یورونیوز در گزارشی نوشت: در اولین روز از بازگشت موج اول تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه ایران، بازارهای جهانی از جمله نفت، طلا، ارز و سهام با بی تفاوتی از کنار تحریمهای ایران گذشتند. در بعد داخلی نیز قدری از شتاب رشد بورس تهران کاسته شد و روند کاهشی نرخ ارز متوقف شد ولی قیمت سکه طلا همچنان در سراشیبی نزول قرار دارد.
بازار جهانی نفت
در اولین روز از بازگشت موج اول تحریمهای آمریکا علیه اقتصاد ایران، قیمت هر بشکه نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمیدیت در جریان داد و ستدهای روز سه شنبه بازارجهانی نفت و لحظه انتشار این خبر تنها با ۲۳ سنت افزایش به ۶۹ دلار و ۲۴ سنت رسید.
همچنین بهای هر بشکه نفت خام شاخص برنت طی معاملات روز سه شنبه فقط با ۳۸ سنت افزایش به ۷۴ دلار و ۱۳ سنت رسید. این بالاترین قیمت ثبت شده نفت خام طی یک هفته گذشته است. البته بالاترین قیمت ثبت شده طی یک ماه گذشته مربوط به قیمت نفت خام در جریان مبادلات روز ۱۰ ماه ژوئیه بوده که بهای هر بشکه نفت خام برنت به بیش از ۷۹ دلار رسیده بود. البته تحریم خرید نفت ایران از ۴ ماه نوامبر توسط آمریکا به مرحله اجرا درخواهد آمد و کارشناسان بازار جهانی نفت، رشد روز سهشنبه قیمت نفت را متاثر از تضعیف ارزش دلار در مقابل ارزهای عمده جهان ارزیابی کردند.
بازار طلا
بازار جهانی طلا نیز روز سه شنبه متاثر از افت ارزش برابری دلار آمریکا در برابر سایر ارزهای عمده جهان بود. طی معاملات روز سه شنبه بازارجهانی ارز، دلار آمریکا در مقابل اکثر ارزهای بینالمللی تضعیف شد و همین امر زمینه را برای صعود نرخ طلا فراهم کرد. به عنوان نمونه هر یورو ۳۳ صدم درصد در برابر دلار تقویت شد و ارزش برابری هر یوان چین نیز به نیم درصد در مقابل دلار آمریکا رشد کرد. بر همین اساس با شروع معاملات بازارهای جهانی در روز سه شنبه هر اونس طلا تا لحظه انتشار این خبر در مقابل یکهزار و ۲۱۵ دلار مبادله شد که حدود ۸ دلار بیش از نرخ پایان معاملات روز دوشنبه بود. در همین حال قیمت سایر فلزات گرانبها از جمله نقره و پلاتین نیز طی داد و ستدهای روز سهشنبه روند صعودی بها را طی کردند.
این در شرایطی که تحریم معاملات طلا و سایر فلزات گرانبها توسط ایران از جمله موارد تصریح شده در بسته تحریمی طراحی شده از سوی آمریکا قرار دارد.
بورسهای بینالمللی
اما بازارهای سهام در جهان خرید و فروشهای روز سهشنبه خود را بدون توجه به نتایج تحریم اقتصادی آمریکا علیه ایران آغاز کردند. بازارهای مالی جهان تحت تاثیر کاهش نرخ بهره اوراق قرضه آمریکا به ۲.۹۴ درصد، رشد اندک قیمت جهانی نفت و افزایش امیدواریها به رشد اقتصادی چین در پی شکلگیری جنگ تجاری با آمریکا روز پر رونقی را سپری کردند. به طوری که افزون بر بورس آمریکا، بازارهای سهام اروپا و آسیا نیز جملگی با رشد شاخص کل مواجه شدند. در این میان شاخص داوجونز نزدیک ۴۰ واحد رشد کرد و شاخص نزدک نیز بیش از ۴۷ واحد افزایش یافت. در همین حال شاخص نیکی ژاپن نیز افزون بر ۱۵۵ واحد رشد را تجربه کرد و شاخص داکس آلمان هم حدود ۱۳۵ واحد بالا رفت.
بورس تهران
با وجود آغاز تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه ایران، بورس اوراق بهادار تهران معاملات روز سه شنبه را با رشد شاخص کل سپری کرد. شاخص کل این بورس با افزایش ۲۵۶ واحدی به فراتر از ۱۳۳ هزار و ۵۸۴ واحد رسید که بالاترین رقم ثبت شده برای این شاخص محسوب میشود. اما شتاب رشد شاخص بورس تهران نسبت به معاملات روز دوشنبه که ۵ هزار و ۱۹۸ واحد بود، کاسته شد. شاخص کل بورس تهران از ۱۱ روز گذشته تاکنون همچنان سیر صعودی خود را حفظ کرده است.
البته ارزش معاملات بورس تهران روز سهشنبه و در مقایسه با معاملات روز قبل از آن با کاهش مواجه شد. در حالی که ارزش معاملات روز دوشنبه بورس تهران بیش از یکهزار و ۵۰۰ میلیاردتومان بود، این رقم طی داد و ستدهای روز سهشنبه به ۹۵۰ میلیارد تومان کاهش یافت. اما با وجود این که صنایع فلزی و خودروسازی ایران مشمول دور اول تحریم های اقتصادی آمریکا علیه ایران هستند ولی طی معاملات امروز سهام شرکت خودروسازی سایپا و فولاد کاوه جنوب کیش بدون توجه به تبعات تحریم ها از جمله سهم هایی بودند که با بالاترین تقاضای خرید مواجه شدند.
بازار آزاد ارز و طلا
در حالی که نرخ یورو در بازار آزاد تهران طی معاملات روز دوشنبه به پایینتر از ۱۱ هزار تومان رسیده بود، با آغاز داد و ستدهای امروز بار دیگر وارد محدوده ۱۱ تا ۱۱ هزار و یکصد تومان شد. همچنین نرخ هر دلار آمریکا که روز دوشنبه تا ۹ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش یافته بود، روز سه شنبه بار دیگر در نرخ هایی بالاتر از ۹ هزار و ۶۰۰ تومان خرید و فروش شد. با وجود ثبات نسبی حاکم بر بازار آزاد ارز، قیمت تمام سکه طلا در بازار تهران و در جریان معاملات روز سه شنبه کاهش معناداری را تجربه کرد. قیمت هر قطعه از این نوع سکه با یکصد و ۳۷ هزار تومان کاهش به کمتر از سه میلیون و ۳۰۰ هزارتومان رسید. این کاهش قیمت در شرایطی که نرخ جهانی طلا در حال افزایش است و نرخ دلار نیز در بازار داخلی کاهش نداشته، میتواند حاکی از تخلیه حباب قیمت سکه تحت تاثیر افزایش عرضه باشد.
۹۰ روز پس از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای پنج قدرت جهان با ایران، موج اول تحریمهای تجاری و مالی این کشور علیه اقتصاد ایران از روز سهشنبه بازگشت. این تحریمها از سال ۲۰۱۵ میلادی و در پی حصول توافق هستهای با ایران از سوی آمریکا متوقف شده بود ولی با هدف آن چه که دولت آمریکا «کاهش تندرویهای حکومت ایران» عنوان شده بار دیگر برقرار شد. در بخش تجاری، هرگونه معامله طلا و فلزات مهم با ایران تحریم شد. همچنین صنعت خودروسازی و هواپیمایی ایران مشمول این موج از تحریمهاست. در بخش مالی نیز خرید و فروش اسکناس دلار و معامله بر اساس موجودی ریالی حسابهای خارجی دولت ایران تحریم شده است. همچنین تامین مالی خارجی و خرید اوراق قرضه بینالمللی برای دولت ایران ممنوع شد. بر اساس اعلام وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا، هر فرد حقیقی یا حقوقی که تحریمهای یکجانبه علیه ایران را نقض کند، مشمول جریمههای مالی این وزارتخانه قرار خواهد گرفت. ایالات متحده آمریکا همچنین در بعد ملی نیز صادرات فرش و مواد غذایی ایرانی را به مقصد بازار این کشور ممنوع کرد.