دریافت لینک صفحه با کد QR
شکستن تابوی حضور در فضای شبکهها
ديپلماسي عمومي در فضای مجازي
20 شهريور 1392 ساعت 1:33
گروه مقالات: حضورکارگزاران دولت یازدهم در شبکههای اجتماعی، دیگرگونیهایی را در عرصه دیپلماسی عمومی کشور رقم زده است. در این میان شکستن تابوی حضور در فضای شبکهها، نمود پر رنگتری دارد. این همه از آنروست که اعضای دولت، تغییرات بوجود آمده در جهان معاصر را دریافته و خود را برای رویارویی با آن مهیا کردهاند.
افسر موموندي
بزرگراههاي اطلاعاتي برآمده از فنآوري ارتباطات دوربرد، انقلابي را در فرآیندهای سیاسی نیز رقم زدهاند وخود را در عرصههاي گوناگون زندگي انساني گسترش دادهاند. فنآوريهاي ديجيتال چنان خود را بر سازمانها و جوامع انساني تحميل کردهاند که براي ماندگاري راهي جز پذيرششان وجود ندارد و بي ترديد آينده از آن جوامعي است که از آمادگي بهتري براي همراهي و سازگاري با اين تحولات برخوردارند. امکانات و مزاياي سازنده ورود به شاهراههاي اطلاعاتي، دولتها را به سياستگذاري ملي براي کاهش مخاطرات و افزايش بهرهوري از رسانههاي فرا مدرن سوق داده است. در اين ميان رسانههاي اجتماعي مبتني بر فنآوريهاي نوين نيز فرصتي کم نظير براي تعامل ايجاد کردهاند.
دگرگونيهاي فنآورانه نه تنها ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی، بلکه مفهوم قدرت در سياست معاصر جهان را نیز تغيير دادهاند. اکنون رهبران سیاسی جهان برآنند تا با جريان سازیهای اطلاعاتی و نیز ترسیم تصویری مطلوب از خود و کشورشان در رسانههای نوین، جایگاهشان در جامعه بينالمللي را تعیین و تثبیت کنند. شیوههای نرم اِعمال قدرت با ایجاد تصویری موجه در میان ملتها، دستيابي به اهداف مورد نظر بينالمللي را میسر میکند و این شیوه رفته رفته جايگزين اشکال سنتي اِعمال قدرت ميشود.
دیپلماسی عمومی ایدهای برای بازنمایی تصویری مطلوب (از ملت – دولت) فراسوی مرزهای ملی و ارتباط مستقیم با دیگر مردم جهان و هدف از آن تاثیرگذاری بر افکار ملتها و دولتها است. در عصر غوغای اطلاعات، وسایل ارتباطي دوربرد از قابلیتی برخوردارند که در زمره ابزار دیپلماسی، درون ساختارهای متنوع اجتماعی و برای نفوذ در ذهن مخاطبان و افکار عمومی جهان بکارآیند. از اینرو دولتها با آگاهی از توانمندی فنآوريهاي نوین ، برآنند تا با حضور در شبکههاي گسترده جهاني اینترنت، نقش مؤثری در رویدادهای سیاسی و اجتماعی داشته باشند.
دولتهای پیشرو با توجه به منافع ملی خود با ایجاد دولت الکترونیک، شبکههاي ديجيتالي جهاني را فراتر از مرزهاي سرزميني و نهادی فعال میکنند. پیش از این نادیده انگاری فرصتها و راهبردهای مؤثر برای مقابله با تهدیدهای ديجيتالی، حضور در فضای مجازی را برای سیاستمدار ایرانی دشوار میکرد. اکنون منطقه ممنوعه شبکههای مجازی با پیشتازی مدیران عالیرتبه کشورگشوده شده است و حضورشان در این شبکهها میتواند پایانی بر تردید و هراس دیگر سیاستمداران و کارگزاران برای ورود به فضای دیپلماسی مدرن باشد.
در عصر پرشتاب اطلاعات، مدیران و سیاستمداران نه تنها نمیتوانند رسانه های نوین را نادیده بگیرند، بلکه خود نیز باید چون کاربری فعال در فضای مجازی به تعامل بپردازند و از امکانات این رسانهها برای توانمند سازی نهادها و سازمانهایشان بهره گیرند. مديران امروز همچنانکه از برتریهای فنآورانه بهرهمند میشوند با چالشهای گونهگون حضور در این فضا هم روبروخواهند شد.
حضور در شبکههای پیوسته اینترنتی یعنی رویارویی با مخاطبانی در سراسر زمین که ماهرانه فنآوري شبکههای اجتماعی را بکار میبرند و سیاستمداران و اقداماتشان را در فضای این شبکهها به نقد و چالش میکشند. شهروندان جهان امروز با فهم مناسب فنآوریهای عصر دیجیتال و بویژه پدیده رسانههای نوین، سیاستمداران را ناگزیر از حضور در فضای مجازی و دیجیتالیسازی دیپلماسی کردهاند. رسانههاي اجتماعي، فضايي باز براي گفتگوی همگانی است و دولتهایی که آمادگی واقعی براي گفتگوي صادقانه با مخاطبانشان دارند، از قدرت نرم رسانههای نوین میتوانند بهره ببرند.
بسیاری از دولتها و سیاستمداران دنیا که در حال تجربه و آزمودن رسانههاي اجتماعي هستند، باید هشیار باشند که میزان صداقت آنها از سوی مخاطبانی که چندان اعتمادی به شفافیت اطلاعاتی دولتها ندارند، سنجیده میشود. با اين همه جامعه ايراني حضور سياستمدارانش را در فضاي شبكههاي اجتماعي به فال نيك ميگيرد و اميد ميرود كه از اين پس ارتباطات ديپلماتيك با زبان فاخر ايراني گرههاي نگشوده بسياري را بگشايد.
کد مطلب: 15804
بهار نیوز
https://www.baharnews.ir