دریافت لینک صفحه با کد QR
سیستان و بلوچستان مغلوب شرایط آبی
ایران , 20 مرداد 1397 ساعت 10:41
گروه جامعه: بر اساس برخی گزارشهای رسمی، سیستان و بلوچستان در حال حاضر مغلوب شرایط آبی است که علت آن فقدان استراتژی بلندمدت برای آب پایدار است.
«علـــی اصغــــر افتــــاده» مشـــاور اطلاعرسانی و تنویر افکار عمومی استانداری سیستان و بلوچستان، با اشاره به اینکه از ۱۳ بحران شناختهشده در ایران، ۱۱ بحران در سیستان و بلوچستان وجود دارد، افزود: بر اساس این گزارشها در سدهای این استان تنها برای چند ماه آب ذخیره شده وجود دارد و در حال حاضر، تنها موضوع مهم در این استان، تأمین آب آشامیدنی است.
کاهش حجم آب نسبت به سال گذشته
افتاده، گفت: کل حجم آب ذخیره شده در سدهای این استان، 2 میلیارد مترمکعب است که با توجه به افزایش دمای هوا در شهرهای استان در ماههای پیشِ رو، این میزان آب تا شهریور تمام میشود. این حجم از آب نسبت به سال گذشته، دارای کاهشی۳۰ درصدی است و با کاهش میزان بارندگی، تمام منابع آبهای تحتالارضی و سطحالارضی این استان رو به کاهش است.مشاور اطلاعرسانی استانداری سیستان و بلوچستان اظهار داشت: در حالی که دمای هوا امسال در برخی شهرهای استان چون سال گذشته، ۵۰ درجه سانتیگراد است، با این شرایط نه کشاورزی و نه محیط زیست در زمینه آب اولویت استان نیست و تنها چیزی که برای ما اهمیت دارد تأمین آب شرب است.
«بدترین» شرایط از نظر وضعیت آب
وی تأکید کرد: سیستان و بلوچستان در «بدترین» شرایط از نظر وضعیت آب قرار دارد و مردم این استان تاکنون چنین شرایطی را تجربه نکرده بودند. میزان بارندگی امسال استان فقط۲۰ میلیمتر بوده و بارندگی در این استان نسبت به میانگین نرمال در بلندمدت، ۷۸ درصد کاهش یافته است. بر اساس این گزارشها، علاوه بر کاهش قابلتوجه میزان بارندگی، قطع آب رودخانه هیرمند در شمال استان که منبع تأمین آب 5 شهرستان شمالی و مرکز استان بود نیز به بحران آب در سیستان و بلوچستان دامن زده و موجب کاهش ۹۳ درصدی میزان آب ورودی به حوضههای مختلف هامون وهیرمند نسبت به سال آبی گذشته شده است.
آب هیرمند حق مسلم مردم سیستان و بلوچستان
افتاده، با اشاره به اینکه برخی از نمایندگان مجلس آب هیرمند را حق مسلم مردم سیستان و بلوچستان میدانند، افزود: آنان معتقدند که مردم منطقه در بیآبی هلاک شده و دامهای آنان از بین رفته و در این راستا مسئولان باید در زمینه حقابه هیرمند و شرق کشور با افغانستان چانهزنی کنند.وی در این باره تأکید کرد: گرچه «محمدجواد ظریف»، وزیر خارجه ایران در پاسخ به پرسش نمایندگان گفته تاکنون ۱۶ جلسه ویژه در این زمینه تشکیل شده و رئیس جمهوری نیز با مقامهای ارشد افغان در این زمینه مذاکره کرده و همزمان برخی از رسانهها از قطع آب هیرمند به روی سیستان و بلوچستان با عنوان جنگ خاموش میان ایران و افغانستان نام میبرند، اما واقعیت تلخ این است که با متهم کردن دیگران و بویژه همسایگان بعید است بتوان راهکارهای مناسب برون رفت از این وضعیت را چارهجویی کرد.مشاور اطلاعرسانی استانداری سیستان و بلوچستان گفت: اشاره به روندهای دیپماتیک گرچه میتواند صحیح باشد، اما اشاره به سیاستها و برنامههای داخلی برای وضعیت موجود و استفاده از ظرفیتهای خدادادی از جمله انتقال آب از چابهار از طریق دسترسی به آبهای آزاد که بسیاری از کشورها از جمله عربستان سالها پیش شروع کردهاند، بهنظر میرسد عملیتر و اجراییتر باشد. لذا، برای تأمین امنیت ملی پایدار و وابستگی نداشتن به دیگر کشورها باید این گزاره را در بین مدیران عالی نظام تقویت کرد که با برنامهریزی و اولویتبندی موضوع انتقال آب از چابهار را نه تنها برای برخی از مراکز استانها بلکه برای استانهای محور شرق در اولویت قرار دهند.
راهکاری مناسب برای برون رفت از وضع موجود
وی تأکید کرد: خبر دادن از تهدیدهای آینده بدون اشاره به برنامهریزی و اقدامات نمیتواند راهکاری مناسب و شایسته باشد، بلکه مدیران این مناطق باید بستههای پیشنهادی خود را برای برون رفت از وضع موجود ارائه کنند و به قول استاندار سیستان و بلوچستان بعد از برنامهریزی تمام تلاش و سعی خود را برای مطالبه و اجرایی کردن آنها در راستای تأمین امنیت و منافع بلند مدت جمهوری اسلامی بهکار برند.گفتنی است، هم اینک حداقل سه استان شرقی کشور خراسان رضوی، خراسان جنوبی و شمالی مدام پیگیر موضوع انتقال آب از چابهار هستند و این در حالی است که نه تنها در سراسر سیستان و بلوچستان بلکه حتی چابهار و نیکشهر در نزدیکترین فاصله به آبهای آزاد برای دسترسی به آب شرب در وضعیت بحرانی به سر میبرند. بر همین اساس، به نظر میرسد، همه مدیران اجرایی و نمایندگان و مسئولان باید همتی هم افزا و همسو برای انتقال آب از اقیانوس هند و ظرفیت منحصر به فرد چابهار را در اولویت قرار دهند و از پرداختن به موضوعهای حاشیهای، آن هم فراتر از مرزهای زمینی بپرهیزند.
کد مطلب: 156791
بهار نیوز
https://www.baharnews.ir