دریافت لینک صفحه با کد QR
فقر جوانان مانع اصلی در غنی سازی اوقات فراغت
مهر , 13 مرداد 1397 ساعت 19:29
گروه جامعه: درحالی که اوقات فراغت جوانان از جمله ظرفیتهایی است که دربسیاری ازکشورها از آن برای توانمندسازی این قشر استفاده میکنند، اماکارشناسان معتقدند در کشور برنامهریزی منظمی دراین حوزه وجود ندارد.
ناصر جعفرزاده، کارشناس ارشد مطالعات جوانان با انتقاد از نبود برنامهریزی در حوزه اوقات فراغت جوانان گفت: دولت هیچ اقدام مثبتی برای غنی سازی اوقات فراغت مردم کشور انجام نمیدهد و متاسفانه گاهی اوقات حتی با محدود کردن بعضی از فضاهای عمومی این مشکل را بیشتر هم میکند.وی با بیان اینکه جمعیت کشور در حال حاضر رو به سالمندی است و شاید کمی هم برای پرداختن به مسائل جوانان دیر باشد، اظهار کرد: در حال حاضر ما بخش زیادی از این پتانسیل عظیم انسانی جوانان را به دلیل دور شدن از پنجره جمعیتی از دست دادهایم. امروزه شاهدیم که جوانان کشور ما تا ۳۵ سالگی تحصیل می کنند و دوره جوانی طولانی شده است و همین نیاز به برنامه ریزی برای گذران اوقات فراغت را بیشتر می کند.این کارشناس ارشد مطالعات جوانان با انتقاد از عملکرد ضعیف دولت در رابطه با این موضوع بیان کرد: دولت هیچ اقدام مثبتی برای غنی سازی اوقات فراغت مردم کشور انجام نمیدهد و متاسفانه گاهی اوقات حتی با محدود کردن بعضی از فضاهای عمومی این مشکل بیشتر هم میشود.
جعفر زاده افزود: به همین دلیل، جوانان به گذراندن اوقات فراغت در محافلی روی می آورند که دیگر نمیتوان بر روی آن کنترلی داشت. بنابراین به نظر میرسد دولت باید از انرژی و زمان نوجوانان و جوانان استفاده مثبت کند تا آسیبها را در سطح جامعه کاهش دهد.این کارشناس ارشد مطالعات جوانان تصریح کرد: در حال حاضر ما با فقر و بیکاری جوانان کشورمان روبرو هستیم و در چنین شرایطی نمیتوان حرف از اوقات فراغت آنها به میان آورد چراکه در ابتدا باید مشکلات اساسی و اولیه آنها را حل کرد و سپس به اوقات فراغت این قشر از جامعه پرداخت. در حالی که نرخ بیکاری در سطح جامعه حدود ۱۲ درصد است، نرخ بیکاری جوانان از ۲۶ درصد هم فراتر می رود.
غنیسازی اوقات فراغت، آسیبهای اجتماعی را کاهش میدهد
امانالله قرائی مقدم، استاد دانشگاه نیز گفت: دولت باید برای اوقات فراغت مردم برنامهریزی داشته باشد. معاونت پژوهشی دانشگاهها برای این مسائل بودجه دارند اما کاری نمیکنند.وی با بیان این که پس از انقلاب صنعتی مسئله اوقات فراغت اهمیت بیشتری پیدا کردهاست، افزود: تنها پر کردن اوقات فراغت کافی نیست. جوان امروز می تواند در خیابان پرسه بزند یا قلیان بکشد که آسیبهایی را به دنبال دارد.این استاد دانشگاه اضافه کرد: ما باید این اوقات را غنیمت بدانیم و مانند دوران فعالیت هایمان از آن بهره ببریم و این کار نیاز به غنی کردن اوقات فراغت دارد. باید امکانات فراوانی از قبیل فیلم، تئاتر و میادین ورزشی از سوی دولتمردان در نظر گرفته شود تا اوقات فراغت جوانان غنی شود.
فقر اقتصادی و فرهنگی؛ موانع گذران سالم اوقات فراغت
قرائی مقدم با اشاره به اهمیت غنیسازی اوقات فراغت، ادامه داد: یکی از اثرات غنی کردن اوقات فراغت، کاهش آسیب های اجتماعی و جلوگیری از به بطالت گذراندن وقت و زمان است. البته مسئله اوقات فراغت تنها به نوجوانان و جوانان مربوط نمیشود بلکه همه جامعه نیاز به اوقات فراغت دارد. اما متاسفانه فقر اقتصادی و فقر فرهنگی مشکلات فراوانی را برای مردم ایجاد کرده تا جایی که روابط معنوی در خانواده ها به روابط ظاهری تبدیل شده است.این استاد دانشگاه با بیان اینکه ترویج فرهنگ مطالعه باعث غنی شدن اوقات فراغت می شود گفت: دولت باید برای اوقات فراغت مردم برنامه ریزی داشته باشد. معاونت پژوهشی دانشگاهها برای این مسائل بودجه دارند اما کاری نمی کنند. جامعه شناسان میگویند اگر کشوری یک دلار برای غنی کردن اوقات فراغت جوانان هزینه کند بیش از هزار دلار سود خواهد کرد. غنی کردن اوقات فراغت خودکشی ها و غصه ها را کم میکند و باعث افزایش تعاملات در میان مردم میشود، درحالیکه غنی نشدن اوقات فراغت میتواند بحرانهای سیاسی را به دنبال داشته باشد.
گوهریسنا انزانی، روانشناس نیز با اشاره به نقش اوقات فراغت در کاهش آسیبهای اجتماعی، گفت: بعضی از نوجوانان برای جلب توجه و به این دلیل که توجه لازم را از والدین نگرفتهاند جذب بزهکاری و مواد مخدر میشوند و این مساله آسیبهای جدی و عمیقی را به دنبال خواهد داشت.این روانشناس با بیان اینکه دوران نوجوانی و ورود به دنیای بزرگسالی موضوع بسیار مهمی است چراکه در این دوران گذار فرد به دنبال هویت و کشف استعدادهای خود است، افزود: نوجوان میخواهد همه چیز را امتحان کند و زمانی مشکل ایجاد میشود که والدین فرزندان خود را به کارهایی وا میدارند که خودشان آرزوی انجام آن را داشتند و آنها را در کلاس های مختلف آموزشی ثبت نام میکنند و همین باعث می شود که غنی سازی لازم در مورد اوقات فراغت نوجوانان شکل نگیرد.انزانی با بیان اینکه برخی والدین همیشه فرزندان خود را با دیگران مقایسه می کنند، اظهار کرد: برخی دیگر نیز به هیچ عنوان کاری با فرزندان ندارند و صرف اینکه میبینند فرزندشان سرگرم است در مورد فعالیتهای آنان پیگیری نمیکنند، به طوریکه دستهای از والدین هیچ اطلاعی در رابطه با رفت و آمد فرزند خود با دوستانش و یا نحوه استفاده از موبایل و تبلت و بازیهای آنان ندارند.
وی با بیان اینکه اغلب نوجوانان ما در مرحله گذار از بحران هویت، آگاهی لازم را ندارند، تاکید کرد: هدفمندی در گذراندن اوقات فراغت از اهمیت ویژهای برخوردار است، اما نوجوانان به جای اینکه کنار خانواده بوده و محیط گرم خانه را لمس کنند و والدین برای آنها وقت بگذارند با والدینی مواجه می شوند که یا هر کدام درگیر کارهای روزمره خود هستند یا به صورت دائم فرزند را کنترل میکنند.این روانشناس با بیان اینکه در حال حاضر انواع مختلف مواد مخدر در سطح جامعه وجود دارد، ادامه داد: متاسفانه والدین هیچ شناختی از این مواد ندارند درحالی که این مواد میتواند برای نوجوان بسیار هیجانانگیز باشد. بعضی از نوجوانان برای جلب توجه جذب بزهکاری و مواد مخدر می شوند و این مسائل در مرحله گذار، آسیبهای جدی و عمیقی را به دنبال خواهد داشت.این روانشناس تصریح کرد: یک جوان ۲۰ ساله باید بهترین مسائل را در اوقات فراغت خود یاد گرفته و تجربه کرده باشد اما بعضی از والدین به جای اینکه این امکان را برای فرزندان خود فراهم کنند آنها را درگیر مسائلی می کنند که برایشان مفید نیست.انزانی با انتقاد از گران بودن قیمت تفریحات مناسب برای نوجوانان و جوانان نیز گفت: در حال حاضر تفریحات هزینههای بالایی دارند بسیاری از خانواده ها توانایی پرداخت هزینه تفریح و ورزش فرزندان خود را ندارند و از طرف دیگر خانوادههایی هم به دلیل مشغله کاری نمیتوانند وقت زیادی برای فرزندان خود اختصاص دهند.
کد مطلب: 156241
بهار نیوز
https://www.baharnews.ir