گروه اقتصادی: در یک اتفاق بیسابقه در دوران عمر مجلس پرونده استیضاح وزیر نفت با خودداری رئیس کمیسیون انرژی مجلس از ارسال گزارش به هیأت رئیسه درباره نتیجه جلسات نمایندگان متقاضی استیضاح زنگنه با وی در این کمیسیون، در آستانه بسته شدن قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری فارس، دوشنبه هفته قبل، جلسات استیضاح کنندگان بیژن زنگنه وزیر نفت با وی در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی پایان یافت و با قانع نشدن نمایندگان متقاضی استیضاح زنگنه از توضیحات وی، مقرر شد استیضاح وزیر نفت در صحن علنی مجلس بررسی شود.
مطابق آیین نامه داخلی مجلس، شرط لازم برای برگزاری جلسه استیضاح زنگنه در صحن علنی مجلس، ارسال گزارش فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی مجلس به هیئت رئیسه درباره نتیجه جلسات نمایندگان متقاضی استیضاح زنگنه با وی در این کمیسیون و اعلام وصول این گزارش توسط هیئت رئیسه مجلس است. با وجودی که انتظار میرفت با توجه به روابط نزدیک وزیر نفت با رئیس مجلس شورای اسلامی، مرحله دوم یعنی اعلام وصول گزارش رئیس کمیسیون انرژی مجلس به هیئت رئیسه با دستاندازهایی مواجه شود و سرنوشت آن در هالهای از ابهام قرار بگیرد، مرحله اول همچنان انجام نشده و دچار همین وضعیت شده است.
به عبارت دقیقتر، رئیس کمیسیون انرژی که روابط صمیمانهای با زنگنه دارد، بدون ذکر دلیل مشخصی تاکنون از ارسال گزارش به هیئت رئیسه مجلس درباره نتیجه جلسات نمایندگان متقاضی استیضاح زنگنه با وی در کمیسیون انرژی مجلس، خودداری کرده است و اگر امروز هم این وضعیت ادامه یابد، عملا پرونده استیضاح زنگنه با سیاسی کاری حسنوند بسته خواهد شد. دیروز، علیاصغر یوسفنژاد عضو هیئت رئیسه مجلس در گفتوگو با خبرگزاری فارس، گفت: بر اساس آئیننامه داخلی مجلس کمیسیونهای تخصصی پس از بررسی موضوع استیضاح وزرا تا یک هفته فرصت دارند که گزارش استیضاح را به هیأت رئیسه ارسال کنند. بر همین اساس فردا (دوشنبه 25 آذر 98) آخرین فرصت برای ارسال گزارش استیضاح وزرای نفت و آموزش و پرورش از سوی کمیسیونهای انرژی و آموزش به هیأت رئیسه است.
همچنین امروز، نادر قاضیپور نماینده مردم ارومیه در گفتوگو با خبرگزاری فارس در پاسخ به این سئوال که چرا استیضاح وزیر نفت اعلام وصول نمیشود گفت: رئیس کمیسیون انرژی مجلس برخلاف قانون استیضاح وزیر نفت را اعلام وصول نمیکند و به هیات رئیسه مجلس ارسال نمیکند. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پاسخ به این سئوال که چرا نمایندگانی که استیضاح وزیر نفت را امضا کردهاند در خصوص این اقدام خلاف قانون رئیس کمیسیون انرژی سکوت کردهاند، گفت: امروز صبح با لاریجانی رئیس مجلس این موضوع را در میان گذاشتیم و رئیس مجلس اعلام کرد که این موضوع باید اعلام وصول شود، اما همچنان رئیس کمیسیون انرژی آن را اجرایی نمیکند.
قاضی پور در پاسخ به این سئوال که احتمال دارد رئیس مجلس شورای اسلامی به دلیل تعلل رئیس کمیسیون انرژی در اعلام وصول خود شخصا استیضاح وزیر نفت را انجام و اعلام وصول کند گفت: باید ابتدا رئیس کمیسیون انرژی آن را اعلام کند و سپس رئیس مجلس شورای اسلامی آن را اعلام وصول کند. اما به هر حال رئیس مجلس و رئیس کمیسیون انرژی مجلس نظرشان این است که اعلام وصول استیضاح وزیر نفت انجام نشود، اما باز هم تاکید نمایندگانی که استیضاح وزیر نفت را امضا کردهاند این است که استیضاح اعلام وصول شود. حال این سئوال مطرح میشود که چرا حسنوند با خودداری از اجرای آئین نامه داخلی مجلس به دنبال بستن پرونده استیضاح زنگنه پیش از مطرح شدن این موضوع در صحن علنی خانه ملت است؟
*چرا حسنوند به دنبال بستن پرونده استیضاح زنگنه است؟
پاسخ دادن به این سئوال برای افرادی که از روابط صمیمانه و گسترده اکثریت اعضای کمیسیون انرژی مجلس دهم بخصوص رئیس این کمیسیون با زنگنه مطلع هستند، پیچیده نیست. فریدون حسنوند دارای مدرک کارشناسی ارشد علوم سیاسی از دانشگاه آزاد اسلامی، نماینده مردم اندیمشک در دورههای ششم، هفتم، هشتم و دهم مجلس و استاندار بوشهر در سال پایانی دولت دهم بوده است.
حسنوند که در جلسه استیضاح علی ربیعی وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اسفند 96، وی را بخاطر فعالیت در ستاد تبلیغاتی میرحسین موسوی در انتخابات 88، مورد انتقاد قرار داد، روابط خوبی با زنگنه یعنی یکی دیگر از اعضای ستاد مذکور داشت. سکوت سنگین کمیسیون انرژی مجلس درباره موضوعاتی مانند اصلاحات نیمه کاره مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC)، بیتوجهی وزارت نفت به مدیریت مصرف بنزین، عملکرد ضعیف زنگنه در فروش نفت بعد از اعمال مجدد تحریمها و... از جمله موارد قابل تامل درباره روابط کمیسیون انرژی و زنگنه است. البته این موضوع که برخی اعضای کمیسیون انرژی مجلس کارمند وزارت نفت بودند یا در طول دوره نمایندگی کارمند وزارت نفت شدند نیز در این موضوع بيتاثیر نبود.
البته رئیس کمیسیون انرژی مجلس هرگاه انتصابات مدیران نفتی در استان خوزستان به مذاقش خوش نمیآمد، وزارت نفت را مورد انتقاد قرار میداد، ولی پس از کلنگ زنی پتروشیمی دوم اندیمشک توسط زنگنه در اسفند 97، روابط صمیمانه حسنوند با وزیر نفت دولت روحانی بار دیگر به اوج خود رسید؛ طرحی که مورد انتقاد رسانهها قرار گرفت و برخی رسانهها، کلنگ زنی آن توسط وزیر نفت را به هدیه انتخاباتی زنگنه به حسنوند تعبیر کردند. اخیرا نامهای رسانهای شده است که نشان میدهد حسنوند درخواست استخدام نیرویی در یکی از شرکتهای نفتی اهواز را کرده است و وزیر نفت هم دستور داده است که راهی پیدا کنید.