گروه بین الملل: وزیر کشور آلمان نگران افزایش نفوذ چین در جهان است. هورست زهوفر در این راستا به فعالیتهای چین در زمینه جاسوسی و در رابطه با "جاده ابریشم جدید"، هنگکنگ و ویروس کرونا اشاره کرده است.
هورست زهوفر از جمله به "تهدید"ی که از جانب چین متوجه کشورهای دیگر شده پرداخت. وی به عنوان نمونه به حوزه جاسوسی اشاره کرده و گفته است: «ما می دانیم که چینیها به اطلاعاتی در باره زیرساختهای ما علاقهمند هستند.»به اعتقاد او، جاسوسی و استراتژی "جاده ابریشم جدید" چین تحولات تازهای هستند که «با آنچه ما در جنگ سرد تجربه کردیم متفاوت است».
ابرپروژه جاهطلبانه "جاده ابریشم جدید" که در سال ۲۰۱۳ کلید خورد، ۶۵ کشور را در سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا در برمیگیرد و حدود ۳۹ درصد از مساحت کره زمین با جمعیتی بالغ بر ۶۲ درصد ساکنان آن را شامل میشود. قرار است با تحقق این طرح، زیرساختهای حمل و نقل و ارتباطات در آسیا، آفریقا و اروپا توسعه یابد و کالاهای ساخت چین با سرعت بالاتری به بازارهای جهانی برسند.
هشدار زهوفر را پیشتر کارشناسان زیادی تکرار کردهاند. آنها ضمن برشمردن فعالیتهای اقتصادی چین نمونههایی از برخورد این کشور با همپیمانان ضعیف خود برشمرده و تاکید کردهاند که پکن در تلاش است، به هر قیمتی که شده به ابرقدرت جهان تبدیل شود. نمونه بارز در این زمینه بندر هامبانوتا در سریلانکا است؛ یک قطب مهم استراتژیک در اقیانوس هند. چین امتیاز این بندر را برای ۹۹ سال بهدست آورده است زیرا سریلانکا قادر نبود بدهیهای خود به این کشور را در سال ۲۰۱۷ بپردازد. شماری از کشورهای آفریقایی مانند جمهوری کنگو، جیبوتی و زامبیا بهشدت به چین بدهکارند. چین روی ۸۰ درصد درآمد نفتی در اکوادور دست گذاشته است تا هزینه یک پروژه عظیم سدسازی را جبران کند. بسیاری از کشورهای آسیایی و آفریقایی از وامهای میلیاردی چین برای تأمین هزینه زیرساختهای خود استقبال میکنند، در حالی که شمار زیادی از ناظران بر این نظرند که پکن با این اقدامهای مالی، نیمی از جهان را به سوی وابستگی اقتصادی و سیاسی سوق میدهد.
وزیر کشور آلمان تاکید میکند که چین قادر است، بهخوبی و با روشهای سختگیرانه از منافع خود دفاع کند. زهوفر به واکنش چین در قبال ویروس کرونای جدید (سارسکوو۲) پرداخته و گفته است، پکن در آغاز اطلاعات کمی در مورد ویروس به اشتراک گذاشت. با این حال تمامی تلاش خود را بهکار برده است تا سازمانها و سیاستمداران کشورهای گوناگون از اقدامات پکن برای مقابله با ویروس "ستایش" کنند.
هورست زهوفر میافزاید، چین کالاهایی برای حفاظت در برابر کرونا به کشورهای دیگر میفرستد تا از این طریق وانمود کند که یاور دیگران است. سیاستمدار بلندپایه آلمانی به قانون جدید برای امنیت در هنگ کنگ هم اشاره کرده و گفته است که فعل وانفعالات در هنگکنگ را بهدقت رصد میکند. به نظر کارشناسان سیاسی، این اقدام چین شدیدترین برخورد با استقلال هنگکنگ بهشمار میرود. بر اساس قرائت رسمی، قرار است این قانون از "نفاق" و "تضعیف اتحاد ملی" در منطقه آزاد تجاری جلوگیری کند.