌کنید؟

خیلی جالب است که احمدی‌نژاد را بر کشور تحمیل کرده‌اند و مسوولیت آن را نمی‌پذیرند.


علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۰:۰۰
تمثیل بسیار زیبا و بجایی بود فتنه ی اصلی خود احمدی نژاد بود (303611)
دریاچه اورمیه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۳:۰۸
دوستان اصلا چیزی بنام فتنه وجود ندارد فقط بعضی ها ظرفیت محبوبیت محصورین را ندارند ..... (303646)
siavash
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۹:۴۹
دریاچه ارومیه لپ کلام گفتی دمت گرم .میدونی که احمدی هم ادعای .. میکرد برا همین .... (303676)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۲۲:۰۷
احمدی نژاد خودش به انچه می گفت اعتقادی نداشت. ولی اینکه چرا آن حرفها و ادعاها را میکرد و هدفش چه بود باید واکاوی شود (303681)
قلی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۷:۲۰
البته این ادم خودش هم فتنه است با ماهان کرمان خودرو و..... (303662)
ضد اصلاح طلب
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۰:۰۷
باز این حرف زد، سلاح های کشف شده تو ۸۸ برای یاران احمدی نژاد بود؟؟؟علی افشاری، باطبی، مهاجرانی... یاران احمدی نژادن؟؟؟؟ (303612)
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۱:۴۳
اولی دلار رو 3800 تومان کرد ، دومی 5 قطعنامه رو به کشور هدیه داد، سومی باعث ایجاد اختلاف بین گروهای سیاسی داخل کشور و انزوای جهانی ایران شد، بقیه اصلاحطلبا هم به میل خودشون خانه نشین شدند و سر کارشون حاضر نشدن و در مناظره ها به افراد غایب مثل هاشمی و خاتمی و ناطق تهمت زدند ، منظورم اصلا احمدی نژاد نیست سوءبرداشت نشه ! (303633)
ج آ
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۴:۵۰
هم احمد نژاد حرف میزنه برا هفت پشتمون بسه خواهشن طرفداری بی جا نکنید ازش (303656)
پردیس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۹:۲۴
آقای ضد اصلاح طلب ما حرفهای زیادی از 88 که امکان چاپش نیست برای گفتن داریم ،،آنقدر که به اندازه یک تاریخ خجالت زده بشی.. (303669)
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۰:۰۸
شما هنوز گیر دادید احمدی نژاد....از خودتون بگید که 20سال دولت دست شما بوده-8 سال هاشمی 8سال خاتمی 2 سال هم روحانی (303613)
صادق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۱:۱۶
بیسواد این خو شد 18 سال تو یه جمع ابتدایی رو هم یاد نگرفی اونوقت ... (303626)
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۲:۰۴
20سال و هم می بینیم جناب حسابدار (303636)
امیرازقم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۳:۰۱
آمار ها از 20 سال پیش هم نگاه کنید میفهمید که صدمه ای که دولت تحریم زد نه محمود افغان به ایران زد و نه محمود ترک ! (303645)
امیرازقم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۲:۵۵
والله ما 20 سال دولت دستمون بود! پایین ترین نرخ تورم را داشتیم و نرخ رشد اقتصادی معقولی را داشتیم ! شما چی مملکت را بدونه بدهی بدونه تورم با رشد6 درصد تحویل گرفتید که تورم 45 درصد تحویل دادید با یک ویرانه به نام کشور ! دولت تحریم و .....محمود احمدی نتژاد روی قاجار را سفید کرد (303641)
پورامینی(محمدی) همدان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۰:۲۸
لزوما با توجه به قانون ومقررات انتخابات نقش اصلی دولت تدبیر وامید طبعا در برگزاری با شکوه انتخابات است و درارایش سیاسی طیف ها وگروه های سیاسی در انتخابات نقشی بعهده نداشته وندارد (303615)
رامین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۰:۳۰
ما هم حوادث ٨٨ را فتنه می‌دانیم؛ فتنه احمدی‌نژاد (303616)
امیرازقم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۳:۰۰
یه نگاه به رانت ها و فساد ها و رشوه ها بندازی متوجه میشی این جریان برای انجام این حجم فساد نیااز به انحراف اذهان عمومی داشتند ! (303644)
بانشی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۴:۱۴
اشتباهی مثبت دادم فتنه 88 زیر سر شکست خورده انتخابات 84 بود (303650)
پورامینی(محمدی) همدان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۰:۵۴
ازایش سیاسی اصلاح طلبان واعتدالگرایان بنابر اساس و محوریت لیست راهبردومانیفست کلان سیاسی اصلاح طلبان (303621)
شمس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۰:۵۵
جالبه!!
کسی پیگیر عملکرد این آقا در دوران صدارت بر استانداری استان کرمان نمیشه !!!
استان کرمان با دارا بودن معادن و ذخایر فراوان خدادای هنوز جزء استانهای عقب نگه داشته شده است. در استان کرمان کسی برات تره خرد نمیکنه رفتی تهران که یه کشور رو عقب نگه داری. (303622)
امیرازقم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۲:۵۸
ببین چیزی ندارید اگه داشتید تا حالا صدباره چماغ کرده بودید !
البته از حامی دولت تحریم و ....و موهو مات جز این انتظاری نیست !
یکمشت حرفهای سطحی و سخیف به بیمزگی هاله ی نور و سروش آسمانی !!! (303642)
ناشناس
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۰:۵۶
آن جایی که درحال فروپاشی است فروپاشی اخلاقی در ایران است (303623)
نعمور
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۱:۰۲
موقعی که رئیس جمهور بود پاک ترین ادم بود همه ازش تعریف میکردید حالا رفته مردم رو بدبخت کرده یاد انتقاد افتادید (303624)
سید
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۱:۱۷
دزد اصلی داد میزنه اهای دزد دزد بگیرید این دزد نابکارو (303627)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۱:۲۴
حقیقتا حقیقت فتنه احمدی نزاد بود . (303629)
پ م ه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۱:۳۵
اقای مرعشی بدیهی است که نقش سیاسی دولت ها تنها تدارک فضای سیاسی مناسب برای فعالیت ازاد طیف های سیاسی از سلائق مختلف داخل نظام در صحنه انتخابات است (303632)
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۲:۲۶
اسم احمدی نژاد رو که می شنوم حالم بد میشه . لطفا از او هیچ خبری را منتشر نکنید (303639)
غروب نیوز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۲:۵۰
بیهوده چنگ نزن/احمدی نژاد میاد اون موقع میفهمین دنیا دست کیه/با قدرت هم میاد/ با رای 25میلیونی/الان باورش براتون غیرممکنه/فقط صبر کنید/هرچه تخریب کنید احمدی نژاد بیشتر محبوب میشه/مخصوصا با افتضاح هایی که دولت دروغگویان و بی تدبیرها به بار اومده (303640)
محسن
Romania
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۲۳:۱۲
غروب جان این 25 میلیون از کجا دراومده 4 میلیون و به توان 2 هم برسونی میشه 16 چطور حساب کردی یا من جیگرم نمیفهمم یا شما خودت رو زدی به جیگری جیگر .
احمدی نژاد تجربه خوبی بود واسه ملت که بدونن یک شبه میشه یه مملکت رو ویران کرد و دیگه تکرار نشدنی ه (303683)
كفراتي
Romania
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۳:۲۴
جناع دارودسته احمدي نژاد بي ادعا اما كاربلد نبودند بكار گيري از افراد بعضا نادان نتوانستند از پتانسيل موجود به نفع كشور استفاده كنند .اما جناع به اصطلاح اصلاح طلب كه درحقيقت زياده طلب هم هستند به منافع حزبي وشخصي خود بيش از منافع ملي فكر ميكنند حضور طولاني مدت آنها درراس قوه مجريه عملا نشان داد آنها موجودات پرادعا و كم خاصيتي دراركان حكومتي نظام هستند . البته شايد نظر بنده رادرج نكنيد اما واقيعتي است انكار ناپذير كه از تجربيات كار سي ساله در دستگاهاي اجرايي بدست اوردم . خدا عالم است (303648)
مسعود اهواز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۴:۰۹
صرفنظر از اینکه احمدی نژاد ادم خوبی بود یا نه مسلمآ اینکاره نبود و خواسته یا ناخواسته بدترین ضربه را به کشور زد (303649)
نظزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۴:۲۱
خدایا کمک کن این مردم رنجدیده دیگر هرگز دچار مثل احمدی نزادها نشوند
کاش فضا بگونه ای باز بود که هر کسی اراده می کرد کاندیدا می شد تا مردم بگویند کدام گروه را بیشتر قبول دارند (303651)
حسنوند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۴:۲۲
فقط خاتمی
او انسان وارسته نجیب و سالمی بود
البته همه دولت ها فساد و ادم الوده درشان هست در خارج ایران هم هست اما نه دیگه مثل پاکترین دولت تاریخ (303652)
ع ک م
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۴:۲۵
آخه توخودت چه در چنته داری ؟شما که جزء خانواده هزار فامیل هستید این مصیبتها را به مردم تحمیل کردید به مردم بگوئید به چه کسانی ارز هفت تومان را دادید که الان ثروتشان قابل شمارش نیست ..... (303653)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۵:۱۳
بهتره اقای مرعشی یکبار متن کامل مصاحبه را با دقت مرور کند (303657)
بهزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۵:۴۳
اقای مرعشی این حرفا فایده ای ندارد اگه راست میگید برای رفع حصر کاری کنید.نه اینکه اقای اکبر هاشمی رفسنجانی بیاد بگه وضعیت موسوی وکروبی درحصر انقدرهاهم بد نیست ..... (303658)
ازقم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۶:۳۱
روزی پیامبرگرامی اسلام (ص) به علی (ع) فرمود :بدترین آدم را به شما معرفی کنم ؟ علی(ع) :بفرمایید. پیامبر(ص) :بدترین آدم کسی است که آخرتش رابه دنیای خودش بفروشد.باز پیا مبر(ص)فرمود بدتر ازآن را معرفی کنم؟علی(ع): بفرمایید.
پیامبر(ص): بدتر از آن بدتر کسی است که آخرتش را به دنیای دیگری بفروشد.حکایت طرفداران احمدی نژاداست . (303660)
احمد
Romania
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۶:۵۲
متاسفانه مردم ما به اندازه کافی اطلاعات سیاسی ندارن،احمدی نژاد کسی بود میامد تو تلویزیون میگفت' آخه این چه وضعیه،چرا قیمت پراید اینقد گرونه،آخه کیلو چند؟ یا اگه گوجه گرون میشد اینم مثل مردم اعتراض میکرد.به خیلی چیزا اعتراض میکرد.متاسفانه بیشتر مردم فکر میکردن مشکل ار جای دیگه ای هست احمدی نژاد گناهی نداره.حتی طوری وانمود میکردن تمام گرونی رو سر هاشمی و برادران لاریجانیه.ومجلس دوره حداد خیلی سکوت کرد و دوران لاریجانی مقدارکمی سر و صدا شد و اون بگم بگم را شروع کرد.بازم خیلی از مردم خوششون اومد. (303661)
-----------
Romania
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۸:۱۳
همه باهم بهاصلاح طلبان رای بدهیم (303663)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۸:۳۳
شما یارانه مردم رابالا نکشید، 3700 بورسیه را ثابت کنید، فکت شیت را منتشر کنید ،مکالمه روحانی را هم شما دروغ کفتید واقعاً مستقل هستید اجمدی نژاد مرد بود . (303665)
صادق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۸:۴۲
خداروشکر به عینه مفهوم پاک ترین دولت تاریخ را دیدیم .وهمه متوجه ناپاکترین دولت شدن. (303668)
ی شهروند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۹:۲۹
ما ترس مان از برگشت این مرد هست از ناکامی مردم افرادی همچون احمدی نژاد رویدن دولت مواظب ناکامی باشه و قدمهای بزرگ برداره
وام به جوانان بیکار بده-بانکها را خوب مدیریت کنن-تبعیض قومی و نژادی رو ریشه کن کنن-احزاب رو بدون فشار بگذارن پا بگیرند..... (303672)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۲۲:۴۳
نه فقط تو ترس داری.بلکه تمام اصلاح طلب ها ترس دارن
خب به جهنم بريد يه جاي گرم (303682)
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۱۹:۴۷
گفته "فتنه‌ای درست شد که در میان خانواده انقلاب شکاف ایجاد کرد و خودش هم کنار کشید" یعنی خودش و دوستانش رو خانواده انقلاب میدونه. خیلی جالبه. (303675)
ddd
United Kingdom
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۲۰:۲۰
با استناد به اتفاقات بعد جنگ جهانی اول و دوم نه تنها کشور اسراییل در منطقه نامشروع هست بلکه به غیر ایران و ترکیه کل کشورهای عربی نیز نامشروع هستند و تا قبل جنگ جهانی همه آنها استان های عثمانی ترک بودند ( مثل کردستان عراق ) و تنها کشوری که در عصر معاصر عرب بود امارات ، معروف به ساحل ....بود!

پس یا باید با همه بجنگیم! یا با همه صلح کنیم!

یا اگر هم ادعای دفاع از فلسطین میکنیم درستش اینه بگیم :
فلسطین استان امپراطوری عثمانی هست! و باید تحت یک حکومت ترکی باشد! (303678)
پورامینی(محمدی) همدان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۲۰:۵۲
همانطور که اقای مرعشی اظهار کرده اند برخی میخواهنداز الگوی موفق92 استفاده کنند منتها این بار اگر خدا بخواهد بایک چهره سیاسی شاخص اصلاح طلب (303679)
یک رزمنده دفاع مقدس
Romania
۱۳۹۴/۰۲/۲۴ ۲۱:۵۰
احمدی نژاد هر چی بود فعلا تمام شده یادمان نرفته همین آقای نوبخت و مرعشی آآمدند توی همین صدا و سیما با دفاع بدشان از هاشمی و مظلوم جلوه نشان دادن احمدی نژاد کلی از آرای آقای هاشمی را در سبد احمدی ریختند یعنی یک نوع خیانت به ملت حالا برای ما تئورسین سیاسی شده اند شما هم دست کمی از احمدی نژاد ندارید آآبش را ندارید و الا شنو گر ماهری هستید دیگه شیره مالی بس است (303680)