چرا گزارشگر زن رادیو بازی را گزارش نکرد؟
4 آبان 1398 ساعت 13:47
گروه ورزشی: وقتی سهشنبه شب اعلام شد بازی چهارشنبه آژاکس و چلسی در چارچوب لیگ قهرمانان را یک زن برای رادیو ورزش گزارش میکند، خبرش بازتاب وسیعی در شبکههای اجتماعی داشت.
به نوشته روزنامه ایران ورزشی، نجمه جعفری، گزارشگر شیرازی فوتبال که پیش از این چندبار دیدار رقابتهای باشگاهی زنان را در رادیو گزارش کرده بود، حالا قرار بود پا در جای مردان بگذارد و همچون آنها یک رقابت بینالمللی سطح بالا را برای شنوندگان رادیو گزارش کند. این قدم برای نجمه و دختران دیگر ایرانی که عاشق کار اجرا و گزارشگری در رادیو و تلویزیون هستند حسابی امید بخش بود و نشانهای قلمداد میشد از ورود سازمان صداوسیما به دورانی تازه.
موضوع وقتی جالبتر میشد که این دیدار مهم در ایران پخش تلویزیونی نداشت و طبعیتاً خیلی از طرفداران چلسی باید بازی را از رادیو یا شبکههای اینترنتی دنبال میکردند. توییتهایی که در فاصله ۲۴ ساعت مانده به بازی چلسی و آژاکس از سوی کاربران ایرانی منتشر شد بیان میکرد که خیلیها به خاطر گزارش یک زن، میخواستند به جای شبکههای مرسوم اینترنتی، بازی را از طریق رادیو ورزش دنبال کنند و این یک خبر امیدوارکننده برای این رسانه قدیمی بود.
خبری که روز سهشنبه دست به دست میشد حاکی از آن بود که نجمه جعفری در استودیوی رادیو ورزش تنها نیست. نیلوفر اردلان، کاپیتان بازنشسته تیم ملی فوتبال زنان هم قرار بود بازی را برای شنوندگان کارشناسی کند. گلاره ناظمی هم کارشناس داوری بود و اجرای برنامه را هم شیرین هاشمی برعهده داشت. جمع زنان رادیو وقتی جمعتر میشد که بدانیم تهیه کننده آن برنامه هم یک خانم بود؛ سحر مستدام.
روز چهارشنبه که رسید، بعد از مدتها خیلیها پیچ رادیوشان را چرخاندند تا امواج رادیو ورزش را بیابند. شیرین هاشمی مشغول توضیح دادن شرایط جدول بود و نجمه جعفری و نیلوفر اردلان هم در استودیو بودند تا بازی را برای علاقهمندان گزارش کنند. عقربههای ساعت داشت به زمان، ۲۱:۲۵ دقیقه نزدیک میشد. نجمه جعفری مدام به تهیهکننده برنامه اشاره میکرد که چرا تصاویر را نمیدهید تا ترکیب را بخوانیم؟ مستدام و دستیارانش هم مدام با واحد نودال سازمان صداوسیما از طریق سیستم داخلی «اینترفن» تماس میگرفتند که لطفاً خط بازی را به ما بدهید. نودال اما میگفت خطی برای این ساعت برای رادیو ورزش «آفیش» نشده است. سحر مستدام مجبور بود ماجرا را از طریق میرحسینی، مدیر شبکه ورزش پیگیری کند. میرحسینی که قبلاً مدیریت شبکه سه را هم برعهده داشته و به خوبی با موانعی از این دست آشناست، صبح چهارشنبه مصاحبهای کرده بود که به خوبی نشان میداد حامی اصلی گزارش کردن نجمه جعفری است. او گفته بود: «قبلاً تجربیات گزارشگری خانمها را در سیما هم داشتهایم، مثلاً خانم زهره هاشمی یا خانم مائده علاقهمند برخی مسابقات را کوتاه یا گذرا گزارش کردهاند ولی تیم حرفهای که مثل مسابقات آقایان در آن، کارشناس و گزارشگر و تحلیل داوری هم خانم باشد، بیسابقه است و این اولین بار است که اتفاق میافتد. نجمه جعفری که قرار است امشب چهارشنبه اول آبان رقابت بین تیمهای آژاکس و چلسی را گزارشگری کند، یک گزارشگر حرفهای است و در یک سال اخیر اکثر مسابقات فوتسال و فوتبال بانوان که از شبکه پخش شده است با گزارشگری او بوده است.»
تهیه کننده برنامه میدانست شبکه رادیویی ورزش اهمالی در آفیش کردن خط دریافتی نداشته اما فرقی هم برای او و حاضرین در استودیو نداشت. عقربههای ساعت به زمان بازی رسید و حالا دیگر باید به شنوندگان پرشمار هم ماجرا را توضیح میدادند. ساعت ۲۱:۲۵ که شد، رادیو ورزش کمی موسیقی پخش کرد. در زمان پخش موسیقی فضای استودیو متشنج بود. باورشان نمیشد تصاویر را به آنها نمیدهند و کار گره خورده است. مشکل البته قطعاً فقط بحث دریافت تصاویر نبود. شبکه ورزش داشت بازی همزمان را بین زنیت و لایپزیش به راحتی پخش میکرد. مهمتر اینکه برای نجمه جعفری و همکارانش کاری نداشت تا بازی را از طریق سایتهایی نظیر آنتن دنبال کنند و برای بینندگان گزارش کنند اما مسأله این بود که اجازه چنین کاری را نداشتند.
چند دقیقه بعد شیرین هاشمی گفت: «بازی شروع شده ولی متأسفانه ما هنوز تصاویر را دریافت نکردهایم تا برای شما آن را گزارش کنیم.» موسیقی دوباره بالا رفت. اینبار فضا کمی حزنآلود بود. بغض گلوی بعضیها را گرفته بود اما هنوز امیدواری وجود داشت. دوباره صدای استودیو باز شد. هاشمی گفت تصاویر از مبدأ قطع است. جملهای کلیشهای که هم عوامل برنامههای ورزشی صداوسیما و هم شنوندگان و بینندگان میدانند مراد از این جمله این است که ما تصاویر را نمیتوانیم بگیریم. برنامه از اینجا به بعد رفت به سوی بحثهای کلی. پیشینه آژاکس به عنوان یک باشگاه استعدادیاب مورد بررسی قرار گرفت. درباره اهمیت آکادمیها صحبتها شد و از این مدل صحبتها. تصاویر اما نمیرسید. نجمه جعفری مدام حواسش به آن ور شیشه بود. برخی اوقات مشخص بود استودیو را ترک کرده و بحث را نیلوفر اردلان دارد به تنهایی ادامه میدهد. بین دو نیمه حتی برخی میگفتند برنامه را همینجا تمام کنیم اما تهیهکننده به آنها آرامش میداد و میخواست همچنان وقت بخرد. در نیمه دوم شبکه ورزش پدر نیلوفر اردلان را روی خط آورد. او که زمانی دروازهبان بنامی بوده و حالا به مربیگری میپردازد، بیست دقیقهای روی خط بود. بحث از اینکه به دخترت نمره چند میدهی شروع شد و به پیشنهاد اردلان برای بهبود دروازهبانی کشور ختم شد! در همین حین چلسی و آژاکس هم داشتند یک بازی پرشور انجام میدادند اما هنوز خبری از گزارش آن نبود. بعد از نزدیک به دو ساعت، مجری برنامه گفت: «نجمه امیدوارم ناراحت نشوی اما باید برنامه را تمام کنیم» نیلوفر اردلان که بغض و حیرت را در صورت نجمه میدید شروع کرد به صحبت درباره اینکه «نجمه نشان داد چقدر مسلط است و این یک روز خوب برای زنان علاقهمند به کار گزارشگری بود.» اما واقعیت این است که چهارشنبه شب اصلاً برای زنان خوب پیش نرفت. چند دقیقه بعد برنامه بعدی رادیو ورزش شروع شد و مجری آن خبر داد که قرار است بازی اینتر و دورتموند را از ثانیههای دیگر برای شما گزارش کنیم. بازی رأس ساعت ۲۲:۳۰ دقیقه شروع شد و اینبار خطهای دریافتی رادیو ورزش اشکالی نداشت. همه چیز مرتب بود و واحد نودال سرموقع خط را تحویل دستاندرکاران شبکه داد.
میرحسینی صبح چهارشنبه به رسانهها گفته بود: «این نشاندهنده توانمندی خانمها است که تا به حال شاید کمتر مورد توجه قرار گرفته و ما حالا عرصه جدیدی را باز کردهایم و این تجربه در صورت موفقیت، ادامه دارد و حتی امیدواریم مسابقات مهم لیگ خود را به این صورت گزارش کرده و از توانمندیهای خانمها باز هم استفاده کنیم.»
این مصاحبه هنوز از روی سایت شبکه رادیویی ورزش برداشته نشده است اما بعید است که دیگر میرحسینی صحبت از این عرصه جدید بکند. مشخص است که هنوز قسمتهایی از سازمان صداوسیما با گزارشگری زنان کنار نیامده. شاید اگر میرحسینی و تیم زیرمجموعهاش این خبر را یک روز زودتر رسانهای نمیکردند، چهارشنبه نجمه جعفری بدون هیچ مشکلی بازی را برای شنوندگان گزارش میکرد اما مسأله این است که حتی در صورت این اتفاق هم احتمالاً گزارش او ادامهدار نمیشد. همانطور که شبکه تلویزیونی ورزش در ایام نوروز، هانیه رحمتی و کتایون خسرویار را به عنوان کارشناس به استودیو برنامه لذت فوتبال دعوت کرد اما بعداً با تذکرهایی که به مدیران شبکه داده شد، از خیر ادامهدار کردن این روند گذشت.
کد مطلب: 190810