جان بولتون، مشاور امنیت ملی دولت آمریکا روز جمعه اعلام کرد که قصد دارد به زودی ضمن سفر به ترکیه و اسرائیل هماهنگیهای لازم را با این دو کشور در خصوص آینده سوریه انجام دهد. این سفر پس از آن صورت میگیرد که مطابق اعلام هفته گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، این کشور به زودی نیروهای نظامی مستقر خود در سوریه را از این کشور خارج خواهد کرد.
ترامپ گفته بود، هدف از حضور نظامی آمریکا در سوریه جنگ با داعش بود و پس از حصول پیروزی در این جنگ دیگر دلیلی برای استقرار ۲ هزار نیروی ارتش آمریکا در سوریه وجود ندارد. مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز قصد دارد تا در جریان سفر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به برزیل با او در خصوص نقش آتی دو کشور در سوریه مذاکره کند. پیشتر نتانیاهو اعلام کرده بود که پس از خروج آمریکا از سوریه نه تنها اتحاد امنیتی اسرائیل و آمریکا همچون گذشته مستحکم خواهد ماند بلکه برای جلوگیری از ادامه استقرار ایران در سوریه در صورت لزوم حملات بیشتری علیه نیروهای این کشور انجام خواهد داد.
رابرت پولادینو، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز جمعه ضمن حمایت از حملات اخیر اسرائیل به مواضع نیروهای حزب الله و سپاه پاسداران ایران در سوریه بر ادامه حمایت نظامی کشورش از اسرائیل تاکید کرد. پولادینو ایران را به ماجراجویی در منطقه با حمایت از گروههای متخاصم با اسرائیل متهم کرد و در مقابل به اسرائیل حق داد که از خودش در برابر ستیزهجویی ایران دفاع کند. این اظهارات معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پاسخی تلویحی به انتقاد مسکو از ادامه حملات اسرائیل به نیروهای تحت حمایت ایران در سوریه بود.
منبج در کنترل کیست؟ ارتش سوریه یا شورشیان تحت حمایت ترکیه؟
برخلاف بیانیۀ روز جمعۀ ارتش سوریه مبنی بر اینکه با درخواست یگانهای مدافع خلق (ی پ گ) وارد شهر کردنشین منبج شده و پرچم دولت مرکزی این کشور را در آنجا برافراشتهاند تا «امنیت کامل همۀ شهروندان سوریه و دیگر ساکنان شهر منبج را تضمین کنند»، ساکنان منبج میگویند هیچ چیزی در این شهر تغییر نکرده است و هیچ پرچمی ندیدهاند. بنا بر اعلام یک مقام آمریکایی که نخواسته است نامش فاش شود نیز آن دسته از نیروهای آمریکایی که همچنان در شهر منبج باقی ماندهاند و مواضع خود را حفظ کردهاند میگویند که هیچ نشانی از ارتش سوریه در درون شهر دیده نمیشود و به این ترتیب ادعاهای ارتش و رسانههای دولتی سوریه مبنی بر کنترل دولت مرکزی بر منبج نادرست است.
کردهای «ی پ گ» از دولت مرکزی سوریه خواسته بودند تا از این شهر در مقابل تهدیدات ترکیه حمایت کند.
بنا بر آخرین اخبار رسیده از منابعی همچون دیدهبان حقوق بشر سوریه مستقر در لندن، ارتش سوریه روز جمعه در حومۀ منبج مستقر شده و از ورود به داخل شهر خودداري کرده است. شورشیان تحت حمایت ترکیه نیز در همان نزدیکی حضور داشتند و به همین دلیل ارتش سوریه سعی کرده است با ایجاد موانعی میان دو طرف فاصلهای ایجاد کند. به این ترتیب منبج که در سال ۲۰۱۶ میلادی توسط کردهای تحت حمایت ایالات متحده آمریکا از داعش پس گرفته شد، اکنون به کانون تنش جدیدی در سوریه تبدیل شده است.
توجهها پس از آن متوجه این شهر شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا تصمیم به تخلیه نیروهای آمریکایی از سوریه گرفت؛ نیروهایی که توانسته بودند بطور موثر جلوی پیشرویهای ترکیه در خاک سوریه را بگیرند. روز جمعه پس از انتشار بیانیۀ ارتش سوریه مبنی بر ورود به منبج، شورشیان تحت حمایت ترکیه نیز اعلام کردند که به همراه نیروهای ترکیه حرکت خود را به سمت این شهر آغاز کردهاند تا «عملیات نظامی برای آزادسازی آن را شروع کنند.» بنا بر اعلام شاهدان در روز جمعه، کاروان شورشیان تحت حمایت ترکیه حاوی مسلسل و خودروهای زرهی به سمت منبج در حرکت بودند.
حرکت شورشیان به سمت شهر در حالی انجام شد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه پیشتر اعلام کرده بود «اگر شبهنظامیان کُرد از منبج خارج شوند کاری در این شهر نداریم». با این وجود رئیس جمهوری ترکیه پس از ساعاتی لحن خود را تغییر داد و گفت که عجلهای برای حمله به منبج ندارد. او افزود قرار است شماری از مقامات کشورش روز شنبه به روسیه سفر کنند تا با مقامات کرملین دربارۀ سوریه به گفتگو بپردازند.