به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۳ - ۲۳:۳۲
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۱۲/۱۹ ساعت ۱۱:۱۱
کد مطلب : ۲۰۴۱۳۱

وحشت بازارهای جهانی از افزایش تلفات کرونا

گروه اقتصادی: با تداوم همه‌گیری کرونا در سطح جهان شاخص‌های بورس سقوط سنگین دیگری را تجربه کردند.
وحشت بازارهای جهانی از افزایش تلفات کرونا
به گزارش ایسنا به نقل از اسوشیتدپرس، قیمت نفت به دنبال اختلاف بین دو تولیدکننده بزرگ یعنی عربستان و روسیه بر سر میزان کاهش تولیدات نفتی، سقوط کم سابقه‌ای را تجربه کرد. اگرچه معمولا معامله‌گران از قیمت‌های پایین استقبال می‌کنند، اما این بار همزمانی این اتفاق با شیوع کرونا و کاهش شدید رشد اقتصادی کشورهای مختلف باعث شده چشم‌انداز تیره و تاری از آینده ترسیم شود. میشل مک کارتنی، کارشناس موسسه سی ام سی مارکتس گفت: ترس و اضطراب در بین معامله‌گران کاملا مشهود است، به ویژه که حالا ایتالیا تصمیم گرفته است ۱۶ میلیون نفر را قرنطینه کند.چین اعلام کرده است که از زمان همه‌گیری کرونا تاکنون صادراتش ۱۷ درصد و وارداتش چهار درصد کاهش پیدا کرده است. با توجه به بزرگی بازار چین، بسیاری از شرکت‌های مطرح بین‌المللی انتظار زیان سنگینی را در نتیجه تعطیلی کسب و کارهای خود دارند. از سوی دیگر، هر چند سرعت شیوع کرونا در مناطق مختلف چین کاهشی شده است اما انتشار موارد جدید ابتلا به کرونا در کشورهای مختلف، باعث ایجاد موج جدیدی از نگرانی‌ها در بین معامله‌گران شده است.تاکنون بیش از ۱۰۹ هزار و ۲۷۰ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۳۸۱۶ نفر جان خود را از دست داده‌اند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به چین با ۳۱۱۹ نفر، ایتالیا با ۳۶۶ نفر، ایران با ۱۹۴ نفر و کره جنوبی با ۵۱ نفر بوده است.در بسیاری از کشورهای جهان از جمله چین، ژاپن، کره جنوبی، سنگاپور، هنگ‌کنگ، تایلند، تایوان، مالزی، ایران، ایتالیا، استرالیا، آلمان، آمریکا، ویتنام، فرانسه، ماکائو، کانادا، امارات متحده، جمهوری چک، اتریش، الجزایر، کرواسی، سوییس، رومانی، انگلیس، فیلیپین، هند، روسیه، اسپانیا، بلژیک، کامبوج، مصر، فنلاند، فلسطین اشغالی، کویت، عمان، افغانستان، لبنان، نپال، سری لانکا و سوئد ابتلا به کرونا گزارش شده است.  

به دنبال افزایش شمار قربانیان ویروس کرونا در آمریکا به ۲۱ نفر، در کالیفرنیا و واشنگتن حالت فوق العاده اعلام شده و کنگره نیز بودجه اضطراری مقابله با کرونا تخصیص داده است. فدرال رزرو نرخ بهره را در اقدامی کم سابقه با ۰.۵ درصد کاهش به محدوده یک تا ۱.۲۵ درصدی کاهش داد.  رقابت‌های انتخاباتی درون حزبی آمریکا اکنون به ایستگاه پنجم رسید و  انتخابات درون حزبی دموکرات‌ها در ۱۴ ایالت این کشور که نقش بسیار مهمی در تعیین نامزد این حزب خواهد داشت، به طور همزمان در ایالت های آلاباما، آرکانزاس، کالیفرنیا، کلرادو، مین، ماساچوست، مینه سوتا، کارولینای شمالی، اوکلاهاما، تنسی، تگزاس، یوتا، ورمونت و ویرجینیا برگزار شد.دور بعدی انتخابات درون حزبی در شش ایالت آیداهو، میشیگان، می سی سی پی، واشنگتن، میسوری و داکوتای شمالی برگزار خواهد شد.جو بایدن، معاون اول دوره ریاست جمهوری اوباما در ۱۰ ایالت و برنی سندرز در چهار ایالت پیروز شدند. اکنون جو بایدن در صدر سه نامزد باقی مانده دموکرات از حیث آرای متعهد قرار دارد.انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر امسال برگزار خواهد شد. نامزدی دونالد ترامپ از حزب جمهوری خواه قطعی شده است.در شرق آسیا نیز بانک مرکزی چین با ورود همه جانبه خود به بازارهای مالی این کشور تا حدی موجب دلگرمی معامله‌گران شده است. علاوه بر تزریق حدود ۲۴۰ میلیارد دلار منبع ارزی به بازار، بانک‌های دولتی و مقام‌های مختلف محلی چین از ارائه حدود ۲۰۰ میلیارد یوان تسهیلات به بنگاه‌های کوچک و متوسط خبر داده‌اند.با این حال ریزش‌های اخیر بورس‌های جهانی که از زمان رکود بزرگ ۲۰۰۸ بی سابقه بوده است، کماکان ادامه دارد.

از سوی دیگر بانک مرکزی ژاپن نیز به مانند همتای چینی از برنامه‌ریزی برای ورود و حمایت از بازارهای مالی خبر داده است. هوراهیکو کورودا، رئیس بانک مرکزی ژاپن گفته است که این بانک اوضاع را به دقت زیر نظر گرفته است و نقدینگی لازم را برای حمایت از بازارهای مالی فراهم خواهد کرد.  بانک مرکزی اروپا و وزیر دارایی فرانسه هم در اظهاراتی جداگانه اعلام کردند که در حال بررسی اقدامات ممکن برای حمایت از بازارهای مالی و کاستن از تبعات منفی کرونا هستند.  کیتی نیکسون، مدیر سرمایه‌گذاری در موسسه “تراست ولث منیجمنت” گفت: بازارها کاملا تحت تاثیر کرونا هستند؛ هرچند اینکه این روند به چه قیمتی و تا کجا ادامه خواهد یافت مشخص نیست. مردم به سرعت در حال تجربه سبک زندگی جدیدی هستند و همین مساله نیز زنجیره های تامین را تحت تاثیر قرار داده است.  در اروپا و به دنبال قرنطینه چندین شهر در ایتالیا، مقامات فرانسه و اتریش از اتخاذ تدابیر امنیتی و بهداشتی شدید خبر داده‌اند. فرانسه پیش بینی کرده است با کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی گردشگر مواجه شود. اولیور وران، وزیر بهداشت فرانسه از رایزنی با همتایان اروپایی خود برای مقابله از ایجاد یک اپیدمی در اروپا خبر داده است.اکنون فرانسه دومین کانون درگیر با کرونا پس از ایتالیا در اروپا به شمار می رود و این ویروس جان ۱۹ نفر را تاکنون در فرانسه گرفته است. در آلمان نیز شمار مبتلایان کماکان روز به روز افزایش می یابد.
در وال استریت، همه شاخص‌ها نزولی بودند تا جایی که سه شاخص مهم بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند.  شاخص "داوجونز ایدانستریال اوریج" با ۰.۹۸ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۵ هزار و ۸۶۴.۶۷ واحد بسته شد. شاخص "اس اند پی ۵۰۰" با ۱.۷۱ درصد کاهش تا سطح ۲۹۷۲.۳۷  واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی " نزدک کامپوزیت" با عقب گرد ۱.۸۷ درصدی در سطح ۸۷۶۵.۹۷  واحدی بسته شد.

انتظار می‌رود که با توجه به تداوم تعطیلی بخش بزرگی از اقتصاد چین و تعلیق فعالیت شرکت‌های خارجی در این کشور، خسارت‌های اقتصادی ناشی از این ویروس بر اقتصاد جهانی کماکان ادامه داشته باشد.تیم گیرسکی، استراتژیست سرمایه گذاری در موسسه "اینورنس کانسیل" گفت: ویروس کرونا در روزهای اخیر در صدر توجهات معامله گران قرار دارد، چرا که مطمئنا رشد اقتصادی بخش بزرگی از جهان تحت تاثیر آن قرار خواهد گرفت. شاید با توجه به روند کاهش سرعت شیوع بیماری بتوانیم امیدوار باشیم که این اوضاع زودتر تمام شود.در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد مشابهی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با ریزش ۵.۰۷ درصدی تا سطح ۱۹ هزار و ۶۹۶.۸۷  واحدی پایین رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ ۳.۶۶ درصد پایین رفت و در سطح ۲۵ هزار و ۱۹۰.۵۵ واحد بسته شد.در چین شاخص "شانگ‌های  کامپوزیت" افت ۲.۹۸ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۰۱۵.۳۰  واحد بسته شد. در استرالیا شاخص "اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۷.۳۳ درصد کاهش و ایستادن در سطح ۵۷۶۰.۶۰ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن نزولی  بود.از طرف دیگر  مقامات انگلیس و اتحادیه اروپا پس از یک وقفه یک ماهه،  مذاکرات خود را برای امضای پیمان تجاری جدید آغاز کردند. در حال حاضر ۱۱ سرفصل کلیدی مورد مذاکره قرار خواهد کرد و طرفین تا ماه ژوین برای رسیدن به توافقات اولیه فرصت دارند.  انگلیس خواهان داشتن روابطی مشابه کانادا با اتحادیه اروپا شده است؛ هر چند که طرف اروپایی تاکنون از خود اشتیاقی برای این مساله نشان نداده است. انگلیس اکنون در حال مذاکره با استرالیا برای امضای پیمان تجارت آزاد پسابرگزیت است و انتظار می‌رود مذاکره با آمریکا نیز برای امضای پیمانی بزرگ به زودی آغاز شود.

در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص‌ها تحت تاثیر افزایش شمار مبتلایان به کرونا در ایتالیا و فرانسه و مذاکرات برگزیت قرار داشتند تا جایی که شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۳.۶۲ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۴۶۲.۶۵ واحد بسته شد.شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با افت ۴.۱۴ درصدی در سطح ۵۱۳۹.۱۱ واحد بسته شد و شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با ریزش ۳.۳۷ درصدی و ایستادن در سطح ۱۱ هزار و ۵۴۱.۸۷ واحدی به کار خود خاتمه داد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۳.۵۴ درصد پایین رفت و به ۸۳۷۵.۶۰ واحد رسید.در بازار طلای سیاه روند قیمت‌ها نزولی بود. هر بشکه نفت " وست تگزاس اینتر مدیت" با ۲۷.۷۶ درصد ریزش به ۲۹.۸۲ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با کاهش ۲۶.۴۲ درصدی به ازای ۳۳.۳۱ دلار در هر بشکه مبادله شد.همچنین در بازار فلزات گران‌بها، بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با ۰.۳۲ درصد کاهش نسبت به روز قبل در سطح ۱۶۶۸.۳۹ دلار معامله شد. هر اونس نقره با افت ۳.۶۴ درصدی به ازای ۱۶.۶۴ دلار مبادله شد.
برچسب ها: بورس ویروس کرونا