گروه بینالملل: برخی منابع دیپلماتیک غربی مدعی وجود اختلافی بزرگ میان دمشق و مسکو درباره تشکیل کمیته قانون اساسی در سوریه شدند.
به گزارش ایسنا، این منابع در گفتوگو با روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط فاش کردند، بشار جعفری، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل هفته گذشته مخالفت خود را با هرگونه نظارت بینالمللی بر کمیته قانون اساسی به شورای امنیت ابلاغ و بر تشکیل این کمیته در دمشق طبق چارچوب سازوکار پارلمان سوریه تاکید کرد، در حالی که روسیه در بیانیه پایانی کنفرانس گفتوگوی ملی در سوچی تاکید کرد که استفان دی میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه کمیته مذکور را تشکیل داده و چارچوب فکری آن را تعیین میکند. منابع یاد شده گفتند، روسیه دمشق را برای اجرای بیانیه سوچی تحت فشار نگذاشت و این به معنای دشواری ازسرگیری مذاکرات ژنو در آینده است.
آنها افزودند: در مرحله اخیر شاهد تحولاتی بودیم که کرملین را به این باور رساند که سازش سیاسی در سوریه دشوارتر از آن چیزی است که تصور میشود و امکان موفقیت آن پیش از انتخابات ریاست جمهوری روسیه در ۱۸ ماه آتی میلادی غیرممکن است.
منابع مذکور در ادامه اظهار داشتند، این تحولات شامل حملات پهپادها به پایگاه حمیمیم، آغاز عملیات شاخه زیتون در عفرین از سوی ترکیه، بمباران روسها در نزدیکی دیر الزور توسط آمریکا، افزایش تنشها میان ایران و اسرائیل در خاک سوریه، درگیری با دمشق برای اجرای بیانیه سوچی و تلاش آنکارا و واشنگتن برای سازش در منبج جهت اصلاح روابطشان بودند.
در سند تهیه شده برای کنفرانس باشگاه والدای که فردا (دوشنبه) با حضور سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه برگزار میشود، هشدار داده شده که برخی چهرهها در دمشق بیش از سازش، تنها چشم به پیروزی نظامی دارند، همچنین روسیه هشدار داد که قصد آمریکا برای باقی ماندن در سوریه و استقرار یگانهای ویژهاش در مناطق کردنشین این کشور، باعث تقویت عناصر تشکیل دهنده دولت کرد میشود که تحقق دوباره وحدت در سوریه بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ را دچار مشکل خواهد کرد.
در سند ارائه شده، شکست داعش در عراق و سوریه عامل وحدت دو بازیگر اصلی منطقه است اما به رغم شکست داعش و از دست دادن مناطق تحت کنترلش دلایل اصلی تروریسم همچنان در عراق به قوت خود باقی است و اولویتهای قدرتهای بزرگ و منطقهای در شکست داعش نقش داشت. البته نوعی شکنندگی در ائتلافها به دلیل دادن اولویتهای هر یک از کشورها به منافعشان را شاهدیم. قرار است این نشست با مشارکت لاوروف و جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان و بثینه شعبان، مشاور سیاسی بشار اسد و نبیل فهمی وزیر خارجه اسبق مصر برای بررسی مسائل منطقه و اقدامات روسیه در سوریه برگزار شود.