کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

مرگ سومین توله‌شیر سفید هویزه

روزنامه شهروند , 31 خرداد 1399 ساعت 17:57


گروه جامعه: باغ‌وحش هویزه را که اکنون دمایش به ٤٦ درجه سانتی‌گراد رسیده است، به تصویر حیوانات بی‌جانش در پشت میله‌ها، گرگ‌های زخمی و شیر‌های لاغرش می‌شناسند. مرداد سال پیش معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط‌زیست به «شهروند» گفته بود درباره ‏این مجموعه که حیوانات را در دمای بسیار بالای محیط نگهداری می‌کنند، هشدار داده ‏و از استان درخواست پیگیری کرده بود. معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط‌زیست خوزستان می‌گوید با اینکه سعی داشته‌اند این باغ را به استاندارد داخلی نزدیک کنند، اما گرمای هوا و نبود آب از مشکلات همیشگی باغ‌وحش هویزه است. این سومین توله شیر سفیدی است که در باغ‌وحش هویزه می‌میرد.
چندی پیش رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست هویزه گفته بود: «سال گذشته نیز دو قلاده شیر سفید متولدشده بود که، چون رنگ آن‌ها با بقیه شیر‌ها متفاوت بود، شیر مادر سمت این توله‌ها نرفت و آن‌ها را به قتل رساند.» برای همین این بار در اواخر اردیبهشت توله شیر را از مادرش جدا کردند و قرار شد با شیر گاو و گاومیش تغذیه‌اش کنند تا پس از یک‌ماهگی با غذای دستی تغذیه شود، اما نتوانستند آن را زنده نگه دارند.

