به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۳۰ - ۱۱:۴۷
 
۲۹
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۳/۲۲ ساعت ۱۶:۰۶
کد مطلب : ۸۰۶۵۶
سخنی با نخبگان خوزستان: چرا باید ماند؟!

روند پرشتاب مهاجرت گسترده نخبگان خوزستان

... فرار مغزها و سرمایه‌­ها، و نتیجتا ویرانی و نابودی استان، تنها برای دردمندان و ضعیفانی که در آن تنها می‌‌مانند، زیانبار و مخاطره آفرین نیست؛ بلکه برای کل کشور تبعات و مخاطرات بسیار وخیمی خواهد داشت...
روند پرشتاب مهاجرت گسترده نخبگان خوزستان
رامین ناصح *

گروه مقالات: دیار کارون و قلب تپنده ایران، خوزستان زیبا، امروزه بیش از هر زمان دیگر، زخمی، دردمند و بی رمق است. رنج‌های خوزستان، یکی و دو تا نیست و مؤلفه­‌های پرشماری را می­‌توان برشمرد که سبب شده خوزستان ضعیف و رنجور شود اما به زعم آینده‌نگرها، آنچه بیش از هر چیز حال خوزستان را بد خواهد کرد، عاملی نیست جز فاجعه هولناک و کشنده «فرار مغزها و سرمایه­‌ها» طی سنوات اخیر، شاهد مهاجرت عده فراوانی از شهروندان استان که از مشکلات موجود به ستوه آمده‌اند، به استان‌های دیگر و خارج از کشور بودیم.

آمار دقیقی در این باره ارائه نشده؛ اما یک بررسی کلی، نشان می‌‌دهد این روند رو به افزایش است. بسی نگران‌کننده است که جمع کثیری نیز قصد دارند به هر نحو ممکن، مادر رنجدیده خود را که روزگاری، در دوران طراوت و بالندگی، مهربانانه آغوش خود را به روی آنان باز کرده بود، ترک گویند؛ و هر روز بیش از دیروز، شهروندانی، خود و خانواده خویش را متقاعد می‌­کنند که دیگر خوزستان جای ماندن نیست!

روند پرشتاب ترک دیار و مهاجرت گسترده نخبگان، تحصیلکردگان، اساتید، پژوهشگران، سرمایه گذاران، و هر آن کس که امکان مهاجرت را در خود می­بیند، این نگرانی را پدید می­‌آورد که استان، تبدیل به زمین سوخته‌­ای شود، که کسانی که ناچار به ماندن و تحمل کردند، بیش از پیش در رنج و تعب افتند و پیامدهای این نگون‌بختی، گریبان کل کشور را خواهد گرفت.

اگر توجه کنیم که خوزستان نخستین رتبه جمعیت حاشیه نشین را در سطح کشور دارد، و محرومیت و فقر و تنگدستی و محیط زیست نامساعد و آسیبهای روانی و اجتماعی متبوع آنها، در این مناطق بیداد می­‌کند، با مهاجرت نخبگان، واقعا اوضاع این هم میهنان و همنوعان عزیزمان که در راه پاسداری از امنیت و آسایش ملت ایران، رنج‌های جانکاهی متحمل شده و دم بر نیاورده‌­اند، رو به وخامت افزون­تری می­‌رود.

آلودگی آب و هوا که از مهمترین مشکلات و دشواری­های زیستن در استان است، تنها با ماندن نخبگان، پژوهش‌های گسترده محلی و پیگیری­های خستگی ناپذیر نهادهای مدنی و علمی و زیست محیطی توانمند، امکانپذیر خواهد بود. مهمترین حامیان و فعالان نهادهای جامعه مدنی و پویش‌های بشردوستانه و عام المنفعه، قشر متوسط و تحصیلکرده جامعه هستند؛ که بی حضور آنان، این حرکت‌های اصلاح جویانه، بسیار تضعیف خواهد شد.

به همین قیاس، حل مشکلاتی چون بیکاری، اعتیاد، فحشا، خشونت علیه زنان و کودکان، خشونتهای خیابانی و اقسام آسیبهای روانی، وابسته به حضور نهادهای مدنی گسترده، سمج و فعالی است که با سوق دادن همه اقشار به سوی «مشارکت نهادمند» و همکاری جمعی و همبستگی محلی (در عین احساس همبستگی ملی و جهانی)، برآیند امکانات، توانایی­ها و فکرها و استعدادها را به سوی هدفی معین نشانه رود و این هدف معین، ساختن دوباره خوزستانی زیبا و باطراوت است.

علاوه بر جنبه اجتماعی و فرهنگی، خروج بی رویه سرمایه‌­ها از استان، کمبودها و مشکلات عدیده­ای در بعد اقتصادی پدید می­‌آورد که تأثیرات زیانبار خود را در افول اقتصاد استان، و به تبع آن تشدید مشکلات دیگر، خواهد گذارد. اما شخصیتهای ارزشمند مستقل و مفاخر و سرمایه‌­های علمی استان همچون پرفسور کرم‌زاده‌­ها، دکتر رادمنش‌­ها، صالح حسینی­‌ها، ایرج صباها، دکتر سلطانی­‌ها، دکتر فخرایی­‌ها، حیدرنیاها، جامعی‌­نژادها، آل محمدها، علوی فاضل­‌ها، و بسیاری شخصیت‌های برجسته علمی، اجتماعی، هنری، اقتصادی و ...، چنانچه اراده می‌كردند، بخاطر جایگاه و رتبه ممتاز علمی خود می‌­توانستند در هر نقطه‌­ای از پهنه گیتی، زیستی مرفه و بی دغدغه داشته باشند.

اما حس میهن‌دوستی، و بسیار فراتر از آن، انساندوستی و وجدان بیدارشان، آنان را در این خاک تفتیده ماندگار کرده است، و بی هیچ گونه تمنا و منتی، خدمتگزاری به زادگاه و سکونت‌گاه دیرین خود، و تیمار آلام جامعه ساکن آنرا، نسبت به رفاه و آسایش خود ارجح دانسته­‌اند. چنین سرمایه­‌های علمی استان و دیگر همطرازانشان که خوشبختانه هنوز شماری از آنها با در استان ما بجای مانده­‌اند، می‌توانند راهنما و الگوی دیگرانی باشند که بخاطر مشکلات استان، اندیشه ترک دیار دارند.

مشکلات خوزستان هر چه باشد، آلودگی محیط زیست، فقر اقتصادی و فرهنگی، آسیبهای اجتماعی، شکاف قومی، و یا... تنها با حضور و تکاپوی مستمر دانشمندان، پژوهشگران، جامعه شناسان، اقتصاددانان، روانشناسان، پزشکان، مهندسان، اقتصاددانان، متخصصان محیط زیست، کنشگران مدنی و فرهنگی و رسانه‌­ای نخبه و فرهیخته خودِ استان قابل حل و فصل است.

مفهوم «تو کز محنت دیگران بی غمی / نشاید که نامت نهند آدمی»، آویزه گوش و راهنمای عملکرد هر نخبه ی واقعی و فرهیخته ی بمعنای واقعی کلمه است. خدمت به جامعه‌­ای محلی که در آن زیست کرده و از منابعش بهره‌مند شده‌­ایم، تنها از انسانهای عاشق و وجدان گرا و دلسوز و خردورز برمی‌­آید.

مشکلات خوزستان، بی تردید با همت و همبستگی نخبگان شرافتمند و حائز «تخصص علمی» و «تعهد انسانی» قابل حل و فصل است. اگر از آب و هوا می‌­نالیم، باید گفت این امر هرچند در کوتاه مدت از امکان بهبود برخوردار نیست، اما در میان مدت قابل حل است. عزم جدی سازمان محیط زیست کشور به ریاست بانویی که از طرف سازمانهای بین المللی محیط زیست، یکی از 50 فعال محیط زیستی معرفی شده که می­‌توانند محیط زیست زمان را از نابودی نجات دهند، بر رفع کامل مشکلات آب و هواست و این سازمان، نیازمند همت و همیاری همگانی نخبگان و توده­‌های مردم در برخورد اثربخش با پدیده ریزگردها و وضعیت آب است.

کاهش فقر فرهنگی و ارتقاء‌ دانش و بینش و نگرش مردم نیز مستلزم آموزش‌های گسترده ی لازم برای زیست فردی و اجتماعی بهتر است؛ که بیش از هر کس، به عهده نخبگان و دانشوران استان است. در خوزستان صدها سازمان مردم نهاد (NGO) وجود دارند؛ که همکاری و حمایت از اهداف عام المنفعه آنها، بایسته­ای مهم و وظیفه‌­ای بر دوش نخبگان علمی و اقتصادی است.

چنانچه مشارکت‌های اجتماعی همگان برای توسعه فرهنگی استان افزایش یابد، حتم دارم با نعمت‌ها و مواهب بی بدیلی که خداوند به استان عرضه کرده، شاهد رشد سریع فرهنگ و ایجاد یک فرهنگ سالم، پویا و روزآمد باشیم. در همه زمینه‌­ها و مشکلات دیگر نیز به همچنین، نیازمند نخبگان علمی و اقتصادی هستیم؛ و اگر عزم همگانی بر حل کاستی­ها و جایگزین شدن آنها با فزونی‌­ها، شکل بگیرد، می­توانیم با چشمانی پر از شگفتی و امید، به آینده­ای روشن‌تر برای دیار کارون بنگریم.

اما فرار مغزها و سرمایه‌­ها، و نتیجتا ویرانی و نابودی استان، تنها برای دردمندان و ضعیفانی که در آن تنها می­‌مانند، زیانبار و مخاطره آفرین نیست؛ بلکه برای کل کشور تبعات و مخاطرات بسیار وخیمی خواهد داشت. یک خوزستان بیمار، کشوری را بیمار خواهد کرد و تبعات منفی و فاجعه بار اقتصادی و زیست محیطی و سیاسی و فرهنگی آن، در کل کشور تسری خواهد یافت و یک خوزستان شاداب و سالم و باانگیزه و پویا، می­‌تواند خون تازه و سالمی در شریانهای کشور جاری کند. و حتی بر امنیت و ثبات منطقه (و در نتیجه، جهانی انسانی) تأثیرگذار باشد.

* مدیر کانون آینده نگری ایران - به مرکزیت اهواز

اراکی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۲ ۱۶:۳۴
خوزستانی اگرخوزستانی باشد دیارخودش رارهانمیکند کمااین که درزمان جنگ هم خیلی ها چنین نکردند.درضمن سایت شماچرااینقدربانگاه منفی به همه چیزنگاه میکند؟ (308288)
محمد از اهواز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۱۰:۴۶
......برادر من یا خبر نداری یا حرف حق را نمیگویی !!!ما خوزستانی ها تا پای جان باز هم برای خوزستان و ایران وای میستیم بدون هیچ شرطی اما ایا مسئولین هم دین شان را به خوزستان ادا کرده اند؟؟؟؟؟ بیکاری دزدی نا امنی فساد بی مسئولیتی و................. (308339)
محمد از اهواز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۱۲:۳۵
اولا"امیدوارم شما خوزستانی باشی نه اراکی تا بدانی مردم خوزستان چه می کشند ثانیا" ما در زمان جنگ ماندیم وبا جان ودل از خوزستان وایران دفاع کردیم ومن بعد هم دفاع میکنیم بدون هیچ چشم داشتی ولی برادر /خواهر من امروز در اهواز مرکز استان وسایر شهر های دیگر وضع آب ؛هوا ؛گرد وخاک ؛دزدی ؛بیکاری ؛ بی مسئولیتی ؛معذرت میخوام بی لیاقتی درخوزستان بیداد میکند.یک دبیرستان خوب؛یک آموزشگاه زبان ؛موسیقی و.....وجودندارد.فرزندان ما چه بد کردندکه ازهمه چیز محروم باشندو... (308353)
سامان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۱۴:۴۷
..... چرا اوضاع امروز را با زمان جنگ مقایسه می کنید؟ اگر صحبت از دشمن خارجی باشد محکمتر از قبل می ایستیم، اما دوست عزیز الآن سخن از بی اعتنایی مسئولین است؟ سخن از تضییع حق مردم این استان است. در حالیکه سرمایه های چند هزار میلیاردی صرف امور خارج از کشور میشود و یا در تهران و سایر شهرها پروژه های عمرانی پرهزینه اجرا میشود، چرا خوزستان مورد بی مهری قرار گرفته ؟! (308363)
رضا
Romania
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۱۵:۵۳
اقای اراکی!مطمعن باش هرجاکه برن جای تورو تنگ نمی کنند. (308365)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۲ ۱۶:۴۰
نسل کرم زاده وامثاله تحصیل کردگان قدیمند واین خصلت ایران دوستی آنها تنها مختصر به خوزستانی ها نیست بلکه استاد های قدیمی شریف وتهران هم همینطوری اند .تهران که باامکانات ترین شهرایرانه وازلحاظ امکانات شهرهای ایران حتی شهرهای بزرگی مثل اهواز به اندازه جنوبی ترین منطقه تهران هم نمی رسند نخبگان دارن فرار میکنن اونوقت انتظار دارید مردم تواهوازبمونند?هرکی تواناییشو داشته فرارکرده
(ساکن سابق خوزستان ساکن فعلی تهران) (308289)
قسم به کارون...
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۱۲:۱۳
من یک اهوازی هستم؛35سال دارم و فارس هستم و به لحاظ شرایط امکان زندگی در سایر مناطق را دارم؛به هیچ عنوان قصد تطهیر معضلات خوزستان را ندارم ولی با هدف بهبود شرایط و امید به اینده روشن برای مردم سرزمینم در اهواز عزیز ماندگار هستم و به زندگی در کنار چنین مردمانی افتخارمیکنم.
ما اب کارون خورده ایم و زلفمان به عشق خوزستان گره خورده است؛به امید ابادانی خوزستان و ایران عزیز. (308350)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۱۴:۲۷
شجاعت استاندار خوزستان که یک تنه توانسته برای رفاه مردم طرح خودروهای اروندی را به کل استان گسترش دهد جای تشکر دارد ، اگر بقیه مدیران هم بتوانند در حوضه خود امتیازاتی برای مردم استان ایجاد کنند روند مهاجرتها کاهش می یابد. (308360)
دلسوز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۱۹:۵۶
فقط شهر اهواز _و نه استان خوزستان_ بیش از 200حلقه چاه نفت دارد و چند سوال از مسئولان کشور:
1-ایا نمیتوان بخشی از درامدهای نفتی خوزستان را به حل معضلات معیشتی و زیست محیطی مردم این استان اختصاص داد؟!
2-چرا گردش مالی و عوارض الایندگی شرکتها و صنایع بزرگ خوزستان در تهران هزینه میشود و الودگیهای شدید صنایع نصیب مردم خوزستان میشود؟!
3-ایا دولت نمیتواند با بخشودگی مالیاتی خوزستان_مثلا در یک بازه زمانی 4ساله_ به جبران کاستیها و عقب ماندگیها کمک کند و شرایط زیستی مردم خوزستان را بهبود بخشد؟! (308395)
یکان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۲ ۱۶:۵۲
به این واژه های پشت سر هم خوب بنگرید و بیاندیشید:
"طی سنوات اخیر، شاهد مهاجرت عده ..."
هنگامی که میتوان از واژه های پارسی بهره گرفت، پافشاری شما در بکارگیری واژه های بیگانه برای چیست!؟
براستی تا این اندازه وابسته و ناتوان شده ایم!؟ (308290)
