کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

چرا ایرباس تولید غول مسافربری را متوقف کرد؟

یورونیوز , 25 بهمن 1397 ساعت 22:38

گروه فناوری: شرکت هواپیماسازی ایرباس اعلام کرد که تولید بزرگ‌ترین هواپیمای مسافربری جهان را متوقف می‌کند.


در حالی که ایرباس، هواپیمای مدل آ ۳۸۰ را با رویای تسخیر آسمان در قرن ۲۱ میلادی طراحی و تولید کرده بود ولی به دلیل محقق نشدن اهداف فروش آن تصمیم گرفته تا رقیب اصلی بوئینگ مدل ۷۴۷ را متوقف کند. اتحادیه‌های کارگری می گویند این تصمیم دستکم بر روی ۳۵۰۰ فرصت شغلی تاثیر خواهد گذاشت. این هواپیمای مسافربری که با هدف جابجایی ۵۴۴ مسافر طراحی شده بود به دلیل اندازه بزرگ و قدرت مانور پائین آن مورد استقبال شرکت‌های هواپیمایی قرار نگرفت.

در همین حال شرکت هواپیمایی امارات که از مشتریان اصلی این مدل از هواپیمای ایرباس به شمار می‌رود، اعلام کرده که قصد دارد سفارش پیشین خود به شرکت ایرباس را از ۱۶۲ فروند به ۱۲۳ فروند کاهش دهد. هواپیمایی امارات در بیانیه روز پنجشنبه خود اعلام کرده قصد دارد به جای مدل آ۳۸۰ حدود ۷۰ مدل هواپیمای کوچک‌تر مدل آ ۳۵۰ و آ۳۰۰ از بزرگ‌ترین هواپیماسازی اروپا خریداری کند. معامله ای که ارزش آن بیش از ۲۱ میلیارد دلار خواهد بود.
در چنین شرایطی شرکت ایرباس با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که آخرین هواپیمای مدل آ۳۸۰ را در سال ۲۰۲۱ تحویل خواهد داد و پس از آن تولید این مدل هواپیما را متوقف خواهد کرد. پیش‌تر هم شرکت هواپیمایی قطر از قصد خود برای جایگزین کردن این مدل از هواپیماهای ایرباس با مدل ایکس ۷۷۷ بوئینگ خبر داده بود.

چرا ایرباس تولید غول مسافربری را متوقف کرد؟
شرکت هواپیماسازی ایرباس تنها پس از ۱۴ سال از اولین پرواز آ ۳۸۰ و ۱۲ سال سابقه در جابه جا کردن مسافران اعلام کرد که تولید بزرگ‌ترین هواپیمای مسافربری جهان را متوقف می‌کند. با اعلام این تصمیم، انتظار می‌رود خط تولید آخرین ایرباس‌های آ ۳۸۰ در سال ۲۰۲۱ و پس از تحویل آخرین سفارشات از جمله ۱۴ فروند ایرباس‌ آ ۳۸۰ برای شرکت هواپیمایی امارات به پایان رسد. اما چرا هواپیمای غول‌آسای ایرباس‌ آ ۳۸۰ مجبور است زودتر از انتظار، بازنشسته شود؟
ظرفیت بالای مسافربری
شرکت هواپیمایی امارات با این‌که یکی از وفادارترین و بزرگترین مشتریان ایرباس‌های آ ۳۸۰ است، دیگر تمایلی به خرید این غول مسافربری ندارد. مقامات این شرکت می‌گویند که ایرباس‌ آ ۳۸۰ با ظرفیت ۵۴۴ مسافر، تنها زمانی سودآور است که هواپیما پر باشد. هر صندلی خالی هزینه مضاعفی برای شرکت در جهت تامین هزینه سوخت این هواپیمای غول‌آسای دو طبقه است. یکی از کارشناسان صنعت هوایی به خبرگزاری رویترز می‌گوید: «مدیران ارشد مالی شرکت‌های هواپیمایی از هواپیماهای پرظرفیت وحشت دارند. احتمال عدم موفقیت در فروش تمام بلیط‌ها و خالی ماندن صندلی‌ها بسیار بالا است.»

عقب نشینی مشتری بزرگ
غول‌آسا بودن ایرباس‌ آ ۳۸۰ و ظرفیت بالای مسافربری آن در ابتدا برای شرکت‌های هواپیمایی که تصور می‌کردند این هواپیما هزینه‌ها را کاهش خواهد داد، بسیار هیجان‌انگیز بود. به گزارش خبرگزاری رویتز با کاهش میزان گردشگران و آهسته شدن چرخ صنعت گردشگری از سپتامبر ۲۰۰۱، سفارشات این هواپیما کاهش یافت. علاوه بر این، شرکت‌های هواپیمایی آمریکایی هرگز ایرباس‌ آ ۳۸۰ را خریداری نکردند و شرکت‌های هواپیمایی چینی تنها تعداد بسیار محدودی سفارش دادند.

با این حال تولید ایرباس آ ۳۸۰ ادامه یافت. دبی و شرکت هواپیمایی امارات با سفارش‌های ایرباس‌ آ ۳۸۰ در واقع تبدیل به حامی مالی این هواپیما شدند. وابستگی تولید ایرباس‌ آ ۳۸۰ به تنها یک مشتری، باعث شکست پروژه تولید هواپیمای غول‌آسا شد. با اعلام تصمیم شرکت هواپیمایی امارات مبنی بر تجدیدنظر در سفارش بیست فروند آ ۳۸۰، شرکت ایرباس مجبور شد پایان تولید این هواپیمای غول‌آسا را اعلام کند. مدیر عامل اجرایی گروه ایرباس، تام اندرس در این باره به خبرنگار بلومبرگ گفت: « به علت تصمیم شرکت هواپیمایی امارات و با وجود تلاش‌های ما برای فروش آ ۳۸۰ به دیگر خطوط هوایی در سال‌های اخیر، ما چاره‌ای جز پایان دادن به تولید این هواپیما نداریم.»

بازار دسته دوم
علاوه بر نبود مشتری برای سفارش تولید ایرباس آ ۳۸۰، بازار دسته دومی نیز برای این هواپیمای غول‌آسا وجود ندارد. شرکت هواپیمایی سنگاپور که یکی از اولین شرکت‌های هواپیمایی است که با ایرباس آ ۳۸۰ مسافران را جابه‌جا کرد، پس از برگرداندن هواپیما به فرانسه متوجه شد که مشتری برای ایرباس آ ۳۸۰ دسته دوم وجود ندارد و در نتیجه شرکت تصمیم گرفت هواپیما در این کشور اوراق شود.

شکست پروژه‌ای اروپایی
از همان ابتدای تولید هواپیمای ایرباس‌ آ ۳۸۰، یک پروژه اروپایی تمام عیار مطابق بر روح جمعی اتحادیه اروپا بود. نخست وزیر وقت بریتانیا، تونی بلر ایرباس‌ آ ۳۸۰ را «نماد قدرت اقتصادی» دانست و نخست وزیر اسپانیا این پروژه مشترک اروپایی را «به حقیقت پیوستن یک رویا» خواند.
به گفته خبرگزاری بلومبرگ، بال‌های ایرباس‌ آ ۳۸۰ در بریتانیا ساخته و دیگر قطعات آن از کارخانه‌های مختلفی در سراسر فرانسه و آلمان به شهر تولوز در فرانسه فرستاده تا لایه رنگ نهایی در هامبورگ به ایرباس‌ آ ۳۸۰ زده و به مشتری ارسال شود. حال با بروز اختلافات سیاسی بین بریتانیا و اتحادیه اروپا، پایان یافتن تولید این هواپیمای غول‌آسا، نمادی از شکست پروژه ای اروپایی است.


کد مطلب: 172216

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/172216/چرا-ایرباس-تولید-غول-مسافربری-متوقف

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir