محمد هاشمی میگوید: «اگردر سالهای گذشته به تخلفاتی مانندسوء استفاده ازجایگاه دولتی، درآمدهای بادآورده، تخریبهای سازمان یافته و رسانهای رسیدگی میشد امروز شاهد دامن گیرتر شدن و یا فاش شدن برخی از این تخلفات نبودیم» مشروح مصاحبه محمد هاشمی با سایت ندای ایرانیان در ذیل آمده است:
مسئله سلامت انتخابات و از همه مهمتر مسئله سلامت نمایندگان ونامزدهای انتخاب شده توسط مردم مدتی است توسط فعالین سیاسی و برخی از دولتمردان مطرح شده است. این روزها بحث پول کثیف در انتخابات و نقش آن مطرح میشود. انتخابات در ایران چه مشکلات و چه نقصهایی را دارد؟
من پیش از آنکه بخواهم راجع به انتخابات و یا هر چیز دیگری صحبت کنم، مایل هستم تا راجع به فضای امروز سیاسی ایران و دگرگونیهای آن صحبت کنم. وقتی جایگاه اخلاق در فضای سیاسی ایران از دست میرود مسلما فعالین سیاسی ما هم در دام فساد میافتند. آنچه که امروز تحت عنوان رقابت ناسالم در فضای انتخاباتی در دورههای اخیر میشنویم و یا در مورد ورود افراد ناباب صحبت میکنیم نشانگر ضعیف شدن نقش اخلاق در فضای سیاسی جامعه است. رقابت در همه نظامهای سیاسی دنیا وجود دارد اما در ایران امروز، میبینیم که رقباء به جای معرفی خودشان و ارائه برنامه و کارنامه خودشان به تخریب رقیب میپردازند. این اتفاق کاملا خلاف اسلام و اخلاق سیاسی است.
به چه دلیل بعد از ۳۷ سال حداقل صحبت از اخلاق کردن به چه دلیل به اینجا رسیدیم؟
متاسفانه باید بگویم در سالهای اخیر فساد در فضای سیاسی قدرتمندتر و ریشه دارتر داشته است. فعالین سیاسی ما از ارزشهای انقلاب اسلامی فاصله گرفتند و اکنون فضا برای فعالیت افرادی باز شد که هیچ شناسنامه سیاسی مشخصی ندارد. وقتی پولهای میلیاردی در انتخابات خرج میشود نمیتوانید انتظار داشته باشید کسانی که تامین کننده میلیاردی این هزینهها هستند هیچ خواستهای و درخواستی نداشته باشد. در قاعده مشخص انتخابات افراد برنامه و کارنامههای خودش را معرفی میکند. اما در سالهای اخیر ما این گونه عمل نکردیم با شعارهای فریبنده و پوپولیستی سعی کردیم جامعه را فریب دهیم بنابراین اگر مردم دیگر اعتماد نمیکنند حق دارند. متاسفانه در ایران بیشناسنامههای سیاسی، فساد پول کثیف در انتخابات وارد کردند و از رانتی که خود در آفریدناش نقش داشتند بهره گرفتند. آنها با سوء استفاده از اعتماد مردم، خرجهای میلیاردی، رانت سیاسی و اقتصادی و با بیاخلاقی سیاسی بر جایگاهی تکیه زدهاند که لیاقتاش را نداشتند.
در دنیا نظام قاعدهمندی برای انتخابات وجود دارد؟ چرا در ایران این نظام قاعده و قانونمند وجود ندارد؟
مسلما در تمام دنیا نظام حزبی برای فعالیت سیاسی وجود دارد. من قبول دارم که قاعده درست این امر در ایران شکل نگرفته است. البته درست است که ساختار انتخاباتی ایران، آن طور که مانع فساد باشد شکل نگرفته است و یا اینکه هزینههای انتخاباتی و منابع تامین درآمدی باید به مرجعی اعلام شود هنوز وجود ندارد. اما قاعده و قانون مشخصی برای حضور در عرصه انتخابات وجود دارد. در ابتدای امر افرادی که سوابق سیاسی مشخصی ندارند نباید در انتخاباتی اجازه حضور داشته باشند که افراد منتخباش قرار است عالیترین رکن قانون گذاری ایران باشند.
خوب امروز شورای نگهبان و مراجع دیگر این کار را انجام میدهند این طور نیست؟
در ایران نظارت بر روند انتخابات و کاندیداها ضعیف است. واضحتر بگویم بر روند انتخابات در ایران نظارت نمیشود هر چه هست یک تایید یا رد صلاحیت بیشتر سیاسی است اما پس از آن نظارت واقعی و همه جانبه بر نحوه تامین درآمدهای انتخاباتی و جامعتر بگویم بر رفتار انتخاباتی افراد وجود ندارد. اگر فساد سیاسی و اقتصادی وجود دارد آنطور که باید مجازات نمیشود. اگر نظارت در اجرای قانون قوی باشد قطعا بازدارنده فساد خواهد بود.
یعنی ما ضعف قانونی داریم برای نظارت بر رفتار سیاسی؟!
قانون به اندازه کافی داریم، اجرای قانون به درستی وبه صورت تمام و کمال انجام نپذیرفته است. یعنی همینها هم که هست اجرا نمیشود. اگردر سالهای گذشته به تخلفاتی مانند سوء استفاده از جایگاه دولتی، درآمدهای بادآورده و تخریبهای رسانهای رسیدگی میشد امروز شاهد دامن گیرتر شدن و یا فاش شدن برخی از این تخلفات نبودیم.