کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

مصوبه نگران کننده مجلس درباره "قلیان"

ایسنا , 15 مهر 1398 ساعت 14:53

گروه جامعه: رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با بیان اینکه اخیرا برخی از نمایندگان مجلس طرحی را در مجلس عنوان کردند که اماکن عرضه کننده قلیان به اماکن خصوصی تبدیل شوند، گفت: این مصوبه نگران کننده است و تاثیر بدی بر افزایش مصرف داشته و اجازه نمی‌دهد به هدف خود که کاهش ۳۰ درصدی مصرف دخانیات تا سال ۱۴۰۴ است، دست یابیم.


مهندس بهزاد ولی‌زاده در حاشیه برگزاری کارگروه مشورتی کنترل دخانیات که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۴ به کنوانسیون کنترل دخانیات سازمان جهانی بهداشت ملحق شد و در سال ۱۳۸۵ قانون جامع کنترل دخانیات توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و یک سال بعد، آیین نامه اجرایی این قانون توسط هیات دولت تصویب شد.وی افزود: از زمانیکه قوانین کنوانسیون در ایران تصویب و در جهت کاهش عرضه و تقاضای دخانیات اقداماتی انجام شده است؛ طبق این معاهده بین المللی، گزارشاتی در مورد روند پیشرفت برنامه ها و روند اجرای مفاد کنوانسیون را با جزییات مربوط به هر ماده، به سازمان جهانی بهداشت ارسال می‌کنیم. ایران یکی از کشورهای موفق در اجرای کنوانسیون کنترل دخانیات طبقه بندی شده و در گزارشات سازمان جهانی بهداشت از ایران به عنوان کشور موفق در اجرای این کنوانسیون یاد شده است که مستندات آن نیز موجود است.  

ولی‌زاده با اشاره به برگزاری کارگروه مشورتی کنترل دخانیات، تصریح کرد: برگزاری این جلسه نیز با هدف تشریح گزارشات منتشر شده جمهوری اسلامی ایران در سازمان جهانی بهداشت در موضوع کنترل دخانیات است. این گزارشات در حضور اعضای کارگروه مشورتی کنترل دخانیات که نمایندگانی از دستگاه‌های مختلف هستند، ارائه شد تا بتوانیم نقطه نظرات دستگاه‌های مختلف را نسبت به این گزارشات و با توجه به وضعیت موجود، جمع آوری کنیم و از این نظرات و راهکارها، در پیشبرد و تقویت برنامه‌هایمان بهره بگیریم.رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با بیان اینکه در حال حاضر ۱۴ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال مصرف کننده انواع محصولات دخانی هستند، خاطرنشان کرد: ۲۵ درصد این آمار را مردان و ۴ درصد را زنان تشکیل می‌دهند.   وی در خصوص مصرف روزانه دخانیات گفت: حدود ۱۰.۱ درصد گروه سنی ۱۸ سال به بالا، مصرف کننده سیگار به صورت روزانه هستند که ۲۰ درصد را مردان و یک درصد زنان را شامل می‌شوند.

ولی‌زاده عنوان کرد: طبق آمار، مصرف سیگار در سال‌های اخیر، روند تقریبا ثابتی را در مردان طی کرده است، اما  در زنان این آمار در حال افزایش است.وی درخصوص باورهای غلط در مورد اینکه مصرف قلیان ضرری ندارد، توضیح داد: امروزه قلیان یکی از مهم‌ترین معضلات ما در عرصه کنترل دخانیات محسوب می شود، متأسفانه خانواده‌ها  تصور می‌کنند قلیان‌ها به دلیل اسامی میوه‌ای و عطر شیرینی که دارند، ضرری نداشته و در دورهمی‌های خانوادگی از این وسیله به راحتی استفاده می‌کنند.رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: همچنین باورهایی غلط مثل اینکه دود از آب عبور می‌کند و ضرر ندارد (اتفاقا آب باعث می‌شود دود راحت‌تر و بیشتر وارد حلق و ریه‌ها شود) یا اینکه تنباکوهای میوه‌ای برای بدن مفید هستند، باعث شده مصرف قلیان در بین مردم ما افزایش یابد. غافل از اینکه عطر و طعم توتون و تنباکوها، نه تنها طبیعی نبوده، بلکه شیمیایی است.

