به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۲۰:۴۱
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۰۳/۱۹ ساعت ۱۸:۱۰
کد مطلب : ۱۷۹۴۲۶
سرپرست سازمان غذا و دارو:

دسترسی به غذای ایمن حق مردم است

گروه جامعه: سرپرست سازمان غذا و دارو با انتشار پیامی به مناسبت روز جهانی ایمنی غذایی، گفت: باید بتوانیم برای کاهش تاثیرات فراوان مواد غذایی غیرایمن اقدامات اساسی انجام دهیم و برای این کار نهادهای دولتی، دستگاه‌های نظارتی، تولید کنندگان، وارد کنندگان، مصرف کنندگان و تمام عوامل باید در قبال وظایف خود مسئولیت پذیر و پاسخگو باشیم.
دسترسی به غذای ایمن حق مردم است
بنابر اعلام پایگاه خبری سازمان غذا و دارو، در متن پیام سرپرست سازمان غذا و دارو به مناسبت روز جهانی ایمنی غذایی آمده است:«به همه همکارانم در سازمان و معاونت‌های غذا و دارو و تمام کسانی که در زنجیره مزرعه تا سفره در ایمنی مواد غذایی مسئولیت دارند، روز جهانی ایمنی مواد غذایی را تبریک عرض می‌کنم.امسال هفتم ژوئن اولین سالروز جهانی ایمنی مواد غذایی است. این تصمیم که توسط WHO و FAO به صورت مشترک اعلام شده است به منظور توجه و تمرکز در تشخیص، پیشگیری و مدیریت خطرات بیماری‌های مرتبط با امنیت غذایی است. همانگونه که در شعار امسال عنوان شده است: «ایمنی مواد غذایی، دغدغه همگانی»، دسترسی به غذای ایمن حق همه مردم است،  انسان سالم با غذای ایمن میسر است و باید با توسعه سلامتی انسان‌ها، نیاز به مصرف دارو را کم و کمتر کنیم.

ما باید بتوانیم نظارت‌های لازم را در تمام زنجیره تامین غذا که امروزه به شکل کاملا پیچیده است،  موثرتر از قبل داشته باشیم تا از ایمن بودن زنجیره اطمینان حاصل کنیم.وزارت بهداشت به عنوان تنها مرجع متولی سلامتی از طریق سازمان غذا ودارو باید بتواند به دقت زنجیره تامین را کنترل و از ایمن بودن آن اطمینان حاصل کند. برای این امر شاید نیاز باشد قوانین مصوب بازنگری و هماهنگی بیشتری با ارگان‌ها و سازمان‌های دولتی دیگر داشته باشیم، چرا که  همه افراد درگیر زنجیره مواد غذایی مسئول ایمنی مواد غذایی هستند. تمام مصرف کننده‌ها حق دارند به غذای سالم و دارای ارزش تغذیه‌ای مناسب دسترسی داشته باشند.

بدون ایمنی مواد غذایی قطعا امنیت غذایی معنی ندارد. مخصوصا در شرایط تحریم کنونی  هرگونه اتفاق منفی در ایمنی مواد غذایی علاوه بر اثرات منفی بر سلامت عمومی زیان‌های زیادی را بردوش دولت جهت درمان بیماران و تامین دارو خواهد داشت. برنامه‌های ما در حوزه غذایی درخصوص ارتقاء و اطمینان بیشتر از ایمنی و ارزش تغذیه‌ای مواد غذایی است، باید برای ارتقاء ایمنی و سلامت مصرف کننده برای نشانگرهای تغذیه‌ای و شناسه اصالت کالا اقدامات موثرتری انجام دهیم.  همه ما در زنجیره تولید، حمل و نقل، نگهداری، واردات، صادرات، عمده فروشی، خرده فروشی و ... حتی مصرف کننده مسئول حفظ ایمنی مواد غذایی هستیم تا غذای ایمن در زنجیره تامین جا به جا شود. بنا به گزارش‌های مربوط به ایمنی مواد غذایی تقریبا ۶۰۰ میلیون نفر در جهان با خوردن غذای آلوده بیمار می‌شوند و ۴۲۰ هزار نفر از آنها هر سال جان خود را از دست می‌دهند. بیش از ۲۰۰ نوع بیماری از اسهال گرفته تا سرطان را موجب می‌شود. بچه‌های زیر ۵ سال، ۴۰ درصد از بیماران ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده را در دنیا شامل می‌شوند و ۱۲۵ هزار نفر از آنها هر سال جان خود را از دست می‌دهند.

بیماری‌های ناشی از غذا مانع پیشرفت اجتماعی و اقتصادی می‌شوند و حتی باعث آسیب رساندن به اقتصاد ملی، گردشگری و تجارت است. ارزش تجارت مواد غذایی در جهان ۶.۱ تریلیون دلار است که تقریبا برابر با ۱۰ درصد از کل تجارت سالانه در سطح جهان است.هزینه‌های غذایی غیرایمن در اقتصادهای کم درآمد و متوسط بسیار چشمگیر است. هر سال حدود ۷۰۰ هزار نفر در سراسر جهان به علت عفونت‌های باکتریایی مقاوم به درمان جان خود را از دست می‌دهند.بهبود شیوه‌های نظارت و افزایش مسئولیت پذیری در بخش غذایی در طول زنجیره غذایی با سامانه های مرتبط از برنامه‌های اساسی و ریشه‌ای سازمان غذا و دارو خواهد بود. باید بتوانیم برای کاهش تاثیرات فراوان مواد غذایی غیرایمن اقدامات اساسی انجام دهیم و برای این کار نهادهای دولتی، دستگاه‌های نظارتی، تولید کنندگان، وارد کنندگان، مصرف کنندگان و تمام عوامل باید در قبال وظایف خود مسئولیت پذیر و پاسخگو باشیم.»
مرجع : ایسنا