به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۱۳:۳۵
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ساعت ۱۰:۵۴
کد مطلب : ۱۶۷۳۲
گفت‌وگو با سرپرست گروه تألیف کتاب‌های درسی ادبیات

ورود شاملو و چوبک به کتاب‌ درسی ممنوع

گروه جامعه: سرپرست گروه مؤلفان کتاب‌های درسی ادبیات معتقد است: امکان طرح همه چهره‌ها در کتاب‌های درسی فراهم نیست، همراه با این‌که آوردن نام نویسندگان در این کتاب‌ها به معنای تجویز خواندن کتاب‌های آن‌هاست و آثار کسانی چون چوبک و شاملو در کتاب‌های درسی قابل طرح نیست.
ورود شاملو و چوبک به کتاب‌ درسی ممنوع
محمدرضا سنگری در ارزیابی از کتاب‌های درسی ادبیات و زبان فارسی دبیرستان گفت: تألیف این کتاب‌ها از سال 74 شروع شده و حدود 18- 19 سال از شروع تألیف‌شان می‌گذرد. به اعتقاد من، کتاب‌های درسی باید عمرشان این اندازه نباشد و حداقل هر 10 سال یک‌بار بازنگری شوند و درک و دریافت تازه‌ای در آن‌ها بیاید. این موضوع درباره همه کتاب‌ها صادق است. در حوزه کتاب‌های ادبیات هم چون تولید و خلق، دائمی و همیشگی است، باید این تولیدات به کتاب‌های درسی راه پیدا کند. او درباره کتاب‌های زبان فارسی هم گفت: در زمینه زبان فارسی هم این موضوع اهمیت دارد، چون درک و دریافت تازه‌ باید به این کتاب‌ها راه پیدا کند.

سنگری همچنین درباره محدودیت‌هایی که به نظر می‌رسد این کتاب‌ها در تدوین و نگارش با آن‌ها مواجه بوده‌اند، گفت: اگرچه ما با محدودیت در نگارش کتاب‌ها مواجه بودیم، اما خیلی از چهره‌های شاخص ادبیات پیش از انقلاب و بعد از انقلاب در این کتاب‌ها آمده‌اند. ولی کتاب‌های درسی ظرف محدودی هستند و باید در حدود 200 تا 220 صفحه باشند و نمی‌توان همه را در این کتاب‌ها آورد. شعر اخوان ثالث در این کتاب‌ها آمده است. اما به هر حال خط قرمزهایی وجود دارد که برخی را نمی‌توان در این کتاب‌ها آورد. وقتی نویسنده‌ای آثارش در کتاب درسی می‌آید، یعنی شما آثار این نویسنده را تجویز کرده‌اید که دانش‌آموزان بروند و آن‌ها را بخوانند. اما آثار بسیاری برای دانش‌آموزان زیان‌های فراوان دارد. اگر داستان صادق چوبک را در این کتاب‌ها بیاوریم، آیا شما حاضرید برادرتان این کتاب را بخواند؟ وقتی او مسائل جنسی را با رکاکت و عریانی تمام مطرح می‌کند، نمی‌توان اسمی از او در کتاب درسی برد. در هیچ کشوری هم این‌گونه نیست. ما برای نوشتن این کتاب‌ها به 30 کشور دنیا سفر کردیم و آن‌ها هم محدودیت‌های خاص خود را دارند.

او همچنین تأکید کرد: جدای از این، برخی از نویسندگان آثارشان در کتاب‌های درسی قابل طرح نیست و نکته‌ی آموزشی ندارد. مثلا چه شعر شاخصی از شاملو هست که بشود در کتاب درسی آورد؟ یا چه موردی از شعر حجم یا موج ‌نو هست که بتواند در کتاب درسی بیاید؟ گروه تألیف ما همه این مسائل را درنظر گرفته است. ما مسائلی را در این کتاب‌ها آورده‌ایم که بسیار عادی است، اما خانواده‌ها به آن‌ها حساسیت دارند، چون معتقدند بچه‌ها باید این کتاب‌ها را مو به مو بخوانند و امتحان بدهند؛ برای همین بسیاری از شعرها و داستان‌ها نمی‌توانند به این کتاب‌ها بیایند.

سرپرست گروه مؤلفان کتاب‌های درسی ادبیات و زبان فارسی درباره این موضوع که این شرایط نگارش کتاب ممکن است باعث بی‌علاقگی دانش‌آموزان به ادبیات شود، بیان کرد: کتاب‌های درسی همیشه دوست‌داشتنی نیستند. هرچیز دوست‌داشتنی وقتی قرار باشد از آن امتحان گرفته شود، نفرت‌انگیز هم می‌شود. اما این کتاب‌ها به نسبت کتاب‌های قبل از خود حرکت جدیدی بودند. گاهی کسی در فضای تألیف نیست و نگاهش فرق می‌کند؛ اما وقتی در گروه تألیف باشید، باید به سفارش‌ها توجه کنید. این‌جور نیست که هرچه دوست دارید، بنویسید.

محمدرضا سنگری همچنین درباره کمبودهایی که این کتاب‌ها دارند، گفت: من به عنوان کسی که سرپرست تألیف این کتاب‌ها بوده‌ام، معتقدم که مسلما این کتاب‌ها باید تغییر کنند. من اگر قرار باشد امروز این کتاب‌ها را بنویسم، کارهای تازه‌ای از ادبیات روز کشور و دنیا را اضافه می‌کنم. خصوصا کتاب‌های زبان‌ فارسی باید تغییر کند. برخی بحث‌های این کتاب‌ها جز خسته کردن بچه‌ها فایده دیگری ندارد. ما پیشنهاد دادیم که کتاب زبان فارسی در کنکور طرح نشود، چون الآن به دلیل کنکور نفرتی از این کتاب‌ها ایجاد شده است. به جای این بحث‌های دشوار باید بحث‌هایی درباره شناخت زبان فارسی اضافه شود. درباره تاریخ و زیبایی‌های زبان فارسی و مسؤولیت ما در برابر این زبان باید مباحثی بیاید و واژگان معادل‌سازی‌شده فرهنگستان به این کتاب‌ها راه پیدا کند. من معتقدم نیمی از مباحث این کتاب‌ها قابل انتقال به دانشگاه است و این کتاب‌ها باید شیرین‌تر، جذاب‌تر و قابل فهم‌تر باشند.
مرجع : ایسنا

۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۱:۰۷
چطور پای اشعار جناب حداد به کتاب های درسی می تواند باز شود ولی شعرای نامدار و خوب ایران هیچ خبری از آنها نیست!!!!؟ (132934)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۱:۴۲
حداد شاعره؟ (132964)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۵:۲۵
خیر برادر
حداد خلبانه (133166)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۱:۴۳
تاریخ قضاوت میکنه ، هم شمارو هم این نویسنده ها رو. (132965)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۲:۰۰
احسنت (132975)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۱:۰۹
به 30 کشور دنیا سفر کردیم
کشور های مثل کره شمالی، سومالی، اوگاندا، گینه بیسائو و بقیه دوستان!
شما اصلا در حدی نیستی که در مورد شاملو نظر بدی.. (132938)
ادا
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۱:۱۳
دیگه خودت تا ته خظ را بفهم:کتاب‌های درسی همیشه دوست‌داشتنی نیستند. هرچیز دوست‌داشتنی وقتی قرار باشد از آن امتحان گرفته شود، نفرت‌انگیز هم می‌شود (132942)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۴:۵۴
ببین نگاهش به کتاب درسی چی بوده.
ایشان بهتر می دانند که الان بسته های آموزشی باب شده . حالا که در این سمت هستی و نظرت در مورد کتاب اینگونه است ، لااقل قدمی بردار و کاری ماندگار بر جای بگذار (133149)
محمد
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۱:۱۷
متاسفم واسه شما.به سفارش ها توجه کنید؟ با این مباحث آبکی تو کتابای درسی به هیچ جا نمیرسیم.نکته آموزشی ندارد؟از شاملو بهتر؟شاملو اندیشه ها را آموزش میده جناب (132948)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۱:۲۰
آهان.بد این شعرایی که الان هست خیلی بار آموزشی داره؟؟ (132951)
یاسین
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۱:۲۲
زنده باد چوبک
زنده باد شاملو (132954)
قرمز پر رنگ
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۱:۵۵
امثال شاملو آن قدر بزرگ هستند که نیازی به تایید شما نیست
اگر شاملو در کتاب های شما نیست به جای آن در دل دوستداران شعر فارسی برای همیشه جا دارد (132971)
وحید
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۲:۰۷
آبروی خوزستانی ها رو بردی و همشهریان دزفولیت رو.
تو مگه خودت چه شخصیت شاخصی داری که در مورد شاعر و مترجم و نویسنده ای چون شاملو نظر بدی؟
اگر شاملو و ترجمه اش نبود خیلی از ایرانیها با کتاب شازده کوچولو و نویسنده مشهورش آنتوان دو سنت اگزوپری آشنا نمیشدند. اول برو ببین خدمات خودت در حوزه فرهنگ ایران در چه حدی هست بعد برای نحوه تربیت فرزندان مردم ایران نظر بده (132981)
حاجی پور
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۲:۲۱
احمدشاملو به عنوان شاعری که شعر سپید را درادب فارسی وارد کرده ودر این نوع سرامد است.باتمام مخالفتهایی که با افکار این شاعر می شود نبایداز او درکتب درسی صرف نظر کردحوزه ی ادبیات نباید درسیطره ی سیاست قرار بگیردچون ادبیات پایدار است واثاری که خلق شده اند به هر روی جزو میراث ادبی واز ان بالاتر جزو فرهنگ وهنر ملت هستندبا تحریم موقتی از اذهان زدوده نمی شوندسیاست قابل تغییر است ولی اثار ادبی درتاریخ می درخشند.شاهنامه فردوسی ومثنوی مولوی ودیوان حافظ واثار سعدی و...درگذشته محبوب بوده اند ویقینا در اینده هم خوانندگان خود را خواهند داشت.بهتر است قضاوت در باره ی ادبیات را به مردم واگذار کنیم. جناب سنگری ایا شما که این اثار به نظر خودتان خوب وبد را خوانده ایددچار لغز ش شده اید.مگر اشعار شاملو را در همان دوره ی دبیرستان نخوانده اید.چه شده که اکنون برای دیگران منع می کنید. (132993)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۲:۲۹
بهتر که اشعار شاملو وارد کتب آقایان نشود .آنها که باید بخوانند اشعار این بزرگان را بالاخره می خوانند. (132998)
نعمت الله
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۲:۳۰
شاملو،سلطان قلبها؛
چوبک، یکی از بهترین نویسندگان.
والسلام (132999)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۲:۳۲
فکر و اندیشه را با سانسور نمیتوان حذف کرد
8 سال افراطیون و صدا و سیما خواستند خاتمی را حذف کنن ولی بیچاره ها آب در هاون کوبیدند
شاملوی بزرگ هم با این بچه بازیها از اندیشه مردم ایران و بویژه جوانان پاک نخواهد شد و البته این قبیل کارها نتیجه معکوس خواهد داد (133003)
اسحاق
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۲:۳۶
اتفاقا زبان فارسی درس بسیار شیرینی بود و نباید تغییر کند. (133007)
علی
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۳:۵۴
تا شما هستین باید به ما بگن جهان صدمی نه جهان سومی (133072)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۳:۵۸
"جدای از این، برخی از نویسندگان آثارشان در کتاب‌های درسی قابل طرح نیست و نکته‌ی آموزشی ندارد. مثلا چه شعر شاخصی از شاملو هست که بشود در کتاب درسی آورد؟ " !!!!
خیلی از منتقدین ادبی به عنوان یک شاعر بزرگ ایرانی بعد یا کنار نام حافظ از زنده یاد شاملو نام میبرند بعد شما شعر شاخص برای کتاب درسی از او پیدا نکردید ؟!! اصلا شما شاملو را خوانده اید ؟! ترجمه ها و آثار بازسازی شده فولکور او را برای ادبیات کودک و نوجوان دیده اید ؟!
کاملا دلیل این دشمنی که حتی به خراب کردن قبر این شاعر بزرگ هم رسید معلوم است و این دلایل همگی بهانه است . ترس از پیدا شدن شاملوهای دیگر ... (133074)
شهاب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۴:۰۳
برای رشد و بالندگی آینده سازان کشورمون دیگه آموزش رسمی و دولتی جایگاه قبلی رو نداره...یعنی تعلیم و تربیت با این مدل های آموزشی با عرض معذرت رسماً به گند کشیده شده. . . (133078)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۴:۱۹
الان اگه شاملو و چوبک نخونده بودیم هم میریم میخونیم.مرسی برای کمکتون. (133100)
پرواز
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۴:۲۲
میزان رای ملت است خوبی وبدی را مردم تشخیص میدهندشما خودرا سانسور می کنید (133107)
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۱۴:۲۲
همون بهتر که در کتابی که از افاضات حداد عادل استفاده میشه، از اشعار شاملو استفاده نشه... (133110)
بنده خدا
۱۳۹۲/۰۷/۰۱ ۲۱:۳۹
یاد داستان ها و شعرهای دهه50 در کتاب های درسی خالیست. (133311)