یک نماینده: دولت از گرانی دلار ناراضی نیست
نامه نیوز , 6 تير 1399 ساعت 15:52
گروه اقتصادی: دلار بیست هزار تومانی شده و این طور که معلوم است قصد پایین آمدن هم ندارد. برخی این وضعیت را ناشی از جو روانی و مسائل سیاست خارجی میدانند و گروهی نیز انگشت اتهام را به سوی دولت میگیرند؛ در نتیجه امر اما تفاوتی وجود ندارد. علت هر چه که باشد نتیجه همان افزایش تورم و فشار اقتصادی و معیشتی مضاعفی است که کمر مردم را خم کرده است. تلخ آنکه به گفته کارشناسان امر نشانههای بروز یک ابرتورم مشاهده شده و خبری هم از تلاش برای ساماندهی این وضعیت نیست.ابراهیم نکو، نماینده و عضو کمیسیون اقتصادی در مجلس دهم به با تاکید بر اینکه « اگر نظارت دقیقی بر بازار ارز به عنوان یک مجموعه مهم و اثرگذار در اقتصاد کشور صورت نگیرد، بحرانهایی ایجاد میشود» گفت: « افزایش چشم گیر نرخ دلار باعث شده که م ااز چند جهت دچار نگرانی باشیم. اول از همه بخش اقتصاد و صنعت که متاثر از این مساله است. امروز صادرکننده و وارد کننده ما نگران این هستند که چه کنند تا فردا دچار ضرر و زیان نشوند. یعنی مبنا را چه رقمی قرار دهند که فردا به صورت متعادل و با ثبات قادر به فعالیت باشند.»وی افزود: « دومین نگرانی از این بابت است که به هرحال برخی سوار موج ایجاد شده، میشوند به دلالی و سودجویی میپردازند. اینها با برهم زدن نظم بازار سود بیشتر میبرند. این مساله نگران کنندهای است زیرا وقتی نبض بازار در دست این گروه باشد زیان کلانی به بازار وارد میکنند و این در آینده بسیار مخرب است و به حوزه اقتصاد زیان مضاعفی وارد می کند.»
این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: «نکته دیگر هم جو روانی است. امروز مردم از خود و مسئولین این را میپرسند که وقتی ما مدعی هستیم کسی جرات بهم ریختن بازار را ندارد و با مفسدان اقتصادی برخود میشود، چرا شاهد این وضعیت باید باشیم؟ به نظر من مجموعه دولت بسیار ذلیلتر از آن چیزی است، که فکر میکنیم.»
نکو در پاسخ به اینکه گمانه دست داشت دولت در این ادامه روند افزایش نرخ دلار چقدر جدی است؟ گفت: «دولت و تیم اقتصادی آن ذلیلانه در برابر مسفسدان اقتصادی زانو زده و تسلیم شدهاند. برای همین این وضعیت پیش آمده و مردم دغدغه دارند که یک ساعت دیگر با چه مقدار افزایش قیمت مواجه خواهند بود. در نتیجه این اوضاع به صورت خفتباری از ارزش پول ملی کاسته میشود و دولت هم در توانش نیست که مدیریت کند.شاهدیم که مدیران دولتی به راحتی رنگ عوض کرده و حرف دیروزشان را تغییر میدهند. به اضافه اینکه به نظر میرسد دولت از ادامه این وضعیت خیلی هم بدش نمیآید. بالاخره پیشبینی میشود که دولت بیش از ۲۰۰ هزارمیلیارد کسری بودجه در سال آینده داشته باشد لذا قطعا از این وضعیت ناراضی نیست و سعی میکند که این موج را به نفع خود مصادره کند. مثلا با پایین آوردن کمی از قیمت، نقدینگی را هدایت کند و به یک نوعی خودش هم در این وضعیت نقش دارد.»
وی تاکید کرد: « اما حقیقت این است که این وضعیت به نفع هیچ کسی نیست و حتما راههای بهتری برای حل مشکلات دولت است. مثلا دولت اگر خودش ناتوان است باید از کارشناسان اقتصادی و سایر نهادهای موفق استفاده کند. یک مثال بزنم دولت ما امروز بسیار بسیار چاق تر از چیزی است که فکر میکنیم. دولت باید تجمیع سازمانها وادارات را در دستور کار قرار دهد. برخی سازمانهای ما مفت نمیارزند.سازمانهایی وجود دارند که بسیار هزینه داشته و بایک جمعیت اندک برای یک کشور تصمیم میگریند درحالی که همان کار را یک دفتر چهار، پنج نفره میتواند در وزارتخانه مربوطه انجام داد. بنابراین در گام نخست باید مجلس به موضوع کوچک سازی دولت ورود کند و این می تواند هزینهها را کم کرده و بخشی از کسری بودجه را جبران کند. در گام دوم نیز دولت باید یک برنامه ریزی استراتژیک داشته باشد تا بتواند با توجه به نظرات کارشناسان خبره اقتصادی عمل کند.»نکو در پایان تاکید کرد: «هرقدر این وضعیت ادامه یابد و شاهد افزایش قیمت ارز باشیم از راه رسیدن یک ابرتورم هم محتمل خواهد شد. ابرتورمی که متاسفانه نشانههای اکنون مشاهده میشود و اگر بروز کند، خسارات زیادی به دنبال خواهد داشت».
کد مطلب: 220324