به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۵ - ۱۶:۲۶
 
۹۱
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ساعت ۱۰:۲۱
کد مطلب : ۶۷۳۹۹

زیباکلام: وقتي عده‌ای نمی‌پذیرند فقط 8درصد رای دارند، رفراندوم شدنی نيست

زیباکلام: وقتي عده‌ای نمی‌پذیرند فقط 8درصد رای دارند، رفراندوم شدنی نيست
گروه سیاسی-رسانه‌ها: «انجام رفراندوم در شرايط فعلي آن هيچ فايده‌يي ندارد»؛ صادق زيباكلام، نسبت به طرح موضوع همه‌پرسي از سوي رييس‌جمهوري ديدگاه متفاوتي دارد. به اعتقاد اغلب فعالان سياسي، همه‌پرسي در شرايطي برگزار مي‌شود كه كشوري به بن‌بست خورده باشد و حل يك مساله مراجعه به آراي عمومي را ناگزير سازد اما به اعتقاد زيباكلام كشور هنوز به بن بست نرسيده است، گرچه با مشكلات كلان زيادي دست و پنجه نرم مي‌كند، به نظر هم نمي‌رسد روحاني موكدا به دنبال برگزاري رفراندوم باشد و اهداف ديگري را از طرح اين موضوع دنبال مي‌كند. متن گفت‌وگوی روزنامه اعتماد با اين استاد دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران را در ادامه مي‌خوانيد.

در ابتدا بفرماييد كاركرد سياسي رفراندوم يا همه‌پرسي چيست و چه دستاوردهايي را براي جامعه مي‌تواند به همراه داشته باشد؟
پاسخ به اين سوال دو بحث كلي را به وجود مي‌آورد. يك زماني شما مي‌خواهيد راجع به كار ويژه و مكانيسم رفراندوم صحبت كنيد كه اين يك بحث است و زماني مي‌خواهيد به رفراندوم و لزوم آن در شرايط كنوني جامعه ايراني بپردازيد. من فكر نمي‌كنم در حال حاضر اينكه رفراندوم در چه شرايطي انجام مي‌شود و از نظر كلي چگونه است، مساله ما باشد. مساله بيشتر نكته و بحثي است كه رييس‌جمهوري در خصوص رفراندوم مطرح كرده‌اند، يعني مورد خاص، انجام رفراندوم در شرايط فعلي است. من معتقدم كه انجام رفراندوم در شرايط فعلي آن هيچ فايده‌يي ندارد.

به نظر شما رييس‌جمهوري با طرح موضوع رفراندوم چه هدفي را دنبال مي‌كند؟ آيا به دنبال اثبات اين نكته است كه مصوبات مجلس بر اراده عموم مبتني نيست؟
ايشان قصد دارند بگويند كه يا در كشور انتخابات برگزار شده و مردم گفته‌اند كه چه سياست‌هايي را نمي‌خواهند و چه سياست‌هايي را مي‌خواهند. اگر مجلس اين را نمي‌پذيرد و قصد دارد با سياست‌هايي كه اكثريت مردم آنها را مي‌خواهند مخالفت كند در آن صورت چاره‌يي جز برگزاري همه‌پرسي و مراجعه به آراي عمومي باقي نمي‌ماند چرا كه همان‌گونه كه پيش‌تر گفتم از يك سو دولتي را داريم كه ٤٠ درصد از شركت‌كنندگان در انتخابات رياست‌جمهوري آن را برگزيده‌اند، از سوي ديگر مجلسي را داريم كه سياست‌هاي آن ٨ درصد را دنبال مي‌كند و خواهان اجراي آن سياست‌هاست. سوالي كه اينجا مطرح مي‌شود اين است كه بالاخره كدام سياست‌ها بايد در كشور به اجرا گذاشته شود؟ سياست‌هايي كه اكثريت مردم آن را مي‌خواهند يا سياست‌هايي كه اقليت به آن رأي داده‌اند؟ اينها مسائلي است كه آقاي روحاني مي‌خواهند به طور خيلي جدي مورد بررسي قرار گيرد و در سطح جامعه بيايد و مطرح شود.

با توجه به اينكه طبق قانون ايشان مي‌توانند پيشنهاد برگزاري همه‌پرسي را به مجلس تقديم كنند، چرا ايشان ترجيح داده‌اند به جاي اقدام عملي در يك سخنراني به اين موضوع بپردازند؟
ببينيد من شك دارم كه آقاي رييس‌جمهور موكدا خواسته باشند رفراندوم برگزار كنند. به نظر مي‌رسد آنچه بيشتر مد نظر رييس‌جمهوري بوده است طرح مشكلات و مسائل كلان مملكت بوده است. اينكه چه راه‌حل‌هايي براي آنها وجود دارد چرا كه حتي اگر ايشان هم بخواهند رفراندوم برگزار كنند اين سوال پيش مي‌آيد كه كدام مشكل و مساله را مي‌خواهند به همه‌پرسي بگذارند؟ همه اينها را كه نمي‌توان به رفراندوم گذاشت. رفراندوم راجع به يك موضوع خاص است كه مردم مي‌آيند و مي‌گويند آري يا نه. ما كه يك مشكل و دو مشكل نداريم. من فكر مي‌كنم آنچه در پس ذهن آقاي روحاني است برگزاري واقعي و جدي يك رفراندوم نيست بلكه ايشان دارد اين پيغام را مي‌دهد كه مملكت مشكلات اساسي و بنيادي دارد و بالاخره اين مشكلات و مسائل جدي و كلان را چگونه بايد حل كرد چون مجلس دارد به يك نظري دارد، قوه قضاييه نظر ديگري و قوه مجريه هم نظر ديگري دارد.

بالاخره مملكت بايد تابع كدام سياست‌ها باشد؟ سياست‌هاي مورد قبول اكثريت يا آنهايي كه اقليت ٨ درصدي آنها را مي‌خواهند؟ در حقيقت به نظر من رييس‌جمهوري طرح موضوع مي‌كند و گرنه خود ايشان هم مي‌داند كه مجلس فعلي - نه تنها دو سوم بلكه يك سوم آن هم- به هيچ‌وجه با برگزاري رفراندوم موافقت نخواهد كرد. براي اينكه مي‌داند نظر و خواسته مردم چيست. مردم نظر خود را ٢٤ خرداد دادند. مجلس هيچ تصور خطايي ندارد و مي‌داند مردم خواهان جمع شدن سياست‌هايي هستند كه در هشت سال اصولگرايان چه در عرصه بين‌المللي چه در موضوع انرژي هسته‌يي و چه در رابطه با سياست‌هاي داخلي انجام گرفته است. مجلسي‌ها مي‌دانند كه مردم با آنها همراه نيستند و سياست‌هاي قبل را تاييد نمي‌كنند لذا قطعا با هرگونه فكر رفراندوم مخالفت خواهد كرد چرا كه مي‌دانند رأي نخواهند آورد.

بنابراين مي‌توان گفت رييس‌جمهوري با طرح اين موضوع تا حدي به دنبال بهره‌برداري تبليغاتي از آن به نفع سياست‌هاي خود در زمينه‌هاي مختلف سياسي، اقتصادي، اجتماعي و... بوده‌اند؟
بله بخشي هم بهره‌برداري تبليغاتي است. در بخش ديگري هم ايشان قصد دارد به مخالفان خود بگويد كه بالاخره من هم بايد بتوانم كار كنم، نمي‌شود كه من به سراغ هر كاري مي‌روم شما با آن مخالفت كنيد. به طور مثال ايشان وزير علومي را مي‌آورد كه با فضاي امنيتي كه پيش از اين در دانشگاه‌ها وجود داشت مخالف است و قصد تغيير آن را دارد.

اساتيدي كه بازنشستگي زودرس درمورد آنها اعمال شده است يا به خاطر افكار و عقايدشان از عرصه علمي كنار زده شده‌اند، بتوانند به دانشگاه برگردند. اما مجلس چه مي‌گويد؟ اين وزير با «فتنه» در ارتباط است، از كنار «فتنه» رد شده است و نبايد باشد يا درباره يارانه و مساله مهم هسته‌يي هم همين‌طور. عملا هر اقدامي كه آقاي روحاني مي‌خواهد انجام دهد مجلس جلوي آن را مي‌گيرد و مانع از انجام آن مي‌شود. لذا آقاي روحاني مي‌گويد مي‌خواهيد به همه‌پرسي مراجعه كنيم تا ببينيم مردم چه مي‌گويند چون ظاهرا شما انتخابات ٢٤ خرداد ٩٢ را قبول نداريد. حرف مهم آقاي روحاني به مجلس همين است چون مجلس همچنان به اجراي سياست‌هاي قبل از آن انتخابات اصرار دارد. خب اگر مردم مي‌خواستند همان سياست‌ها اجرا شود عرض كردم به آقاي سعيد جليلي رأي مي‌دادند.

اگر اين موضوع عملي شود و رييس‌جمهوري درخواست برگزاري همه‌پرسي را به مجلس ارايه كنند، در آن صورت چه اتفاقي خواهد افتاد؟ نتيجه آن را چگونه پيش بيني مي‌كنيد؟
من فكر مي‌كنم محال است كه اين مجلس با آن موافقت كند. حداكثر ممكن است ٦٠،٥٠ نفر و در خوشبينانه‌ترين حالت ٨٠ نفر با آن موافقت كنند و يقينا ٢٠٠ نفر مخالفت خواهند كرد چرا كه نتيجه آن را مي‌دانند. مردم با سياست‌هاي مجلس كاملا مخالف هستند.

چه گروه‌هايي در حال حاضر برگزاري همه‌پرسي را پيشنهاد مي‌كنند و چه اهداف يا منافعي را دنبال مي‌كنند؟
در مجموع خود دولت است كه زير فشار سنگين قرار دارد چرا كه آن ١٩ ميليوني كه به ايشان راي داده‌اند و اساسا مردمي كه در انتخابات شركت كردند خواهان تغيير و تحول هستند و مي‌خواهند كه اين تحولات را ببينند. در همه جاي دنيا وقتي مردم در انتخابات شركت مي‌كنند و حزب حاكم شكست مي‌خورد و يك حزب جديد و يك رييس‌جمهور جديد روي كار مي‌آيد، دولت جديد به طور طبيعي يك سري سياست‌ها را عوض مي‌كند. اكنون مي‌توانيم اين سوال را مطرح كنيم كه در جمهوري اسلامي ايران بعد از اينكه آقاي روحاني روي كار آمده چه سياست‌هاي مهمي عوض شده است؟ پاسخ: هيچ سياست مهمي. در وزارت ارشاد مي‌خواهند تغييري بدهند با مخالفت اصولگرايان مواجه مي‌شود. ف

ضاي دانشگاه‌ها را مي‌خواهند متحول كنند با مخالفت اصولگرايان مواجه مي‌شود. در سياست‌هاي هسته‌يي مي‌خواهند تجديد نظر كنند با مخالفت اصولگرايان مواجه مي‌شود. يارانه را مي‌خواهند قطع كنند با مخالفت اصولگرايان مواجه مي‌شود. ببينيد هر فكر و هر كار و هر تغيير جدي كه رييس‌جمهوري قصد انجام آن را دارد با مانعي به نام اصولگرايان مواجه مي‌شود. چرا؟ چون اصولگرايان موافق سياست‌هاي آقاي جليلي و احمدي‌نژاد و اينها هستند در حالي كه مردم مخالف اين سياست‌ها هستند. مشكلي كه الان در كشور به وجود آمده اين دوگانگي است.

