به گزارش خانه ملت هادی حسینی درباره لغو کنسرت اخیر شهرام و حافظ ناظری در قوچان توسط دادستانی خراسان رضوی، گفت: قوه قضاییه باید پاسخگو باشد که بر اساس کدام قانون وارد عمل میشود و مجوزهای وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی را لغو میکند. معاون پارلمانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به این رویکرد انتقاد کرد و افزود: در حالیکه دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کار قوای دیگر دخالت نمیکنند، قوه قضاییه مستقلا در زمینه لغو کنسرتها اقدام میکند.
وی با بیان اینکه وزارت فرهنگ به وظیفه خود در زمینه صدور مجوز برای برگزاری کنسرت عمل میکند، یادآور شد: بررسی و ممیزیهای وزارتخانه در خصوص اشعار، خواننده و زمان برگزاری یک کنسرت است و اگر در این موارد مشکلی وجود نداشته باشد، مجوز آن صادر میشود. حسینی با بیان اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه کنسرتها کاملا قانونی عمل میکند و بر اساس قانون تصمیمگیرنده نهایی در این حوزه است، افزود: باید دید که قوه قضاییه به کدام محمل قانونی برای لغو مجوز یک ارگان رسمی دولتی استناد میکند. معاون پارلمانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برگزار نشدن کنسرت در مشهد به دلیل وجود حریم رضوی، گفت: قوچان مشهد نیست و نباید با اعمال نظرهای سلیقهای مشهد دوم ساخت؛ اما دادستانی خراسان رضوی وارد عمل شده و کنسرت اخیر را لغو کرده است لذا این مسئله باید از دادستانی خراسان رضوی سوال شود.
چرا برگزاری کنسرت در دولت قبل ایرادی نداشت؟
حجتالاسلام احمد مازنی در واکنش به ادامه جریان لغو کنسرتها گفت: دادستانی باید پاسخگو باشد که براساس کدام بند قانونی به طرحهای فرهنگی ورود و مجوزهای رسمی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی را ملغی میکند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با اشاره به لغو کنسرتها در استان خراسان رضوی توسط دادستانی این استان، ادامه داد: متأسفانه مقامات استانی خراسان رضوی در مباحث فرهنگی مداخلات نابجایی دارند که این مداخلات حاکی از یک برداشت است؛ به این صورت که به دلیل وجود مبارک حرم امام رضا(ع) در مشهد نباید یک سری برنامههای فرهنگی مثل برگزاری کنسرت در این استان برپا شود.
وی بابیان اینکه به اعتقاد بنده برگزاری کنسرت منافاتی با مذهبی بودن برخی شهرها و وجود مبارک امام رضا(ع) در مشهد ندارد، تأکید کرد: اگربنا باشد برای برخی شهرها استثنایی در برگزاری کنسرت قائل باشیم این موضوع را نیز قانون باید مشخص کند. عضو فراکسیون روحانیون مجلس به دادستانی و مسئولان استانی شهر مشهد توصیه کرد که آمار برگزاری مراسم فرهنگی و کنسرتها را در دولتهای مختلف بررسی کنند و به این سؤال پاسخ دهند که چرا برگزاری کنسرت در شهرهای اقماری مشهد در دولت قبل ایرادی نداشت.
وی یادآور شد: ماهها پیش وقتی طرح اخلال در برنامههای فرهنگی و لغو کنسرتها کلید خورد پیشنهادی مبنی بر حضور ذینفعان و مسئولان برگزاری کنسرت در کمیسیون فرهنگی مطرح کردم تا این موضوع یکبار برای همیشه حلوفصل شود ولی این پیشنهاد تاکنون عملی نشده است.
عضو فراکسیون امید مجلس ادامه داد: کمیسیون فرهنگی مجلس قطعاً به موضوع لغو کنسرتها واکنش نشان خواهد داد و بار دیگر پیشنهاد میکنم با دعوت از هنرمندان ذینفع، مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مقامات استانی در کمیسیون این موضوع مطرح و برای همیشه حلوفصل شود.
وی بابیان اینکه به نظر نمیرسد در این زمینه خلأ قانونی وجود داشته باشد افزود: مشکل اصلی از دیدگاه و سلایق سیاسی مسئولان نشأت میگیرد درحالی که اگر این نگاه سیاسی حاکم نبود و آقایان نگران ارزشها بودند، چنین واکنشهایی باید در دولتهای نهم و دهم نیز صورت میگرفت. رئیس کمیته فرهنگ، هنر و رسانه مجلس اظهار کرد: چنین رفتارهایی به نفع هیچکس و هیچ جناحی نخواهد بود و مردم در این میان متضرر میشوند.
مازنی تأکید کرد: زمانی که نخستین کنسرت در مشهد لغو شد بنده هشدار دادم که باید این مسأله مدیریت شود چراکه اگر جلوی چنین اقدامات خودسرانهای گرفته نشود این مسأله به سایر استانها سرایت خواهد کرد و مرجعی که مسئولیتی در زمینه فرهنگی ندارد به مسائل فرهنگی ورود و دخالت بیمورد میکند.
عضو فراکسیون امید مجلس تصریح کرد: سال گذشته در شهریورماه زمانی که طرح لغو کنسرتها کلید خورد از رئیس جمهوری و دبیر شورای عالی امنیت ملی نظام درخواست کردم که به موضوع لغو کنسرتها ورود کنند، امروز نیز بار دیگر این درخواست خود را تکرار میکنم چراکه این موضوع تبدیل به یک ابزار قدرت برای جناحی خاص شده است.
وی با اشاره به وخامت حال شهرام ناظری و انتقال او به بیمارستان پس از لغو کنسرت وی و برخورد ناشایست با او در قوچان، گفت: شهرام ناظری تنها هنرمند عرصه موسیقی است که رهبر معظم انقلاب از ایشان نامبرده است و چنین رفتارهایی با هنرمندان در شأن فرهنگ این کشور نیست.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با یادآوری اینکه موضوع لغو کنسرت در نخستین نشست کمیسیون فرهنگی طرح میشود، تصریح کرد: لازم است مسئولان بالادستی قوه قضائیه به دادستانی خراسان رضوی که رفتاری در شأن فرهنگ ایرانی با مردم و هنرمندان نداشتهاند، تذکر دهند و اگر قرار است جایی ورود انجام شود، این اقدام باید در چارچوب قانون و با هماهنگی قوه مجریه انجام پذیرد تا اقدام این نهادها موجب بروز خسارت بویژه به مردمی که برای تماشای برنامه هنری آمدهاند، نشود.
آیا مواجه کردن مردم با درهای پلمب شده درست است؟
عباس سلیمی نمین (مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران) نیز با انتشار یادداشتی در اینباره نوشت: آنچه در قوچان توسط یک مقام قضایی صورت گرفت این سؤال را بهجد مطرح میسازد که آیا قوه محترم قضائیه مسئولیت تصمیمات منصوبان خود را به عهده میگیرد یا خیر؟ به عبارت دیگر، اگر صدور حکمی مبنای دقیق حقوقی نداشت آیا با صادرکننده آن برخورد انضباطی صورت خواهد گرفت یا الزاماً شاکی خصوصی میبایست راه دادسرای انتظامی قضات را در پیش گیرد که البته بسیار پرهزینه است؟
او در ادامه یادداشت خود در وقایعنگاری از این اتفاق آورده است: «رمضانعلی آذری- دادستان محترم قوچان- بعد از دستور پلمب محل برگزاری کنسرت شهرام ناظری در این شهر به خبرگزاری ایرنا گفت: «با وجود تذکرات مکرر در چند روز گذشته مبنی بر انتخاب محل نامناسب برای برگزاری کنسرت شهرام ناظری، عوامل اجرایی به این تذکرات توجهی نکردند که اکنون به طور رسمی محل در نظر گرفته شده برای اجرای این برنامه پلمب شده است.» وی همچنین افزود: «سالن ورزشی کارگران در منطقه یعقوب آباد قوچان برای برپایی کنسرت انتخاب مناسب و شایستهای نبود و شأن هنرمندان و مردم شریف قوچان در این انتخاب نادیده گرفته شده است.»
از سوی دیگر حمید ضیایی- سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی قوچان- اعلام کرد که لغو کنسرت شهرام ناظری بدون اطلاع کتبی صورت گرفته است. همچنین افشین تحفهگر- معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی- جمعه شب (6 مرداد) گفت: تاکنون هیچ ابلاغیه رسمی در خصوص لغو یا به تعویق افتادن این برنامه به ما نرسیده است.»
سلیمی نمین در ادامه خطاب به مقامات قضایی بویژه ریاست محترم این رکن مهم نظام سیاسی کشور با طرح سؤال توجه به چند نکته را یادآور شده است: «در حالی که مسئولان فرهنگی شهرستان و استان رسماً طی مصاحبههای جداگانه اعلام داشتهاند که هیچ گونه اطلاع مکتوب و رسمی از سوی دادستان قوچان دریافت نداشتهاند وی مدعی است تذکرات مکرری مبنی بر نامناسب بودن محل برگزاری به عوامل اجرایی داده شده است. قطعاً در این زمینه یک طرف خلاف حقیقت را منعکس میسازد؛ لذا لازم است بعد از تحقیق با خلافگوینده برخورد لازم صورت گیرد. آیا دادستان در ارتباط با تشخیص اینکه محل برگزاری یک فعالیت هنری مناسب باشأن هنرمندان و مردم است یا خیر، مسئولیتی دارد؟ آیا مواجه ساختن هنرمندان و مردم با درهای پلمب شده نادیده گرفتن شئون جامعه هنردوست است یا برگزاری آن در محلی که ولو به سلیقه دادستان محترم نامناسب است؟ از آنجا که اینگونه دستورات قضایی در استان خراسان مسبوق به سابقه بوده است بر مسئولان محترم قضائیه فرض است که در این زمینه تحقیق کنند که آیا مورد اخیر نیز در ارتباط با برداشت شخصی یکی از مقامات این استان است که حریم امام هشتم را کل استان میداند یا خیر؟ هفته گذشته معاونت محترم قوه قضائیه طی مصاحبهای رسماً اعلام کرد که از نظر قوه قضائیه محدوده حرم امام رضا علیه السلام صرفاً مشهد است؛ بنابراین در صورتی که عملکرد دادستان قوچان مرتبط با نگاه شخص مورد اشاره باشد از آنجا که با توجیه دفاع از شأن هنرمندان و مردم، شئون هنردوستان زیر پا گذاشته شده آیا آنچه در رسانهها انعکاس یافته عذر بدتر از گناه نیست؟» او در پایان این یادداشت یادآور شده است: «در حالی که به لحاظ کمیت برگزاری کنسرت در سراسر ایران پدیدهای کممانند است چرا میبایست با برخی عملکردهای سلیقهای آن هم با توجیهاتی که به هیچ وجه شایسته نیست فضای فعالیتهای هنری کشور وارونه جلوه داده شود؟ بدون شک پیگیری شایسته دستگاه قضا میتواند برای همیشه این نوع انحراف اذهان عمومی از مسائل اساسی جامعه را پایان بخشد و قانونمحوری را بر سلیقهمحوری رجحان دهد.»
همچنین در واکنش به لغو کنسرتها حدود
500 نفر از فعالان عرصه موسیقی، با انتشار نامهای، از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستند با عوامل لغو کنسرتها بهعنوان عاملان اخلال در قانون و نظم عمومی برخورد کند.