به عنوان مثال در زندانی در نیویورک کتابی درباره نقشههای ماه به بهانه این که خطر فرار زندانیان را افزایش میدهد ممنوع شده است و یا در ایالت تگزاس، زندانیان مجاز به مطالعه فهرستی شامل بیش از ۱۰ هزار عنوان کتاب از آثار نویسندگانی چون «آلیس واکر»، «جان آپدایک»، «جورج اورول» و «جویس کرول اوتس» نیستند. در حالی که کتابفروشیها و کتابخانه های آمریکا هر ساله رویدادی با عنوان "هفته کتابهای ممنوعه" در حمایت از حق افراد برای مطالعه برگزاری میکنند اما انجمن قلم آمریکا اعلام کرده بزرگترین ممنوعیت کتابها در زندانهای دولتی و فدرال این کشور در حال روی دادن است، جایی که در حال حاضر ۲.۲ میلیون زندانی دوران محکومیت خود را پشت سر میگذارند.
انجمن قلم آمریکا با تنظیم عریضهای که به امضای بیش از ۴۰ هزار نفر رسیده است از کنگره آمریکا خواسته تا حق حیاتی خواندن در زندانهای آمریکا که به شدت درحال تضییع شدن است را مورد بررسی دقیق قرار دهد. دلایلی که زندانهای آمریکا برای ممنوعیت مجموعهای از کتابها اعلام میکنند شامل مواردی از محتوای غیراخلاقی تا تصویر کردن خشونت و فرار در این کتابها میشود و به گفته انجمن قلم آمریکا در حالی که این موارد ممکن است شامل نگرانیهایی قانونی باشد اما تعریف و تفسیر این دلایل آنقدر وسیع و گسترده است که توجیهی برای ممنوعیتهای خودسرانه کتابها ایجاد کرده است.
به عنوان نمونهای دیگر، در یکی از زندانهای فدرال کلرادو نیز مقامات زندان از در اختیار دادن دو کتاب خاطرات «باراک اوباما» به یک زندانی جلوگیری کردهاند و آن را به صورت بالقوه برای امنیت ملی آمریکا مضر توصیف کردهاند، هر چند که بعد از مدتی در تصمیم خود تجدیدنظر کردند.