هنگامی که بانک مرکزی متعهد شد دلار و یوروی لازم برای واردات کالاها را با قیمت رسمی (و بسیار ارزانتر از نرخ ارز در بازار آزاد) در اختیار واردکنندگان قرار دهد تا تغییری در قیمتها رخ ندهد، سخن دولت این بود که افزایش نرخ ارز فقط بهدلیل افزایش تقاضای کاذب و سوداگری دلالان روی داده و اجازه نخواهد داد این نرخهای غیرقابلقبول بر قیمت تمامشده کالاهای وارداتی اثر بگذارند و زندگی را برای مردم سخت کنند؛ اما در عمل مثال بازار تلفن همراه نشان میدهد که چگونه عدهای یکشبه به سودهای کلان رسیدهاند و خروجی این فرایند نیز بهنفع مردم تمام نشده است، آنچنان که دلالان و واردکنندگان، دستوپای خود را در فاصله بین سوبسید دولت و جیب مردم دراز کردهاند و به نظر میرسد چندان هم نگران برخوردهای قهریه نبودهاند.
حقوق 2 هزار سال یک کارگر سود یک شب واردکننده خاص
در صدر شرکتهایی که ارز مبادلهای دریافت کردهاند تا قیمت تلفن همراه برای مصرفکننده پایین بماند، شرکت نودیسپرداز قرار دارد که 26میلیونو 657 هزار یورو ارز دریافت کرده و از این مقدار فقط10میلیون یورو را در سهماهه گذشته صرف واردات تلفن همراه کرده که معادل 39 درصد ارز دریافتی از سوی این شرکت است. سؤال اولی که در این رابطه مطرح میشود این است که در شرایطی که فشار اقتصادی بر لایههای مختلف جامعه بیشتر از گذشته شده، چه دلیلی وجود دارد که بیشترین ارز مبادلهای به شرکتی اختصاص پیدا کند که واردکننده برند اپل است، برندی که مشتری محصولاتش طبقه مرفه یا نهایتا متوسط روبهبالا هستند و فقط چند دهک برخوردار جامعه از خدماتش استفاده میکنند و آیا دولت نمیتوانست این یارانه را در محل مناسبتری هزینه کند؟ بهویژه آنکه پس از مدتی مشخص شود حتی همین یارانه ارزی هم به مصرفکننده نرسیده و جایی در این بین به جیب زده شده است. آخرین گزارش در این رابطه را محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ارائه داده است. جهرمی میگوید: «اولین بازرسی تعزیراتی از شرکت نودیسپرداز نشان میدهد این شرکت حدود 20 هزار گوشی آیفون وارد کرده که 15هزار تای آن را یکجا و با قیمت دو میلیون تومان گرانتر از معمول به یک شرکت واگذار کرده و پنج هزار گوشی را در انبار موجود داشته است».
نکته اول اینکه این شرکت در حالی پنج هزار تلفن همراه در انبار ذخیره کرده است که این محصولات در فروشگاه اینترنتی این شرکت «ناموجود» هستند. نکته دوم سود بالاتر از معمول دو میلیون تومانی برای هر تلفن همراه است که این شرکت از شرکت دوم دریافت کرده و با یک حساب سرانگشتی مشخص میکند این معامله برای شرکت نودیسپرداز 30 میلیارد تومان سود مضاعف داشته است.به عبارت سادهتر دولت میلیونها یورو ارز یارانهای در اختیار شرکتی قرار داده و نهتنها نیمی از این ارز هنوز به کالا تبدیل نشده، بلکه قسمتی از آن نیز که منجر به واردات شده یا در انبار شرکت ذخیره شده یا با سودی نجومی به شرکت دیگری فروخته شده و از آن طریق وارد بازار شده تا مصرفکنندگان نگونبخت این محصولات را با قیمتی غیرقابل مقایسه با قیمت تمامشده آن خریداری کنند. سود مضاعف این معامله با یک حساب سرانگشتی به اندازه حقوق دو هزار سال یک کارگر ایرانی است. به گفته سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی، یک شرکت 22 میلیون یورو ارز دولتی برای واردات تلفن همراه دریافت کرده و از این رقم فقط 13 میلیون یورو تلفن همراه وارد کرده و 9 میلیون یوروی آن بلاتکلیف است.