شما بيشتر بر دوره جديد و پس از روي كار آمدن دولت يازدهم تاكيد داريد اما مي‌بينيم با گذشت سه دهه از انقلاب، همه‌پرسي در كشور به صورت بسيار معدود برگزار شده است.
ببينيد براي اينكه نيازي نبوده است، ضرورتي وجود نداشته است. رفراندوم وقتي برگزار مي‌شود كه كشور به بن‌بست رسيده باشد. الان هم كشور ما به بن بست نرسيده است. مشكلي كه به وجود آمده است اين است كه گروهي كه در بين مردم محبوبيت ندارند و مردم به آنها «نه» گفته‌اند. مشكل جامعه ما در حال حاضر اين است و چه تضميني وجود دارد كه اين مشكل با رفراندوم حل شود. ما هيچ تضميني نداريم كه اقليتي كه اكثريت با آنها همراه نيستند از رفراندوم تمكين كنند.

به اعتقاد شما چه گروه‌هايي موافق برگزاري همه‌پرسي هستند و چه گروه‌هايي آن را در تضاد با منافع خود مي‌بينند و با آن مخالفت مي‌كنند؟
اصلاح‌طلبان، كساني كه با مردم هستند، كساني كه از خواست و اراده مردم تمكين مي‌كنند با رفراندوم همراه هستند. كساني كه مي‌دانند فقط يك اقليت ٨ درصدي از آنها پشتيباني مي‌كنند به‌شدت با برگزاري رفراندوم مخالف هستند و در مقابل آن مي‌ايستند.

رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۱:۲۰
این 8 درصد ارث پدرشونو از مردم بیچاره طلبکارن؟؟ کم خوردن و چاپیدن؟ نه فکر ایران هستن نه دین و ونه...... فقط فکر جیب خودشون و اختلاس و چپاولن (283280)
سلمان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۹:۰۸
از نظر اونا هشت درصد و هشتاد درصد تفاوتی نداره در هر صورت حق با اونهاست چون قدرت دستشونه و همچنین ثروت های باد آورده ای که از بر تحریم ها به ارث بردن، و بقیه مردم که ما هشتاد درصد میشیم خار و خاشاکيم و ارزشی نداریم اینو میشه از صحبت هاشون فهمید ایشالله با همدلی و همکاری بیشتر باید حاليشون کنیم قدرت و ثروتشون در برابر آزاده ملت چیزی نیست ، به امید خدا (283497)
بابک
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۱:۲۷
اسم سایت رو عوض کنید بگذارید صفحه شخصی زیبا کلام. همش که حرف این آقا را نقل میکنید. کس دیگه کسایه دیگه. یعنی جز ایشون روشن فکری در ایران نیست. اتفاقا تنوع هم میشه. شایدم ایشون ملزم شدن به نفع دولت حرف بزنن (283283)
عجب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۷:۰۱
نخير داداش ايشون غيرت ايراني داره و دلش بيشتر ميسوزه ،بنظرت بياد از رسايي مصاحبه بزاره خوبه؟ اونوقت ميگه به به رحيمي چاپيد خوب زياد كه نبوده اينم هنره چاپيدن ،يا كوچك اف بگه ما ركورد زديم تو اختلاس ،يا اون يكي نماينده بگه همه اينا پاپوشه ! زنده روحت زيباكلام (283408)
ا ت ش ب ی گ زاده
Romania
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۷:۰۶
ایشان به نفع دولت حرف نمی زنند بلکه در این میان خرف حق که مردم پسند است را میزنند .طبق معمول شماها از حق فراری هستید البته منطق شما هر چی باشد با حق و خواست مردم مطابقت ندارد اق بابک (283412)
1233
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۷:۵۲
شما چه باکی داری از نظرات ایشون بابک. آیا جایی منافعی چیزی از شما به خطر می افتد در ضمن ایشون نو مستند تبلیغات ریاست جمهوری 92 دکتر روحانی مردم را به رای دادن تشویق کردن.(نقل به مضموم مگر رهبری نگفتنتد هرکس آبرویی پیش مردم دارد مردم را به شرکت در انتخابات تشویق کند). (283445)
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۱:۳۱
درود بر دکتر زیبا کلام. ما که تقریبا به بن بست رسیدیم و قاچاقی زنده ایم. معیشت مردم چه زمانی اولویت اول خواهد بود وخط قرمز کیست. (283285)
سلمان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۹:۰۹
حرف دل همه ی مردم ، باید مرد ديگر هوایی واسه تنفس نيست (283499)
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۱:۳۲
قبلا گفته بود 10 درصد!!!
از کجا آمار میاره (283288)
ا ت ش ب ی گ زاده
Romania
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۸:۳۵
حسن قبلا" در مورد نمایندگان مجلس که از تهران رای اورده بودند گفته بود همه زیر 10% رای هستند. (283474)
ماهان
United States
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۹:۴۱
آخه روز به روز تعدادشون کم میشه!!!!! (283518)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۲۳:۳۵
از تعداد ارای آقای جلیلی که همه اصولگرایان تمام قد پشت ایشان بودند (283607)
سوال
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۱:۴۲
قانون اساسی ما به جز رفراندوم ( که آن هم طبق صحبتهای استاد زیباکلام با توجه به محالفت 8 درصدیها با اجرا وعدم تمکین به نتیجه در صورت اجرا غیرممکن است) چه راهکار دیگری برای متجلی شدن خواست واراده 92 درصد مردم کشور در مقابل 8درصد ویژه خور در نظر گرفته است؟ (283295)
مهدي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۱:۵۶
بابا هزار بار تمام اصلاح طلب ها اعلام كردند حرف رفراندوم در حال حاضر صحيح نيست چه اصراري براي اين كار داريم.بگوييد اشتاهي شده تموم شد رفت. (283300)
ا ت ش ب ی گ زاده
Romania
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۷:۰۸
مهدی من در جواب حرف تو فقط میتوانم بگویم لعنت بر دروغگو (283413)
روح ا...
Korea, Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۲:۰۴
یک عده مملکت را خورده اند و برده اند و هنوز طلبکار هم هستند. به نظرم روحانی واقعیت ها را به مردم بگوید (283305)
امیرازقم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۲:۰۵
همه با هم یک کلام درود بر صادق زیبا کلام (283306)
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۲:۳۱
واقعا این اقای زیبا کلام خوب فرافکنی میکند!اقای زیبا کلام یادتون هست در سال 88 چقدر فریاد زدیم که اقای احمدی نژاد اگر از نظر شما خوب است یابد است ولی شما به رای مردم احترام بگذارید.عجب!! این کدامین اب است که در سربالایی شما گرفتار شده است؟!حقش است که ان جایزه نوبل که درخواست فرمودید به خود شما تقدیم بشه!واقعاگاهی میخواهم از عناوین بهار سرم رو به دیوار بکوبم.این همه ادعا علی رغم عملکردتون!شگفتا!! (283315)
ا ت ش ب ی گ زاده
Romania
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۷:۱۰
اهان رای مردم !!نه اینکه الان شما به رای مردم احترام میگذارید!؟ برو بابا خودتو سیاه کن .اسم اون اقا را نیاورید چرا که سرتاپا . . . (283415)
فرید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۹:۱۲
کاش می کوبیدی هم تو و هم همه ی دلواپسان سرتان را به دیوار بکوبید تا مردم از دستتان یه نفس راحت بکشند. (283501)
شنتیا
United States
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۹:۴۵
شما اون موقع نظرتونو به مردم تحمیل کردید، اونم با ترفندهایی ناب!!!!
نظر مردم زمانی درسته که در یک فضای باز و به دور از فشار باشه!
و به دور از عوام فریبی و ریا!!!!!!
آقای رحیمی که داستانش هنوز تازه است، بخدا خوب روتون میشه!!!! (283524)
دکترحاتمی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۲:۳۶
آقای رئیس جمهورلایحه رفراندم رابه مجلس ارائه کندوقضیه لوث نشود. (283316)
ات ش ب ی گ زاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۲:۵۶
خوب اقای دکتر عزیز اولا" 8% نیستند 3یا 4% بیشتر نیستند ثانیا" کسانی که4% طرفدار دارند خوب معلومه تنشان می لرزد و مخالف رفراندوم می شوند .
این اقایان جرات روبرو شدن با مردم را ندارند اما در رسانه ها از زبان مردم صحبت میکنند .شهامت دارند بیان رفراندوم بگذارند .اینا فقط بلدند حرف بزنند عرضه رویارویی با مردم را ندارند (283319)
3درصد روی دوش 97درصد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۸:۲۳
کاملا" با شما موافقم آمار اینها حدود 3-4 درصد بیشتر نیست.

