کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

«هوش مصنوعی» ذهن شما را می‌خواند

14 خرداد 1402 ساعت 8:29


نویسنده: Donie O  Sullivan     منبع: CNN
مترجم: پوریا جعفری چمازکتی          
گروه علمی: یکشنبه صبح، با پوشیدن روپوشی گشاد، در دستگاه fMRI که در مرکزی تحقیقاتی در شهر تگزاس بود، دراز کشیدم. هر کس اسکن MRI یا fMRI انجام داده باشد، به شما خواهد گفت که چقدر پرسروصداست گردش جریان الکتریکی یک میدان مغناطیسی قوی ایجاد می‌کند که عکسی دقیق از مغز شما ایجاد می‌کند. با این وجود، من به سختی صدای ماشین fMRI را می‌شنیدم چرا که به من هدفون‌های ویژه‌ای داده شده بود که بخش هایی از کتاب صوتی جادوگر آز  را پخش می‌کرد. اما این کار به چه دلیل انجام می‌گرفت؟ عصب شناسان دانشگاه تگزاس، به کمک تکنولوژی‌ای مشابه چت جی پی تی، راهی برای ترجمه تصاویر مغزی به کلمات پیدا کرده اند.
این دستاورد می‌تواند نحوه ارتباط برقرار کردن افرادی را که توانایی صحبت کردن را از دست داده اند، متحول کند. این تنها یکی از اثرات فناوری است که اخیرا توسعه یافته است. الکساندر هوث، استادیار عصب شناسی دانشگاه تگزاس می‌گوید: علاقه نداریم که از اصطلاح ذهن خوانی استفاده کنیم. چرا که باعث می‌شود افراد تصور کنند کار هایی انجام می‌دهیم که در واقعیت قادر به انجام آن نیستیم.
هوث خود نیز برای انجام این پژوهش داوطلب شد و بیشتر از 20 ساعت در دستگاه‌های fMRI دراز کشید و به فایل‌های صوتی گوش می‌داد در حالی که دستگاه در حال عکاسی دقیق از وضعیت مغز وی بود. یک مدل هوش مصنوعی با تجزیه و تحلیل مغز او و فایل صوتی که به آن گوش می‌داد، طی زمان توانست کلماتی که وی می‌شنید را صرفا با استفاده از تصاویر مغزی او پیش بینی کند. محققان این پژوهش از مدل GPT-1، که اولین مدلی بود که در chatgpt مورد استفاده قرار گرفت بهره گرفتند که مزیت آن، داشتن پایگاه داده‌ای عظیم از کتاب‌ها و وبسایت‌ها است.
با تحلیل این داده ها، مدل مورد نظر یاد گرفت که چطور جملات ساخته می‌شود و نهایتا، چگونه انسان‌ها سخن می‌گویند و فکر می‌کنند. محققان مدل هوش مصنوعی را طوری برنامه ریزی کردند که هنگام گوش کردن به کلمات خاص، فعالیت مغزی هوث و سایر داوطلبان را تحلیل کند. نهایتا، هوش مصنوعی توانست با بررسی فعالیت مغزی داوطلبین، پیش بینی کند که آن‌ها به چه چیزی گوش می‌دهند یا در حال تماشای چه هستند. من کمتر از نیم ساعت در دستگاه بودم و مطابق انتظار، هوش مصنوعی نتوانست تشخیص بدهد که من به چه بخشی از فایل صوتی گوش می‌دادم. هوث نیز به فایل صوتی مشابه من گوش کرد اما چون هوش مصنوعی روی مغز او آموزش داده شده بود، هوش مصنوعی به درستی توانست تشخیص دهد که به کدام بخش فایل دارد گوش می‌دهد. در حالی که هوش مصنوعی هنوز در ابتدای راه است و پتانسیل بالایی دارد، اما محدودیت هایش نیز می‌تواند باعث آسوده خاطر شدن عده‌ای بشود. هوش مصنوعی فعلا نمی تواند به آسانی ذهن ما را بخواند.
هوث و سایر محققان دانشگاه تگزاس بر این باورند که این تکنولوژی می‌تواند به افرادی که دچار نشانگان قفل شدگی هستند، سکته کرده اند یا به طور کلی فعالیت مغزی دارند اما قادر به صحبت نیستند، کمک کند.
