گروه اقتصادي: یک کارشناس مسائل بانکی با بیان اینکه نرخ سود اوراق مشارکت برای جذب سرمایههای سرگردان نباید از 25 درصد کمتر باشد، خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی که با تورم 40 درصدی روبرو هستیم بهترین روش برای رسیدن به تعادل و رونق در اقتصاد و اصلاح ساختار پولی، افزایش نرخ سود بانکی است.
سیدبهاءالدین حسینی هاشمی درباره مصوبه شورای پول واعتبار مبنی بر ثبات نرخ سود بانکی و افزایش نرخ سود اوراق مشارکت اظهار کرد: علی القاعده نرخ سود اوراق مشارکت باید از نرخ سود سپردههای بانکی بیشتر باشد تا بتواند پولهای سرگردان را از دست افرادی که به دنبال سودی بیش از سود سپردهگذاری در بانک هستند و در بازارهای دیگر تاثیرگذار باشند جمعآوری کند. وی با اشاره به اینکه نرخ سود اوراق مشارکت باید بتواند رضایت این افراد را جلب کند، تصریح کرد: اکنون برخی بانکها برای سپردههای بلند مدت سود 25 درصد پرداخت می کنند بنابراین نرخ سود اوراق مشارکت نباید از 25 درصد کمتر باشد.
این کارشناس مسائل بانکی با اشاره به اینکه اوراق مشارکت علاوه بر نرخ سود مناسب باید قابلیت نقدشوندگی داشته باشد، تصریح کرد: در واقع نباید نقدشوندگی اوراق فقط در زمان سررسید ممکن باشد بلکه خریدار باید بتواند هر لحظه اقدام به نقد اوراق کند. حسینی هاشمی در ادامه گفت:البته افزایش نرخ سود اوراق مشارکت باعث فرار سپردهها از سیستم بانکی میشود چرا که سپرده گذاران به دنبال سودی بیشتر خواهند بود که این امر بانکها را با بحران نقدینگی روبرو میکند. وی با اشاره به اینکه در چنین شرایطی بانکها در مصارف و منابع مشکل پیدا کرده و دچار کسری تراز پرداخت میشوند خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی اقتصادی که نرخ تورم حدود 40 درصد است بهترین روش این بود که شورای پول واعتبار اقدام به اصلاح نرخ سود بانکی کند و مکانیزمهایی را پیدا کند تا بتواند عوارض جانبی این تصمیم را کاهش دهد.
این کارشناس مسائل بانکی با اشاره به اینکه نرخ سود به مانند یک تیر دو لبه است اظهار کرد:افزایش سود از یک سو باعث افزایش هزینه تسهیلات و از سوی دیگر کاهش آن باعث خروج سپردهها از سیستم بانکی می شود. وی تاکید کرد:بهترین راهکار این است که نرخ سود را متناسب با نرخ تورم اصلاح کنیم که اگرچه نرخ بالایی است اما برای اصلاح ساختار پولی و رفع مشکلات باید هزینههایی را پرداخت کنیم تا اقتصاد به ثبات و تعادل رسیده و به تدریج به رونق برسیم و تورم یک رقمی شود.