به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۲۰:۲۶
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۵/۱۲ ساعت ۰۹:۰۱
کد مطلب : ۱۱۲۷۸۷
تخت‌روانچی: دور دوم مذاکرات ایران و کانادا انجام شد

اتحادیه اروپا دو نماینده در ایران دارد

گروه سیاسی: معاون اروپا و امریکا وزارت امور خارجه که در دوران پسابرجام همانند دوره دو ساله مذاکرات هسته‌ای روزهای شلوغ و پر رفت و آمدی را در دستگاه دیپلماسی کشور می‌گذراند، گفت: هنوز زمان آن نرسیده است که روابط ایران و انگلیس به سطح سفیر ارتقاء پیدا کند.
اتحادیه اروپا دو نماینده در ایران دارد
مجید تخت‌روانچی همچنین اعلام کرد: دور دوم نشست‌های سیاسی میان ایران و اتحادیه اروپا به احتمال زیاد در مهرماه برگزار می‌شود. او با بیان اینکه سال گذشته دور اول گفت‌وگوهای سیاسی میان ایران و اتحادیه اروپا در تهران برگزار شد، توضیح داد که برای برگزاری دور دوم گفت‌وگوها هنوز تاریخ دقیقی تعیین نشده است ولی به احتمال زیاد در مهرماه سال جاری، این گفت‌وگوها در شهر بروکسل برگزار خواهد شد.

معاون وزیر امور خارجه، با بیان اینکه ایران و اتحادیه اروپا در مورد مسائل مختلف دوجانبه، مسائل منطقه از جمله آوارگان و ضرورت مبارزه با تروریسم با یکدیگر گفت‌وگو و رایزنی می‌کنند، درباره تاسیس دفتر مستقل اتحادیه اروپا در تهران نیز خاطرنشان کرد: در حال حاضر دو نفر به نمایندگی از اتحادیه اروپا در سفارت هلند جهت پیگیری امور مربوط به این اتحادیه مشغول به فعالیت هستند و امور مربوط به ایران و اتحادیه اروپا را پیگیری می‌کنند.

او در این باره توضیح داد:‌ خانم موگرینی و دیگر مسئولان اتحادیه اروپا تاکید دارند که در دور جدید روابط ایران و این اتحادیه، فعالیت و همکاری‌های زیادی بین دو طرف در حوزه‌های مختلف انجام خواهد شد بنابراین نیاز است تا آنها دفتر مستقلی در تهران تاسیس کنند.در حال حاضر دو نفر به نمایندگی از اتحادیه اروپا در سفارت هلند جهت پیگیری امور مربوط به این اتحادیه مشغول به فعالیت هستند

تخت‌روانچی با بیان اینکه در سفری که خانم موگرینی در اواخر فروردین‌ماه سال جاری به تهران داشت هفت کمیسیونر اروپایی که در زمینه‌هایی چون محیط زیست، انرژی، حمل و نقل، همکاری‌های اقتصادی، همکاری با سازمان تجارت جهانی و ... مشغول به فعالیت هستند، او را همراهی می‌کردند، گفت: مقامات اتحادیه اروپا تاکید دارند که برای اجرایی‌شدن توافقات صورت‌گرفته بین ایران و اتحادیه اروپا ضرورت دارد که آنها یک تیم قوی در تهران به صورت مستقر داشته باشند و لازمه‌اش این است که دفتر نمایندگی مستقلی را ایجاد کنند.

معاون اروپا و امریکا وزارت امور خارجه در همین زمینه ادامه داد: سفیر جمهوری اسلامی ایران در بروکسل، هم به عنوان سفیر ایران در این کشور و هم به عنوان رابط ایران با اتحادیه اروپا ایفای مسئولیت می‌کند و در همین چارچوب آنها نیز تاکید دارند که تشکیلات مستقلی در تهران داشته باشند. وی افزود: ما به طرف‌های مقابلمان در اتحادیه اروپا به صورت شفاف اعلام کرده‌ایم که این موضوعی زمان‌بر است و باید مسائل حقوقی مرتبط با تاسیس دفتر در تهران را در نظر بگیرند و کاری نیست که بتوان یک‌شبه آن را انجام داد.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که «آیا موانع موجود بر سر راه ایجاد دفتر مستقل اتحادیه اروپا در تهران فقط مسائل حقوقی است یا موانع سیاسی نیز در این ارتباط وجود دارد چنانکه در مقطعی این ادعا از سوی برخی از رسانه‌ها مطرح شد که هدف اتحادیه اروپا از ایجاد دفتر مستقل در تهران جاسوسی است؟»، تصریح کرد: ممکن است در مورد یک موضوع نظرات متعدد، مختلف و متفاوتی وجود داشته باشد؛ چنانکه در مورد موضوع برجام نیز شاهد این مسأله هستیم.

وی ادامه داد: این امر در مورد ایجاد دفتر مستقل اتحادیه اروپا در تهران نیز صدق می‌کند و همانطور که پیش از این اشاره شد، تاسیس چنین دفتری نیازمند طی‌شدن مراحل قانونی در کشور است و ما نمی‌توانیم به آنها بگوییم که مثلا فردا بیایند و دفترشان را باز کنند. در حال حاضر برای تسریع امور به این فرمول رسیده‌ایم که تعداد محدودی از نمایندگان این اتحادیه در سفارت هلند در تهران مستقر شوند تا کارها را پیش ببرند. گرچه آن‌ها مصر هستند که با این وسعت کار بین دو طرف، تعداد افراد اعزامی کم است و می‌گویند باید نمایندگی فعال و مستقلی داشته باشند.

این دیپلمات ارشد کشورمان درباره جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا و تاثیر این موضوع بر گفت‌وگوهای میان ایران و اتحادیه اروپا نیز گفت:‌ خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بحث داخلی مربوط به این کشور و اتحادیه اروپاست و ارتباط مستقیمی با مذاکرات ایران با این اتحادیه ندارد.

وی ادامه داد: پیش از این ۲۸ کشور عضو این اتحادیه بودند ولی با توجه به رفراندوم برگزار شده در انگلیس، مردم این کشور تصمیم گرفتند که از این اتحادیه خارج شوند و این موضوع چندان در نوع روابط ما با اتحادیه اروپا و حتی انگلستان تاثیرگذار نخواهد بود. در چند سال گذشته یک دولت محافظه‌کار در این کشور مسئولیت امور را بر عهده داشته و اکنون نیز خانم «ترزا می» - نخست‌وزیر انگلستان - از حزب محافظه‌کار است که دولت جدیدی را ایجاد کرده و ممکن است پس از دولت ایشان یک حزب دیگر روی کار بیاید. در واقع می‌خواهم بگویم که ما روابطمان را با کشورها بر اساس نتایج انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری آنها تنظیم نمی‌کنیم بلکه به یک‌سری اصول از جمله عدم مداخله در امور کشورها، احترام به استقلال کشورها، روابط از موضع برابر و ... معتقد هستیم و در روابط با کشورها نیز این اصول را مدنظر داریم. برای ما مهم این است که اصول ذکرشده از سوی کشورهای مقابل رعایت شود و در این راستا فرقی نمی‌کند که کدام حزب مسئولیت امور را بر عهده داشته باشد.

معاون وزیر امور خارجه در مورد ارتقای روابط ایران و انگلستان به سطح سفیر با توجه به تغییر دولت در این کشور و همچنین نتایج انتخابات پارلمانی در ایران، گفت: به نظر ما همچنان هنوز تغییری ایجاد نشده که دو کشور بخواهند روابطشان را به سطح سفیر ارتقاء دهند.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه سفارت‌خانه‌های دو کشور در حال حاضر مشغول انجام کارهای جاری در بخش کنسولی و اقتصادی هستند، تصریح کرد: در حال حاضر روابط دو کشور در سطح کاردار است و اگر شرایط به جایی برسد که بتوانیم روابط را به سطح سفیر ارتقاء دهیم، این موضوع را در چارچوب مقررات داخلی کشور انجام می‌دهیم.

او همچنین به مصوبه مجلس نهم در مورد چارچوب روابط ایران با انگستان اشاره کرد و گفت:‌ مسلما اگر روزی بخواهیم سطح روابطمان را به سطح سفیر ارتقاء بدهیم، این اقدام را در چارچوب مصوبه مجلس انجام خواهیم داد و این موضوع ربطی به گرایشات نمایندگان مجلس نخواهد داشت.

تخت‌روانچی در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به این سوال که «در جریان سفر چند ماه پیش آقای ظریف به نیویورک برای شرکت در اجلاس بین‌المللی آب و هوا اولین دور مذاکرات سیاسی بین ایران و کانادا برگزار شد. آیا بعد از آن نیز مذاکرات دیگری بین مقامات دو کشور انجام شده است یا خیر؟»، اظهار کرد: با دولت کانادا در تماس هستیم و تاکنون گفت‌وگوهایی را نیز با مقامات این کشور داشته‌ایم. دور اول این مذاکرات در نیویورک برگزار و بعد از آن نیز یک بار دیگر گفت‌وگوهایی بین دو طرف انجام شد.

وی با بیان اینکه ما تاکید داریم که دولت جدید کانادا باید از رفتار خصمانه دولت قبلی این کشور نسبت به ایران فاصله بگیرد، تصریح کرد: این فاصله گرفتن باید هم از بعد رفتاری باشد و هم در ارتباط با قوانینی که در این کشور در ارتباط با ایران تصویب می‌شود. اگر چنین اقداماتی انجام شود و آنها در عمل نشان دهند که از سیاست‌های دولت قبل فاصله گرفته‌اند، ما این آمادگی را داریم که وضعیت فعلی روابط دو کشور به وضعیت قبلی درآید ولی همانطور که اشاره شد، هنوز به آن نقطه نرسیده‌ایم.

معاون وزیر خارجه در پاسخ به این سوال که «آیا این عدم آمادگی از سوی ایران است یا از سوی کانادا؟»، تاکید کرد:‌ این دولت کانادا بوده که علیه ایران سیاست خصمانه داشته و به دلایل واهی دیپلمات‌های خود را از تهران فراخوانده است. این کشور روابطش را با ایران قطع کرد و بعد در مجلس خود در قالب مصوبه‌ای مصونیت قضایی ایران را لغو کرد. اینها همه اقدامات خصمانه دولت کانادا علیه ایران بود و اگر آنها واقعا اعتقاد دارند که دولت قبلی تندرو و دارای سیاست‌های افراطی نسبت به ایران بوده و اکنون آنها علاقه‌مند هستند که با ایران ارتباط برقرار کنند، ما در پاسخ می‌گوییم حرف‌هایی که در این ارتباط زده می‌شود خوب است ولی باید در عمل نشان دهند که از سیاست‌های دولت قبل فاصله‌ گرفته‌اند و ما هر موقع متقاعد شویم که این اقدامات انجام شده خود به خود روابط دو کشور از حالت فعلی به وضعیت قبل برمی‌گردد.

تخت‌روانچی در مورد مذاکرات ایران با اتحادیه اروپا در ارتباط با حوادث منطقه و در پاسخ به این سوال که «آیا رایزنی‌های ایران با این اتحادیه منجر به همکاری‌های مشترک عملی در ارتباط با مسائل غرب آسیا خواهد شد یا خیر؟»، گفت: اکنون چند ماهی است که با اروپایی‌ها درباره مسائل منطقه رایزنی و گفت‌وگو می‌کنیم و در واقع شاید بتوان گفت یکی از بحث‌های مهم میان دو طرف همین موضوع است.

وی با بیان اینکه تروریسم و افراطی‌گری در کشورهایی چون عراق و سوریه خلاصه نشده و محدوده عمل تروریست‌ها فقط خاورمیانه نیست، ادامه داد: طبق تحولات صورت‌گرفته، تروریست‌ها دامنه تحولات خود را به آمریکا، اروپا و سایر نقاط دنیا بسط داده‌اند و هیچ‌کس از اقدامات تروریستی آنها در امان نیست.

این دیپلمات ۵۸ ساله کشورمان با تاکید بر اینکه باید با تروریسم به صورت ریشه‌ای برخورد کرد و تقسیم‌بندی تروریسم به «تروریسم خوب» و «تروریسم بد» قابل قبول نیست، تصریح کرد: از نظر ما هر کسی دست به اقدامات تروریستی می‌زند محکوم است و نباید با این موضوع برخورد دوگانه‌ای شود.

معاون وزیر امور خارجه‌ به اهمیت قطع حمایت‌های مادی و لجستیکی از گروه‌های تروریستی در منطقه از سوی برخی از کشورها اشاره کرد و گفت: خوشبختانه با توجه به رایزنی‌های صورت‌گرفته، تصورات اروپایی‌ها نسبت به تحولات منطقه شفاف‌تر و روشن‌تر از قبل شده است؛ گرچه هنوز به وضعیت ایده‌آل نرسیده‌ایم.

روانچی در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با ایسنا با بیان اینکه در راستای حمایت از گروه‌های تکفیری و وهابی، پولشویی صورت می‌گیرد، اظهار کرد: ما معتقدیم که می‌توان رد این پولشویی‌ها را گرفت. او در ادامه به تاثیر رشد افراطی‌گری و جریان‌های تکفیری بر امنیت اروپا اشاره کرد و افزود: اکنون اروپایی‌ها از روند تحولات در منطقه احساس نگرانی و ناامنی دارند و در جریان مذاکرات بر این موضوع تاکید می‌کنند.

معاون اروپا و آمریکا وزارت امور خارجه با اعلام این خبر که «امکان دارد تا پایان سال ۲۰۱۶ رئیس‌جمهور به چند کشور اروپایی سفر کند»، ادامه داد: آقای روحانی از چند کشور اروپایی مانند آلمان و اتریش جهت سفر به این مناطق دعوت شده‌اند که بعد از انجام مقدمات لازم، امکان دارد این سفرها تا پایان سال ۲۰۱۶ انجام شود. از سوی دیگر قرار است هیأت‌هایی در سطح عالی‌رتبه از کشورهای اروپایی به تهران سفر کنند که پس از نهایی‌شدن، زمان دقیق آن اعلام می‌شود.

تخت‌روانچی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «چندی پیش در رسانه‌ها مطرح شد که خانم آنگلا مرکل - صدر اعظم آلمان - برای سفر رئیس‌جمهور کشورمان به آلمان این پیش‌شرط را مطرح کرده که ایران باید رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسد»، با رد قاطع این موضوع خاطرنشان کرد: کشورهای مختلف می‌دانند که نمی‌توانند با ایران این‌گونه برخورد کنند و چنین شرط و شروطی را بگذارند؛ چرا که طرح این مسائل نه تنها مشکل ایجاد می‌کند بلکه قابل طرح با ایران نیست چون آنها می‌دانند که پاسخ ما چه خواهد بود.

وی ادامه داد: این صحبتی که به نقل از خانم مرکل مطرح شده اصلا صحت ندارد و آنها خود به خوبی می‌دانند که نباید چنین شرط‌هایی را مطرح کنند. معاون ظریف در بخش دیگری از این گفت‌وگو خاطرنشان کرد: برخی از کشورهای اروپایی از جمله ایرلند و اسلوونی که در ایران سفارت ندارند، ابراز علاقه کرده‌اند که تا پایان سال ۲۰۱۶ سفارت‌های خود در تهران را تاسیس کنند و دلیل عمده آن چشم‌انداز روشنی است که از باب تعامل با ایران متصور هستند.

وی همچنین تصریح کرد: برخی از کشورهای اروپایی نیز که از قبل در تهران سفارت‌خانه داشته‌اند بخش‌های اقتصادی و کنسولی خود را تقویت کرده‌اند چراکه رفت و آمد هیأت‌های اقتصادی بین ایران و این کشورها در ماه‌های اخیر افزایش چشم‌گیری داشته است.

معاون وزیر خارجه در مورد شایعات مطرح‌شده مبنی بر جابه‌جایی‌اش و انتخاب او به عنوان سفیر ایران در یکی از کشورهای اروپایی نیز گفت: در حال حاضر قصد رفتن به خارج از کشور را ندارم. تخت‌روانچی همچنین از تغییر تعدادی از سفرای ایران در اروپا و آمریکای جنوبی طی ماه‌های آینده خبر داد و در این‌باره تصریح کرد: این سفرا با توجه به پایان زمان ماموریتشان به تهران خواهند آمد و افراد جدید جایگزینشان خواهند شد. این چرخه در وزارت خارجه امری معمول است.

معاون وزیر خارجه همچنین در مورد سرنوشت شکایت ایران از آمریکا در دیوان بین‌المللی دادگستری - دادگاه لاهه - درباره برداشت‌های غیرقانونی این کشور از دارایی‌های ایران اعلام کرد:‌ ایران شکایت خود را در این مورد در دادگاه لاهه ثبت کرده است، مراحل اداری اولیه آن طی شده و وکلای ما اسناد اولیه را به دادگاه ارائه کرده‌اند. تخت‌روانچی افزود:‌ حدود دو ماه است که این روند آغاز شده و باید به این موضوع توجه داشت که کار حقوقی، امری زمان‌بر است.
مرجع : ایسنا