وی اظهار کرد: وزارت بهداشت در سال ۹۳ در ستاد کشوری کنترل دخانیات مصوبه‌ای را تدوین کرد که براساس آن افزودن عطر و طعم به مواد دخانی را ممنوع اعلام کرده و آن را مصداق تبلیغ تعریف کرد، لذا در سال ۹۵ وزارت صنعت این مسأله را به تولیدکننده‌ها ابلاغ کرد و این تولیدکننده ها به دیوان عدالت اداری شکایت کردند و دستور توقف طرح را گرفتند و بعداز آن، وزارت بهداشت در سال ۹۶ توانست دیوان عدالت اداری را قانع کند که کاربرد عطر و طعم در محصولات دخانی ضرر داشته و این بخشنامه کاملا درست است که در نهایت دیوان به نفع وزارت بهداشت رأی داد. اما از سال ۹۶ تاکنون این مصوبه اجرا نشده است و عملا دست‌هایی در کار است که اجازه نمی‌دهند سیاست‌های وضع شده در جهت کنترل مصرف دخانیات تاثیر خود را بر کاهش مصرف بگذارند. وزارت بهداشت در این عرصه به تنهایی عمل می‌کند و ضرورت دارد که سایر ارگان‌ها و دستگاه‌ها در کنار وزارت بهداشت دغدغه کاهش مصرف دخانیات در کشور را دنبال کنند؛ چراکه سالانه ۶۰ هزار نفر در اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند و تعداد زیادی نیز در اثر مواجهه با دود دخانیات، دچار بیماری و مرگ می‌شوند.بنابر اعلام وبدا، ولی‌زاده عنوان کرد: ما برای اینکه بتوانیم به تعهدات خود به سازمان جهانی بهداشت مبنی بر کاهش ۳۰ درصدی مصرف دخانیات تا سال ۱۴۰۴، دست پیدا کنیم باید نسبت به اجرای قانون نیز متعهد شویم؛ چراکه مصرف دخانیات عاملی برای مصرف سایر مواد دخانی بوده و فرد را مستعد مصرف سایر مواد دخانی می‌کند.  

وی خاطرنشان کرد: کاربرد عطر و طعم باعث نرمی تنباکو می‌شود، اما این نرمی به معنی بی‌خطر شدن آن نیست. ضمن اینکه دود بیشتری تولید می‌کند و خطرات و مضرات آن هم بیشتر می‌شود.ولی‌زاده درخصوص استفساریه خروج قهوه‌خانه‌ها از فهرست اماکن عمومی، گفت: اخیرا برخی از نمایندگان مجلس نیز طرحی را در مجلس عنوان کردند که اماکن عرضه کننده قلیان به اماکن خصوصی تبدیل شود، در حالیکه خصوصی شدن این اماکن باعث می‌شود دیگر وزارت بهداشت نتواند بر آنها نظارت کند و اتفاقا استفاده از قلیان افزایش می‌یابد. این اقدام منجر شد که تعداد دانشگاه‌هایی که منع مصرف دخانیات را در حوزه تحت پوشش خود داشتند، از ۳۲ دانشگاه به ۱۱ دانشگاه کاهش پیدا کند. این مصوبه نگران کننده است و تاثیر بدی بر افزایش مصرف داشته و اجازه نمی‌دهد به هدف خود که کاهش ۳۰ درصدی مصرف دخانیات تا سال ۱۴۰۴ است، دست یابیم. این استفساریه درحال حاضر منتظر رای شورای نگهبان است. 


کد مطلب: 189351

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/189351/مصوبه-نگران-کننده-مجلس-درباره-قلیان

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir