علی مطهری در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: این یک قاعده کلی در سیاست خارجی ماست که اصل بر داشتن رابطه با سایر کشورها به جز اسرائیل است، پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم قرار نبود رابطه ما با آمریکا قطع شود بلکه حادثه تسخیر سفارت آمریکا در ایران که ناشی از رفتار آمریکاییها در آن چند ماه بود باعث شد آنها رابطهشان را با ایران قطع کنند و در واقع ما قطعکننده رابطه نبودیم که در نهایت این حادثه به بیانیه الجزایر منجر شد و ما خسارات مالی زیادی متحمل شدیم.
طولانی شدن گروگانگیری، به نفع آمریکا تمام شد
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: اگر اصل تسخیر سفارت آمریکا را ناشی از طبیعت انقلاب و قابل توجیه بدانیم و توجهی به مقررات بینالمللی نداشته باشیم، لااقل طولانی شدن گروگانگیری به مدت 444 روز قطعا به نفع آمریکا تمام شد زیرا باعث شد یک چهره خشن و نامعقول از انقلاب اسلامی در دنیا منعکس شود و صدام هم از همین فرصت برای حمله به ایران استفاده کرد.
قرار نبود قطع رابطه با آمریکا ابدی باشد
مطهری با بیان اینکه قرار نبود قطع رابطه با آمریکا ابدی باشد، تصریح کرد: برخی کشورها مثل شوروی سابق و امروز روسیه و چین بهره اقتصادی زیادی از این قطع رابطه بردهاند و امروز هم کشورهایی مثل ترکیه و امارات این بهره را میبرند و کشورهای دیگری مثل عربستان و اسرائیل هم از این قطع رابطه، استفاده سیاسی زیادی میکنند.
وی خاطرنشان کرد: باید ببینیم هدف ما از انقلاب اسلامی چه بوده است و قطع رابطه با آمریکا چه تاثیری در رسیدن به این هدف دارد، هدف از انقلاب اسلامی این بود که پیام اسلام را به دنیا ابلاغ کنیم بنابراین ما برای دنیا حرف داریم و در واقع میخواهیم یک راه و سبک زندگی جدید را به دنیا معرفی کنیم پس هر چه ما رابطه بهتر و صمیمانهتری با دنیا داشته باشیم در این هدف موفقتر خواهیم بود.
با تغییر رفتار آمریکا، انعطاف نشان دهیم
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس اضافه کرد: اگر یک تغییر رفتار در آمریکا ببینیم نظیر آنچه امروز دیده میشود باید ما هم به همان نسبت درباره برقراری رابطه با آمریکا انعطاف نشان دهیم.
نرمش قهرمانانه مورد نظررهبری تحقق پیدا کرد
مطهری با اشاره به برنامههای سفر رییسجمهور به نیویورک، یادآور شد: به نظر من رفتار هیات ایرانی خصوصا آقای رییسجمهور در نیویورک رفتار متین و پسندیدهای بود. ایران متناسب با انعطافی که آمریکاییها نشان دادند و لحن آشتیجویانه آقای اوباما با حفظ عزت خود انعطاف نشان داد و نرمش قهرمانانه مورد نظر رهبری تحقق پیدا کرد. نماینده تهران در مجلس با بیان اینکه نباید بهبود اقتصاد کشور را صرفا به برقراری رابطه با آمریکا پیوند زد، افزود: ما نباید از تواناییهای داخلی خود غافل شویم و روحیه مقاومت موجود در میان مردم را تضعیف کنیم. باید اساس را بر تواناییهای داخلی و مقاومت بگذاریم و اگر در روابط ایران با غرب بهبود حاصل شد طبعا کار آسانتر میشود اما اینطور نیست که اگر رابطه برقرار نشد به آخر خط رسیدهایم و همه باید عزا بگیریم و دست از آرمانهای انقلاب برداریم. من معتقدم نقش بیش از حد قائل شدن برای تاثیر بهبود روابط با غرب در بهبود وضع اقتصادی کشور و همه چیز را به برقراری رابطه با آمریکا مربوط کردن یک اشتباه و یک تهدید است و باید از آن پرهیز کنیم.
ذوقزدگی نسبت به برقراری رابطه با آمریکا وضع خوبی نیست
مطهری با اشاره به رویکرد برخی رسانههای داخلی به برقراری رابطه ایران و آمریکا، اظهار کرد: وضعی که در برخی رسانهها دیده میشود به گونهای است که نوعی ذوقزدگی نسبت به برقراری رابطه با آمریکا وجود دارد. به نظر من این وضع خوبی نیست. به هر حال ما در موضوع فلسطین با آمریکا اختلاف اساسی و مبنایی داریم. طبیعی است این اختلاف به این زودیها حل نخواهد شد و نباید انتظار داشته باشیم روابط به سرعت رو به بهبود بگذارد و تبدیل به روابط خوبی مثل رابطه خوب کشورهای اروپایی با آمریکا شود.
همچنان بر آرمان فلسطین پافشاری میکنیم
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرد: ما همچنان بر آرمان فلسطین پافشاری میکنیم، همچنان به نشر و گسترش اسلام در دنیا معتقدیم و در ابلاغ پیام انقلاب به دنیا فعال خواهیم بود. طبیعی است اینها با منافع آمریکا سازگار نیست اما به هر حال امروز در هیات حاکمه آمریکا تغییر رفتاری پیدا شده و نگاه واقعبینانهتری به چشم میخورد. ما باید از فرصت بودن آقای اوباما استفاده کنیم زیرا با همه اختلافاتی که با آمریکا داریم رابطه با این کشور میتواند برای کشور ما مفید باشد همانطور که امروز با اروپا و روسیه هم با وجود اختلافات زیاد رابطه داریم.
مطهری در بخش دیگری از گفتوگوی خود تصریح کرد: سوالی که برای برخی مطرح است و به شوخی و جدی آن را میپرسند این است که اگر با نرمش قهرمانانه میشد روابط را بهبود بخشید و برخی مشکلات را از پیش پا برداشت، چرا این کار زودتر انجام نشده است؟ من میخواهم بگویم اتفاقا زمان این کار امروز است. ما 10 سال پیش این قدرت را در زمینه انرژی هستهیی و این نفوذ را در دنیا نداشتیم، نفوذی که امروز در سوریه داریم و نیازی که آمریکا به ما برای حل مشکل سوریه دارد قبلا وجود نداشته و آمریکاییها هم به این نقطه رسیدهاند که نیازمند به ایران هستند بنابراین اینطور نیست که بگوییم اگر 10 سال پیش این نرمش قهرمانانه را نشان میدادیم همین نتیجه را میگرفتیم.
این انعطاف امروز میتواند نتیجهبخش باشد
این نماینده اصولگرای مجلس گفت: امروز آنها قدرت ایران را دیدهاند و احساس نیازمیکنند بنابراین این انعطاف امروز میتواند نتیجهبخش باشد پس اشتباه نکنیم که اگر به همین راحتی بود چرا دیر اقدام کردیم زیرا ما امروز در شرایطی هستیم که میتوانیم این کار را انجام دهیم و آثار خوبی را شاهد باشیم.
نقش احمدینژاد در پیشبرد پروژه انرژی هستهیی قابل تقدیر است
نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به پیگیری پرونده هستهیی ایران در دوره ریاستجمهوری محمود احمدینژاد، خاطرنشان کرد: در این میان باید از نقش آقای احمدینژاد در پیشبرد پروژه انرژی هستهیی تقدیر کنیم. به هر حال با همه انتقاداتی که ما به ایشان داشتیم، ایشان در این مساله نقش مهمی داشتند.
برقراری رابطه با آمریکا به معنی تمام شدن انقلاب اسلامی نیست
مطهری یادآور شد: همانطور که نباید نسبت به موضوع برقراری رابطه ایران و آمریکا ذوقزدگی داشته باشیم و رفع همه مشکلات را با این مساله مرتبط کنیم از آن طرف هم نباید نگاه منفی داشته باشیم و فکر کنیم برقراری رابطه با آمریکا به معنی تمام شدن انقلاب اسلامی است و اگر رابطه برقرار شد انقلاب به پایان خط خود رسیده است، اساسا اینطور نیست.
حرکت توهینآمیز نسبت به رییسجمهور کار درستی نبود
وی افزود: برقراری ارتباط باعث میشود ما بهتر بتوانیم حرف خود را در دنیا مطرح کنیم، در جوامع بینالمللی موثرتر باشیم و بتوانیم پیام انقلاب اسلامی را به دنیا برسانیم، ضمن اینکه ما بر مواضع خود در مساله فلسطین و صدور انقلاب همچنان اصرار داریم و پابرجا هستیم و اینها ارتباطی با هم ندارد اگرچه متاسفانه تندرویهایی میشود و امروز آنطور که شنیدیم حرکت توهینآمیزی نسبت به رییسجمهور انجام شد که درست نیست.
منافع عدهای در نداشتن رابطه با غرب و آمریکا است
این نماینده مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: البته ممکن است عدهای باشند که منافع اجتماعی و سیاسیشان در نداشتن رابطه با غرب و آمریکا باشد و شاید این فضا را بیشتر دوست دارند تا اینکه یک ارتباط معقول بین ایران و آمریکا برقرار شود ولی این دوستان هم باید به فکر منافع و پیشبرد انقلاب اسلامی باشند و اینکه انقلاب از چه راهی بهتر میتواند توسعه پیدا کند و نگاه دقیقتر و عمیقتری به این مساله داشته باشند.