روستایی که فقط ۷۰ کیلومتر با مرز پاکستان فاصله دارد
پشت پرده تنها روستای جهانی ایران
3 بهمن 1396 ساعت 10:01
گروه فرهنگی: روستای کلپورگان در حالی به عنوان نخستین روستای آسیا و اقیانوسیه ثبت جهانی شده است که مردم آن هیچ آموزشی متناسب با استانداردهای جهانی شدن ندیدهاند.
به گزارش ایسنا، «روستای کلپورگان اولین منطقه ثبت شده در خطه بلوچستان محسوب میشود» این جمله را معاون صنایع دستی کشور در مراسم جشن ثبت جهانی کلپورگان مطرح کرد. روستایی که فقط ۷۰ کیلومتر با مرز پاکستان فاصله دارد و بسیاری از مردان آن مجبورند برای تامین معاش زندگی، قاچاق سوخت یا انسان کنند.
این روستا بدون آنکه زیرساختهای جهانی شدن را داشته باشد عنوان جهانی را کسب کرد. عنوانی که مشخص نیست تا چه اندازه میتواند به پیشرفت صنایع دستی این منطقه کمک کند و چه لزومی دارد وقتی منطقه، روستا یا شهری زیرساختها و فرهنگ لازم برای پذیرفتن عنوان جهانی را ندارد، اسم آن را بر سر زبانها بیندازیم؟
زنان روستای کلپورگان هنر هفت هزار سالهشان را حفظ کردهاند. گرچه بسیاری از نقوشی که روی سفالها زده میشود، دست خوش تغییرات شده است، شیوه پخت و حتی شکل برخی از ظرفهایی که ساخته میشود تغییر کرده است، اما ادامه سفالگری همچنان بیانگر اصالت هنر آن منطقه است.در حالی سفالگران این منطقه با افتخار عنوان جهانی شدن را سپر میکنند که هیچ ایدهای برای بالا بردن کیفیت یا حتی تهیه بسته بندی مناسب برای عرضه محصولات شان ندارند و در نهایت سفالی که میفروشند را در کیسه میوه تحویل مشتری میدهند!
وقتی گردشگری وارد قدیمیترین کارگاه سفالگری آن میشود و تصمیم میگیرد قطعهای از سفال آنجا را به یادگار بخرد با قیمتهای عجیب و غریبی که هیچ منطقی پشت آن وجود ندارد، مواجه میشود و وقتی درباره دلیل قیمتهای بالا میپرسند، صنعتگران با افتخار جواب میدهند «اینجا جهانی شده است».شاید نباید از مردم این خطه انتظار چندانی داشت، زیرا زمانی که پرونده ثبت جهانی روستا توسط معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به شورای جهانی صنایع دستی ارائه شد، روح سفالگران و صنعتگران روستا هم از آن خبر نداشت و متولی این کار باید پیش از ارائه پرونده برای فرهنگسازی، آماده کردن زیرساختهای کارگاهی و گردشگری منطقه فکری میکرد تا صنعتگران به اشتباه برداشت نکنند که فقط میتوانند از عنوان جهانی روستایشان بهرهبرداری مالی کنند.
گردشگری که یک مسافت طولانی را در جادهای با حداقل استانداردها و تابلوهای راهنمایی و نبودن اقامتگاههای بین راهی تا سراوان و روستای کلپورگان طی میکند تا از نزدیک بتواند نخستین روستای جهانی آسیا و اقیانوسیه را ببیند، توقع دارد وقتی به مقصد می رسد حداقل امکانات برای اقامت و استراحت او وجود داشته باشد.
هرچند که بعد از ثبت این روستا، صحبتهایی از اختصاص ۹۰۰ میلیون تومان برای زیرساختهای گردشگری این منطقه شده است، اما هنوز بودجهی آن پرداخت نشده است. مشکلات مردم این روستا انگشت شمار نیستند. اهالی کلپورگان با آبی که در منبع خانگی ذخیره میکنند، کارهای روزمرهشان را انجام میدهند. کمبود آب موجب شده که در سال گذشته دو خانواده از روستا به سراوان مهاجرت کنند و بسیاری از درختان خرما خشک شوند. امکانات بهداشتی و پزشکی ندارند، از حداقل خدمات روستایی برخوردارند و سیستم حمل زباله ندارند به همین دلیل در اطراف بسیاری از خانهها انبوهی از زبالههای پراکنده دیده میشود.
کد مطلب: 142341