هوث توضیح می‌دهد: استفاده بالقوه این تکنولوژی، کمک به افرادی است که نمی توانند ارتباط برقرار کنند. پژوهش ما نشان می‌دهد که می‌توان بدون عمل جراحی مغز، به نتایج قابل اتکایی دست یافت. ما معتقدیم این قدم اول برای کمک به افرادی است که قادر به تکلم نیستند، بدون این که تحت جراحی مغز و اعصاب قرار بگیرند. با وجود این که پیشرفت‌های پزشکی یادشده بدون شک خبر خوبی برای افرادی است که از بیماری‌های صعب العلاج رنج می‌برند، اما سوال هایی نیز درباره نحوه به کارگیری این تکنولوژی به اشکال جنجال برانگیر، ایجاد می‌کند. آیا می‌تواند برای اعتراف گیری از یک زندانی استفاده شود؟ یا موجب افشا شدن عمیق ترین راز‌های ما بشود؟ پاسخ کوتاهی که هوث و همکارانش می‌دهند آن است که خیر، در حال حاضر امکان چنین چیزی وجود ندارد. اول از همه، عکاسی از مغز باید در دستگاه fMRI انجام بشود و تکنولوژی هوش مصنوعی باید چندین ساعت روی مغز فرد برنامه ریزی بشود.
همچنین، طبق گفته محققان دانشگاه تگزاس، اشخاص باید از انجام آزمایش رضایت خاطر داشته باشند. اگر شخصی به طور فعالانه درباره شنیدن صوت مقاومت کند یا درباره چیز دیگری فکر کند، عکاسی از مغز وی موفقیت آمیز نخواهد بود. جری تانگ، نویسنده اصلی مقاله‌ای تازه درباره مغز و اعصاب، در توضیح یافته‌های تیم خود می‌گوید: ما معتقدیم که داده‌های مغزی باید محفوظ نگاه داشته شود. چرا که مغز ما به نوعی آخرین مرز حریم خصوصی ما می‌باشد. واضح است که نگرانی هایی وجود دارد مبنی بر این که تکنولوژی رمزگشایی مغز به روش‌های خطرناکی مورد استفاده قرار بگیرد (رمزگشایی مغز اصطلاحی است که محققین ترجیح می‌دهند به جای خواندن ذهن  به کار ببرند.
هوث توضیح می‌دهد: من احساس می‌کنم که اصطلاح  خواندن ذهن  موجب می‌شود که افراد تصور کنند که کوچکترین افکارشان مورد بررسی قرار می‌گیرد، افکاری مانند واکنش به چیزهای مختلف. من فکر نمی کنم که با روش فعلی بتوان چنین کاری انجام داد. چیزی که می‌توانیم بررسی کنیم، ایده‌های بزرگی است که شما به آن‌ها فکر می‌کنید. هفته پیش، سازندگان هوش مصنوعی مولد، از جمله مدیرعامل OpenAI سم آلتمن، به کاپیتول هیل رفتند تا در مقابل کمیته‌ای از مجلس سنا درباره نگرانی‌های قانون گذاران پیرامون خطرات هوش مصنوعی شهادت دهند. آلتمن هشدار داد که توسعه بدون حد و مرز هوش مصنوعی می‌تواند موجب آسیب‌های جدی به دنیا شود و قانون گذاران را تشویق کرد که مقرراتی تصویب کند که بتواند این نگرانی‌ها را مورد بررسی قرار دهد. هوش مصنوعی در حال حاضر در موارد محدودی به کار گرفته می‌شود، اما ممکن است در آینده این گونه نباشد. تانگ در این باره هشدار می‌دهد: بسیار مهم است که احساس امنیت کاذب نکنیم و فکر نکنیم که شرایط تا ابد این گونه باقی خواهد ماند. تکنولوژی می‌تواند بهبود پیدا کند و ممکن است تغییر به شکلی باشد که دیگر به همکاری فرد برای رمزگشایی ذهن وی نیازی نباشد.
لینک اصلی:
https://edition.cnn.com/2023/05/23/tech/chatgpt-mind-reading/index.html


 


کد مطلب: 407672

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/article/407672/هوش-مصنوعی-ذهن-می-خواند

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir