بیماری اقتصاد ایران، تصمیمگیریهای غلط است
اکنون اقتصاد ایران با یک فاجعه روبرو است
دولت روحانی عکس دولت احمدینژاد عمل کند
27 تير 1392 ساعت 15:41
گروه اقتصادي: یک استاد دانشگاه گفت: «راه درمان اقتصاد کشور بازگشت به سیاست های درست اقتصادی و اجتناب از سیاست های غلطی مانند تعدیل اقتصادی و هدفمندی یارانهها ميباشد.»
دکتر مهدی تقوی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با سايت فرارو گفت: «بیماری هلندی در ادبیات اقتصادی یک اصطلاح جهانی است؛ اما بنده تاکنون نام عارضه چینی را نشنیدم و از کارشناسان ميخواهم اصطلاح نسازند. اقتصاد ایران دچار بیماری تصمیم گیری های غلط اقتصادی از جمله قانون هدفمندی یارانهها است. یعنی اقتصادی که نفت دارد و ثروت ملی را ميفروشد به جای آنکه این درآمد را صرف رشد و توسعه اقتصاد بکند حرام ميکند.»
این استاد اقتصاد دانشگاه گفت: «به نظر من اقتصاد ایران دچار بیماری هلندی نیست؛ چون اگر درآمد ناشی از فروش نفت در داخل هزینه شده و موجب افزایش نرخ تورم شود بیماری هلندی نامیده ميشود؛ در حالی که افزایش نرخ تورم در ایران ناشی از درآمد نفت نیست و دلارهای نفتی ایران در داخل هزینه نمی شود. لذا در حقیقت اقتصاد ایران دچار تصمیم گیری های غلط اقتصادی و هدر دادن منابع است.» وی با بیان اینکه ایران تنها کشوری نیست که هدفمندی یارانهها را تجربه ميکند اظهار کرد: «پیش از این انگلستان در دوران خانم تاچر نیز سیاست های نئوکلاسیک را به مرحله اجرا درآورد که شبیه قانون هدفمندی یارانهها است.»
وی ادامه داد: «تا قبل از روی کار آمدن خانم تاچر مردم انگلستان در رفاه کامل زندگی ميکردند؛ چون به همه چیز سوبسید داده ميشد و هزینه این کار را هم از مالیات بدست ميآوردند. اما با روی کار آمدن خانم تاچر یارانهها لغو شد و مردم فقیرتر و بیچاره تر شدند و از آن طرف صنعت زدایی شد به طوری که اکنون بخش خدمات اقتصاد انگلستان همچون بانکها و بیمهها گسترده تر شده است؛ در حالی که قبل از دوران تاچر بیشتر کالاهای صنعتی صادر ميشد و اکنون خدمات صادر ميشود.»
این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: «اکنون اقتصاد ایران با یک فاجعه روبرو است و رشد اقتصادی آن منفی است. لذا ایران باید درآمد نفت خود را درست خرج کند؛ یعنی باید درآمد نفت را صرف توسعه صنعت و کشاورزی کرد و تولید را توسعه داد.» تقوی در بیان دیگر مشکلات اقتصاد ایران گفت: «فارغ از تصمیم گیری های غلط اقتصادی ما دچار تصمیم گیرهای غلط سیاسی نیز هستیم. همچنین تحریمها نیز بر تشدید مشکلات اقتصادی دامن ميزند و البته به نظر من قانون هدفمندی یارانهها خود یکی از مشکلات اساسی اقتصاد ایران است.»
دولت روحانی عکس دولت احمدی نژاد عمل کند
تقوی درباره راههای درمان بیماری های اقتصاد ایران گفت: «در یک بیان کلی ميتوان گفت دولت یازدهم باید عکس هر سیاستی که در دولت فعلی انجام شده را اجرا کند. آقای روحانی خود اشاره کردند که ميخواهند سیاستی در پیش بگیرند که مشکلات با غرب را حل کنند تا تحریمها لغو شود. در این صورت ما به جای آنکه با بورکینافاسو دوست شویم ميتوانیم با کشورهای پیشرفته غربی دوست شویم و این کشورها هم اقدام به سرمایه گذاری در ایران خواهند کرد و هم ميتوانیم به جای کالاهای بنجل چینی از این کشورها کالا وارد کنیم.»
وی افزود: «راه درمان دیگر در پیش گرفتن سیاست های درست اقتصادی است که یکی از اساسی ترین آنها توقف قانون هدفمندی یارانهها در همین مرحله نخست است. یعنی چون دولت نمی تواند به کلی این قانون را کنار بگذارد و ناچار به ادامه آن است فعلا همین فاز اول را ادامه دهد و به هیچ وجه وارد فاز دوم هدفمندی نشود. راه درمان دیگر اصلاح سیستم مالیاتی است. باید از افراد ثروتمند در ازای درآمدها و سودهای کلانی که ميبرند به تناسب مالیات اخذ شود. سیستم مالیاتی نباید به صورتی باشد که از برخی اقشار همچون کارمندان نسبت به درآمد آنها در مقایسه با افراد ثروتمند مالیات بیشتری اخذ شود.»
این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: «در بررسی سیاست های اقتصادی ایران متوجه ميشویم مردم ایران در دو دوره به شدت فقیرتر شدند. یکی دوره ریاست جمهوری آقای هاشمی است که سیاست تعدیل اقتصادی اجرا شد و دوم دوره ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد است که سیاست هدفمندی یارانهها اجرا شد. یعنی در این دو دوره فقرا فقیرتر و ثروتمندان تروتمندتر شدند. لذا دولت آینده باید از تجربیات گذشته استفاده کند.»
وی افزود: «همچنین در بررسی تاریخ صنعت در اقتصاد ایران متوجه ميشویم این سیاست های غلط اقتصادی در کشور صنعت زدایی کرد و خیلی از کسانی که در واحدهای صنعتی مشغول به کار بودند بیکار شدند. بنابراین راه درمان اقتصاد کشور بازگشت به سیاست های درست اقتصادی و اجتناب از سیاست های غلطی مانند تعدیل اقتصادی و هدفمندی یارانهها ميباشد.»
کد مطلب: 13791