گروه فرهنگ و هنر: مستند «اختاپوس» به کارگردانی مهدی انصاری و با موضوع مافیای خودروسازی که قرار بود درسالن سوره حوزه هنری اکران شود بهدلیل شکایت خودروسازان، با حکم قضایی توقیف شد.
این اولین باری نیست که شاهد توقیف فیلمهای مستند و درادامه شکایت مراکز قضایی از این آثار هستیم و گویا این روند ساخت مستندات و مواجهه با سد مستحکم توقیف همچنان ادامه خواهد داشت.در ادامه نگاهی به مستنداتی میاندازیم که در اکران خود با مشکل مواجه شدهاند.
شورش علیه سازندگی
مستند «شورش علیه سازندگی» به کارگردانی مصطفی شوقی و تهیهکنندگی مهدی مطهر و در خانه مستند انقلاب اسلامی ساخته شده است و نگاهی به شورشهای اجتماعی در شهرهای مشهد و اسلامشهر در دهه۷۰ شمسی دارد.کارگردان این مستند تلاش کرده با روایتها و صحنههای دیده نشدهای از تاریخ معاصر ایران به بررسی علل و عوامل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی این شورشها در زمان ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی بپردازد.این مستند ۸۰دقیقهای که حاصل دوسال کار پژوهشی و تولیدی است که دوران ریاست جمهوری مرحوم هاشمیرفسنجانی از سال۶۸ تا ۷۶شمسی را روایت میکند. این مستند اخیراً نتوانست از شورای پروانه نمایش مجوز اکران عمومی را دریافت کند.
پول و پورن
این مستند به روایت یک باند شکار و قاچاق دختر به خارج از کشور عمدتاً دبی بهعنوان برده جنسی میپردازد. باندی که چندی پیش توسط سازمان جرائم سایبری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کشف شد. بخشی از اطلاعات و تصویرهای بهدست آمده از این باند در اختیار مرکز مستند سوره قرار گرفته و به کارگردانی مهدی نقویان تبدیل به یک فیلم مستند شده است.مهدی نقویان، مستندساز جوانی است که بهخاطر پرداختن به موضوعات حساس و مهم تاریخ معاصر شناخته شده است. شیوه فیلمسازی او کنار هم قرار دادن تصاویر آرشیوی و ترکیب آنها برای بازنمایی وقایع گذشته و کشف حقایق تازه است. این مستند هم قبل از رونمایی توقیف شد.
خارج از دید
این مستند که محصول مرکز بسیج سازمان صداوسیماست، به کارگردانی مهدی نقویان ساخته شده است. مستندی که از شبکه سوم سیما پخش شد اما بعد از گذشت چند قسمت، فشارهای بسیاری برای توقف پخش آن بهوجود آمد و حواشی آن حتی به مدیر وقت شبکه سوم سیما نیز رسید.
من روحانی هستم
«من روحانی هستم» به کارگردانی معصومه نبوی و تهیهکنندگی گروه چند رسانهای شفق است که به زندگی سیاسی حسن روحانی میپردازد. نسخه اول این فیلم، به زندگی سیاسی حسن روحانی در طی پنج دهه فعالیت سیاسی، از خرداد ۱۳۴۲ تا شروع دوران ریاست جمهوری او میپردازد.
پرزیدنت؛ آکتور سینما
این مستند به کارگردانی و نویسندگی محمدرضا بورونی توسط مرکز مستند سفیر فیلم و به تهیهکنندگی سازمان هنری رسانهای اوج، تولید شده است که در سالن آمفی تئاتر مولانا در دانشگاه امیرکبیر رونمایی شد. البته دانشگاه شریف نیز اکران این مستند را لغو کرد.
فروشنده
رونمایی مستند «فروشنده» در دانشگاه صنعتی شریف با فشارهای وارده از سوی برخی نهادهای دولت و بهرغم مجوز صادره از سوی معاونت فرهنگی این دانشگاه در روز مراسم لغو شد، و در نهایت در تالار اندیشه حوزه هنری این مستند رونمایی شد.مستند فروشنده سعی کرده رخدادهایی که در سیاست خارجی و اقتصاد کشور در چهار سال گذشته رخ داده را خیلی شفاف، صریح و مستدل مورد نقد و بررسی جدی قرار دهد و در حقیقت ورودیه این مستند از مناظرات سال92 کاندیداهای ریاست جمهوری آغاز شده و وعدههای مختلفی که درباره تحریمها و رفع آنها و مشکلات اقتصادی به مردم داده شده، مرور میشود. با نگاهی اجمالی به این نتیجه میرسیم که اکثر این آثار با تحقیقات و پژوهشهای سازندگان تولید شده همراه با زمان، هزینه و کمترین اغراق و بزرگ نمایی درباره موضوعات در آنها صورت گرفته است. شاید بهتر باشد دستگاههای دولتی پای گفتوگوی مستندسازان نشسته و نقدهای خود رابی پرده و منطقی عنوان کنند. زیرا توقیف و عدم نمایش آن هم بیدلیل باعث دلسردی کارگردانان و راکد ماندن فضای سینمای مستند میشود.