کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

ساخت هواپیمای تجسسی افسانه‌ای آمریکا

پهپادی با سرعت شش برابر سرعت صوت!

دويچه وله , 12 آبان 1392 ساعت 11:32

گروه فناوري: كمپاني تسلیحاتی "لاک‌هید مارتین" قصد دارد هواپیمای نظامی بی‌سرنشینی بسازد که بطور مستقل می‌تواند پرواز کند و تا شش برابر سرعت صوت شتاب بگیرد و قرار است جانشین "پرنده سیاه" شود.


هواپیمای جاسوسی و تجسسی افسانه‌ای آمریکا از نوع SR-71 که بیشتر تحت عنوان "پرنده سیاه" (Blackbird) شهرت دارد، صاحب یک جانشین می‌شود. کنسرن آمریکایی "لاک‌هید مارتین" مشغول ساختن هواپیمای بی‌سرنشینی است که با شتابی بالغ بر شش برابر سرعت صوت، دو برابر از سلف خود سریع‌تر است. عجیب اینکه این پرنده فوق مدرن، بدون کمک خارجی یعنی موشک‌های حامل می‌تواند با دو موتور جت خود به چنین سرعتی دست یابد.

"اشپیگل آنلاین" به نقل از مجله علمی Aviation Week گزارش داد که قرار است چنین امری با موفقیتی علمی ممکن گردد. موتورهای تاکنونی با پره‌های چرخان می‌توانند هواپیمایی را فقط تا ۵ /۲ ماخ شتاب بخشند. ولی موتورهای موسوم به Scramjet که قادرند هواپیماها را تا سرعتی ده برابر سرعت صوت شتاب بخشند، تازه میان ۳ تا ۵/ ۳ ماخ به کار می‌افتند. کارکرد آن‌ها بدین‌گونه است که با سرعت بالا هوا را با فشاری فوق‌العاده به داخل موتورها پرس می‌کنند.

گفته می‌شود که ترکیب این دو نوع موتور و تبدیل آن به موتوری جدید، چالشی بوده که کنسرن "لاک‌هید مارتین" توانسته در همکاری با شرکت "راکت‌داین" که سازنده موتورهای موشک‌است، پس از هفت سال کار تحقیقی بر آن چیره گردد. البته این دو شرکت در حال حاضر نمی‌خواهند جزئیات این پروژه تحقیقی را فاش کنند، ولی اطمینان خاطر دارند که نخستین مدل آزمایشی (پروتوتیپ) این هواپیما تا سال ۲۰۱۸ آماده خواهد شد.

پیش‌شرط آن این است که نیروی هوایی آمریکا در این پروژه سهیم شود و از نظر مالی به تحقق آن کمک کند. مدیر کنسرن "لاک‌هید مارتین" معتقد است که مدل واقعی SR-72 با دو موتور تا سال ۲۰۲۳ آماده پرواز خواهد شد. گفتنی است که تلاش‌های شعبه تحقیقات پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا (Darpa) تا دستیابی به چنین موتور ترکیبی‌ای ظاهرا هنوز با موفقیت‌های پروژه یادشده توسط شرکت‌های نامبرده فاصله قابل توجهی دارد.

عدم نیاز به هواپیمای حامل
شعبه یادشده در پنتاگون سال گذشته در همکاری با شرکت بوئینگ هواپیمای مدل X-51A با سرعت مافوق صوت را آزمایش کرد. ولی این هواپیما نخست باید توسط یک بمب‌افکن B-52 به هوابرده می‌شد تا سپس در ارتفاع ۱۵ کیلومتری سطح زمین با یک موتور موشکی شتاب بگیرد. وقتی سرعت این پرنده به چهار و نیم برابر سرعت صوت می‌رسید تازه موتورهای Scramjet به کار می‌افتادند و به آن شتاب بیشتری می‌بخشیدند.

بدیل ارتش آمریکا برای این مدل نیز نخست باید با موشکی به فضای نزدیک زمین منتقل شود تا سپس از آنجا بتواند به اهداف مورد نظر هجوم آورد. ولی بر خلاف بدیل‌های یادشده، مدل SR-72 قادر است بطور مستقل از زمین برخیزد و شتاب گیرد. مهندسان در مدل معروف به "پرنده سیاه" هر دو موتور را با هم ترکیب کردند و نهایتا با سطح فن‌آوری آن زمان به شتابی بالغ بر ۲ /۳ ماخ دست یافتند. ولی این سوپرجت‌های مافوق صوت بسیار گران‌قیمت که روی هم ۳۲ فروند از آنها ساخته شد، در سال ۱۹۹۸ از خدمت خارج شدند. به همین دلیل پنتاگون از سال‌ها پیش در پی جانشینی برای آنهاست.

دلیل آن این است که تا یک ماهواره جاسوسی بخواهد به موقعیتی در مدار زمین برسد که از آنجا بتواند هدف مورد نظر خود را بررسی کند، می‌تواند ساعت‌ها وقت بگذرد. ولی جتی با شش برابر سرعت صوت می‌تواند در چند دقیقه به محل برسد. پنتاگون در این رابطه فقط به تجسس نمی‌اندیشد. این هواپیمای مافوق سرعت صوت در آینده از سرنشین چشم‌پوشی می‌کند، ولی در صورت لزوم می‌تواند به جنگ‌افزار مجهز شود.


کد مطلب: 19831

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/19831/پهپادی-سرعت-شش-برابر-صوت

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir