شهرداری دارد حق نفس کشیدن مردم را میفروشد
نیمنگاه عباس آخوندی به بهشت
18 تير 1396 ساعت 11:50
گروه اقتصادي: در شرایطی که از عباس آخوندی به عنوان یکی از گزینههای احتمالی شهرداری تهران نام برده میشود خود او این مساله را نه تایید و نه رد کرده است با این حال در روزهای اخیر برنامههای وزارتخانه متبوع او برای چهار سال آینده در بخش مسکن ارائه شد تا حدس وگمانها مبنی بر ماندن آخوندی در ساختمان دادمان تقویت شود.
به گزارش ایسنا، طی ماههای اخیر نام عباس آخوندی به عنوان یکی از گزینهها برای شهرداری تهران مطرح بوده اما او هیچ گاه در این خصوص موضع گیری مشخصی ارائه نکرده است. البته گفته میشود در شرایطی که شهرداری با بدهی ۲۰ هزار میلیارد تومانی مواجه است و بعضی افراد این رقم را تا ۶۰ هزار میلیارد تومان تخمین میزنند فردی که تصدی شهرداری تهران را برعهده میگیرد با چالشهای اساسی مواجه خواهد بود.برخی افراد در محافل غیررسمی از خداحافظی قریبالوقوع عباس آخوندی از ساختمان دادمان سخن به میان میآورند و حتی گزینههای جایگزین او در وزارت راه و شهرسازی را تعیین کردهاند اما تمام این حدسیات فقط روی کاغذ است. به نظر میرسد اگر وزیر راه و شهرسازی در مناصبی که اخیرا مطرح شده قرار نگیرد اولویت خود را بر ماندن در وزارت راه و شهرسازی با تلاش برای جدا نشدن بخش راه از مسکن قرار خواهد داد.
عباس آخوندی ۶۰ ساله که در ۳۶ سالگی طی سالهای ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶ در دولت دوم سازندگی وزیر مسکن بود یک بار دیگر توسط حسن روحانی رییس جمهور یازدهم ایران در سال ۱۳۹۲ در راس وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت. او که طی چهار سال فعالیت به عنوان وزیر راه و شهرسازی از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ با موفقیت از دو جلسه استیضاح مجلس عبور کرد و به نوعی سه بار از مجلس شورای اسلامی چراغ سبز گرفت، حالا در آستانه دولت دوازدهم شرایط ویژهای را سپری میکند. با این که عملکرد وزیر ساختمان دادمان با انعقاد قراردادهایی برای خرید ۱۴۰ فروند بوئینگ، ۱۰۰ فروند ایرباس، ۲۰ فروند ATR، (همچنین توافقاتی برای خرید ۱۰ بویینگ و ۶۳ ایرباس توسط برخی ایرلاینها مطرح شده)، زیرسازی ۵۰۰۰ کیلومتر جاده و بزرگراه، ساخت ۵۰۰۰ کیلومتر راه روستایی، رشد ۹ درصدی ناوگان دریایی نفتی و بهرهبرداری از بیش از ۳۹ پروژه تجهیز بنادر، نسبتا مثبت تلقی میشود، نسخههای آخوندی برای رونق بخشی به رکود ۴.۵ ساله بخش مسکن چندان شفابخش نبوده است.
خود او در این باره میگوید که با وجود ۲.۵ مسکن خالی و ۲.۱ مسکن نیمه خالی که در سالهای قبل برای اقشار مرفه ساخته شده نمیخواهد افتخار کند که تعداد بیشتری مسکن خالی بدون تقاضا بسازد، زیرا او معتقد است مسکن مهر و عملکرد شهرداریها در کلانشهرها باعث شده تا عرضه با تقاضای واقعی در بخش مسکن ملاقات نکند و به همین منظور مهمترین سیاست وزارت راه و شهرسازی طی چهار سال اخیر نوسازی بافت فرسوده، ساماندهی حاشیه نشینان و بازآفرینی شهری عنوان شده است.
عباس آخوندی همواره انتقادات تندی را به شهرداری تهران مطرح میکند و میگوید که شهرداری دارد حق نفس کشیدن مردم را میفروشد و در ایجاد ۴۹۰ هزار مسکن لوکس خالی نقش اصلی را ایفا کرده است. او بیان میکند: در شرایطی که نصف بودجه شهرداری از محل فروش تراکم تامین میشود هر قانون و مقررات سخت و محکمی هم که برای این مدیریت وضع شود بیفایده خواهد بود. وزیر راه و شهرسازی درخصوص وضعیت آلودگی هوای تهران نیز میگوید: به قدری نحوهی ورود ساختمانهای بلندمرتبه در ایران و مشخصا در تهران بدون اندیشه است که جریان حرکت هوا در تهران کلا مختل شده است. وقتی سیستم گلبادهای سال ۱۳۹۵ تهران را با سال ۱۳۵۰ مقایسه میکنیم میبینیم جریان چرخش هوا در تهران دچار اختلال کلی شده است. بعد دنبال این میگردیم که چگونه مساله آلودگی هوا را در تهران حل کنیم. او با استناد به آمار، سرعت عبور و مرور در تهران را هم مورد انتقاد قرار میدهد و میگوید: حجم سرمایهگذاریهایی که در حوزه حمل و نقل در تهران صورت گرفته بسیار زیاد است و این در حالی است که سرعت حرکت وسایط نقلیه در تهران در ساعات غیر پیک کمتر از ۲۵ کیلومتر در ساعت و در ساعتهای اوج به کمتر از ۷ کیلومتر در ساعت میرسد.
اما در حالی که بسیاری آخوندی را یکی از نیمکتنشینان برای ورود به عرصه مدیریت شهری قلمداد میکنند، معاونت مسکن و ساختمان عباس آخوندی در روزهای اخیر برنامههای خود را تا سال ۱۴۰۰ برای بخش مسکن ارائه کرد. در روزهای اخیر هدف گذاری برای تامین و تولید ۶۸۶ هزار و ۲۵۰ واحد مسکونی و یک میلیون فقره تسهیلات برای ساخت، خرید و تعمیر مسکن در سال ۱۳۹۶ را ارائه کرد و براین اساس اعلام شد که این برنامه تا سال ۱۴۰۰ تولید ۹۰۰ هزار واحد مسکونی را در دستور کار دارد.
برنامههای عملیاتی وزارتخانه شامل ایجاد ۱۰۰ هزار مسکن اجتماعی و حمایتی، تامین زمین و تولید مسکن، تامین زمین و تولید ۷۵ هزار مسکن توسط سازمان ملی زمین و مسکن، تولید ۲۰۰ هزار مسکن روستایی، تولید ۱۵۰ هزار مسکن در بافتهای ناکارآمد شهری، تولید ۳۱ هزار و ۲۵۰ مسکن در شهرهای جدید، تکمیل ۱۳۰ هزار مسکن مهر چند مساله است.همچنین برنامههای عملیاتی بانک مسکن در سال ۱۳۹۶ در ۱۳ محور طراحی و برنامهریزی شده است که بخشی از آنها شامل پرداخت حدود ۱۰۰ هزار فقره تسهیلات از محل صندوق پسانداز مسکن یکم، تجهیز و تقویت منابع بانک مسکن از طریق انتشار اوراق مشارکت، صکوک (ارزی و ریالی) رهنی و انواع سپردهها، اعطای تسهیلات متمم با سقف ۴۰۰ میلیون ریال به منظور تکمیل واحدهای واجد شرایط مسکن مهر، پیگیری لازم جهت اصلاح اساسنامه و تجدید ساختار متناسب با ظرفیت توسعهای- تخصصی بانک مسکن و اصلاح ساختار مالی این بانک مسکن است.
اعلام برنامه چهار ساله وزارت راه و شهرسازی برای بخش مسکن در روزهای اخیر باعث شد تا این گمانه ایجاد شود که عباس آخوندی قید شهرداری را زده و تمرکز خود را بر روی وزارت راه و شهرسازی قرار داده است اما به نظر میرسد این احتمال که آخوندی پیشنهاد قرار گرفتن در راس مدیریت شهری را رد میکند دور از ذهن خواهد بود.
کد مطلب: 133103