اقای زیبا کلام بیش از حد به اینها لطف میکنند.

4 میلیون رای جلیلی حداقل 2 میلیونش متعلق به نیازمندان واقعی به یارانه ها بود که نگران بودند اگر شخصی جز جلیلی بیاید یارانه ها قطع خواهدشد.... (283463)
امير زائري اميراني
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۲۱:۲۹
اگر شهامت داري حداقل نام خود را بنويسيد. تا اين فرهنگ تملق وچاپلوسي و خود بزرگ بيني در كشور . هيچ مسئله اي حل نمي شود (283574)
ا ت ش ب گ زاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۲۳:۵۵
مگر اسم نوشتن شهامت است ؟ کشوری که ازادی بیان نباشد اسم هم نیاید بیاری ؟ تو فکر میکنی با اسم همه چیز حل می شود؟ اسمدارها این کشور را به ویرانی تبدیل کردند. ثانیا" تو اسم جعلی بگذار و دم از شهامت بزن .بر عمو (283612)
امین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۳:۱۵
طرح موضوع همه پرسی یادآوری حقوق مردم است. در شرایطی که بعد آن ماجراها نمایندگانی به مجلس راه یافتند که بعضا امروز برای حفظ خودمقابل منافع ملی ایستاده اند. (283329)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۳:۲۴
هر چند اکثریت مردم از پیشنهاد دکتر روحانی استقبال کردند اما یک نکته را فراموش نکنیم که نتیجه رفراندوم در مورد هر موضوعی که باشد یک "نه" بزرگ دیگر به اقلیت اقتدارگرا خواهد بود. پس اقلیتی که تمام ارکان قدرت به غیر از دولت در دستشان است هیچ وقت رفراندوم را قبول نخواهند کرد مگر اینکه با واکنش مستقیم مردم مواجه شوند. به امید ایران آزاد و آباد (283333)
علی
United States
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۳:۲۶
جناب عالی که میگی که جریان اصلاحات فقط 8 درصد رای دارن پس چه ترسی از رفراندم دارید؟
این همه فلسفه بافی و کشف های هواپولتیک رو از کجای خودتون استخراج میفرمایید؟؟ (283334)
ا ت ش ب ی گ زاده
Romania
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۷:۱۳
علی اشتباه نکن گفته قوم افراط (اصولگراها)8% رای دارند .ما عاشق رفراندوم هستیم اما بزرگ شما شجونی از شنیدن رفراندوم بدنش لرزه گرفته چرا؟ چون بیشاز 5% نیستید و بازنده هستید مثل همیشه (283417)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۳:۲۷
خنده دار ترین قسمت حرفاش اونجا بود که گفت اصلاحطلبان به خواست مردم تمکین می کنن
البته باید می گفت اگر در جهت اهداف خودشون باشه تمکین می کنن و اگر نباشه شهر رو به آتیش می کشن. (283335)
ا ت ش ب ی گ زاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۲۲:۴۳
رضا در مورد اتیش زدن شهر از کجا بدانیم کار شما نبوده ؟چرا که از قدیم گفته اند اختلاف بیانداز و حکومت کن و شاید هم اتش بزن و دیگران را متهم کن .جدی میگم از شما قوم افراط هیچی بعید نیست . (283596)
زیبادوست
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۳:۲۹
نظر زیبا کلام نظر اکثریت جامعه است . نماینده های محترم نباید انتظار هدیه های کلان مثل هدیه های مرتضوی از دولت داشته باشند این دولت باج نمی ده (283336)
عبدالعلی غلامزاده بابره
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۳:۵۳
رفراندوم ...تو ایران ...این هم یه بازیه که کل مردم را میخوان یه نحوی با صندوقهای رای میخواند بدن و اخرش هم حرف ...حرف اون 8 درصد بشه...و سر مردم بی کلاه بمونه (283346)
لبو فروش
Germany
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۴:۱۷
این 8 درصد از اول اعلام کرده اند که مردم مهم نیستند و رایشان تزئینی است (283354)
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۴:۲۹
بعضی ها جز حرف زدن هنری ندارند..اما وقتی در عمل عیارشون را نقد میکنی عمق فاجعه خودش را نشان میدهد..چطورمیشه کسانی که ایدئولوژی سلطنت خواهی در تمام پیکره شان تجلی دارد دم از رفراندوم میزنند؟!اصلا ایشان معنی فلسفی این واژه رادرک میکنند؟من به عنوان یک ایرانی اماده ام به این جماعت ثابت کنم که نتیجه هر گونه رفراندوم با امال وتفکرات امثال اینها مغایرت وتضاد خواهد داشت.قابل توجه بهارغیر قابل انتشار (283361)
م
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۲۱:۳۳
هه شما برو یه داستان برای این فسادهای رفقا و شرکا بنویس که اینا رو ماست مالی کنه. (283577)
ناصر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۴:۳۸
درود بر استاد صادق زیبا کلام. (283366)
عبدالرضا
Canada
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۴:۴۵
رفراندوم مشخص کننده واقعیت و حقیت است اگر اجازه دهند که انجام شود آنوقت 8 درصدی ها از نام مردم سوء استفاده نخواهند کرد وبه نام مردم حاکم نخواهند شد وبه نام مردم . . . . (283372)
بانشی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۵:۰۲
شما 6 درصد رای دارید بقیه رای مال عوامه رای عوام هم قابل مصادره به نفع هیچ جناحی نیست وگرنه تیم احمدنژاد دارای بالاترین درصد رای در کشور بوده . اونایی که تو سال 88 به احمدی نژادرای دادند سال 92 به روحانی رای دادند یعنی رای عوام یه بار ای بر می ریزه یه بار اوبر. راست میگی منتشر کن (283374)
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۶:۳۳
رفراندوم منحصر به بن بست در كشور نيست، اگر اينطور باشد كشور سوئيس در سال چند بار به بن بست مي رسد. (283383)
سمندر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۱۹:۴۷
خداوند هر روز چهره واقعی اینها را نشان میدهد امیدوارم اصولگرایان توبه کنند وبه راه حق ودامان مردم بازگردند البته این تنها شامل افرادی است که بصییرت کافی ندارند لیکن دنبال لقمه حرام نیستند (283527)
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۱/۰۵ ۲۰:۰۸
شما 8(حد

































شما هشت(حداکثر)درصدی ها
1-حرف جوامع حقوق بشری در مورد دیگران قبول دارید ودر مورد خودتان نه
2-اخبارتان از صداوسیما در مورد امریکاواروبا همه درمورد ادم کشی سیل رانش زمین وتمام اخبار منفی است ودر مورد کشور خودمان همه گل است وبلبل گوئی در امریکا واروبا اتفاق مثبتی وبیشرفتی نیست.

3- اگر شما که اینقدر ملت ملت شریف میکنید را قبول دارید خودتان در معرض رای مردم قرار دهید. (283533)