کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

نوعی پاسخگویی به مطالبات عمومی

13 بهمن 1396 ساعت 17:23


روزنامه بهار: چرایی رد کلیات بودجه سال آینده کشور از جانب مجلس دهم که به همراهی با دولت شهره است این روزها نظرهای بسیاری را به خود معطوف کرده و بسیاری را بر آن داشته تا به دنبال دریافت پاسخ این چرایی باشند؛ چه آنکه فهرست امید مجلس در این عدم پذیرش جلودار بوده و بسیاری از اصلاح‌طلبان بیرون از دایره نمایندگی ملت نیز همراهی خود را با پارلمان نشینان در انتقاد از این بودجه و همچنین رفتارهای اقتصادی و البته ترکیب نا همگون اقتصادی دولت که به گمان برخی یکی از عوامل تشدید کننده برخی نارضایتی‌هاي اخیر بود، اعلام کرده اند.
***
یک عضو اصلاح‌طلب کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در توضیح دلایل چرایی رفتار اخیر پارلمان نشینان در برابر بودجه با تاکید بر اینکه بسیاری از نمایندگانی که رای مخالف به کلیات بودجه دادند جزو حامیان دولت هستند، خاطرنشان کرد: در واقع رای مخالف مجلس به کلیات بودجه با نگاه سیاسی نبود بلکه نوعی پاسخگویی به مطالبات عمومی بود.
غلامرضا حیدری اظهار کرد: نمایندگان ملت سعی و تلاش‌شان بر این است که بتوانند مطالبات موکلین‌شان را بازگو کنند. امسال پس از ارائه لایحه بودجه از سوی رئيس‌جمهور، جزئیاتی از بودجه در سایت‌ها و فضای مجازی منتشر شد که قابل تقدیر است. در مقابل مردم از خیلی از ردیف‌ها مطلع شدند. این عضو فراکسیون امید مجلس با بیان اینکه بودجه به تعبیری نشانگر اولویت‌های یک سال دولت است، گفت: بودجه ۹۷ در واقع باید بیانگر اولویت‌هایی باشد که دولت و مجلس در سال ۹۷ در نظر گرفته‌اند اما متاسفانه چه لایحه پیشنهادی دولت و چه گزارش کمیسیون تلفیق بیانگر اولویت‌های مورد نظر عموم مردم نبود. حیدری اضافه کرد: به عنوان مثال فلسفه وجودی صندوق توسعه ملی این است که وام ارزی به بخش خصوصی در جهت تولید، اشتغال و توسعه داده شود اما درخواست‌هایی برای برداشت از صندوق مثلا برای صداوسیما تقاضا شد. مگر صداوسیما چقدر بازگوکننده مطالبات مردم است و بیننده دارد؟ آنها که مکررا ریزش مخاطب دارند.
 نماینده اصلاح‌طلب مردم تهران در مجلس ادامه داد: یا بودجه نظامی که با احتساب برداشت از صندوق توسعه ملی رقم بالایی است البته نظامی‌ها روی سر ما جا دارند ولی باید ببینیم آیا اولویت‌شان نسبت به فشار معیشتی و اشتغال بالاتر است؟ وی همچنین گفت: بیکاری، گرد و خاک و آلودگی محیط زیست از جمله مشکلات مهم کشور هستند اما اینها با اولویت‌هایی که در بودجه اتخاذ شده، متفاوت است و حتی با ابرچالش‌هایی که در مجلس مطرح شده نیز فرق می‌کند. حیدری با بیان اینکه بازنشستگان تحت فشار هستند، گفت: اینکه صندوق‌های بازنشستگی بد عمل کردند یا درست عمل کردند، به هر حال حاکمیت باید پاسخگو باشد. نکته دیگر این است که فرهنگیان و همچنین قشر حقوق‌بگیر در تنگنای شدید معیشتی هستند بنابراین می‌توان دریافت که این بودجه پاسخگوی اولویت‌ها نبوده است و نمایندگان به عنوان موکلین مردم تشخیص‌شان همین بود که نتیجه‌اش رد کلیات بودجه بود.

همراهی با ملت بود
همچنین یک عضو دیگر فراکسیون امید مجلس روز گذشته و در پایان جلسه علنی با استناد به اصول ۵۲ و ۵۳ قانون اساسی در اخطاری، پیرو این موضوع گفت: برخی در مطبوعات نوشته‌اند که رد مصوبه تلفیق پیام اصلاح‌طلبان به دولت بوده که چنین بحثی درست نیست چون این همراهی با ملت بوده است کما اینکه ما با مصوبه کمیسیون تلفیق مخالفت کردیم. مصطفی کواکبیان در عین حال با بیان اینکه برخی نظرات دولت را منطقی‌تر و کارشناسی‌تر می‌دانند، به گزارش مجدد کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه ۹۷ اشاره و ابراز عقیده کرد: در شرایطی که کمیسیون تلفیق ۷۲ ساعت وقت برای اصلاحات در بودجه داشت، متاسفانه بیشتر از سه یا چهار ساعت وقت نگذاشت. به جای آنکه سرمه در چشم کند بدتر چشم را کور کرد و برخی نکاتی را آورد که غیرقابل دفاع است. وی ادامه داد: یک مورد از این مصوبات درباره افزایش صفر درصدی حقوق اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها است. ما در جلساتی با اساتید و روسای دانشگاه‌های مهم تهران این موضوع را بررسی کردیم که همه آنها اعتراض داشتند. ما به جای آنکه وضعیت حقوقی کسانی که ۳۰ سال از عمر خود را در آموزش و پرورش گذاشتند بیشتر کنیم حقوق آنها را کمتر می‌نماییم که این باعث خروج اکثریت اعضای هیات علمی می‌شود. این نماینده اصلاح‌طلب تهران ادامه داد: با چنین مصوبه‌ای حتی ممکن است سال آینده حقوق بعضی از اعضای علمی ۱.۵ میلیون تومان کمتر شود که نتیجه این مصوبه تعطیلی دانشگاه‌ها و خالی شدن از اعضای هیات علمی می‌شود. وی همچنین گفت که در این لایحه بودجه، موضوع افزایش یارانه‌ها در نظر گرفته شده است که منابع آن در گزارش نهایی شفاف نیست.

هل دادن همراه با خون دل خوردن
اما تنها این اصلاح‌طلبان درون مجلس نبودند که از چرایی مخالف با بودجه سال آینده و همچنین ترکیب و سیاست‌هاي اقتصادی دولت گفتند؛ دبیرکل حزب اتحاد ملت نیز در کنار هم فکران بهارستان نشین خود، در این ارتباط گفت: رد کلیات بودجه سال 97 توسط مجلس برای دولت تهدید نیست، بلکه دولت می‌تواند آن را به یک فرصت برای شفافیت بیشتر تبدیل کند. علی شکوری‌راد در ارتباط با رد کلیات بودجه سال 97 در صحن علنی مجلس، اظهار کرد: اصلاح‌طلبان در عین حال که از آقای روحانی حمایت می‌کنند، انتقادات جدی هم به دولت ایشان دارند. البته طرح این انتقادات را به گونه‌ای انجام می‌دهند که دولت تضعیف نشود، ولی حقیقت آن است که انتقادات جدی از جانب این جریان به دولت وجود دارد. ‎وی ادامه داد: به ویژه در مورد تیم اقتصادی دولت انتقادات اصلاح‌طلبان بیشتر است و دلیل اینکه این انتقادات بلند و مکرر بیان نمی‌شود این است که آنقدر مخالفان دولت به سوی دولت هجمه می‌کنند که دیگر اصلاح‌طلبان چاره‌ای جز حمایت از دولت برایشان باقی نمی‌ماند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب خاطرنشان کرد: اگر شرایط موجود شرایطی عادی بود اصلاح‌طلبان هم می‌توانستند راحت‌تر انتقادات‌شان را بیان کنند اما در شرایطی که دیگران به دولت حمله کرده و مانع پیش پایش می‌گذارند و علیه آن تبلیغ مي‌کنند، اصلاح‌طلبان چاره‌ای جز اینکه دولت را هل بدهند و حمایت کنند، ندارند، اما این هل دادن بعضاً همراه با خون دل خوردن است و اینگونه نیست که رضایت‌مندی کامل وجود داشته باشد. وی سپس گفت: اگرچه دولت، دولت اصلاح‌طلبان نیست، ولی از آنجایی که آلترناتیوهای این دولت در شرایط فعلی به هیچ وجه مطلوب نیستند اصلاح‌طلبان به صورت جدی همراهی خود را با دولت و حمایت از آن را ادامه می‌دهند. البته در مجموعه دولت شخص خود آقای روحانی نسبت به مجموعه دولت به مراتب بهتر عمل می‌کند یعنی از متوسط عملکرد دولت خودش بهتر است. به همین دلیل حمایت از شخص آقای روحانی هم به مراتب بیشتر صورت می‌گیرد تا حمایت از دولت.

شکوری‌راد در همین رابطه مجدد یادآور شد که اصلاح‌طلبان نسبت به دولت انتقادات جدی دارند که یک نمونه آن در مورد بودجه سال 97 بروز و ظهور پیدا کرد. وی سپس گفت: بودجه سال 97 ابعاد مثبت و منفی توامان داشت. طبیعتا ابعاد مثبتش مورد حمایت قرار می‌گیرد و همین شفاف‌سازی‌هایی که خود آقای روحانی هم بر آن تاکید کردند خیلی خوب است. دبیرکل حزب اتحاد اضافه کرد:به نظر من اگر به چند توصیه از مجموعه توصیه‌هایی که برای حکمرانی خوب می‌شود، بخواهد عمل شود یکی از آنها قانونگرایی است که دولت سعی کرده تا حدودی در این زمینه پیش برود. دومین آن مشارکت است که نسبت به گذشته زمینه‌هایش بهتر شده است. این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در همین راستا، افزود: شفافیت و پاسخگویی از مهم‌ترین معیارهای حکمرانی خوب است که فکر می‌کنم دولت در این زمینه هم خوب عمل کرده است. اگر بخواهیم به اعتراضات اخیر مردم جواب بدهیم باید توصیه‌های حکمرانی خوب را جدی‌تر مورد عمل قرار دهیم. موردی که دولت آن را جدی گرفته و به آن اهتمام دارد همین موضوع شفافیت است. البته در بعضی از زمینه‌ها خوب عمل نکرده، اما در حوزه شفافیت بودجه فعالیتش خوب بوده است.

وی با اشاره به عملکرد مجلس شورای اسلامی نسبت به بررسی بودجه سال 97 نیز گفت: مجلس از این فرصت شفاف‌سازی استفاده کرده و عملکرد مناسبی داشته است. به نظر من اگر دولت بتواند از این فرصت به وجود آمده میان خودش و مجلس استفاده کند پیشرفت‌هایی حاصل می‌شود؛ یعنی حتی اگر دولت رد همین بودجه را فرصت تلقی کند و تهدید نبیند شرایط بهتر می‌شود. دبیرکل حزب اتحاد ملت گفت: به نظر من دولت رد بودجه را فرصت‌ تلقی خواهد کرد و از آن استفاده می‌کند. بعید است با آن مواجهه بدی داشته باشد. کما اینکه همین قضیه فرصتی شد تا دولت در مورد برخی از موارد بودجه شفاف‌سازی کند. در مورد کسانی که انگل‌وار از بودجه دولت تغذیه می‌کنند و گزارشی هم به مردم نمی‌دهند شفاف‌سازی شد. شاید رقم این موضوع خیلی زیاد نباشد اما بالاخره در حالی که مردم محرومیت‌های زیادی دارند وجود چنین بودجه‌هایی می‌گیرند که نفعش برای مردم روشن نیست، آزاردهنده است.


کد مطلب: 142691

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/142691/نوعی-پاسخگویی-مطالبات-عمومی

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir