به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۹ - ۲۳:۵۷
 
۱
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۱/۲۲ ساعت ۱۵:۰۶
کد مطلب : ۱۰۴۷۹۳
مصر: جزایر صنافیر و تیران متعلق به عربستان است

صندوق 16 میلیارد دلاری مصر و عربستان

گروه بین الملل: دولت مصر اعلام کرد که پس از امضای توافق‌نامه ترسیم مرزهای دریایی میان عربستان و مصر، جزایر "صنافیر" و "تیران" در داخل آب‌های منطقه‌ای عربستان قرار گرفته‌اند.
صندوق 16 میلیارد دلاری مصر و عربستان
به نوشته روزنامه رأی الیوم، توافق‌نامه ترسیم مرزهای دریایی عربستان و مصر در جریان سفر ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان به قاهره امضا شد. این توافق‌نامه با مخالفت برخی مسئولان برجسته و نمایندگان پارلمان مصر مواجه شده است.

عربستان و مصر همچنین توافق‌نامه‌ای را برای تأسیس صندوق سرمایه‌گذاری مشترک مصر و عربستان با ارزش 60 میلیارد ریال(تقریبا 16 میلیارد دلار) امضا کردند که به نظر می‌رسد نوعی باج دادن ریاض به مصر است چرا که قاهره عملا توانایی سرمایه گذاری به این حجم را ندارد. دولت مصر در بیانیه‌ای اعلام کرد که پس از امضای توافق‌نامه ترسیم مرزهای دریایی میان عربستان و مصر، جزایر "صنافیر" و "تیران" در داخل آب‌های منطقه‌ای عربستان قرار گرفته‌اند.

دولت مصر درباره جزئیات این توافق‌نامه که با انتقاداتی از سوی مخالفان مصری مواجه شده است، گفت: این دستاورد پس از فعالیت سخت و طولانی که بیش از شش سال طول کشید و طی آن 11 نشست برای تعیین مرزهای دریایی میان دو کشور برگزار شد و آخرین آن سه دور مذاکرات از دسامبر 2015 بود، به دست آمده است.

دولت مصر درباره قوانینی که این توافق‌نامه براساس آن امضا شده، گفت: کمیته هماهنگی در فعالیت خود بر دستور شماره 27 رئیس‌جمهور در سال 1990 تکیه کرد که درباره مشخص کردن نقاط اصلی درباره مرزهای دریایی و منطقه اقتصادی مصر است. همچنین این کمیته به اظهارات متقابل میان دو کشور در همان سال و دستور پادشاهی عربستان در سال 2010 تکیه دارد. درحال حاضر ترسیم مرزهای میان دو کشور به قرار گرفتن جزایر صنافیر و تیران در داخل آب‌های منطقه‌ای عربستان منجر شد.

دولت مصر اعلام کرد: کارشناسان فنی از اعضای کمیته هماهنگی جدیدترین روش‌های علمی را بکار گرفتند تا نقاط را برحسب مسافت‌ها به طور دقیق مشخص کنند. ملک عبدالعزیز آل سعود، در ژانویه 1950 از مصر خواسته بود مسئولیت حمایت از دو جزیره مذکور را برعهده بگیرد. امضای این توافق‌نامه برای مصر امکان استفاده از منطقه اقتصادی در دریای سرخ و فرصت استخراج منابع طبیعی را فراهم می‌آورد.

این توافق‌نامه باید در پارلمان مصر مطرح شود تا نمایندگان آن را تصویب کنند. امضای این توافق‌نامه با انتقادات زیادی از سوی مسئولان برجسته مصر مواجه شد. برخی مسئولان برجسته و نمایندگان سابق پارلمان مصر مخالفت خود را با توافق نامه‌هایی که اکنون مصر با عربستان امضا می‌کند از جمله توافق‌نامه ترسیم مرزهای دریایی اعلام کردند.

این مسئولان در بیانیه مشترکی اعلام کردند: ما با توافق‌نامه‌هایی که قانونی نیست و شامل چشم‌پوشی از حقوق تاریخی در آب‌ها، خاک، فضا یا اداره فرودگاه‌ها و منابع طبیعی است مخالفیم. ثروت نافع، سیف عبدالفتاح، عبدالرحمن یوسف، جمال حشمت، حاتم عزام، عمرو دراج، طارق الزمر، ایمن نور، ایهاب شیحه، یحیی حامد و محمد محسوب از مسئولانی هستند که این بیانیه را امضا کردند.

دو طرف همچنین یادداشت تفاهمی را برای ایجاد منطقه تجاری آزاد در شبه جزیره سیناء امضا کردند. پادشاه عربستان از روز پنجشنبه سفر خود را به مصر آغاز کرده و در جریان این سفر توافق‌نامه‌های زیادی امضا شده است. از جمله مهم‌ترین توافق‌نامه‌های امضا شده ایجاد پل ارتباطی میان عربستان ومصر است.
مرجع : ایسنا