ایران و عربستان، رکورددار اجرای حکم اعدام
2 ارديبهشت 1399 ساعت 13:08
گروه بینالملل: سازمان عفو بینالملل در گزارشی که امروز سهشنبه منتشر شد اعلام کرد میزان اجرای حکم اعدام در عربستان سعودی در سال ۲۰۱۹ افزایش بیسابقهای یافته و به ۱۸۴ نفر رسیده است.
همزمان با افزایش شمار اعدامها در عربستان، ایران و بحرین در سال گذشته میلادی، این آمار در اقیانوسیه و آسیا به پایینترین میزان خود از سال ۲۰۱۱ میلادی رسید. تنها ۲۰ کشور در جهان، برای مجازات متهمان و مجرمان، حکم اعدام صادر و اجرا میکنند. آن طور که سازمان عفو بینالملل اعلام کرده، در سال ۲۰۱۹ در عربستان سعودی ۱۸۴ نفر اعدام شدند که بالاترین میزان ثبت اعدام از سوی سازمانهای حقوق بشری در این کشور طی یک سال است. ۱۷۸ نفر از اعدامشدگان، مرد و شش نفر نیز زن بوده و بیش از نیمی از آنها تبعه خارجی بودهاند. اتهام بیشتر آنها، قتل و تجارت مواد مخدر اعلام شده است. شمار اعدامشدگان در عربستان در سال ۲۰۱۸ میلادی، ۱۴۹ نفر گزارش شده بود.
در گزارش جدید عفو بینالملل درباره مجازات اعدام آمده است که استفاده از این مجازات در حالی در عربستان افزایش یافته که در آسیا و اقیانوسیه به طور قابل توجهی کاهش داشته است. کلر الگار، مدیر ارشد تحقیقات، تبلیغات و سیاستهای عفو بینالملل در این باره میگوید: «استفاده روزافزون از مجازات اعدام در عربستان سعودی از جمله به عنوان سلاحی علیه مخالفان سیاسی، نگرانکننده است.» بر اساس این گزارش، ایران نیز بعد از چین با دستکم ۲۵۱ مورد، در جایگاه دوم اجرای حکم اعدام در جهان قرار دارد. چین میزان اجرای حکم اعدام در کشور خود را اعلام نمیکند و این آمار در این کشور، محرمانه است. شمار اعدامها در سال ۲۰۱۹ در چین، بیش از هزار مورد، عراق، ۱۰۰ مورد و در مصر دستکم ۳۲ مورد گزارش شده است. این سه کشور در کنار عربستان و ایران، بیشترین میزان احکام اعدام در سال ۲۰۱۹ را داشتهاند.
اعدام به مثابه سلاح سیاسی
سازمان عفو بینالملل در گزارش خود اعلام کرده که عربستان سعودی به طور ویژه از اعدام به عنوان سلاحی سیاسی علیه اقلیت شیعه در این کشور استفاده میکند. از جمله در ۲۳ آوریل سال ۲۰۱۹، ریاض ۳۷ نفر را به طور دستهجمعی به دار آویخت که ۳۲ تن از آنها مردان شیعهای بودند که به گفته سازمان عفو بینالملل، «تحت شکنجه» مجبور به اعتراف به «اقدامات تروریستی» شده بودند. در عراق نیز شمار اعدامشدگان از ۵۲ نفر در سال ۲۰۱۸ با افزایشی تقریبا دو برابری به دستکم ۱۰۰ مورد در سال ۲۰۱۹ رسیده که بر اساس این گزارش، بیشتر آنها به اتهام عضویت در گروه دولت اسلامی (داعش)، اعدام شدند.
در سودان جنوبی نیز بر اساس آمار رسمی، دستکم ۱۱ نفر اعدام شدند که بالاترین میزان از زمان استقلال این کشور در سال ۲۰۱۱ میلادی گزارش شده است. بحرین نیز پس از یک وقفه یکساله در اعدامها، سه نفر را در سال ۲۰۱۹ اعدام کرد و برای نخستین بار، هیچ اعدامی در افغانستان طی یک سال صورت نگرفت. عفو بینالملل در عین حال از توقف اعدام در تایوان و تایلند در سال ۲۰۱۹ میلادی و به طور کلی روند کاهشی اجرای اعدام در اقیانوسیه و آسیا از سال ۲۰۱۱ خبر داده است. در سنگاپور، اعدامها از ۱۳ مورد در سال ۲۰۱۸ به طور چشمگیری کاهش یافته و در سال ۲۰۱۹ به چهار نفر رسید. سازمان عفوبینالملل، مجارات اعدام را «شرمآور و غیرانسانی» خوانده و اعلام کرده هیچ مدرکی مبنی بر تاثیرگذاری بیشتر آن از مجازات زندان در دست نیست.
کد مطلب: 211694