گروه جامعه_ رسانه ها: روزنامه آرمان نوشت: قلیان کشیدن دختران و زنان در فضای عمومی و مکانهای تفریحی کمکم دارد قبح خودش را از دست میدهد و چنان سرعتی گرفته است که اگر هرچه زودترمتولیان و مسئولان فرهنگی دست از شعار برندارند، شاید آمارهای نگرانکننده در سالهای آینده، حکایت از پیشی گرفتن زنان از مردان در کشیدن قلیان شود.از نگاه دختران و زنانی که قلیان میکشند، نبود تفریح مناسب از عمده دلایل گرایش دختران به قلیان است؛ با تمام محدودیتها و غدغنکردن سرویس قلیان به بانوان در سفرهخانهها و کافیشاپها، فقط کافی است عصرها بهخصوص روزهای پنجشنبه و جمعه سری به فرحزاد، دربند، درکه و کن بزنیم تا شاهد دخترانی باشیم که به همراه دوستان و یا حتی خانواده، پای قلیان نشستهاند و چنان پک میزنند که گویی سالهاست تجربه این کار را دارند.
آمارها نشان میدهد تعداد دخترانی که قلیان میکشند، ۱۰ درصد هم افزایش داشته است؛ این یعنی اینکه با طرحها و روشهای پیشگیری، موفقیتی حاصل نشده و باید چارهای اندیشید.علی نوری، جامعهشناس و استاد دانشگاه گفت: در طی 10 سال گذشته، میزان مصرف قلیان در بین دختران و زنان 10 برابر شده است یعنی از سال 2010 تاکنون که در سال 2019 به سرمیبریم در ایران این رقم 10 برابر افزایش پیدا کرده است. این جامعهشناس با اشاره به نیازمبرم جامعه به پژوهش گسترده در این زمینه، ادامه داد: میزان مصرف قلیان در میان دختران و زنان بهسرعت رو به افزایش است و این نیازمند یک پژوهش گسترده برای شناسایی علل و راههای مقابله با این مساله است.
وی گفت: متاسفانه بر اساس آمارهایی که وزارت بهداشت اعلام کرده است، سن شروع به قلیان پایین آمده و به 14 سال رسیده استاین استاد دانشگاه اذعان کرد: درحالیکه مصرف سیگار مردانه است و بین پسران و مردان بیشتر دیده میشود، مصرف قلیان در بین مردان و زنان برابر شده و جنسیت تاثیری بر افزایش و کاهش مصرف نداشته و برای هر دو جنس برابر است. وی با اشاره به اینکه به خاطر فرهنگ و سنت در شهرهای جنوبی مصرف قلیان در بین زنان بیشتر از مردان است، ادامه داد: مطابق آمار 35 تا 40 درصد دانشجویان و 20 تا 25 درصد دانشآموزان دبیرستانی، قلیان مصرف میکنند و این نسبت در بین دختران و پسران برابر است.این پژوهشگر اجتماعی گفت: باید توجه داشته باشیم که از لحاظ پزشکی، ضررهای خیلی زیادی در مصرف قلیان وجود دارد و این عوارض در زنان بیشتر از مردان است؛ ازجمله این مضرات آسیب به ریه و قلب است و همچنین کشیدن قلیان، یکی از عوامل بیماری هپاتیت B است؛ مخصوصا اسانسهایی که در توتون قلیان استفاده میشود، از عوامل سرطانزا است.
دلایل قلیانکشیدن دختران و زنان
نوری با اشاره به تخصصی بودن این بخش در حوزه پزشکان از علل اجتماعی گرایش دختران به قلیان گفت: با توجه به تحقیقات صورتگرفته، یکی از عوامل گرایش دختران به قلیان، تفریح و سرگرمی است که خیلیها معترضاند که سرگرمی ندارند تا ساعاتی را با دوستان خود بگذرانند. وی علت دوم را اینگونه بیان کرد: جلبتوجه بهخصوص برای جنس مخالف یا خودی نشان دادن و خودنمایی کردن برای اثبات اینکه بزرگ شدهاند و خانوادههایی که در آنها قلیان مصرف میشود، عاملی برای یادگیری فرزندانشان است.همچنین از دیگر انگیزههای گرایش به مصرف قلیان، اثبات برابری با پسران و از بین رفتن قبح این مساله است. این استاد دانشگاه با انتقاد از شیوه زندگی شهری گفت: استرسهای زندگی و نبود امکانات تفریحی و نبود روابط اجتماعی کافی، سبب میشود فرد اوقات فراغت خود را اینگونه سپری کند. وی در پایان افزود: این عوامل از عمده دلایل گرایش دختران به قلیان است که باید شناسایی دقیق شده و راهکاری اندیشیده شود؛ زیرا این مساله هزینههای زیادی به جامعه تحمیل و سلامت بخش بزرگی از جامعه را تهدید میکند؛بنابراین باید این مساله حل و یا کنترل شود.