کریمی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۰۲:۱۲
من فارس هستم و چندان مذهبی هم نیستم. اما مشکل مملکت و استان ما واقعا کلمات عربیه؟!!! ناصح از نابودی و بدبختی استان صحبت کرده. اونوقت شما دم از یه مسئله حاشیه ای و بی ربط میزنید. همین تفکراته که ما رو به اینجا رسونده. متاسفم برای خودمون. (308316)
صادق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۰۷:۱۰
حالا واقعاً لازم بود که شما اصل قضیه به این مهمی را ول کرده و وسط دعوا نرخ تعیین کنید؟ (308323)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۲ ۱۶:۵۳
ما رکورد زدیم! (308292)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۲ ۱۷:۵۰
به فردی معتقد به نظام ونه عنوان یک مخالف میگویم ، بعضی از استان ها بعد انقلاب نه تنها حق خودرانگرفتهاند بلکه مورد جفا قرار گرفته اند . از استان های نسبتا برخوردار وآباد سابق که ویران میشوند یکی خوزستان است ودیگری فارس
مطالعات جمعیت شناختی لازم است تا عمق فاجعه فقر را در این استان ها نشان دهد .
همه مقصرند از مسئولین تا مردم
امادر ده سال گذشته این ویرانی شدت گرفته کاری به این یکی دوسال ندارد. (308296)
افشین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۲ ۱۷:۵۱
تمام این مشکلات ریشه در مدیریت بسیار ضعیف دارد و قابل حل نیست زیرا اساس انتصاب مدیران در کشور روابط است نه تخصص و مهارت. بعنوان مثال یکی از کسانی که برای انتخابات شهرداری اهواز کاندید شده .... مدرک تحصیلی ایشان دیپلم است و به احتمال فراون شهردار اهواز خواهد شد و اگر شهردار شدنش خیلی ضایع بود حتما" معاون شهردار خواهد شد بنابراین اگر ما انتظار داشته باشیم که نخبگان مهاجرت نکنند و استان اباد شود انتظاریست بسیار خوشبينانه (308297)
شهروند دزفول
Germany
۱۳۹۴/۰۳/۲۲ ۱۷:۵۹
شما دنبال علت بگرد.
وقتی در روز روشن به طلافروشی حمله مسلحانه شود (خودتان خبرش را نوشته بودید) چرا سرمایه ها بمانند؟
وقتی پزشک را به گروگان بگیرند (خودتان خبرش را نوشته بودید) چرا متخصصان بمانند؟
. چرا مردم عادی بمانند؟
گرما، الودگی هوا، ناامنی و ... علت مهاجرت نخبه ها است وگرنه اگر غم دیگران نداشتیم بعد از اتمام تحصیلات به خوزستان باز نمیگشتیم. (308298)
اهوازی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۲ ۲۳:۳۳
نقش مردم هم در وضع استان بی تاثیر نیست، به خاطر تفکرات قبیله ای هنوز در بعضی شهرهای خوزستان رشد جمعییت بسیار بیشتر از متوسط کشوری ست که باعث تشدید فقر و بیکاری و نابسامانی اجتماعی در جامعه میشود که خود اینها باعث مهاجرت بیشتر نخبه ها و سرمایه گذاران و در نتیجه فقر بیشتر میشوند ، کلا در کشور سیاست فرهنگی و اجتماعی علمی و ملی درستی اعمال نمی شود ، در انتخابات نیز به علت نبود احزاب قوی ، خیلی ها به عوض رای به شایسته ها ، فقط بر اساس تفکرات قبیله ای و قومی رای میدهند (308311)
صادق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۰۷:۱۲
دوست عزیز «تفکرات قبیله ای» با آموزش و در طول زمان اصلاح میشود؛ به شرطی که عوامل زمینه ای آن که از بین رفته باشد. (308324)
کارونی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۰۰:۵۱
وضعیت خوزستان با یک اظهار تاسف دیگران ، بیشتر ما را داغدار میکند .
چند سال از پایان جنگ میگذرد ؟ چه قول و قرارهایی ان هم با وسیع ترین ممکنات برای ابادانی خرمشهر داده شد ؟ به جز یک پُل عجیب و غریب و بعضی اسفالت کشی های خیابان ، چه عمران و ابادانی برای این شهر اتفاق افتاد ؟
چه عاملی مهمتر از ضعف مدیریت میتواند این وضعیت را باز تعریف کند ؟
از بهار نیوز محترم کمال تشکر را دارم . (308315)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۰۸:۱۶
در کنار همه این مشکلاتی که بحق نوشته اید مشکل قومیت گرایی و عدم توجه کافی به تخصص و شخصیت واقعی افراد در تشدید روند مهاجرت نقش بسزایی دارد. (308325)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۰۹:۳۱
دولت نهم و دهم، ایران رو به ویرانه تبدیل کرده خوزستان و بوشهر و تهران و گیلان و اذربایجان و ... همه مصیبت زده اند. در دوره 8 ساله آنها کمر مملکت رو در همه ابعاد اقتصادی سیاسی فرهنگی و ... شکاند. (308329)
بهرام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۰۹:۵۱
مشکل اصلی کشور فعلا برگزاری کنسرت موسیقی و حجاب بانوان است ،بقیه اش خودش حل میشه،یک دلواپس!!! (308330)
محسنی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۱۸:۴۲
اگر به امنیت خوزستان برسن کسی مهاجرت نمی کنه (308384)