رویترز: دشواری تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
9 ارديبهشت 1399 ساعت 13:06
گروه بینالملل: در پی انتشار گزارش تازهای در مورد تلاشهای دولت آمریکا برای تمدید تحریمهای جنگافزاری ایران، خبرگزاری رویترز بهنقل از دیپلماتها در شورای امنیت ملل متحد نوشته واشینگتن راه بسیار سختی در پی دارد.
روزنامه نیویورکتایمز هفتم اردیبهشت گزارش داده بود که مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در حال تدوین ادله حقوقی است که براساس آن آمریکا به عنوان «یکی از طرفهای برجام»، بهدنبال اعمال فشار به شورای امنیت برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی تهران یا حتی افزایش آنها است. بنا بر این گزارش اگر این تحریمها ادامه پیدا نکند، آمریکا از «حق خود به عنوان یکی از طرفهای اصلی برجام» استفاده میکند تا تحریمهای بینالمللی علیه ایران را، به شکل قبل از توافق اتمی در تیر مال ۱۳۹۴، بازگرداند. تحریمهای جنگافزاری ملل متحد علیه جمهوری اسلامی در ماه مهر پایان مییابد.
به گزارش رویترز قطعنامه پیشنویسشده توسط واشینگتن در اختیار متحدان اروپایی آن، آلمان، فرانسه و بریتانیا قرار گرفته ولی در اختیار دیگر اعضای، از جمله چین و روسیه که در شورای امنیت «حق وتو» دارند، قرار نگرفته است. رویترز هشتم اردیبهشت ماه به نقل از یکی از دیپلماتهای مستقر در شورای امنیت میگوید این اقدام «در بدو ورود محکوم به شکست است».
قطعنامه احتمالی هم باید از اکثریت آرای ۱۵ عضو شورای امنیت برخوردار شود و هم با مخالفت اعضای دائم، یعنی آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا، روبهرو نشود. دیپلماتها اما میگویند آمریکا برای آنکه روسیه و چین را همراه کند، راه سخت و پر پیچ و خمی در پیش دارد. یک دیپلمات اروپایی که نام او نیز فاش نشده به رویترز گفته برای آمریکا سخت خواهد بود که خود را بهعنوان یک ناظر پیرو توافقی که از آن خارج شده، نشان دهد. البته بنا بر گزارشهای رویترز و نیویورکتایمز با وجود خروج آمریکا از توافق هستهای، واشینگتن استدلال میکند که ایالات متحده همچنان قانونا یکی از طرفهای توافق هستهای با ایران بهشمار میآید. در عین حال واشینگتن بارها در مورد پایان تحریمهای تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی هشدار داده است. وزیر خارجه آمریکا میگوید ایران «بزرگترین دولت حامی تروریسم» است و با پایان تحریمها «یک مسابقه تسلیحاتی جدید را در خاورمیانه به راه میاندازد».
جمهوری اسلامی ایران همواره اتهام حمایت از تروریسم را رد کردهاست. از سویی حسن روحانی، در آبان ماه سال پیش گفته بود که «سال آینده تحریم تسلیحاتی ایران برداشته میشود و ما میتوانیم به راحتی هم سلاح بخریم و هم بفروشیم». هیئتهای روسیه و چین در سازمان ملل هنوز به درخواست رویترز برای واکنش به گزارش این خبرگزاری پاسخی ندادهاند. محمد جواد ظریف، روز دوشنبه گفته بود آمریکا با «امیدواری» به اینکه «فشار حداکثری ایران را به زانو درآورد» اعلام کرد که دیگر مشارکتکننده برجام نیست ولی «اکنون میخواهد بازیگر برجام باشد».
تنشها میان ایران و آمریکا طی ماههای گذشته بالا گرفته و اخیرا رئیسجمهوری آمریکا گفته به نیروی دریایی کشورش دستور داده اگر قایقهای ایرانی برای کشتیهای ایالات متحده ایجاد مزاحمت کردند، آنها را هدف قرار داده و منهدم کنند. سپاه پاسداران یک ماهواره نظامی پرتاب کرده و ستاد کل نیروهای مسلح ایران نیز ایالات متحده را به «اقدامات تحریکآمیز» در آبهای جنوبی متهم کرده است.
کد مطلب: 212855