با شیر گاو و شیرخشک تغذیه‌اش کردند
بعد از مرگ سه توله شیر سفید در باغ‌وحش هویزه، عادل مولا، معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان خوزستان می‌گوید مرگ این توله شیر اتفاقی عادی است. او به «شهروند» توضیح می‌دهد: «گربه‌سانان به مادر وابسته‌اند و باید حتما شیر مادر بخورند، این توله شیر براساس اطلاعاتی که دامپزشک باغ‌وحش گفته، همان روزی که متولد شده به مادر نزدیک نشده و، چون ظاهری متفاوت داشته، مادر هم او را نپذیرفته است. به دلیل تکرار این اتفاق در سال‌های گذشته، این‌بار این توله شیر را از مادرش جدا کردند و مدتی شیر گاو و گاومیش به آن دادند، اما با این تغذیه سازگار نبود. بعد شیر اسب و الاغ دادند و باز هم با آن نساخت. مدتی بعد شیر خشک با مواد مغذی دیگر به توله شیر دادند و باز هم فایده‌ای نداشت. رسیدگی دامپزشکان بی‌فایده بود، چون حیوان روز‌به‌روز ضعیف‌تر می‌شد و درنهایت دچار بیماری‌های مختلف شد و از بین رفت. البته چنین اتفاقی انتظار می‌رفت، چون باز هم سابقه داشت.» به گفته او اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان خوزستان از شهرداری درخواست کرده درباره اقداماتی که برای این توله شیر انجام شده است، روند درمان و عملکرد دامپزشک باغ‌وحش، گزارشی تکمیلی ارایه دهد تا علت مرگ حیوان روشن شود.چندی پیش محمد ساکی، رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست هویزه گفته بود: «تقریبا ۱۰ روزی از تولد توله یک شیر سفید در باغ‌وحش هویزه می‌گذرد. سال گذشته نیز دو قلاده شیر سفید متولدشده بود که، چون رنگ آن‌ها با بقیه شیر‌ها متفاوت بود، شیر مادر سمت این توله‌ها نرفت و آن‌ها را به قتل رساند. این بار به محض تولد توله شیر سفید، آن را از مادر جدا کردیم و با راهنمایی دامپزشکی درحال نگهداری از این توله شیر هستیم. به دلیل جهش ژنتیکی شاهد تغییر رنگ این توله‌های متولد شده هستیم که نسبت به بقیه توله‌ها متفاوت شده‌اند.»مرگ سومین توله‌شیر در این باغ‌وحش درحالی است که رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست هویزه پس از تولد این شیر سفید گفته بود: «مسئولان باغ‌وحش در حد توان خواسته‌های محیط‌زیست را برآورده کرده‌اند و قطعا تا شرایط عالی نباشد، هیچ تولیدمثلی صورت نمی‌گیرد.» او حتی گفته بود که «رسیدگی در این باغ‌وحش هشت هکتاری آن‌قدر خوب است که بیشتر گونه‌های آن ازجمله شیر، خرس و کله بُز تولیدمثل داشته‌اند.»
دامپزشک سفر بود، خرس بیمار شد
باغ‌وحش هویزه اوایل کار خود یعنی پنج‌سال قبل مجوز نداشت و محیط‌زیست در جلسات مختلف با دادستانی پیگیر پلمپ آن شده بود و درنهایت مجوز این مجموعه صادر شد.معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط‌زیست خوزستان می‌گوید: «باغ‌وحش هویزه بدون مجوز راه‌اندازی شده بود و ما همان‌وقت پیگیری‌کردیم و به دادستانی نامه نوشتیم تا تعطیل شود. اما درنهایت جلساتی برگزار شد و گفتند باغ‌وحش را به استاندارد داخلی نزدیک می‌کنیم تا قابل پذیرش باشد. واقعا هم تلاش‌کردند و محیط‌زیست راهنمایی‌شان کرد تا از باغ‌وحش ارم و مشهد الگوبگیرند، الان یکی از باغ‌وحش‌هایی است که استاندارد‌های لازم را رعایت می‌کند و از نظر رسیدگی غذایی، آبشخورها، دامپزشک و حتی ارایه گزارش هفتگی، وضع بسیار خوبی دارد.» او زخمی‌شدن یکی از خرس‌های این مرکز را مثال می‌زند که هفته گذشته زخمش عفونت کرد و درمانش کردند. عوامل باغ‌وحش هویزه حضوری به بخش محیط طبیعی اداره محیط‌زیست استان رفته و گزارشی شفاهی داده بودند که خرس به علت زخمی‌شدن، بیماری میازیس گرفته است و درنهایت بافت زخمی را ترمیم کردند. اما چرا این خرس بعد از زخمی‌شدن به میازیس دچار شد؟ با وجود اینکه گفته می‌شود این باغ‌وحش به استاندارد‌ها نزدیک شده است، اما هنوز دامپزشک تمام‌وقت ندارد: «یکی، دو تکنیسین تمام‌وقت برای آنجا لازم است. وقتی خرس زخمی شده بود، دامپزشک در مسافرت بود و به این علت زخمش عفونت کرد.» محیط‌زیست استان خوزستان به شهرداری هشدار داد تا برای باغ‌وحش هویزه دو دامپزشک شبانه‌روزی استخدام شود.
تشنگی پشت میله‌های داغ قفس
با این همه تمام مشکلات باغ‌وحش هویزه هم مرتفع شود، نمی‌شود دمای هوا را عوض کرد. روز‌های گرمی در راه است و تا قبل از اینکه محیط‌زیست به شهرداری هویزه فشار بیاورد، همه قفس‌ها و میله‌های آهنی‌شان زیر آفتاب تند جنوب بودند و قفس‌ها را زیر سایه درختان برده‌اند.مولا می‌گوید موقعیت جغرافیایی و دمای هوا اصلی‌ترین مشکل باغ‌وحش است: «قرارگیری این باغ‌وحش با این شرایط سازگار نیست. هوا بسیار گرم و دوام آب در آبشخور‌ها خیلی پایین است. آب آن‌قدر داغ می‌شود که باید مدام عوضش کرد. جویباری در مجموعه ساخته‌اند، اما آب ندارد و باید مدام با تانکر به آن آب آورد تا حیوانات نیازشان را برطرف کنند. درباره این موضوع به شهرداری هشدار داده و گفته‌ایم اگر اقداماتی که خواسته‌ایم را انجام ندهند، ما وارد عمل خواهیم شد.» به گفته او بعد از هشدار‌های پیشین آن‌ها قفس‌ها را استانداردسازی کردند و زیر سایه درختان قرار دادند. شهرداری از ابتدا با هزینه‌ای گزاف این مجموعه را راه‌اندازی کرده و انواع حیوانات را به آنجا آورده است، بی‌آنکه به دمای هوای این منطقه توجه کند و نظر محیط‌زیست را بپرسد.مورد دیگری که محیط‌زیست به مجموعه هشدار داده، درباره رژیم غذایی حیوانات است: «تاکید کرده‌ایم که برای رژیم غذایی حیوانات لازم است کارشناسی در باغ‌وحش حضور داشته باشد.» آن‌ها روز چهارشنبه هفته پیش به باغ‌وحش هشدار داده و گفته‌اند که برای حل این مسائل یک هفته فرصت دارید.


کد مطلب: 219514

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/219514/مرگ-سومین-توله-شیر-سفید-هویزه

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir