روزنامه «لوموند» فرانسه دیروز (جمعه) به نقل از برخی منابع مدعی شد که پادشاه عربستان در نامهای به رئیسجمهور فرانسه تهدید کرده در صورت دستیابی قطر به سامانه پدافند موشکی اس-۴۰۰، علیه این کشور اقدام نظامی میکند. در واکنش به این خبر، «شاهین السلیطی» سرتیپ سابق در وزارت اطلاعات قطر در توییتر خود با بیان اینکه استفاده از هرگونه سامانه موشکی برای دفاع از استقلال، اراضی و دستاوردهای قطر، حق دوحه است، از اینکه عربستان از این قضیه ناراحت است، ابراز تعجب کرد. او نوشت: «محض اطلاع "محمد بن سلمان" [ولیعهد سعودی]، قطر توافق خرید این سامانه را تمام کرده و به آن دست یافته است».
سرتیپ سابق قطر مدعی شد که دوحه سامانه اس ۴۰۰ را آزمایش کرده و این سامانه اکنون بخشی از پدافند هوایی این کشور به شمار میرود.
«فهد بن محمد العطیه»، سفیر قطر در مسکو در ماه ژانویه گفته بود مذاکرات کشورش با طرف روس برای خرید سامانه پدافند موشکی اس-۴۰۰ در «مراحل پیشرفتهای» قرار دارد. پادشاه عربستان هم در ماه اکتبر سال ۲۰۱۷، در جریان سفر به مسکو قراردادهای اولیه برای خریداری سامانه اس-۴۰۰ را امضا کرد. به نوشته روزنامه لوموند، سلمان بن عبدالعزیز، شاه سعودی با بیان اینکه تحویل اس-۴۰۰ منافع امنیتی عربستان را تهدید میکند، از فرانسه خواسته فشارها را بر قطر برای جلوگیری از خرید این سامانه افزایش دهد. روابط عربستان، مصر، امارات، و بحرین با قطر نزدیک به یک سال است که به طور کامل قطع شده و چهار کشور مذکور علیه دوحه تحریمهایی وضع کرده و اقدام به محاصره آن کردهاند. محور سعودی، قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرده و خواستار پایان دادن به اقدامات تخریبی این کشور در منطقه شده است. با این حال قطر این اتهامها را رد کرده و هدف از طرح چنین ادعاهایی را ضربه زدن به استقلال خود میداند.
یورونیوز هم در این باره نوشت: پادشاهی عربستان سعودی از فرانسه خواسته است تا قطر را متقاعد کند که از تلاش برای دستیابی به سامانه دفاع موشکی S-400 دست بردارد، در غیر این صورت ریاض آماده است تا با اقدام نظامی جلوی دوحه را بگیرد. بنابر گزارش روزنامه لوموند، چاپ پاریس، پادشاه عربستان به تازگی نامهای به رئیسجمهور فرانسه نوشته و در آن قید کرده است که «اگر قطر، چنانچه تا کنون اظهار تمایل کرده است، بخواهد به سامانه دفاع موشکی روسی موسوم به S-400 دسترسی پیدا کند ریاض با اقدام نظامی این حرکت را ناکام خواهد گذاشت.» پس از چند ماه تنش در روابط کشورهای حاشیه خلیج فارس؛عربستان، بحرین، امارات، یمن و مصر در ژوئن ۲۰۱۷ و در اعتراض به آنچه حمایت قطر از گروههای اسلامگرای تندرو و عدم فاصله گرفتن از ایران خواندند، رابطه دیپلماتیک خود را با این کشور قطع کردند. قطر پس از آن ۱۲ شرط عربستان و متحدانش را برای برقراری مجدد رابطه نپذیرفت.
در این نامه به امانوئل ماکرون، که یک مقام فرانسوی جزئیات آن را در اختیار لوموند گذاشته است، ملک سلمان «نگرانی عمیق» خود را از مذاکرات جاری میان دوحه و مسکو و خطر این سامانه برای ثبات منطقه و امنیت حریم پروازی کشورش اعلام کرده است.
او نوشته است: «پادشاهی [سعودی] آماده است هر اقدام لازمی را، شامل اقدام نظامی، برای از میان بردن این سامانه به کار بگیرد.» در ماه ژانویه امسال فهد بن محمد العطیه، سفیر قطر در مسکو، در مصاحبه با خبرگزاری رسمی دولت روسیه، تاس تایید کرده بود که این کشور در حال مذاکره «در سطح بالا» برای خرید این سیستم دفاعی روسی است. یک ماه پس از آن ریاض نیز تمایل خود را برای خرید این سامانه ابراز کرده بود. کاخ الیزه و وزارت خارجه فرانسه از ارائه توضیح بیشتر درباره این نامه خودداری کردهاند.