گروه بینالملل: زينالعابدین بنعلی، رئیس جمهور سابق تونس، در عربستان سعودی درگذشت.
وکیل بنعلی این خبر را تایید کرد. او از نوامبر ۱۹۸۷ تا ژانویه سال ۲۰۱۱ قدرت را به مدت ۲۳ سال در تونس بدست داشت. بن علی در پی ناآرامیها و اعتراضات گسترده مردم از قدرت کناره گرفت و قدرت را به محمد غنوشی، نخستوزیر وقت سپرد. او سپس با خانوادهاش به عربستان سعودی رفت. یک دادگاه نظامی در سال ۲۰۱۲ بنعلی را بطور غیابی محاکمه و به جرم دستور کشتار تظاهرکنندگان به حبس ابد محکوم کرد.
بركناری بن علی مقدمهای شد بر ناآرامیها و اعتراضات موسوم به «بهار عربی» در بسیاری از دیگر کشورهای عربی از جمله لیبی، مصر، سوریه و یمن شد که به جز مصر و تونس بقیه این كشورها همچنان درگیر جنگ داخلی هستند. بن علی هنگام مرگ ۸۳ سال داشت. پنجشنبه گذشته گزارشهایی منتشر شد که عنون میکرد بن علی در بیمارستان بستری شده و شرایط جسمانی او بحرانی است.
زین العابدین بن علی هشتاد و سه سال پیش در تونس متولد شد. در دوران دبیرستان به جنبش های مخالف استعمار فرانسه پیوست و برای مدت کوتاهی هم به زندان افتاد اما تحصیلات عالی خود را در مدارس نظامی فرانسه و آکادمی های اطلاعاتی و ضد اطلاعاتی این کشور گذراند. وی پس ازسالها خدمت در سمت های امنیتی و دیپلماتیک، سال ۱۹۸۷ میلادی قدرت را از دستان حبیب بورقیبه که به باور فرانسه و ایتالیا دیگر قادر به رهبری تونس نبود گرفت. مردم تونس از انتصاب بن علی استقبال کردند. وی برغم سالها خدمت در مقام رئیس سازمان امنیت کشور مخالف مجازات های شدید علیه بنیادگرایان اسلامی بود.
زین العابدین بن علی در عرصه بین المللی هم به توفیقاتی دست یافت. او سال ۱۹۸۷ موفق به دریافت جایزه دموکراسی و حقوق بشر از موسسه مطالعات سیاسی و اجتماعی فرانسه شد. هنگام دریافت این جایزه به او گفته شد: «شما در هفتم نوامبر ۱۹۸۷ شالوده دموکراسی را بنا گذاشتید و عزت ملت تونس را تضمین کردید.» تونس تحت رهبری رئیس جمهور بن علی نخستین انتخابات چند حزبی را در سال ۱۹۹۴ برگزار کرد که درپی آن احزاب مخالف ۱۹ کرسی از ۱۶۳ کرسی پارلمان را از آن خود کردند.
زین العابدین بن علی در مقطعی از زمان نقش مثبتی در بهبود اقتصاد کشورش ایفا کرد اما این روند تداوم چندانی نداشت چرا که با افزایش جمعیت جوان، بالارفتن نرخ بیکاری و ترویج فساد دولتی معضلات اساسی به تدریج در جامعه تونس ریشه دواند. رئیس جمهور بن علی سال ۲۰۰۲ در رفراندومی پارلمان تونس را به دو مجلس عوام و شورای عالی تقسیم و قانون اساسی را به نحوی ترمیم کرد که سن نامزدی ریاست جمهوری تا ۷۵ سالگی افزایش یابد. نمایندگان اتحادیه آفریقا انتخابات سال ۲۰۰۹ تونس را منصفانه توصیف کردند اما آمریکا برغم این استدلال که به ناظران بین المللی اجازه نظارت بر انتخابات داده نشده است همچنان به همکاری با تونس ادامه داد.
سیاست خارجی بن علی برخلاف برخی همسایگانش، بر حسن تفاهم با تمام کشورهای جهان استوار بود. با این همه در داخل کشور فساد و بیکاری گسترده گریبان دولت وی را می فشرد. اما آنچه پایان زین العابدین بن علی را رقم زد و انقلاب تونس را به بار نشاند و کشورهای دیکتاتور عرب را لرزاند و آغازگر جنبش موسوم به بهار عرب شد، خودسوزی جوانی سبزی فروش بود به اسم محمد البوعزیزی که با سیلی یک پلیس زن خودسوزی کرد تا موج تطاهرات اعتراضی کشورهای عرب را یکی پس از دیگری در بر گیرد.