گروه بینالملل: موسس شرکت مایکروسافت که از او به عنوان یکی از ثروتمندترین مردان جهان نیز یاد میشود پیش از این نسبت به آماده نبودن جهان برای مقابله با نوع جدیدی از یک بیماری همهگیر هشدار داده بود.
بیل گیتس، طراح نخستین کامپیوتر شخصی و فردی که به نوعی زندگی مدرن را آنگونه که میشناسیم به ما معرفی کرد سال ۲۰۱۵، حدود پنج سال پیش از شیوع گسترده کووید ۱۹ در جریان یکی از مجموعه نشستهای همایش جهانی تد «TED Talk» نسبت به ناتوانی جهان در مقابله با یک بیماری همهگیر در آینده هشدار داده بود. گیتس در این خصوص تصریح کرده بود: «ما برای همهگیری بعدی آماده نیستیم...بزرگترین خطر برای بروز یک فاجعه جهانی از همین جا (ویروس) میآید؛ نه از موشک بلکه از میکروب.»
موسس مایکروسافت هشدار داده بود که بشریت در سیستمی که بتواند همهگیری بعدی را مهار کند سرمایه گذاری ناچیزی کرده و عدم آماده سازی در این زمینه سبب میشود بحران بعدی بسیار خطرناکتر و ویرانکننده تر از ابولا باشد. او این سخنان ترسناک را مطرح کرد و حالا همه این هشدارها به حقیقت پیوسته است. ابولا جان حدود ۱۰ هزار نفر را گرفت در حالی که کووید ۱۹ تاکنون بیش از یکصد هزار کشته برجای گذاشته است.
آیا کسی به هشدارهای بیل گیتس گوش فرا داد؟
موسس شرکت مایکروسافت در مصاحبه با کریس اندرسون، رئیس مجموعه همایشهای جهانی تد گفته است که «خیر اساسا کسی به این هشدارها گوش نکرد.» بیل گیتس ادامه داد: «من امیدوارم بودم که ویروسهایی نظیر زیکا، ابولا، سارس و کروناویروس مرس به ما یادآوری کرده باشند که در دنیای کنونی بویژه با این حجم از تردد و جابجایی انسانها می توان شاهد فجایع و خسارات بسیار بزرگی بود اما کمتر کسی به این مسئله توجه میکند.» کووید ۱۹ جدا از سرعت انتشار بالا یک بیماری عفونی است و پیش از آنکه علائم خود را بروز دهد میتواند تاثیر مخربی بر اعضای حساس بدن از جمله ریه بگذارد. این از جمله ویژگیهای ویروس کرونا است که آنرا به عنوان عامل اصلی بحران کنونی سلامت در جهان معرفی کرده است. بیل گیتس اما در عین حال گفته بود که با توجه به پیشرفتهای علم پزشکی و انجام اقدامات مناسبت پیشگیرانه ما قاعدتا نباید با همان بحرانی که آنفولانزای ۱۹۱۸ برای ما ایجاد کرد روبرو شویم. آنفولانزای ۱۹۱۸ که از آن به عنوان بیماری همه گیر آنفولانرای اسپانیایی نیز نام میبرند در زمان شیوع حدود پنجاه میلیون نفر از مردم جهان را به کشتن داد.
پاسخ مناسب و سریع به بحران چگونه باید باشد؟
به گفته بیل گیتس مهمترین امری که امروز باید مورد توجه قرار گیرد انجام تست و آزمایشهای فراوان و گسترده است. موسس شرکت مایکروسافت معتقد است آنطور که باید در این زمینه کار اساسی صورت نگرفته است. او میگوید: «آزمایش از دیدگاه من باید بسیار با سازماندهی و برنامه ریزی مشخص انجام شود و برای آن بایست اولویت قائل بود. این مسئله بسیار حیاتی و فوری است.» وی تاکید دارد که همه جهان بایست از کره جنوبی درس بگیرند. به گفته بیل گیتس کرهای ها همه چیز را به شکلی فراگیر و گسترده تعطیل نکردند بلکه مرحله تست و تشخیص را به خوبی و در مقیاس بسیار بزرگ انجام دادند. گیتس در ادامه میگوید انجام آزمایشهای گسترده همچنین از این جهت مهم است که مشخص میکند اعمال محدودیتها تا کجا میتواند ادامه یابد. دومین عامل برای مقابله موثر با ویروس و بیماری همهگیر اعمال محدودیتهای ویژه و قرنطینه است. از نظر او این اقدام ممکن است برای شهروندان ناخوشایند باشد و برای اقتصاد بسیار مخرب؛ اما این محدودیتها هر چه سریعتر وضع و به خوبی اجرا شود زمینه برون رفت سریع از بحران و بازگشت به شرایط عادی زودتر فراهم میشود.
راهبرد دشوار مقابله با ویروس کرونا در کشورهای در حال توسعه
راهبرد برون رفت از بحران کنونی برای کشورهای در حال توسعه با دشواریهای بیشتری همراه است؛ جایی که نظامهای بهداشتی کم کارآمدتری دارد و قرنطینه کردن افراد در این کشورها بسیار مشکلتر است.
به گفته بیل گیتس باید کشورهای پیشرفته هر چه سریعتر مراحل ساخت واکسن برای مقابله با ویروس کرونا را پشت سر بگذارند تا از این طریق کشورهای در حال توسعه نیز بتوانند ساده تر در جهت مهار بحران گام بردارند. ثروتمندترین مرد جهان در ادامه به تبعات فاجعه آمیز بحران ناشی از شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد جهان اشاره میکند و میگوید: «بازگردان اقتصاد به چرخه همیشگی خود و پول درآوردن همیشه امکانپذیر است اما بازگرداندن افراد به زندگی امری تضمینشده نیست.»