به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۹ - ۲۳:۵۷
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۰۵/۲۱ ساعت ۱۳:۵۰
کد مطلب : ۱۸۵۰۷۹

پیش‌بینی‌ها درست از آب درنیامد!

گروه اقتصادی: در حالی در حال گذر از پیک مصرف برق در تابستان هستیم که پرونده خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده باز نشد و با اینکه حدود ۴۰۰۰ مگاوات کمبود در تولید برق وجود داشت، از آنجایی که رشد مصرف برق در تابستان امسال نسبت به تابستان سال گذشته، تنها یک درصد بود، پیش‌بینی‌هایی که بعضا درمورد خاموشی‌ها در تابستان امسال صورت گرفته بود، درست از آب در نیامد.
پیش‌بینی‌ها درست از آب درنیامد!
براساس پیش‌بینی‌هایی که سال گذشته صورت گرفته بود، اوج بار مصرف برق امسال در کشور، حدود ۶۱ هزار مگاوات تخمین زده شده بود ولی امسال تاکنون ۳۳۰۰ مگاوات در مصرف برق صرفه‌جویی گرفته تا پیک مصرف امسال به ۵۷ هزار مگاوات برسد. برای تولید علمی ۳۳۰۰ مگاوات باید ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه ساخته شود که این امر نیازمند سرمایه‌گذاری پنج میلیارد دلاری بیش‌تر برای پاسخگویی به مصرف است ولی خوشبختانه همراهی مردم در سازگاری با وضعیت دما و استفاده درست از سیستم‌های سرمایشی موجب صرفه‌جویی ۳۳۰۰ مگاواتی در مصرف برق شده است.به طور کلی میزان پیک در تابستان امسال نسبت به سال گذشته حدود یک درصد رشد داشت. میزان رشد مصرف طی ۱۰ سال قبل حدود ۴.۷ درصد و در ۴۰ سال اخیر ۷.۲ درصد بوده است. کارشناسان بر این باورند که کاهش رشد مصرف نشان دهنده این است که اقدامات مدیریت مصرف به خوبی جواب داده است. کار عمده‌ای که صورت گرفته ناشی از انجام اقدامات تشویقی است، زیرا نرخ برق به صورتی نیست که مشترکان تشویق شوند مصرف خود را در ساعات پیک کاهش دهند. در حالیکه در سایر کشورها قیمت‌ها در ساعات اوج تا ۱۰ برابر قیمت پایه افزایش می‌یابد و باعث می‌شود مردم رعایت کنند.

با وجود کمبود ۴۰۰۰ مگاواتی، خاموشی نداشتیم
پرونده پیک مصرف امسال در حالی رو به اتمام است که سرفصل خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده در این پورنده بازگشایی نشد. در حالیکه خاموشی تابستان سال گذشته رخ داد و به‌دلیل وجود بحران آب، کشور با خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده مواجه شد. پرونده این چالش با این‌که امسال به دلیل بارندگی‌های اخیر که در سراسر کشور رخ داد، به پررنگی سال گذشته نبود، به صورت قطعی بسته نشده بود و مسئولان به این سوال که آیا امسال تابستان را بدون خاموشی برنامه‌ریزی شده سپری خواهیم کرد یا نه، پاسخ قطعی نمی‌دادند.حتی رضا اردکانیان- وزیر نیرو- در حاشیه نخستین همایش سازگاری با کم آبی در پاسخ مبنی بر این‌که آیا امسال هم همچون تابستان سال گذشته با خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده مواجه خواهیم شد؟ گفته بود: از مردادماه سال گذشته برای تابستان سال ۱۳۹۸ برنامه‌ریزی کردیم و اساس را بر این گذاشتیم که شرایط آبی سال ۱۳۹۸-۱۳۹۷ همچون سال ۱۳۹۷-۱۳۹۶ باشد؛ یعنی حدود ۴۰۰۰ مگاوات کمبود تولید نیروگاه‌های برق آبی در تابستان ۱۳۹۸ داشته باشیم.

به گفته وی، به دلیل کمبود بارش‌ها برای تابستان ۱۳۹۸ حدود ۸۰۰۰ مگاوات کمبود تولید پیش‌بینی کردیم که بارش‌های اخیر موجب شد حدود ۴۰۰۰ مگاوات کمبود ناشی از کم‌بارشی و در نتیجه کمبود تولید برق در سدهای مخزنی که عمدتاً در خوزستان قرار دارند، برطرف شوند؛ اما حدود ۴۰۰۰ مگاوات دیگر کمبود وجود دارد.اردکانیان با اشاره به میزان مصرف برق در ایران، اظهار کرد: علاوه بر ۴۰۰۰ مگاوات مذکور افزایش مصرف غیرمتعارفی که ممکن است امسال به دلیل نوعی خاطرجمعی از اینکه مشکلی نداریم، به وجود بیاید؛ در واقع این‌که دوباره برگردیم به عادت قبلی می‌تواند مشکل‌ساز باشد. البته سعی کردیم تعدادی از واحدها را زودتر به مدار بیاوریم. اگر مصرف را به همان عادات پرمصرفی قبلی برنگردانیم؛ یعنی اگر رشد مصرف‌مان نسبت به تابستان سال گذشته ۲.۵ درصد بیشتر نباشد، امیدواری زیادی داریم که تابستان با آسایش سپری شود.

کاهش ۹۸ درصدی خاموشی‌ها
با وجود کمبودی که وزیر نیرو به آن اشاره کرده بود، میزان خاموشی‌های ناشی از حوادث در تابستان امسال ۶۰ درصد نسبت به سال قبل کم‌تر بوده است. ۹۸ درصد کل خاموشی‌های امسال نیز نسبت به سال گذشته که عمدتا خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده بوده است، کاهش یافته است. کاهش خاموشی‌ها ناشی از افزایش ظرفیت نیروگاه های برق آبی در سال جاری بود، زیرا نیروگاه‌های برق آبی برای تامین برق پایه مورد استفاده قرار نمی‌گیرند و انرژی پیک را تامین می‌کنند.ظرفیت نیروگاه‌های برق آبی حدود ۱۲ هزار مگاوات است. این نیروگاه‌ها امسال حدود ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت قابل تولید دارند، زیرا ممکن است همه سدها پر نباشند و شرایط برای تولید برق مناسب نباشد. نیروگاه‌های برق آبی به لطف بارشهای ابتدای سال ۴۵۰۰ مگاوات تولید بیشتری نسبت به سال قبل داشته‌اند و در نیروگاه‌های حرارتی ۳۳۰۰ مگاوات به ظرفیت جدید افزوده شده و یا این‌که توان قابل تولید واحدهای نیروگاهی موجود افزوده شده است. به عبارت دیگر کشور ۷۰۰۰ مگاوات نسبت به سال قبل توان تولید برق بیشتری داشت.
مرجع : ایسنا
برچسب ها: قطع برق