گروه سياسي: در حاليكه خانواده مهدي كروبي ميگويند اتفاق خاصي درباره حصر رخ نداده، محمدرضا عارف مدعی شد: زمانی نیروهای امنیتی در منزل آقای کروبی بودند اما اکنون او میتواند در منزل خود جلسه داشته باشد. زمانی حتی روزنامه هم نداشت. محدودیتها کاهش یافته است.
به گزارش ایسنا، عارف با بیان اینکه جامعه دانشجویی ما ۳۲۰۰ نشریه منتشر میکند، اظهار کرد: جای خوشحالی دارد که با وجود همه مشکلات مربوط به حوزه نشر، این تعداد نشریه منتشر می شود.
وی همچنین بیان کرد: وظیفه اصلی دانشگاه آموزش و پژوهش است اما حضور در عرصههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نیز از دانشگاه انتظار می رود. دانشگاه چه قبل و چه بعد از انقلاب اسلامی همواره نقش محوری داشته است. امام خمینی (ره) میفرماید دانشگاه کارخانه انسان سازی است؛ بنابراین نباید جوان در دانشگاه یک بعدی تربیت شود. جوان برای پذیرش مسئولیت در آینده کشور ساخته شود. در چهار دهه بعد پیروزی انقلاب اسلامی هرگاه دانشجو فرصت بیشتری برای عرض اندام داشت، ما نتایج بهتری گرفتیم.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به حساسیت، سختی و تاثیرگذاری کار نشریات دانشجویی خاطرنشان کرد: جامعه دانشجویی باید برای خود رسالتی قائل باشد و در ارتقای سطح جامعه در زمینههای مختلف سهیم باشد. باید چهار دهه گذشته تحلیل شده و جایگاه امروز در زمینه ارتقای فرهنگی تبیین شود. دانشجو باید توانمندی خود را ارتقا دهد. انتظار از جامعه دانشجویی، نقد دقیق تصمیمات و ارائه راهکار برای برون رفت از مشکلات کشور است. جامعه دانشجویی باید تحلیلی از وقایع جاری کشور داشته باشد و شرایط زمانی را درک کند. ممکن است صحبتی الان مناسب باشد ولی چند روز دیگر بیان آن مناسب نباشد. من نمی گویم دانشجو محافظه کار باشد اما باید واقعیات و مشکلات کشور دیده شود. عارف در پاسخ به پرسشی در مورد حوزه اختیارات شورای عالی انقلاب فرهنگی در دانشگاهها بیان کرد: این شورا در جایگاه سیاستگذاری و قانونگذاری قرار دارد و شورای نگهبان تصمیمات مجلس را با سیاستهای این شورا میسنجد. پیش از این بین مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی توافق شده بود اگر شورا به موضوعی ورود کرد، مجلس ورود نکند یا برعکس. شورای عالی انقلاب فرهنگی بیشتر کار سیاستگذاری میکند و مجلس قانونگذاری اما تفکیک روشنی میان سیاستگذاری و قانونگذاری وجود ندارد.
رئیس فراکسیون امید همچنین درباره حوزه عملکرد مجلس خاطرنشان کرد: نماینده مجلس نباید در امور اجرایی دخالت کند اما نظارت وظیفه ذاتی نمایندگان است. اگر گزارشی در مورد موضوعات دانشگاه به ما برسد ما حق بررسی و تحقیق و تفحص داریم. فراکسیون امید هم کمیته دانشگاهی دارد که مسئول آن خانم سعیدی است. ما در حد توان خود مسائل دانشگاه را دنبال میکنیم اما آنها را رسانهای نمیکنیم؛ زیرا هدف ما حل مشکلات دانشگاه است. اگر در دانشگاهی خلاف قانون عمل میشود ما آن را پیگیری میکنیم. دانشجویان این مسائل را برای ما در فراکسیون امید ارسال کنند. وظیفه ما بررسی و پیگیری این موضوعات است البته وزارت علوم نیز چنین وظیفهای دارد. عارف با بیان اینکه اگر هیأت نظارت دانشگاه سلیقهای عمل کرد گزارش آن را برای ما بفرستید، گفت: ما این موضوعات را پیگیری میکنیم و اگر لازم باشد حتماً از طریق سوال، تذکر و تحقیق و تفحص موضوع را دنبال میکنیم. کمیته دانشجویی فراکسیون امید به دانشگاهها سر میزند و ما توانستهایم از این طریق تا حدودی مشکلات را حل کنیم. خود من هم پیگیر این مسائل هستم.
در ادامه دانشجویی با اشاره به بازداشت بودن یک دانشجو به نام م. از عارف پرسید که چه پیگیری در این زمینه انجام شده است که وی در پاسخ بیان کرد: ما بعد از حوادث دی ماه با ایجاد کارگروهی مسئله دانشجویان بازداشتی را پیگیری کردهایم و تا حدودی هم موفق شدیم. ما این مسائل را از طریق فراکسیون امید دنبال میکنیم و خیلی آن را در کمیسیون آموزش مجلس مطرح نمیکنیم. موردی را که شما اشاره کردید را من نمیدانم اما آن را پیگیری خواهم کرد. موارد مشابهی بوده است که سعی کردهایم با برگزاری جلسات با رؤسای دانشگاهها، بخشهای اطلاعاتی کشور و تشکلهای دانشجویی مشکل را حل کنیم.
رئیس فراکسیون امید همچنین درباره لغو برنامههای دانشجویی اظهار کرد: اگر مراسمی در دانشگاه مجوز دارد حتماً باید برگزار شود. نباید نیروهای خارج از دانشگاه در امور داخلی دانشگاه دخالت کنند. دانشجویی دلیل عدم تشکیل شورای صنفی دانشجویی را از عارف پرسید که وی در پاسخ بیان کرد: این موضوع را باید پیگیری کنیم که چرا تا کنون شورای صنفی تشکیل نشده، البته پیگیریهای ما درباره ایجاد اتحادیههای انجمن اسلامی تاکنون به نتیجه نرسیده است ولی باید آن را همچنان دنبال کنیم.
رئیس کمیسیون آموزش مجلس درباره عملکرد مجلس در خصوص دانشجویان ستارهدار تصریح کرد: دولت در این زمینه لایحهای به مجلس داده است ولی این لایحه مغایر قانون اساسی است و ما به دولت وقت دادهایم تا این لایحه را اصلاح کند. زمانی تعداد دانشجویان ستارهدار صدها نفر بود اما اکنون این تعداد کاهش یافته است. من منکر وجود دانشجویان ستارهدار نیستم اما تعداد این دانشجویان کمتر شده است و باید این پرونده کاملاً بسته شود. ما پیگیر مسئله دانشجویان ستارهدار هستیم و به نتایج خوبی هم رسیدهایم.
عارف در واکنش به اظهارات دانشجویی مبنی بر هزینه دار بودن کرسیهای آزاداندیشی برای دانشجویان خاطرنشان کرد: اصرار رهبری بر برگزاری کرسیهای آزاداندیشی است و در این زمینه بارها تذکر دادهاند. در این زمینه باید وزارت علوم پیگیری کند. نباید دانشگاهی در این زمینه سلیقهای عمل کند. در ادامه دانشجویی از عملکرد فراکسیون امید در انتخاب وزیر علوم انتقاد کرد که رئیس فراکسیون امید در این باره گفت: در زمینه انتخاب وزیر علوم، نظر تشکلهای دانشجویی مخالف انتخاب آقای غلامی بود اما اساتید نخبه دانشگاه از جمله فرجی دانا، خانیکی، ظریفیان و توفیقی در تایید غلامی اصرار داشتند. فراکسیون امید نمیخواست در مقابل نظرات دانشجویان یا اساتید قرار بگیرد. بنابراین تصمیم واحد نگرفت و اختیار را به خود اعضا داد. البته امیدواریم وزیر علوم جدیتر مطالبات دانشجویان را دنبال کند.
وی درباره عملکرد فراکسیون امید درباره فعالان محیط زیست نیز گفت: ما در این پرونده نیز پیگیریهای مستمری داشتهایم. خود من دو جلسه با خانوادههای دستگیر شدگان داشتهام. با وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه نیز ما جلسه داشتهایم. اختلاف نظر جدی در این زمینه وجود دارد. بخشی از دستگاههای اطلاعاتی معتقدند این افراد جاسوس هستند و بخشی دیگر چنین اعتقادی ندارند. ما با دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز جلسه داشتیم و پرونده ابتدا در دبیرخانه شورای امنیت ملی بررسی شد سپس به دادگاه رفت. ما قاضی نیستیم اما وظیفه نظارت و پیگیری داریم و وظیفه خود را در این زمینه انجام دادهایم. وی تاکید کرد: راهبرد اصلاحات، پیشبرد مسائل با آرامش است. ما با همین راهبرد در انتخابات ۹۲، ۹۴ و ۹۶ پیروز شدیم. این راهبرد به صلاح کشور است. راهبرد ما یعنی پیشبرد اصلاحات با آرامش را دنبال میکنیم، از اصول خود کوتاه نمیآییم و محافظه کاری هم نمیکنیم.
رئیس فراکسیون امید در پاسخ به انتقاداتی از عملکرد شورای عالی سیاستگذاری گفت: این شورا سه دوره عملکرد داشته است که البته در پایان هر دوره ما نقدها را بررسی کرده و سعی بر اصلاح عملکردها داشتهایم. البته نظر ما این است که ما باید به تدریج احزاب فراگیر داشته باشیم و بر این اعتقادیم که باید احزاب در کشور حاکم باشند. عارف در پاسخ به سوالی درباره نظارت مجلس بر دانشگاه آزاد بیان کرد: دانشگاه آزاد یک نهاد عمومی است اما هیچ الزامی به پاسخگویی به مجلس ندارد. البته ما به موضوعات اخیر دانشگاه آزاد مثل پذیرش دانشجو که دردسر ساز شد یا موضوع حادثه اتوبوس در این دانشگاه پرداختیم. ما حق داریم گزارشهای خود را به صحن مجلس بدهیم یا اینکه پس از قرائت در صحن مجلس گزارشها را به قوه قضائیه بدهیم. بیش از این نمیتوانیم کاری کنیم.
وی در پاسخ به انتقادی در مورد رابطه فراکسیون امید با دولت اظهار کرد: اصلاحات در سال ۹۲ و ۹۶ از روحانی حمایت کرد و فراکسیون امید هم که بخشی از جریان اصلاحات است نمیتواند مستقل از این جریان موضع گیری کند. من معتقدم حمایت ما از دولت باید همراه با نقد جدی باشد. ما از دولت حمایت میکنیم. هزینه آن را هم باید بدهیم ولی باید نقد هم داشته باشیم. عارف همچنین درباره انتقاد از عملکرد فراکسیون امید خاطرنشان کرد: بخشی از سرمایه اجتماعی ما کم شده است که باید آن را جبران کنیم. ما باید پاسخ دهیم که چقدر به برنامههای اعلامی در سال ۹۴ عمل کردهایم. فراکسیون امید این ضعف را داشته است که به مردم گزارش کار نداده، تعامل ما باید با مردم بیشتر میبود.
عارف در پایان در پاسخ به این پرسش که دستاورد اصلاح طلبان برای رفع حصر چه بوده است؟ گفت: زمانی نیروهای امنیتی در منزل آقای کروبی بودند اما اکنون او میتواند در منزل خود جلسه داشته باشد. زمانی حتی روزنامه هم نداشت. محدودیتها کاهش یافته است اما ما همچنان پیگیر هستیم. وی درباره کاهش محدودیتهای میرحسین موسوی نیز گفت: تصمیمات گرفته شده برای کروبی و موسوی یکی است اما مهندس موسوی از این تصمیمات جدید استفاده نمیکند.