به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۱۴:۰۰
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۶/۰۳/۲۵ ساعت ۱۳:۲۰
کد مطلب : ۱۳۱۸۷۹

رکوردشکنی تاریخی در ورود سرمایه‌ خارجی

گروه اقتصادي: جدیدترین گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) درباره اوضاع سرمایه گذاری جهانی نشان می دهد ایران با جذب سه میلیارد و 371 میلیون دلار سرمایه در سال 2016 میلادی، رشد 64 درصدی را در این بخش ثبت کرد.
به گزارش ايرنا،رئیس سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی ایران تاکید کرد جذب سه میلیارد و 372 میلیون دلار سرمایه خارجی در سال 2016، اقبال جهانی را به ایران پس از برجام نشان می دهد؛ به شکلی که امروز شاهد تنوع بیشتری در سبد کشورهای سرمایه گذاریم. 
 در سال ۲۰۱۶، ایران سه میلیارد و ۳۷۱ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است. بیشترین میزان جذب سرمایه‌گذاری در ایران در 6 سال گذشته به سال 2012 میلادی باز می‌گردد که ایران توانست 4 میلیارد و 662 میلیون دلار جذب کند. اما پس از این سال، جذب سرمایه‌گذاری در شیب کاهش افتاد. در سال ۲۰۱۳، سه‌میلیارد و ۵۰میلیون دلار و در سال ۲۰۱۴، دومیلیارد و ۱۰۵ میلیون دلار سرمایه جذب شد.
 
در سال ۲۰۱۵ نیز همزمان با اوج تحریم‌های جهانی، میزان سرمایه‌گذاری با ۲ میلیارد و ۵۰میلیون دلار به پایین‌ترین حد خود در ۶ سال گذشته رسید.در سال ۲۰۱۶، ایران توانست بخشی از آسیب تحریم‌ها را جبران کند و به وضعیت پیش از تحریم‌ها یعنی سال‌های ۹۰ و ۹۱ برگردد. با این حساب، تنها طی یک سال از گذشت توافق هسته‌ای، جذب سرمایه‌گذاری ایران ۶۴ درصد رشد کرد.همچنین بر اساس اطلاعات سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی ایران سال گذشته کشور بیش از 10 میلیارد و 400 میلیون دلار مصوبه سرمایه‌گذاری با صدور ضمانتنامه داشته است که در تاریخ سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی ایران بی‌سابقه است.
 
محمد خزاعی،  رئیس سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی ایران دراین‌باره گفت «این امر نشان می‌دهد فضای کشور به گونه‌ای بود که سرمایه‌گذاران خارجی و ایرانیان مقیم خارج احساس اعتماد کردند تا منابع مالی خود را برای سرمایه‌گذاری به ایران بیاورند. میزان سرمایه‌گذاری ایران در مقایسه با سال قبل از آن رشد 55 درصدی را ثبت کرد زیرا سرمایه‌گذاری خارجی مصوب در سال 94 به میزان 6.7میلیارد دلار بوده است.»
از توافق‌ با جیبوتی تا روسیه
بر اساس گزارش آنکتاد، در سال گذشته میلادی 37 موافقتنامه بین‌المللی سرمایه‌گذاری در جهان امضا شده که ترکیه با امضای 7موافقتنامه در صدر قرار دارد و ایران با امضای سه موافقتنامه در جایگاه سوم جای گرفته است.خزاعی درباره روند امضای موافقتنامه‌ها چنین توضیح می‌دهد: «از سال 74 تا پیش از آغاز دولت یازدهم با 62 کشور موافقتنامه سرمایه‌گذاری امضا شده بود. به گفته وی، در دولت‌های نهم و دهم طی هشت سال با هشت کشور اریتره، بروندی، جیبوتی، غنا، کنیا، کومور، گامبیا و گینه بیسائو موافقتنامه سرمایه‌گذاری به امضا رسید.»
 
او ادامه می‌دهد: «در دولت یازدهم و پس از امضای برجام در سال‌های 94 و 95 موافقتنامه سرمایه‌گذاری با هفت کشور ژاپن، روسیه، سنگاپور، اسلواکی، لوکزامبورگ، عراق و تانزانیا به امضا رسید و با سه کشور جمهوری چک، لیتوانی و کرواسی نهایی و آماده امضا شده است.»معاون وزیر اقتصاد درباره کارکرد این موافقتنامه‌ها چنین توضیح می‌دهد: «با امضای موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه‌گذاری خارجی، دو کشور متعهد می‌شوند از سرمایه‌گذاری اتباع یکدیگر در کشور خود در مقابل ریسک‌های غیرسیاسی حمایت کنند که نقش مؤثری در ترغیب بخش خصوصی در سرمایه‌گذاری در یک کشور دارد.»
 
او با یادآوری اینکه طبق قانون اساسی موافقتنامه‌ها باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد، می‌گوید: «در سال‌های 94 و 95 مذاکرات برای امضای موافقتنامه با کشورهایی به سرانجام رسید که سال‌ها بی‌نتیجه مانده بود. در مورد ژاپن باید گفت که بیش از 15 سال مذاکرات مربوط به موافقتنامه سرمایه‌گذاری متوقف شده بود یا با روسیه 19 سال این مذاکرات بی‌نتیجه مانده بود که در نهایت دولت یازدهم توانست این مذاکرات را نهایی کند.»خزاعی امضای این موافقتنامه‌ها با کشورهای اثرگذار در حوزه سرمایه‌گذاری را دلیل دیگری بر ایجاد اعتماد بین‌المللی به فضای امن جمهوری اسلامی و سیاست‌های اقتصادی دولت یازدهم ارزیابی کرد.
 
موفق‌ترین استان‌ها در جذب سرمایه‌گذاری خارجی
رئیس سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی ایران از استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اصفهان، تهران، قزوین، کرمان و خراسان رضوی در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی به عنوان استان‌های موفق در جذب سرمایه‌گذاری خارجی نام برد.خزاعی همچنین درباره عوامل   داخلی مؤثر بر رشد جذب سرمایه‌گذاری خارجی گفت: «در دو سال گذشته با همکاری بانک مرکزی مشکل دو نرخی بودن ارز برای سرمایه‌گذاران خارجی را حل کردیم و دیگر این نگرانی که سرمایه گذار ارز را با چه نرخی وارد کشور می‌کند و با چه نرخی سود می‌برد، حل شد.»
 
معاون وزیر اقتصاد همکاری با وزارت کشور برای تقویت و تجهیز مراکز خدمات سرمایه‌گذاری در استان‌ها را راهکار دیگر در این زمینه بیان کرد و گفت: «سازمان توانست اطلاعات پنج هزار مورد از طرح‌ها و فرصت‌های سرمایه‌گذاری در استان‌ها را گردآوری و بیش از 800 مورد آن را پالایش کند که این 800مورد در تارنمای سازمان ثبت شده است.»به گفته خزاعی در طول سال 95 تعداد 45 کارگاه آموزشی آشنایی با روش‌های تأمین مالی خارجی برگزار شده که در این کارگاه‌ها 600 نفر مورد آموزش قرار گرفتند و مدت زمان آموزش بیش از هزار نفر ساعت بوده است.