دریافت لینک صفحه با کد QR
بیشترین تخلفات مربوط به رستورانها و سفرهخانهها
کاهش۵۵درصدیرعایتپروتکلهایبهداشتی درکشور
21 خرداد 1399 ساعت 14:13
گروه جامعه: معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ضمن هشدار نسبت به کاهش حدود ۵۵ درصدی رعایت پروتکلهای بهداشتی مقابله با کرونا از سوی مردم و اصناف، از تعطیلی بیش از ۲۵۰هزار واحد صنفی و صنعتی به این دلیل خبر داد و گفت: متاسفانه شرایط رعایت پروتکلها در شهر تهران نسبت به سایر استانها ناامیدکنندهتر است و ناچار به برخوردهای قضایی و حقوقی با متخلفان هستیم.
به گزارش ایسنا، مهندس محسن فرهادی در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، گفت: ستاد ملی کرونا در جلسه روز ۱۷ خرداد ماه، مصوبات و تصمیمات مهمی را داشت؛ از جمله اینکه اجازه یکسری بازگشاییها مانند بازگشایی مهدهای کودکها، آغاز به کار تورهای سیاحتی از تاریخ ۲۴ خرداد ماه و آغاز فعالیتهای فرهنگی مانند سینماها، تئاتر و ... از یکم تیر ماه، صادر شد.وی افزود: در عین حال ستاد ملی مقابله با کرونا دو مصوبه مهم دیگر هم داشت؛ اولین مصوبه این بود که کلیه دستگاههای اجرایی کشور را موظف کرد که با کرونا زندگی کرده و تمام برنامهها و پروژههای عملیاتیشان را با وجود و زندگی با کرونا اجرایی و عملیاتی کنند. مصوبه مهم دیگر تشدید کنترلها بر روی اجرای پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی و رعایت الزامات محیط و کار در فضای کسب و کار و صنعت بود.
کاهش حدود ۵۵ درصدی اجرای پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم و اصناف
وی درباره چگونگی اجرای پروتکلهای بهداشتی از سوی اصناف مختلف و مردم افزود: تا ۲۷ اردیبهشت ماه وضعیت اجرای پروتکلها در کشور در حد مطلوب بود و تا میانگین ۷۷.۵۷ درصد مردم و کسب و کارها پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکردند که در شهر تهران به ۵۶ درصد میرسید.فرهادی ادامه داد: متاسفانه تا ۱۵ خرداد ماه این میانگین در کل کشور به ۲۲.۶۶ درصد نزول کرد و متاسفانه شهر تهران که گلوگاه اصلی مراودات و کسب و کار در کل کشور است، به۱۰.۵۴ درصد نزول کرد که این موضوع زنگ خطری را برای ما به صدا درمیآورد. باید توجه کرد که عملا زمانی میتوانیم بازگشاییها را انجام داده و ادامه دهیم و با کرونا همزیستی کنیم و با سلامت فعالیت کنیم که پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنیم. وضعیت مترو، اتوبوس و تاکسی هم به هیمن منوال است و هم از مردم و هم از ارائه دهندگان خدمات عمومی خواهش میکنم که پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند.
تشدید نظارتها بر اجرای پروتکلهای بهداشتی و احتمال برخی تعطیلیها
وی همچنین گفت: همانطور که رییس جمهور اعلام کردند، بازگشایی خاص ایران نیست و در همه جای دنیا این بازگشاییها را انجام میدهند. نکته مهم این است که بازگشاییها را با نظارتهای تشدید یافته و قانونی انجام دهیم و خدمت گیرنده و خدمت دهنده، با هم در این زمینه کمک کنند. ما هر دو شیوه را انتخاب کردیم. بر این اساس به تمام دانشگاههای علوم پزشکی کشور اعلام کردیم که نظارت بر رعایت پروتکلهای بهداشتی را تشدید کنند. این تشدیدها متاسفانه برخلاف میل پیشبینی میکنیم با یکسری تعطیلیها همراه باشد.
تعطیلی بیش از ۲۵۰هزار واحد صنفی و صنعتی تا کنون
وی ادامه داد: تاکنون بیش از ۲۵۰ هزار واحد صنفی و صنعتی در کل کشور به دلیل عدم اجرای پروتکلهای بهداشتی تعطیل شدند که رقم بزرگی است و طبیعتا باید این موارد کاهش یابد. اجرای پروتکل فقط از سوی خدمت دهنده نیست، بلکه خدمت گیرنده هم باید پروتکلها را رعایت کند. من همچنان تقاضا دارم که مردم جمیعا پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند. اگر بخواهیم زندگی و کسب و کار را با ویروس داشته و بیمار نشویم، باید این موارد را رعایت کنیم.
بیشترین تخلفات مربوط به رستورانها و سفرهخانهها
وی درباره جزییات تعطیلی برخی اصناف به دلیل عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی نیز گفت: این تعطیلیها در مکانهایی انجام شده که از نظر ما اهمیت بیشتری داشته و حجم مراوداتشان بیشتر بوده است. حجم عمدهای از این مراکز رستورانها و سفرهخانههایی بودند که بر اساس مجوز ستاد ملی مقابله با کرونا فعالیتشان را آغاز کردند، اما به صورت غیرمجاز مواد دخانی هم عرضه کردهاند. یکسری هم مربوط به تالارهای پذیرایی است که مراسمهای تجمعی برگزار کردند مانند ختم یا عروسی. عمدتا این دو گروه بیش از سایر اصناف تعطیل شدهاند. البته برخی از مکانهای بین مسیری نیز که پروتکلها را رعایت نکردند نیز تعطیل شدهاند.
شرایط ناامید کننده در تهران
وی افزود: شرایط رعایت پروتکلها در شهر تهران نسبت به سایر استانها به دلیل جمعیت و حمل و نقل زیاد و مسافرتهای درونشهری و فعالیت و عدم رعایت پروتکلها از سوی مکانهایی مانند پاساژها که گلوگاههای تجاری و کسب و کار استانهای دیگر هم هستند، مقداری ناامید کنندهتر است. بر همین اساس باید آموزش و اطلاعرسانی را در دستور کار قرار دهیم. ما هم برخلاف میلمان برخوردهای قضایی و حقوقی را با متخلفین انجام میدهیم.
قلیان همچنان ممنوع
فرهادی درباره مصرف دخانیات و بهویژه قلیان در شرایط کرونایی، گفت: در همهگیری کرونا ممنوعیت مصرف مواد دخانی حساسیت بیشتری دارد؛ چراکه این بیماری تنفسی است و شلنگ و تجهیزات قلیانی که استفاده میشود، عمومی بوده و به راحتی میتواند منجر به انتقال کرونا شود. حتی اگر شلنگ یکبار مصرف باشد، نباید تصور کرد که لوله قلیان فاقد ویروس است. زیرا تصور اشتباهی است. تمام اجزای قلیان و حتی داخل آب آن هم میتواند ویروس را منتقل کند.
احتمال بازگشایی پلکانی تالارهای پذیرایی
اتاق اصناف نظارتهایش را تشدید کند
وی درباره بازگشایی تالارهای پذیرایی نیز گفت: تاکنون مصوبهای برای بازگشایی تالارهای پذیرایی نداشتیم. البته طبیعتا این موضوع در دستور کار قرار دارد و احتمالا تالارهای پذیرایی به صورت پلکانی بازگشایی شوند. پیشنهادمان این است که با توجه به گرم شدن هوا تالارهای روباز شاید بتوانند زودتر از سایر تالارها فعالیتشان را آغاز کنند. البته تعداد زیادی از تالارها به صورت زیرزمینی خدماتدهی میکنند، اما این کار غیرقانونی است. از همینجا از اتاقهای اصناف ایران و خصوصا اتاق اصناف تهران، میخواهیم که طبق وظایفشان مطابق ماده ۱۷ قانون نظام صنفی، نظارتهایشان را تشدید کرده و با بازرسان ما در دانشگاههای علوم پزشکی همکاری مشترک کنند تا بتوانیم با متخلفین برخورد کنیم.
الزام ثبت نام مهدکودکها در سامانه وزارت بهداشت
فرهادی در پاسخ به سوالی درباره جزییات بازگشایی مهدهای کودک، گفت: واقعیت این است که مهدهای کودک در شرایط عادی هم از حساسیتهای زیادی برخوردارند؛ چراکه خردسالان و کودکان و شیرخواران در این مراکز نگهداری میشوند و ما همیشه به این مراکز به عنوان مراکزی بسیار مهم و کلیدی نگاه میکردیم. طبیعتا در زمینه بازگشایی این مراکز نیز حساسیتهایی داریم. پروتکل بهداشتی آن بارگذاری شده و کلیه مهدهای کودک موظفند که در سامانه Salamat.gov.ir ثبت نام کنند و مجوزها را اخذ کنند. باید توجه کرد که این مراکز بیش از گذشته باید موارد بهداشتی را رعایت کنند. البته رعایت بهداشت فردی، بهداشت مهدکودک و بهداشت مواد غذایی داخل این مراکز، موضوع جدیدی نیست و از گذشته وجود داشته که در شرایط کرونا مقداری تشدید میشود.وی افزود: در عین حال خواهشم از مدیران مهدکودکها این است که نسبت به سلامت کودکان و مربیان، حساسیت و کنترل بیشتری داشته باشند و حتما وارد سامانه غربالگری شده و خوداظهاری کرده و وضعیت سلامت آنها را به صورت روزانه اعلام کنند. به محض مشاهده علائم و یا شک به آن حتما از ورودشان به مهدهای کودک خودداری کرده و به مراکز خدمات جامع ۱۶ ساعتهای که در کل کشور راهاندازی شده، مراجعه و سلامتشان را چک کنند.
اهمیت تهویه و گندزدایی صحیح در مهدکودکها
فرهادی ادامه داد: نکته مهم در مهدهای کودک وجود تهویه است. نحوه استفاده از کولرهای آبی، گازی و تهویه مطلوب را جدی گرفته و دریچههای کولر را تا حد امکان به سمت افراد نگذارند و به طور غیرمستقیم باشد و تا جایی که امکان دارد، حتما پنجرهها را هم برای هوادهی طبیعی باز کنند. نکته مهم دیگر در مهدهای کودک بحث استفاده از مواد ضدعفونیکننده و گندزدا است که باید از آنها مطابق دوزهایی که در پروتکلها اعلام کردیم، استفاده کنند؛ چراکه میتوانند به سلامت ریه کودکان آسیب بزنند. حتما قبل از اینکه بچهها در مهد حاضر شوند، این اقدام انجام شود و از ترکیبات کلره تا حد امکان در اتاقها استفاده نشود و اگر هم میخواهند استفاده کنند، قبل از حضور کودکان انجام شود، هوادهی خوب اتفاق افتد و سپس بچهها وارد شوند. زیرا این مواد میتوانند آلرژی تنفسی ایجاد کنند و مشکلات تنفسی را به وجود آورند که خطرش کمتر از کرونا نیست.
گلایه از وضعیت مترو
ناوگان حمل و نقل عمومی تقویت شود
فرهادی درباره وضعیت مترو نیز گفت: گلایهها نسبت به وضعیت مترو کاملا درست است و ما هم این گلایهها را رسما اعلام کردیم. طبیعتا اجرای طرح ترافیک در کنار بازگشایی مراکز کسب و کار و ادارات، حجم ترددها را افزایش میدهد و امکانات شهرداری تهران و شهرداریهای سایر استانها محدود است و لازم است که ناوگان عمومی تقویت شود. با همین ناوگان کم، رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی الزامی است. حتی اگر ماسک بزنیم، اما در مترو و اتوبوس و... تراکم جمعیت داشته باشیم، قطعا ماسک فاقد ارزش میشود.
لزوم فعالیت اتوبوسها و هواپیماها با ۵۰ درصد ظرفیت
ترددهای غیرضرور ممنوع
وی در این باره افزود: اتوبوسها اعم از برون شهری و درون شهری و هواپیماها باید با ۵۰ درصد ظرفیتشان استفاده کنند. همانطور که در مصوبه ستاد هم در زمینه سینماها و مراکز فرهنگی و هنری این درصد دیده شده است. اگر طرح ترافیک را اجرا کنیم، ترددهایمان رو به افزایش باشد و پروتکلها را رعایت نکنیم، این وضعیت در متروها و خطوط حمل و نقلمان ادامه خواهد داشت. باید حمل و نقل عمومی تقویت شود و مردم همچنان از ترددهای غیر ضروری اجتناب کرده و تردد را کماکان برای تهیه ارزاق و سر کار رفتن انجام دهند. اگر این موارد را رعایت کنیم در تهران هم شاهد کاهش تراکم خواهیم بود.فرهادی درباره ارائه امکانات و تجهیزات حفاظت فردی به برخی از اصناف مانند اغذیهفروشیها، نانواییها و... گفت: مطابق مصوبه ستاد ملی کرونا در همان ابتدا توزیع ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده و گندزدا تحت تولیت وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت. ضمن احترام به کمکهای اتحادیهها و اصناف، فکر میکنم وظیفه مشخص تامین این اقلام با خود صنف است که از طریق وزارت صمت بتوانند این مشکل را رفع کنند.
چگونگی صدور کارت سلامت برای اغذیه فروشیها و نانواییها
فرهادی در زمینه صدور کارت سلامت برای اغذیهفروشیها، نانواییها و ...، گفت: در زمینه صدور کارت بهداشت هم تغییری نداشتیم و تمام دست اندرکاران مواد غذایی از طبخ گرفته تا فرآوری آنها، مدت زمان کارت سلامتشان شش ماهه است مانند نانوایان، آشپزها و کسانی که سرو غذا را بر عهده دارند. افراد دیگری که بر روی طبخ تاثیر مستقیم ندارند، مانند بستهبندی اتوماتیک نیز مدت زمان کارت بهداشتشان یکساله است.
امکان انتقال کرونا از طریق استخرها؛ آری یا خیر؟
کرونا از طریق آب شرب منتقل نمیشود
معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در پاسخ به سوال ایسنا، درباره احتمال انتقال ویروس کرونا از طریق آب و آبتنی کردن در استخر یا رودخانهها، گفت: بر اساس آخرین مستندات علمی، ویروس کرونا از طریق آب منتقل نمیشود، اما میتواند در آب حضور داشته باشد. خوشبختانه میزان کلر آزاد باقی مانده که در آب شرب یا استخرها زده میشود، به راحتی ویروس کرونا را از بین میبرد. بر همین اساس در آب شرب شهری تاکنون موردی از جداسازی ویروس کرونا نداشتیم و اصلا جزو شاخصهای کنترلیمان هم نیست. در استخرهای شنا از خود آب استخر نگرانی نداریم، زیرا میزان کلر باقی مانده و کدورت آب طبق استاندارد است و سیستم تصفویه، اجازه فعالیت ویروس کرونا در آب را نمیدهد.وی افزود: البته از آنجایی که فضاهای مشترک در استخرها زیاد است و از ورودی استخر آغاز میشود و راهروها، حمام و دوش، سرویسهای بهداشتی، رختکنها و سایر سطوح را هم شامل میشود و ویروس کرونا میتواند از طریق این سطوح منتقل شود و بر همین اساس ما در این زمینه حساسیت داریم.
بازگشایی کدام ورزشها همچنان ممنوع است؟
فرهادی تاکید کرد: در زمینه آب تنی در رودخانهها، مشکل بیماری منتقله به وسیله آب آلوده ممکن است مطرح شود. به عنوان مثال باید درباره شنا در رودخانهای که تحت کنترل نیست و سلامتش معلوم نیست، احتیاطهای لازم انجام شود. در عین حال در مناطق سفید، کلیه فعالیتهای ورزشی از جمله استخرها ممنوعیتی ندارد. در شهرها و مناطق زرد هم باشگاهها و استخرهای روباز میتوانند فعالیت کنند که البته ابتدا منوط به تایید وزارت ورزش و تاییدیه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی مربوطه است. در مناطق زرد و خصوصا مناطق قرمز، کلیه ورزشهای برخوردی مانند کشتی، کاراته و جودو و... فعلا ممنوع هستند. طبیعتا استخرهای شنا هم در مناطق قرمز فعلا ممنوعیت دارند.
وضعیت مطلوب فاصلهگذاری در حرمهای مطهر
فرهادی در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت اماکن زیارتی نیز گفت: بر اساس آخرین مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، محدودیت فعالیت زمانی برای حرمهای مطهر برداشته شد. همچنین تولیتها موظف شدند در زمینه نظارت با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی و وزارت بهداشت فعال باشند. بر اساس آخرین گزارشها، تولیتها از نظر فاصله گذاری تقریبا به وظیفه خود عمل کردهاند و وضعیت فاصلهگذاری در حرمهای مطهر مطلوب است.
وی در پایان صحبتهایش گفت: البته تا کنون مصوبهای برای زیارت ضریح نداشتیم. نمازهای یومیه هم در مساجد در همه مناطق بازگشایی شده و برای نمازهای جمعه، علاوه بر مناطق سفید، مناطق زرد هم باز شده است. البته نماز جمعه شهر تهران به بررسی دقیقتر نیاز دارد.
کد مطلب: 218368
بهار نیوز
https://www.baharnews.ir